«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» |
Στο θέατρο «Ανετον» ως τις 14 Απρίλη θα παρουσιαστούν τρία ακόμη θεατρικά έργα. Το πρώτο είναι η μαύρη κωμωδία του R.D. Laing, «Do You Love me?» από τη θεατρική ομάδα «Νοητή Γραμμή» σε σκηνοθεσία Ολγας Ποζέλη, που θα παίζεται από τις 13 Φλεβάρη. Από την 1η Μάρτη ακολουθούν δύο παραγωγές του θεάτρου «Στοά», το «Αννα, είπα!» του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου που θα παίζεται ως τις 21 Μάρτη και το «La Cumbarsita» του Παναγιώτη Μεντή, επίσης σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, που θα παρουσιαστεί στο διάστημα 22 Μάρτη - 14 Απρίλη.
«Ο Εβρος απέναντι» |
Οι πέντε καλοσχεδιασμένοι χαρακτήρες (τέσσερις Ελληνες και ένας Κούρδος) καθρεφτίζουν αμέτρητες, ανάλογες ανθρώπινες περιπτώσεις θυμάτων της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Οι τέσσερις Ελληνες κοινωνικά άμοιροι, ασυνειδητοποίητοι φουκαράδες, θύματα και αυτοί της ταξικά αδυσώπητης -κατ' επέκταση ρατσιστικής-κοινωνίας μας, αντί να συνειδητοποιήσουν ότι και αυτοί μετατρέπονται σε «μετανάστες» στον τόπο τους, επηρεάζονται λίγο - πολύ από ρατσιστική υστερία κατά των ξένων μεταναστών και μετατρέπονται σε θύτες κατά του πιο αδυνάτου. Την ελληνική τετράδα συνθέτουν μια ώριμη, συνοικιακή κομμώτρια. Ο άνεργος εραστής της - χωρισμένος, πατέρας ενός γιου - με τον οποίο συζεί η κομμώτρια. Ενας παντρεμένος, αεριτζής, μικροκομπιναδόρος, εραστής μιας νεαρής, αλλά και κρυφά της κομμώτριας από την οποία αρπάζει όσο χρήμα μπορεί και η άεργη γυναίκα του, που βολεύεται κάνοντας τα στραβά μάτια. Ανύποπτο, τραγικό θύμα, χάριν μιας κομπίνας, των Ελλήνων φτωχοδιάβολων θα πέσει ο Κούρδος μετανάστης, σακατεμένος ήδη ψυχικά, αφού το «οδυσσεϊκό» πέρασμα των συνόρων του κόστισε τον πνιγμό του παιδιού και της γυναίκας του.
Από την «Κρυφή χώρα» |
Η Β' Σκηνή του θιάσου «Πράξις» μας συστήνει την Ινδή, Αμερικανίδα υπήκοο, συγγραφέα Ράντα Μπαραντγουάτζ, ανεβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον (γνωστό πρώτα από τον κινηματογράφο) έργο της «Η κρυφή χώρα». Ενα σύγχρονης αντίληψης, νεοτερικής ελλειπτικής γραφής έργο, έμμεσου, πλην σαφούς πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου. Μια αλληγορική καταγγελία για τις «νεοταξικές» δομές, οι οποίες με τα τρομοκρατικά όργανα και τα τεχνολογικά μέσα τους, εισβάλλουν απρόσκλητα έως και αναίτια, στα προσωπικά δεδομένα, στον προσωπικό και επαγγελματικό βίο κάθε πολίτη και βιάζουν μεταφορικά - και κυριολεκτικά αν κρίνεται σκόπιμο - τη ζωή του, προκειμένου να ελέγξουν απολύτως, να καθυποτάξουν... προληπτικά και να κατευθύνουν την προσωπικότητα, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις διαθέσεις, τη μελλοντική δράση του.
Η Μπαραντγουάτζ κατορθώνει να συμπυκνώσει την καταγγελία της σε ένα μονόπρακτο, με δύο όλα κι όλα πρόσωπα. Εναν «Αντρα», εκτελεστικό όργανο της βίαιης εξουσίας, ένα «μειλίχιο», δόλιο, σαδιστή, βιαστή ανακριτή - βασανιστή και μια Γυναίκα. Μια συγγραφέα παιδικών βιβλίων, τον προσωπικό βίο και το έργο της οποίας ανακρίνει, «ψυχαναλύει», βιάζει και, με πολύμορφες μεθόδους, εξουθενώνει ψυχοδιανοητικά και σωματικά, το όργανο της - κρυμμένης μέσα σε αόρατους μηχανισμούς - αφάνταστα καταπιεστικής εξουσίας. Η συγγραφέας, παρότι αντιστέκεται σθεναρά, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα του έργου της, την ελεύθερη βούληση και έκφραση, το δικαίωμα της υπεράσπισής του, τελικώς εξευτελισμένο και εξαντλημένο σωματικά, εγκλωβισμένο σε ένα χώρο χωρίς δυνατότητα διαφυγής, καταντά ένα ανθρώπινο «κουρέλι» και σαν συγγραφέας ακίνδυνη πλέον για την εξουσία.
Μαζί με το έργο «αποκαλύφθηκε» -μεταφραστικά και σκηνοθετικά- και η νέα δημιουργός Αγγελική Δαρλάση. Η εύγλωττη μετάφρασή της και κυρίως η λιτά ρεαλιστική, υποβλητική σκηνοθεσία - σκηνοθεσία με δημιουργικούς συνεργάτες το σκηνικό (Τότα Πρίτσα), ιδιαιτέρως τους φωτισμούς (Σάκης Μπιρμπίλης), τη μουσική και τους ήχους (Χρήστος Αλεξόπουλος) που υπογραμμίζουν το εφιαλτικό «τοπίο» του έργου- δείχνουν ότι η Αγ. Δαρλάση έχει μέλλον. Ο έμπειρος Περικλής Μουστάκης, με την εύπλαστη, πνευματική, αισθαντική υποκριτική του ευεργέτησε τη σκηνοθεσία. Αξιόλογη η υποκριτική προσπάθεια της νέας ηθοποιού Ελενας Κορρέ.