ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αρχή από το... έδαφος μηδέν!

Ν. ΥΟΡΚΗ (του απεσταλμένου μας Θανάση ΠΑΠΑΡΗΓΑ).-

Πρώτη μέρα, χθες, της επίσκεψης στη Ν. Υόρκη, του Ελληνα πρωθυπουργού και ο Κ. Σημίτης επισκέφτηκε την αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής, όπου είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Στις ομιλίες τους, ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση, ενώ μια εύθυμη νότα προσέθεσε ο πρωθυπουργός που, κατά λάθος, αποκάλεσε τον αρχιεπίσκοπο «Σπυρίδωνα», αποδίδοντάς του το όνομα του προκατόχου του.

Η επίσκεψη πλησίασε προς το τέλος της με την παρουσία του πρωθυπουργού στο χώρο των δύο πύργων που χτυπήθηκαν στις 11 Σεπτέμβρη 2001. Εκεί, τον υποδέχτηκε ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος τον καλωσόρισε. Πέρα από το πρωτόκολλο, αξίζει να σημειωθεί η αποστροφή του γερουσιαστή, όπου αναφέρεται «η απόφαση των ΗΠΑ να εξαλείψουν την τρομοκρατία σε παγκόσμια κλίμακα». Το εδάφιο αυτό προϊδεάζει, κατά τη γνώμη μας, για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο χώρο της ελληνικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που κατέρρευσε από τα πλήγματα, και επέδωσε επιταγή 500.000 δολαρίων στον αρχιεπίσκοπο για την ανοικοδόμησή της.

Βλέποντας τις πολιτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στο χώρο που ήδη αποκαλείται Ground Zero (έδαφος 0), δεν μπορεί κανείς να μην κάνει ορισμένες σκέψεις: Κάθε ζωή είναι ακριβή και κάθε απώλειά της είναι αναντικατάστατη. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να μας αποσπάσει από τη σκέψη ότι μερικοί θεωρούν λιγότερο ακριβές τις ζωές που χάνονται σαν αποτέλεσμα βομβαρδισμών, ιμπεριαλιστικών εκστρατειών και πολιτικών και στρατιωτικών επεμβάσεων. Πολύ περισσότερο, δεν αρκεί για να μας αποσπάσει από τις φροντίδες εκείνες που δε φαίνονται καθόλου να είναι φροντίδες θυμάτων. Και αυτές οι φροντίδες φαίνονται ολοκάθαρα στον πρωτοσέλιδο τίτλο των σημερινών «Νιου Γιορκ Τάιμς»: «Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις βάσεις τους στην περιοχή του Αφγανιστάν».

Ο πρωθυπουργός μετά τους δίδυμους πύργους συναντήθηκε με «επιφανή μέλη» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν, ενώ αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

Ανεπιφύλακτη στήριξη από τη ΝΔ

Ανεπιφύλακτα και με όλες τις δυνάμεις της η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει τον πρωθυπουργό ενόψει της σημερινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μπους. Ο φόβος που διακατέχει την ηγεσία του κόμματος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να υπάρξει «σοβαρή βλάβη» στα εθνικά θέματα κατά τις επαφές του πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και ιδιαίτερα για το Κυπριακό και τον ευρωστρατό. Στην πραγματικότητα φοβούνται το ενδεχόμενο να υπάρξει «υποβάθμιση» της θέσης της χώρας στο πλαίσιο της νέας τάξης προς όφελος της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υποστούν «στραπατσάρισμα» τα γενικότερα «μεγαλοϊδεατικά» σχέδια της άρχουσας τάξης στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος σε χθεσινή συνέντευξή του (στον «Φλας») επανέλαβε ότι η ΝΔ παρέχει «σαφή στήριξη στην υπόθεση των εθνικών θεμάτων» και η στήριξη αυτή δίνεται κάθε φορά και όχι μόνο στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Φρόντισε όμως να διευκρινίσει ότι «δε δίνεται λευκή επιταγή» και πως «θα περιμένουμε και θα δούμε». Σχολιάζοντας την εκπομπή του CBS απέφυγε να την εντάξει σε ευρύτερα πολιτικά σχέδια, πρότεινε στον Κ. Σημίτη να ζητήσει σαφή δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης για το θέμα και μάλιστα προεξόφλησε ότι «θα το πράξει με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση εφόσον δεν υιοθετεί αυτού του είδους τις απαράδεκτες κατηγορίες»(!).

Προσεκτικές αποστάσεις κράτησε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας χθες σε εκπομπή του «Αλτερ», είπε ότι περιμένει να δει τα αποτελέσματα του ταξιδιού. «Να επιστρέψει ο κ. Σημίτης και τότε να συζητήσουμε». Πρόσθεσε ότι «η αντιπολίτευση, κυρίως η ΝΔ, στήριξε με όλες τις δυνάμεις της τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα έχει ένα δύσκολο ταξίδι, κακά παρασκευασμένο, σε ακατάλληλη ώρα πιθανότατα, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτή την ώρα όλοι μας, στηρίζουμε τον κ. πρωθυπουργό στην υποστήριξη των καθαρών και δίκαιων ελληνικών θέσεων».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Εμφανίζει την Ελλάδα έρμαιο της τρομοκρατίας

Αλλοιώθηκαν δηλώσεις του προέδρου της ελληνικής Βουλής, Απ. Κακλαμάνη

Στα πλαίσια της αμερικανικής προπαγάνδας, που εμφανίζει την Ελλάδα έρμαιο της τρομοκρατίας, εντάσσεται και η γνωστή πλέον εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, στην οποία παρουσιάζονται δηλώσεις λίγων δευτερολέπτων του προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, σχετικές με το θέμα της τρομοκρατίας. Οι δηλώσεις όμως αυτές έχουν... επιλεγεί και παρουσιάζονται κατάλληλα έτσι ώστε να δημιουργούν και το κατάλληλο κλίμα, από μια συνέντευξη διάρκειας 20 λεπτών, στην οποία ο πρόεδρος της Βουλής κάνει εκτενή αναφορά σε πάρα πολλά θέματα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο Απ. Κακλαμάνης αναφέρει: «Το πρόβλημα της τρομοκρατίας υπάρχει. Κανείς δεν το αρνείται αυτό. Αλλά πρόβλημα τρομοκρατίας υπάρχει παντού».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, όταν ερωτάται από τον Αμερικανό δημοσιογράφο γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, ο Απ. Κακλαμάνης απάντησε:

«Το θέμα είναι να υπάρχει συνεργασία του FBI με τις δικές μας υπηρεσίες όπως αυτές με βάση τους ελληνικούς νόμους πρέπει να οργανώνονται και να λειτουργούν ή το FBI να οργανώνει τις δικές μας υπηρεσίες και να έχει τους δικούς του ανθρώπους στις δικές μας υπηρεσίες; Θέλουμε να συνεργαστούμε, όπως συνεργαζόμαστε με την Scotland Yard και συνεργαζόμαστε καλά. Δε θέλουμε τις υπηρεσίες μας υπό τον έλεγχο οποιασδήποτε ξένης υπηρεσίας. Σ' αυτό το πνεύμα νομίζω ότι συνεργάζονται τώρα πολύ καλά οι δικές μας και οι δικές σας υπηρεσίες. Αλλά σημειώστε αυτό: Ο σκοπός μας είναι να πληγεί η τρομοκρατία. Οχι να είναι οι δικές μας υπηρεσίες υποκατάστημα των δικών σας υπηρεσιών. Αυτό το πληρώσαμε με μια 7χρονη δικτατορία. Στρατιωτικοί που στείλαμε στις ΗΠΑ, στο west point, στις άλλες υπηρεσίες για να εκπαιδευτούν, ένα πρωί, μια νύχτα μάλλον, με πράσινο φως από τις ΗΠΑ, μας έδεσαν τα χέρια».

Παράλληλα, ο Απ. Κακλαμάνης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου, με την οποία τον καλούσε να απαντήσει «σε όσα ακούστηκαν για το ότι πρόσκειται φιλικά προς τη "17 Νοέμβρη" και ότι ισχυροί πολιτικοί μοιάζουν να τη στηρίζουν», απάντησε:

«Πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να συνεχίσει να εξυπηρετεί σχεδιασμούς επαγγελματιών άλλων στόχων και όχι αυτού που εμάς μας ενδιαφέρει, να πλήξουμε την τρομοκρατία. Εάν η τρομοκρατία αποτελεί ένα πρόσχημα, γιατί κάποιοι νοσταλγούν στις ΗΠΑ, είτε και οπουδήποτε αλλού, εποχές Μακάρθι, εάν η τρομοκρατία είναι μια αφορμή, ένα πρόσχημα για να δημιουργήσουμε κάποιο αντίπαλο δέος, που το χρειαζόμαστε για κάποιους λόγους, τότε φοβάμαι ότι κάνουμε λάθος εμείς όταν περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μας βοηθήσουν σ' αυτή την υπόθεση. Μήπως πρέπει να συνεχίσουμε μόνοι μας, με όλες τις δυσκολίες, με όλες τις αδυναμίες μας. Εάν δηλαδή οι άνθρωποι που έρχονται εδώ να μας βοηθήσουν έχουν αυτές τις αντιλήψεις και τις διοχετεύουν στην αμερικανική κοινή γνώμη, διοχετεύουν αυτούς τους μύθους, αυτές τις αηδίες, διερωτώμαι ποιο σκοπό πραγματικά εξυπηρετούν».

Διαχειριστής του Αιγαίου το ΝΑΤΟ

Την ένοχη ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ΝΑΤΟικές ρυθμίσεις που υπονομεύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο επιβεβαιώνουν οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, όταν ρωτήθηκε για το έγγραφο του αεροπορικού διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ Αμερικανού Ρ. Κις, προς τον διοικητή του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα αντιπτέραρχο Παπανικολάου, με βάση το οποίο τον διατάσσει ως... υφιστάμενό του στη ΝΑΤΟική ιεραρχία να μη δίνει εντολές για αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών που μπαίνουν στο ελληνικό FIR και στον ελληνικό εναέριο χώρου του Αιγαίου, ισχυρίστηκε ότι είναι προσωπικές απόψεις του ΝΑΤΟικού διοικητή. «Θέλω να σας πω, είπε ο Τ.Χυτήρης, ότι όντως αυτό είναι έγγραφο ενός αξιωματικού του ΝΑΤΟ. Δεν είναι η επίσημη έκφραση που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ. Και αυτό έχει επισημανθεί. Δηλαδή, αυτό το αναφέρει μόνο ο αξιωματικός. Δεν είναι έγγραφο που απηχεί τη θέση του ΝΑΤΟ. Αυτό το έχουμε επισημάνει».

Τη συγκεκριμένη επιστολή, που δημοσιεύτηκε προχτές από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», την έστειλε ο αεροπορικός διοικητής της Νάπολης στις 21 Νοέμβρη 2001 στον αρχηγό του ΑΤΑ στη Λάρισα, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του διοικητή του 7ου CAOC (ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων). Ο ΝΑΤΟικός διοικητής, με τη μορφή διαταγής ζητάει από τον αρχηγό ΑΤΑ, με αφορμή τις αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών από ελληνικά μαχητικά που έλαβαν χώρα την περίοδο εκείνη στο περιθώριο ΝΑΤΟικής άσκησης, να μη γίνεται χρήση ΝΑΤΟικών αεροσκαφών για την αναχαίτιση άλλων ΝΑΤΟικών μαχητικών στον «εναέριο χώρο του Αιγαίου». Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν συνέπειες της εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ και της ανάληψης της ευθύνης για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίο κατευθείαν από τον αεροπορικό διοικητή της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ