Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΕΦΕΤ, στηριζόμενη σε διαβεβαιώσεις που της έδωσαν εταιρίες, οι οποίες εισάγουν πουλερικά από το Βέλγιο, όπου προέκυψε το πρόβλημα
Η ιστορία αυτή τη φορά ξεκίνησε, όταν οι βελγικές αρχές στις 18 του Γενάρη εντόπισαν σε εργοστάσιο στη Φλάνδρα μολυσμένες με διοξίνες ζωοτροφές που προορίζονταν για πάχυνση πουλερικών (αποκαλύφτηκε ότι οι ζωοτροφές περιείχαν 2.000 μικρογραμμάρια ανά κιλό λίπους PCB, ενώ το όριο είναι 200 μικρογραμμάρια). Στη συνέχεια, στην πορεία αναζήτησης εταιριών παραγωγής πουλερικών που ήταν πελάτες του συγκεκριμένου εργοστασίου, εντοπίστηκαν τρεις εταιρίες, οι οποίες υποχρεώθηκαν να καταστρέψουν συνολικά 33.830 κοτόπουλα. Σύμφωνα με την ηγεσία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), «οι βελγικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι από τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ερευνών δεν προκύπτει κανένα στοιχείο εξαγωγής ή κυκλοφορίας στο εσωτερικό της ΕΕ ύποπτων παρτίδων κοτόπουλων ή παραγώγων τους». Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δύο πολυεθνικές εταιρίες σούπερ μάρκετ, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα - η «Carrefour» (μέσω του «Μαρινόπουλου») και η «Delhaize» (μέσω των «ΑΒ Βασιλόπουλος») - προχώρησαν στην απόσυρση 14.000 κοτόπουλων.
Την ίδια στιγμή, ο ΕΦΕΤ, με χτεσινή του ανακοίνωση, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ελληνική αγορά», γιατί, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση:
Στο ίδιο μήκος κύματος, καθησυχαστικό εμφανίστηκε, με αντίστοιχη ανακοίνωσή του, και το υπουργείο Γεωργίας, υποστηρίζοντας ότι «οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Χτες το πρωί, η πρόεδρος του ΕΦΕΤ Χρ. Παπανικολάου δήλωνε ότι από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε «Carrefour», «ΑΒ Βασιλόπουλο» και την εισαγωγική εταιρία «Ευρώπη» δεν εντοπίστηκαν μολυσμένες παρτίδες σε εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα. Η ίδια, ωστόσο, μιλώντας αργότερα το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό, απέφυγε επιμελώς να εμφανιστεί απόλυτα καθησυχαστική, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντοπιστούν στη συνέχεια μολυσμένα κοτόπουλα. Οπως είπε, «αν έχει μπει κάποια μικρή παρτίδα από κοτόπουλα του τελευταίου μήνα, αυτά αμέσως θα τα ελέγξουμε». Παράλληλα, προφανώς παίρνοντας το λόγο των δύο πολυεθνικών για ...«συμβόλαιο», ισχυρίστηκε για λογαριασμό τους ότι «απαλλάσσονται γιατί δεν κάνουν εισαγωγές κοτόπουλα από Βέλγιο. Οι μεν διαθέτουν μόνον ελληνικής εκτροφής, οι δε εισάγουν από Γαλλία». Αυτό υποστηρίζει και η «ΑΒ Βασιλόπουλος», που, σε χτεσινή της ανακοίνωση, αναφέρει ότι ουδέποτε έχει εισάγει οποιοδήποτε είδος νωπού ή κατεψυγμένου πουλερικού από το Βέλγιο και δεν υπάρχει καμία διασύνδεση της εταιρίας με το παραπάνω συμβάν (της καταστροφής προβληματικών παρτίδων από την «Delhaize» και την «Carrefour»).
Πέρσι χρεοκόπησαν ή κίνησαν τις διαδικασίες πτώχευσης 2.516 επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν ακάλυπτες επιταγές ή διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές αξίας 285,3 δισ. δραχμών
Ο χορός των πτωχεύσεων στην αγορά, που συνεχίστηκε και το 2001, «καλά κρατεί», ενώ τα «φέσια» διατηρήθηκαν στα «παραδοσιακά» υψηλά επίπεδα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και μας πληροφορούν ότι συνέπεια της μακροχρόνιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, στο δωδεκάμηνο Γενάρης - Δεκέμβρης 2001 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων (κυρίως μικρομεσαίων) αυξήθηκαν κατά 5,3%. Την ίδια χρονιά, τα επίσημα «φέσια» στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα καθώς άγγιξαν τα 300 δισ. δραχμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το μήνα Δεκέμβρη 2001 η ΕΕΤ κατέγραψε αλματώδη άνοδο στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων (οι επίσημες πτωχεύσεις αυξήθηκαν 16% και οι αιτήσεις για πτώχευση 257,55%).
Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΕΤ, που χαρακτηρίζονται και σαν «δείκτες ασφυξίας της αγοράς» - καθώς αποτυπώνουν με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους - μας πληροφορούν ότι στο δωδεκάμηνο του 2001:
Οι «δείκτες ασφυξίας» της αγοράς, που πνίγουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έγιναν ιδιαίτερα αποπνικτικοί το Δεκέμβρη του 2001, παραμονές της ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Συγκεκριμένα, μέσα στο Δεκέμβρη του 2001 αυξήθηκαν κατά 257,55% οι αιτήσεις πτώχευσης και κατά 16% οι οριστικές πτώχευσης (οι πρώτες από 139 το 2000 εκτινάχτηκαν στις 497 και οι δεύτερες από 50 σε 58). Επίσης, τον ίδιο μήνα, αυξήθηκε η αξία των ακάλυπτων επιταγών κατά 4,76% ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές εμφάνισαν μείωση 30,53%.
Πρόστιμο ύψους 2.934.702,86 ευρώ ή 1 δισ. δραχμών επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην «Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης ΑΕ» (3Ε), τη γνωστή «Κόκα Κόλα», ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,59% επί των ακαθάριστων εσόδων της, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, που εκδόθηκε στις 25 του Γενάρη μετά από εξέταση σχετικής προσφυγής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παρασκευαστών Αναψυκτικών, η «Κόκα Κόλα» από το 1995 προμηθεύει ψυγεία σε λιανοπωλητές βάσει τυποποιημένων συμφωνιών χρησιδανείου, στις οποίες υπάρχει όρος για την τοποθέτηση σε αυτά και πώληση αποκλειστικά των προϊόντων της.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε δεκτή την καταγγελία, κρίνοντας ότι η τακτική αυτή της 3Ε ισοδυναμούσε με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στις σχετικές αγορές, με το να προβαίνει σε χρησιδανεισμό ψυγείων στους λιανοπωλητές οι οποίοι δε διαθέτουν κανένα ψυγείο ή διαθέτουν μόνο ένα, υπό τον όρο της αποκλειστικότητας στη χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνει τη διείσδυση των ανταγωνιστών της. Ο περιορισμός αυτός, σημειώνεται, δεν επηρεάζει όλη τη σχετική αγορά των αναψυκτικών, όπως τις πωλήσεις μέσω σούπερ μάρκετ, αλλά ένα μέρος της κρύας αγοράς, και συγκεκριμένα μόνο τα τελικά σημεία στα οποία δεν μπορεί να τοποθετηθεί δεύτερο ανταγωνιστικό ψυγείο.