Προκαλεί με τις θέσεις της η κυβέρνηση. Απάντηση σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ
Ο Ι. Τσακλίδης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει τη βούληση να δώσει λύση στο θέμα», προσθέτοντας ότι «έχει όμως ορισμένες δυνατότητες στα πλαίσια του νέου συντάγματος και των νόμων που υπάρχουν». Οπως είπε, για τους εργαζόμενους «είναι αλήθεια ότι δικαιώθηκαν, όμως μόνο με ασφαλιστικά μέτρα», σημειώνοντας ότι «περιμένουμε απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».
Για εμπαιγμό και πολιτική ομηρία έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, αναφερόμενος σε τροπολογία που δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Οπως επισήμανε, «πέρασαν δυο χρόνια με υποσχέσεις», ενώ οι εργαζόμενοι «ζητούν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στη δουλιά τους», αφού καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Τόνισε πως «βρίσκονται υπό την κυβερνητική ομηρία, αυτή η κατάσταση πρέπει να πάρει τέλος» όχι μόνο λόγω του δίκαιου αιτήματος των εργαζομένων, αλλά και λόγω των προβλημάτων που προκαλούνται στα διόδια από την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο, της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων. Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική αναλγησία» και «έγκλημα σε βάρος των εσόδων του δημόσιου».
Τρεις βδομάδες κινητοποίησης συμπλήρωσαν οι συμβασιούχοι του ΤΕΟ που παραμένουν στο κτίριο της εταιρίας. Στο τρομοκρατικό τελεσίγραφο της διοίκησης να εγκαταλείψουν το κτίριο, απαντούν με οργάνωση εκδηλώσεων στο χώρο της κατάληψης. Το Σάββατο με τη λήξη του «τελεσιγράφου» μαζεύτηκαν στην είσοδο και περίμεναν τα ΜΑΤ, αποφασισμένοι όπως έλεγαν «για όλα». Στον αγώνα τους έχουν δίπλα τους συμπαραστάτες και τους μόνιμους συναδέλφους τους. Χτες μάλιστα έπρεπε να πληρωθούν οι συνάδελφοί τους, να μπουν στο κτίριο, όμως δεν το έκαναν. Χτες έγινε έξω από το χώρο του κτιρίου κι άλλη εκδήλωση συμπαράστασης. Χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Δ. Αγκαβανάκης αναφέρθηκε στο δικαίωμα στην εργασία και στην καταπάτησή του από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Στην περίπτωση των συμβασιούχων υπονομεύεται, όπως είπε, αυτό το δικαίωμα με την πολιτική ομηρία των συμβάσεων. Επισήμανε ότι το θέμα αφορά 27.000 εργαζόμενους σε διάφορους εργασιακούς χώρους. Η πολιτική των αναδιαρθρώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, «η εκχώρηση υπερκερδών στους ιδιώτες οδηγεί στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τη μείωση των δικαιωμάτων τους». Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν Μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ν' αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 31 του Γενάρη.
Στο πλευρό των συμβασιούχων βρέθηκαν και πάλι χτες δεκάδες συνδικαλιστές από τα σωματεία της Αθήνας.
Προ των ευθυνών της για την καλλιέργεια αδράνειας στους εργαζόμενους θέτει η ΔΑΣ την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ. Καθώς η πλειοψηφία έχει να συγκαλέσει διοίκηση από το Σεπτέμβρη, η ΔΑΣ ζητά άμεση σύγκληση της διοίκησης και οργάνωση κινητοποιήσεων. Επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της Αθήνας δέχονται τη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, υγεία, παιδεία κ.ά. χωρίς να υπάρχει αντίδραση από το ΕΚΑ. Η παράταξη ζητά τη σύγκληση της διοίκησης του ΕΚΑ με θέματα: Ασφαλιστικό - υγεία - απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία. Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υγιεινή και ασφάλεια με πρόταση για κήρυξη στάσης εργασίας και παιδεία - κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή όμως καταθέσει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για το κάθε θέμα ξεχωριστά.
Παράταση στην αβεβαιότητα για τον μέλλον των εργαζομένων της «Κρητικός ΑΕ» στην Αχαΐα, έδωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Λ.Τζιόλας με την απάντηση του στη σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κοσιώνη, ιδίως όσον αφορά τους απολυμένους, που είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.
Παίρνοντας το λόγο ο Λευτέρης Τζιόλας έκανε λόγο για «πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης», στα πλαίσια της επιχορήγησης επιχειρήσεων μιλώντας για «απασχόληση 150 ανέργων», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει πρόβλεψη το πρόγραμμα να εφαρμοστεί για 30 μήνες» με τη «δέσμευση να διατηρήσει η επιχείρηση όλο το προσωπικό που εντάσσεται στο πρόγραμμα αυτό». Επισήμανε, επίσης ότι το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια δραχμές. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 84 άνεργοι. Καμιά απάντηση όμως δεν έδωσε για το θέμα της συνταξιοδότησης των απολυμένων που είναι κοντά στην ανάλογη ηλικία.
Από την πλευρά του, όμως, ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης ρώτησε τον υφυπουργό αν «έχει υλοποιηθεί τίποτε;» από αυτά που εξαγγέλλονται, αφού όπως είπε «έχει περάσει ένας χρόνος κι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτε». Τόνισε δε ότι ανάμεσα στους απολυμένους της «Κρητικός ΑΕ» «έχουμε μεγάλο αριθμό γυναικών και ατόμων που είναι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης» και ενώ «τελειώνει η επιδότηση το Φλεβάρη οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θα γίνει», τονίζοντας ότι «πρέπει να καλύψουν τα απαραίτητα για τη συνταξιοδότηση», αφού «μιλάμε για μια πόλη που έχει ανεργία 30%».
Με παιδιά των Παλαιστινίων που ζουν στη χώρα μας ένωσαν τα παιδικά τους χαμόγελα και τις χαρούμενες φωνές τους τα παιδιά των Ελλήνων μηχανικών εμπορικού ναυτικού στην παιδική γιορτή που διοργάνωσε η ΠΕΜΕΝ στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Τα παιδιά απόλαυσαν θεατρική παράσταση από το θίασο του Γιάννη Καλατζόπουλου, που έπαιξε το έργο «Ο ελληνικός κύκλος με την κιμωλία», παραδοσιακούς παλαιστινιακούς χορούς και ελληνικούς χορούς από το πολιτιστικό παιδικό τμήμα της Ενωσης Μηχανικών. Ενώ στο τέλος τα «περίμεναν» πλούσια δώρα.
Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, καλωσορίζοντας τα παιδιά, ανέφερε ότι «η φετινή γιορτή μας είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Παλαιστίνης, που μαζί με τους γονείς τους αγωνίζονται για εθνική ανεξαρτησία για να αποκτήσουν τη δική τους πατρίδα» και τόνισε ότι οι μηχανικοί θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν για να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, για να κλιμακωθεί ο αγώνας και των Ελλήνων εργαζομένων ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.
Στη γιορτή παραβρέθηκε ο πρόξενος της Παλαιστίνης Jsmat Sabri, ο οποίος επισήμανε ότι τα παιδιά στην Παλαιστίνη «διανύουν με κίνδυνο της ζωής τους μέσα από δυσδιάβατους δρόμους και μπλόκα ακόμα και 4 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο. Ενας από τους βασικούς λόγους που είναι ακόμα ζωντανό το κίνημα των Παλαιστινίων είναι το επίπεδο της μόρφωσής τους. Είμαστε η τρίτη χώρα στον κόσμο από πλευράς αριθμού πτυχιούχων. Οπλιζόμαστε και με τη γνώση της επιστήμης για να πολεμήσουμε τον εχθρό».