ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συλλήψεις παγκοσμίως

Αμερικανοί πεζοναύτες στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ
ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η νεοσύστατη αφγανική αστυνομία προχώρησε χτες σε επιχείρηση «σκούπα» για την αντιμετώπιση της παράνομης οπλοκατοχής στην πόλη Κανταχάρ, καθώς οι ΗΠΑ έκαναν χτες έκκληση παγκοσμίως, προς όλες τις χώρες, για την ανεύρεση τουλάχιστον πέντε μελών της Αλ Κάιντα, που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι προετοιμάζουν επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, όπου κρατούνται οι αιχμάλωτοι της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, έχει αρχίσει ο «συνωστισμός»...

Εξι το πρωί, λίγη ώρα αφότου έληξε η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους στη διάρκεια της νύχτας, άρχισε η επιχείρηση της αφγανικής αστυνομίας. Η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η παράνομη οπλοκατοχή στην πόλη Κανταχάρ άρχισε μόλις έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από τις αρχές στους πολίτες για την παράδοση όλων των όπλων και μέχρι στιγμής είναι άγνωστα τα αποτελέσματα της επιχείρησης...

Από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, η έκκληση των Αμερικανών αξιωματούχων για επανάληψη του ανθρωποκυνηγητού κατά μελών της Αλ Κάιντα, που οι Αμερικανοί θεωρούν ότι έχει βάσεις σε 40-50 χώρες, προκάλεσε την άμεση αντίδραση πολλών χωρών με διάφορες συλλήψεις. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση στρατηγικής της Ουάσιγκτον, που ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις συλλήψεις 17 ανθρώπων στη Βρετανία, 6 στο Πακιστάν, 2 στο Αφγανιστάν και τριών στις Φιλιππίνες, αλλά και την ανακοίνωση για τη μεταφορά των 6 συλληφθέντων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στην αμερικανική βάση στο Γκουαντανάμο.

Αναμένονται επιθέσεις...

Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε δηλώσεις προς το βρετανικό BBC, τόνισε ότι η κίνηση αυτή των ΗΠΑ ήταν αναγκαία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν νέες επιθέσεις από την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τον Ράμσφελντ, οι πληροφορίες προήλθαν από βιντεοταινίες και άλλα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το σπίτι του ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα Μοχάμεντ Ατεφ, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, αλλά και από άλλα 40 ύποπτα σημεία εντός του Αφγανιστάν. Ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, έδωσε στη δημοσιότητα τα βίντεο, αλλά και τις φωτογραφίες αυτών των πέντε καταζητούμενων «κομάντο αυτοκτονίας» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν μία σθεναρή αντίδραση τόσο των ηγεσιών των χωρών όσο και της κοινής γνώμης.

Πάντως, το ανθρωποκυνηγητό έχει και άλλες πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, επανέλαβε χτες τις εμπρηστικές του δηλώσεις αναφορικά με το Ιράν. Σε δηλώσεις του, που έγιναν χτες στην Καμπούλ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Χαλιλζάντ τόνισε ότι πάρα πολλά μέλη της Αλ Κάιντα, αλλά και των Ταλιμπάν έχουν διαφύγει στο Ιράν και η Τεχεράνη δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε αυτούς που έχουν συλλάβει. Ενώ πρόσθεσε εν είδει προειδοποίησης ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν καθώς το Ιράν προσπαθεί να επέμβει και να προκαλέσει εντάσεις στη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν με εχθρικές πράξεις, όπως τον εφοδιασμό με όπλα, αλλά και την αποστολή ισλαμιστών μαχητών».

Στο Γκουαντανάμο

Τέλος, όσον αφορά στην άλλη διάσταση του πολέμου, το Γκουαντανάμο. Καθ' οδόν βρίσκονταν χτες Βρετανοί αξιωματούχοι καθώς ανάμεσα στους αιχμαλώτους βρίσκονται ήδη τρεις Βρετανοί υπήκοοι, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Καθ' οδόν όμως βρισκόταν και ανώτατος νομικός σύμβουλος του Πενταγώνου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Βικτόρια Κλαρκ, ο Γενικός Σύμβουλος, Ουίλιαμ Τζ. Χέινς ΙΙ, ηγείται μιας ομάδας στρατιωτικών νομικών που θα εγκατασταθούν στο Γκουαντανάμο, προκειμένου να αρχίσουν τη διαδικασία για τα στρατοδικεία, σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Στο Γκουαντανάμο όμως βρίσκεται από την Πέμπτη και ειδική ερευνητική ομάδα του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση των κρατουμένων, αλλά και τις συνθήκες κράτησης. Ουδείς δε θέλησε να κάνει δηλώσεις. «Θα εξετάσουμε τις συνθήκες και θα μοιραστούμε τα ευρήματα των ερευνών μας... εμπιστευτικά» δήλωσε χτες, ο Αρς Μποέγκλι, μέλος της αποστολής και ανώτατος αξιωματούχος του ICRC στο γραφείο στην Ουάσιγκτον.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Περίεργη επιχείρηση - «σκούπα» σε βάρος πρώην μουτζαχεντίν...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Ιδιαίτερα ομιχλώδης, αν όχι σκοτεινή, διαφαίνεται η χτεσινή υπόθεση παράδοσης έξι Αλγερινών απ' τις βοσνιακές αστυνομικές αρχές σε αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οχι μόνο γιατί είναι επί της ουσίας άγνωστες οι όποιες εναντίον τους κατηγορίες, αλλά και γιατί η διαδικασία παράδοσής τους έγινε εν μέσω της νυκτός, με ταχύτατες, συνοπτικές διαδικασίες και λίγες μόλις ώρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο του Σαράγεβο είχε αποφασίσει την απελευθέρωσή τους λόγω ανυπαρξίας οιωνδήποτε ενοχοποιητικών στοιχείων!

Το ιστορικό πάντως της παράδοσης των έξι Αλγερινών, οι οποίοι κρατούνται σε «άγνωστη αλλά ασφαλή τοποθεσία» (σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού), με πιθανότατο προορισμό τους την αμερικανική βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, έχει ως εξής...

Οι έξι Αλγερινοί συνελήφθησαν, δίχως κατηγορίες, τον περασμένο Οκτώβρη από τις βοσνιακές αρχές και ενώ φήμες τούς έφεραν εμπλεκόμενους με την οργάνωση «Αλ Κάιντα». Και οι έξι τους, που ήταν, την περίοδο του πολέμου στη Βοσνία, μουτζαχεντίν και έως πρόσφατα οι περισσότεροι εργάζονταν για λογαριασμό διαφόρων ισλαμικών οργανώσεων αρωγής, κρατούνταν σε φυλακές του Σαράγεβο έως προχτές (Πέμπτη), οπότε παρουσιάστηκαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Σαράγεβο. Το Δικαστήριο τους αθώωσε λόγω έλλειψης επιβαρυντικών σε βάρος τους στοιχείων. Οπως κατήγγειλε ο δικηγόρος τους, Φαχρίγια Καρκίν, ο ίδιος εμποδίστηκε βίαια απ' τις βοσνιακές αρχές όταν επιχείρησε να τους επιδώσει την απόφαση του δικαστηρίου, και ως εκ τούτου, από νομικής άποψης, οι έξι Αλγερινοί παρέμεναν «κρατούμενοι»...

Στις 4 τα ξημερώματα, οι βοσνιακές αστυνομικές αρχές αποφάσισαν, μετά από αίτημα της Ουάσιγκτον, να τους παραδώσουν σε «Αμερικανούς στρατιωτικούς». Σύντομα όμως η είδηση μαθεύτηκε και περίπου 300 άτομα (οι περισσότεροι συγγενείς, φίλοι και υποστηριχτές των έξι), συγκεντρώθηκαν έξω απ' τις φυλακές του Σαράγεβο, προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες και μπλόκα στις εισόδους και εξόδους των κτιρίων. Βόσνιοι αστυνομικοί κλήθηκαν σύντομα να «επιβάλουν» την τάξη για να φυγαδεύσουν τους έξι και διέλυσαν το πλήθος των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας κλομπ...

Εκτοτε, όσα γνωρίζουμε τα μαθαίνουμε από λιτή ανακοίνωση Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με την οποία οι έξι άνδρες έχουν τεθεί υπό την κράτηση αμερικανικών δυνάμεων. «Οι κυβερνήσεις της Βοσνίας και των ΗΠΑ δεν παίρνουν τέτοια μέτρα δίχως αξιόπιστες πληροφορίες για τρομοκρατικές δραστηριότητες ή σχέσεις με αυτές», έγραφε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, δίχως ωστόσο να εξηγείται ο λόγος της όλης επιχείρησης σύλληψης, απέλασης και παράδοσης των έξι...

Ο δε Ρεξ Τότι, διοικητής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε: «Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των ΗΠΑ πιστεύουν πως οι έξι Αλγερινοί αποτελούν ακόμη μία σημαντική απειλή».

Από ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο στην Ευρώπη διέρρευσε στον Τύπο πως οι έξι, «ύποπτοι» για πιθανές σχέσεις με την «Αλ Κάιντα», την αλγερινή οργάνωση «Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα», ή την αιγυπτιακή οργάνωση «Αλ-Γκαμάα Αλ-Ισλαμίγια», θα οδηγηθούν εντός των προσεχών ημερών στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο της Κούβας. «Δε θέλουμε να παραμείνουν στην περιοχή πολύ καιρό», είπε αινιγματικά ο ίδιος ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Για την ιστορία, ας αναφερθεί κι αυτό το τελευταίο: Εισαγγελείς του Σαράγεβο είχαν κάνει επανειλημμένα έκκληση, απ' τον περασμένο Οκτώβρη, στην αμερικανική κυβέρνηση να τους προσκομίσει όποια επιβαρυντικά στοιχεία υπάρχουν έναντι των υπόπτων καθώς η σύλληψη και η κράτησή τους... βασίστηκε εξ ολοκλήρου «σε εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Βρετανίας»! Η απάντηση των Αμερικανών, που άφησε εμβρόντητους τους εισαγγελείς του Σαράγεβο, δεν ήταν παρά ένα ξερό «βρείτε τα μόνοι σας»!

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συλλήψεις «6 μελών της Αλ Κάιντα»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Τέσσερις «Αραβες» και τουλάχιστον δύο Πακιστανοί που κατηγορούνται ως μέλη ή έχοντες σχέσεις με το «τρομοκρατικό δίκτυο» της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν συνελήφθησαν από την αστυνομία του Πακιστάν, μετά από καταδίωξη στο κεντρικό Πακιστάν, 50 χλμ. από τα σύνορα με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τοπικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι 6 συλληφθέντες φορούσαν μπούργκα, το ένδυμα των γυναικών που καλύπτει το πρόσωπο και το σώμα, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας που μίλησαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς», για να αποφύγουν να γίνουν αντιληπτοί. Ο ίδιος δεν εξήγησε πώς η αστυνομία έφθασε στα ίχνη τους. Οι πληροφορίες που έδωσε η αστυνομία λένε ότι οι 5 μεταφέρθηκαν στη Λαχώρη για ανακρίσεις - δεν είναι σαφές αν θα παραδοθούν εν συνεχεία στους Αμερικανούς ή όχι.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Πακιστάν συμφωνούν ότι «εκατοντάδες» μέλη της Αλ Κάιντα προσπάθησαν να διαφύγουν των μαχών στο Αφγανιστάν και της σύλληψης μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, καταφεύγοντας στο Πακιστάν. Η κυβέρνηση του δικτάτορα στρατηγού/αυτοδιορισμένου Προέδρου Μουσάραφ έχει στείλει κάπου 62.000 στρατιώτες στα σύνορα για να τα «σφραγίσουν», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαφυγή των μελών της Αλ Κάιντα και συνολικά έχουν συλληφθεί κάπου 400 ύποπτοι ως μέλη της οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ