Κλειστά παραμένουν τα ιδρύματα σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο και Μεσολόγγι
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο των ΤΕΙ, με τα ιδρύματα της Αθήνας, του Πειραιά, της θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, του Ηρακλείου και του Μεσολογγίου να είναι κλειστά με αποφάσεις του εκπαιδευτικού τους προσωπικού, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο σχετικά με την κατάσταση στα ιδρύματα. Σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, ενώ οι σύλλογοι χαρακτηρίζουν «ψευδεπίγραφη» την «ανωτατοποίηση» και φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας ουσιαστική αναβάθμιση.
Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο, χτες, για πορεία αναβάθμισης των ΤΕΙ, αναφέροντας αύξηση στη χρηματοδότησή τους από 28 δισ. την προηγούμενη τετραετία σε 75.5 δισ. την επόμενη τετραετία. Η θεαματική αυτή αύξηση, όμως, δε μεταφράζεται απαραίτητα και σε ουσιαστική αναβάθμιση, καθώς πολλά από τα ιδρύματα δεν μπορούσαν καν να λειτουργήσουν λόγω της λειψής χρηματοδότησης, πόσο μάλλον όταν αυξάνονται οι ανάγκες και οι απαιτήσεις για να μετατραπούν σε πραγματικά ανώτατα ιδρύματα. Επίσης, ο Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου θα υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει σε κάθε ΤΕΙ να συστήσει Τεχνική και Νομική Υπηρεσία, θεωρώντας ότι έτσι απαντάει στο αίτημα των ιδρυμάτων για αυτοτέλεια, την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις των ΤΕΙ παραμένουν διορισμένες (άγνωστο μέχρι πότε) και το προσωπικό που έχει κριθεί κι έχει δικαίωμα εκλογής είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου.
Είπε ακόμα, ότι το κεντρικό αίτημα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ σημαίνει «να πάμε τα ΤΕΙ προς τα πίσω», καλύπτοντας έτσι τη σημερινή κατάσταση ομηρίας των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε προσωποπαγείς θέσεις και τις αδιαφανείς κρίσεις για την ένταξη μερίδας του εκπαιδευτικού προσωπικού στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Απέρριψε το αίτημα να μετατραπούν σε καθηγητές όσοι δεν έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα, λέγοντας «ναι σε πλήρη κίνητρα ώστε να αποκτήσουν ακαδημαϊκά προσόντα», χωρίς όμως κάποια επιπλέον πρακτικά μέτρα για κάτι τέτοιο.
Αγωνιστική πρωτοβουλία 64 εκλεγμένων σε διοικητικά συμβούλια σπουδαστών, που καλούν σε παλλαϊκό συντονισμό
«Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα ΤΕΙ, το κλείσιμο των σχολών, αλλά κυρίως την ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των σπουδών μας, την απαξίωση των πτυχίων, την "ξαναζεσταμένη σούπα" περί ανωτατοποίησης, που μόνο σαν φάρσα μοιάζει, όταν κανείς διαπιστώνει ποια είναι η πραγματικότητα, καλούμε τους σπουδαστές, το σπουδαστικό κίνημα να αντιδράσει», σημειώνουν στο κείμενό τους οι εκλεγμένοι σπουδαστές.
Διαπιστώνουν ακόμα ότι ο διαχωρισμός ΑΕΙ και ΤΕΙ παραμένει, ότι τίποτα στη ζωή των σπουδαστών δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αντίθετα τα πράγματα χειροτέρεψαν. Απέναντι σ' αυτά τονίζουν: «Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Σπάμε τις αυταπάτες. Απορρίπτουμε όλους αυτούς που μας έταζαν λαγούς με πετραχήλια, κρύβοντας την αλήθεια».
Οι εκλεγμένοι σπουδαστές, που παίρνουν αυτή την πρωτοβουλία, καλούν όλους σπουδαστές σε Γενικές Συνελεύσεις, με σκοπό να παρθούν αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, προβάλλοντας την ανάγκη για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. «Επιδιώκουμε - τονίζουν κλείνοντας - το συντονισμό των σπουδαστών, των καθηγητών, με όλο το λαό, γιατί το ζήτημα της Παιδείας μας αφορά όλους. Παλεύουμε για να δημιουργήσουμε παλλαϊκό κίνημα Παιδείας, απορρίπτοντας συντεχνιακές λογικές, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ανάγκη ρήξης με το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής».
Στις καλένδες η υπόθεση της απεργίας από την πλειοψηφία της ΔΟΕ
Στις... καλένδες παραπέμφθηκε ο καθορισμός ημερομηνίας νέας κινητοποίησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) με ευθύνη της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ, δεν κατέληξε σε αποφάσεις. Κατά την ολομέλεια προέδρων των τοπικών διδασκαλικών συλλόγων, που έγινε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, η πρόταση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΔΟΕ για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Φλεβάρη δεν εγκρίθηκε, καθώς η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων προέδρων καταψήφισε το πλαίσιο, το οποίο κινείται σε κατεύθυνση «διορθωτική» και αναφέρεται σε διατάξεις του νόμου για την αξιολόγηση. Ωστόσο, περίπου 40 από τους παρευρισκόμενους προέδρους στήριξαν ψήφισμα για την κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση στο σύνολό του. Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ, οι παρατάξεις κατέθεσαν τις προτάσεις τους, αλλά η πλειοψηφία ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ παρότι συμφωνεί στο διεκδικητικό πλαίσιο και στην πραγματοποίηση απεργίας, δε συνέκλινε στις ημερομηνίες. Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ επέμεινε στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει η παράταξη και στρέφεται στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και του νέου νόμου, και πρότεινε συμμετοχή της ΔΟΕ στην πανεργατική κινητοποίηση στις 31 Γενάρη, απεργία του κλάδου μαζί με την ΟΛΜΕ στις 8 Φλεβάρη και 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Φλεβάρη με συλλαλητήρια και νέα ολομέλεια προέδρων στις 23 Φλεβάρη.
«Εκτιμούμε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση η βάση του κλάδου πρέπει να πάρει την υπόθεση του αγώνα και της κοινής δράσης στα χέρια της. Η συνέχεια επιβάλλεται να δοθεί από τα κάτω, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες και στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής», δηλώνει στο «Ρ» ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ Θ. Γκεσούλης. «Μπορούμε με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και ΔΣ των Συλλόγων, με επιτροπές αγώνα και μαζικές - αγωνιστικές - συντονισμένες πρωτοβουλίες που θα συναντιούνται στην ταξική συσπείρωση των εργαζομένων, να αποτρέψουμε τα όποια αντιλαϊκά σε βάρος μας μέτρα και σχεδιασμούς», σημειώνει ο συνδικαλιστής.
Στο μεταξύ, και ενώ η ΟΛΜΕ έχει ήδη εξαγγείλει απεργία για τις 8 Φλεβάρη, ο υπουργός Παιδείας χτες εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξει σύγκρουση για το θέμα του τριπλού νόμου, ο οποίος οδηγεί στη χειραγώγηση του εκπαιδευτικού, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ποιοτικό βήμα», λέγοντας ότι το υπουργείο επιμένει σε αυτό ως «αίτημα της εκπαίδευσης» και επανέλαβε τα περί «αναβάθμισης του εκπαιδευτικού» μέσα από την αξιολόγηση.
Στο πνεύμα της γενικότερης αντίληψης που επιχειρείται να καλλιεργηθεί, ότι δηλαδή οι νέες τεχνολογίες είναι η πανάκεια στα προβλήματα της εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου παρουσίασε χτες την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, τη διασύνδεση δηλαδή των σχολείων με το διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έχει ενταχθεί το 99,81% των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το 17,08% των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα 141 ΙΕΚ. Η αναλογία μαθητών ανά υπολογιστή έχει σημειώσει πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, καθώς σήμερα αντιστοιχεί ένας υπολογιστής ανά 16 μαθητές στα γυμνάσια και ένας υπολογιστής ανά 13 μαθητές στα Ενιαία Λύκεια και τα ΤΕΕ. Πρόκειται για τη σπουδή που έχει δείξει το υπουργείο Παιδείας για να υλοποιήσει την απόφαση της Λισαβόνας για τις νέες τεχνολογίες, ενώ την ίδια στιγμή τα προβλήματα που ξεκινούν από την έλλειψη υποδομής στην εκπαίδευση και φτάνουν μέχρι την εγκατάλειψη του σχολείου λόγω της μεταρρύθμισης, παραμένουν και εντείνονται.
Ο υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης επικοινώνησε χτες με σχολεία της Σύρου, της Σάμου, του Ηρακλείου, της Κοζάνης, και δεν έλειψαν τα παράπονα για ελλείψεις σε προσωπικό, κάλυψη θέσεων από αναπληρωτές και ωρομίσθιους και καθυστερήσεις στην τοποθέτηση των εκπαιδευτικών. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι μέσω του δικτύου διευκολύνεται το έργο του υπουργείου καθώς τα στοιχεία για την κατάσταση των σχολείων θα φτάνουν απευθείας χωρίς «πεδίο αμφισβητήσεων», γεννώντας το εύλογο ερώτημα αν έφταιγε τελικά η έλλειψη του ΙΝΤΕΡΝΕΤ για τις ελλείψεις και σε εκπαιδευτικούς...
Αρχισε χτες στο δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο της Αθήνας η δίκη του Αλβανού μαθητή Αρμπάν Περλάλα, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 38χρονου αστυνομικού Κωνστ. Νικολάου και, συγκεκριμένα, για ρίψη βόμβας μολότοφ εναντίον του στις 15-1-1999 στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια μαθητικού συλλαλητηρίου, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Ο 19χρονος σήμερα μαθητής αρνείται την κατηγορία, ενώ το θύμα της επίθεσης δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Πρωτοδίκως ο φερόμενος ως δράστης είχε κριθεί ένοχος και του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8,5 χρόνων με τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και της καλής συμπεριφοράς.
Αναβλήθηκε μέχρι την επόμενη Δευτέρα η κλήση σε ανάκριση από τον πταισματοδίκη Λάρισας, των δύο γιων του Αντώνη Σκυλλάκου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ηλία και Χρήστου, που κατηγορούνται για «παρακώλυση συγκοινωνιών» κατά τη συμμετοχή τους σε μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στις 8 Δεκέμβρη 1999. Οπως είναι φυσικό, η νέα απόφαση ποινικοποίησης των αγώνων έχει ξεσηκώσει την αντίδραση των μαθητών και άλλων φορέων της πόλης.