ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να βομβαρδίζουν και να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός του Αφγανιστάν για την ανεύρεση μαχητών της «Αλ Κάιντα» αλλά και Ταλιμπάν, έστω και μόνοι τους, αλλά οι κόντρες δεν εκλείπουν κυρίως όσον αφορά στις συνθήκες και το καθεστώς κράτησης των κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, ενώ για πρώτη φορά οι κόντρες αυτές διεξάχθηκαν και εντός της αμερικανικής επικράτειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για άλλη μία φορά προσπάθησε να αναλάβει το ρόλο του «πυροσβέστη» αναφορικά με τις διενέξεις που υπάρχουν εντός του στρατοπέδου της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας».
Ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπους να επανεξετάσει την απόφασή του για τον μη χαρακτηρισμό των κρατουμένων ως αιχμαλώτων πολέμου. «Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ζητήσει να αναθεωρήσετε αυτή την απόφαση» αναφέρεται σε μνημόνιο του συμβούλου του Λευκού Οίκου, Αλμπερτο Γκονζάλες, προς τον πρόεδρο Μπους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Times». Συνεπώς, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, η εξέλιξη δημιουργεί ρωγμή στην απόφαση της κυβέρνησης Μπους να αρνηθεί το χαρακτηρισμό του «αιχμαλώτου πολέμου» για τα 158 μέλη των Ταλιμπάν και της «Αλ Κάιντα», χαρακτηρισμός που θα τους έδινε ορισμένα δικαιώματα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης. Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι στο τετρασέλιδο σημείωμα εσωτερικής χρήσης σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας σχεδιάζει να συζητήσει το αίτημα του Πάουελ στην επόμενη συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη για χτες το βράδυ, τοπική ώρα.
Πριν αλέκταρα φωνήσαι τρις, τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος όσο και ο υπουργός Αμυνας απάντησαν. Καταρχήν, ο Ντικ Τσένι σε δηλώσεις του τόνισε, σύμφωνα με το «Ρόιτερ», ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να απολογηθούν για τίποτα και μάλιστα ότι οι συνθήκες κράτησής τους «είναι πολύ καλύτερες από αυτές που θα τους άξιζαν». Οπως σημειώνει η βρετανική «Guardian» οι δηλώσεις αυτές έγιναν ακριβώς μετά την εν δυνάμει καταστρεπτική διένεξη εντός της αμερικανικής ηγεσίας, που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Κόλιν Πάουελ με αποδέκτη τον Μπους.
Στο πεδίο μάχης εισήλθε και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπου η επίσκεψη - επιθεώρησή του στο Γκουαντάναμο ήταν το γεγονός που βάρυνε και νομιμοποίησε εν πολλοίς τις γνωστές τους απόψεις, περί «παράνομων μαχητών» και όχι φυσικά αιχμαλώτων πολέμου. Επισήμανε αρχικά με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας απαιτεί ένα νέο τρόπο σκέψης καθώς και νέες αντιλήψεις» και τόνισε στη συνεχεία: «Υπάρχει ένας ορισμός του τι είναι νόμιμος μαχητής. Υπάρχουν τέσσερα ή πέντε κριτήρια και τα χαρακτηριστικά των κρατουμένων αυτών συνηγορούν πως είναι παράνομοι πολεμιστές. Ιδού γιατί τους αποκαλούμε κρατουμένους κι όχι αιχμαλώτους πολέμου», δήλωσε ο Ράμσφελντ και πρόσθεσε ότι «όπως τονίζουν οι ΗΠΑ, οι ανακρίσεις των ατόμων αυτών θα πρέπει να συνεχιστούν».
Χέρι βοηθείας προσέτρεξε να δώσει και η βρετανική κυβέρνηση που ανακοίνωσε πως «υποστηρίζει» τη θέση των ΗΠΑ να μη θεωρούν «αιχμαλώτους πολέμου» τους κρατουμένους που έχουν μεταφερθεί από το Αφγανιστάν στη βάση τους στο Γκουαντάναμο.
Στο μεταξύ στην «προβληματισμένη» μετά τις διενέξεις αλλά και τις παγκόσμιες επικρίσεις, αναφορικά με το Γκουαντάναμο, αμερικανική πρωτεύουσα έφτασε χτες ο Πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, για να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Καρζάι επρόκειτο να συναντηθεί χτες με στελέχη της αφγανικής κοινότητας και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους, ο Καρζάι αναμενόταν να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα, στο Κανταχάρ, μάχες διεξήχθησαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου είχαν καταφύγει μέλη της Αλ Κάιντα. «Εξι Αραβες είναι νεκροί. Τους δώσαμε τελεσίγραφο. Δε θέλησαν να συνομιλήσουν, ή να διαπραγματευτούν. Πολέμησαν μέχρι τέλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, Χαλίντ Παστούν, προσθέτοντας ότι «η επιχείρηση έχει τελειώσει». Πώς; Με την εισβολή Αφγανών και Αμερικανών, μελών των ειδικών δυνάμεων και αφού είχε προηγηθεί ακόμη και ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου.
Επιπροσθέτως, μάλλον λύθηκε εν μέρει το μυστήριο με την εξαφάνιση του Αμερικανού δημοσιογράφου. Πακιστανικοί και αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί έλαβαν μήνυμα, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ντανιέλ Περλ, δημοσιογράφος της «Wall Street Journal», απήχθη από μία ομάδα που αυτοαποκαλείται Εθνικό Κίνημα για την Αποκατάσταση της Πακιστανικής Κυριαρχίας και κρατείται κάτω από «απάνθρωπες» συνθήκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίον οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τους αιχμαλώτους Ταλιμπάν και τα μέλη της «Αλ Κάιντα» στη βάση του Γκουαντάναμο.
Τέλος, άνδρες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) διείσδυσαν σε δύο περιπτώσεις τις τελευταίες βδομάδες στη Σομαλία προκειμένου να εντοπίσουν μέλη της οργάνωσης «Αλ Κάιντα», ανέφερε η εφημερίδα «Sunday Times» επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.
Εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 43 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης
Μιλώντας από το βήμα, ο Κουβανός πρεσβευτής ανέφερε ότι «έγινε πραγματικότητα το όραμα του Χοσέ Μαρτί και τόσων άλλων που έδωσαν τη ζωή τους για να αρχίσει ένας νέος αγώνας. Ξεκίνησε ένα νέο στάδιο αγώνα για την πραγματοποίηση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κούβας». Αναφέροντας τις σοβαρές αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει η Κουβανική Επανάσταση, κυρίως από τον ιμπεριαλισμό που έβλεπε σ' αυτό το νησί, έναν μεγάλο κίνδυνο, ο Χόρχε Κεσάδα επισήμανε ότι «η νέα Επανάσταση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει δολοφονικές απόπειρες, εισβολές, αποκλεισμούς, καμπάνιες παραπληροφόρησης, τα οποία συνεχίζονται και σήμερα, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες της χώρας».
«Σήμερα, 43 χρόνια μετά, αναπτύσσεται η Επανάσταση, προχωράει η επανάσταση των ιδεών. Ο λαός μας αναλύει και βγάζει συμπεράσματα (...) Με νέο ενθουσιασμό πολλαπλασιάζουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, πολλαπλασιάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες που είναι προετοιμασμένοι να συνεχίσουν την Επανάσταση. Ηδη, βλέπουμε καρπούς της νέας γενιάς που μας εξασφαλίζει το μέλλον», είπε.
Καταλήγοντας ο νέος πρεσβευτής στην Αθήνα επισήμανε: «149 χρόνια από τη γέννηση του Χοσέ Μαρτί και λίγες μέρες μετά την επέτειο της Επανάστασης, μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι που έχουμε φίλους σαν και σας (...) Ζήτω η Κούβα. Μέχρι την τελική Νίκη».
Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, ο αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Δημήτρης Μητσιμπούνας, που έκανε μια ιστορική αναδρομή, συνδέοντας το χτες με το σήμερα. Ακολούθησε ο Β` αντιπρόεδρος, Νίκος Καρανδρέας, ο οποίος, από την πλευρά του, πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Αλληλεγγύης προς την Κούβα, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση από την Δέσποινα Μάρκου για την 10η Διεθνή Διάσκεψη ενάντια στην Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Αβάνα.
Με δυνατά χειροκροτήματα εγκρίθηκε το ψήφισμα της εκδήλωσης, το οποίο:
Η εκδήλωση έκλεισε με συγκρότημα Κουβανών που βρίσκονται στη χώρα μας και με πολύ χορό.