ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με το ζόρι και παρά τη θέληση

Διαταγή του ΓΕΣ για υποχρεωτική συμμετοχή

Για αναγκαστική συμμετοχή μονίμων στελεχών στο ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που θα σταλεί στο Αφγανιστάν, αλλά και συμμετοχή σε αυτό ακόμα και στρατευσίμων «εθελοντών», με ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί σε μη «εθελοντική» βάση και για κάποιες κατηγορίες στρατευσίμων, προετοιμάζονται τα στρατιωτικά επιτελεία. Οπως έχει γίνει γνωστό, η ελληνική συμμετοχή, σε πρώτη φάση, στην υπό βρετανική διοίκηση δύναμη, που θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, θα αποτελείται από έναν λόχο Μηχανικού, έναν λόχο Υγειονομικού και μια ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, συνολικά από περίπου 200 άνδρες.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, έχει σταλεί από τις 20 του Δεκέμβρη σήμα του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς τις στρατιωτικές μονάδες, με βάση το οποίο μαζί με τις διάφορες κατηγορίες μονίμων στελεχών, μπορούν να συμμετέχουν στην ελληνική δύναμη που συγκροτείται για το Αφγανιστάν δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί, έφεδροι υπαξιωματικοί και οπλίτες. Παράλληλα, αναφέρεται ότι σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού από «εθελοντές», οι διοικητές θα πρέπει «να υποβάλουν σχετικές προτάσεις για τοποθέτηση μη εθελοντών». Να σημειωθεί εδώ ότι δε διευκρινίζεται αν από την υποχρεωτική συμμετοχή εξαιρούνται οι έφεδροι, δηλαδή οι στρατεύσιμοι.

Πάντως, οι σχετικοί κατάλογοι μονίμων στελεχών και εφέδρων θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη και να κατατεθούν στο ΓΕΣ μέχρι τις 4 του Γενάρη 2002. Η αναχώρηση της ελληνικής δύναμης υπολογίζεται να γίνει γύρω στο τέλος του ίδιου μήνα. Επειδή, δε, είναι εμφανής η απροθυμία για εθελοντική συμμετοχή στην εν λόγω αποστολή, γίνεται προσπάθεια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΓΕΣ, να γίνει ενημέρωση του προσωπικού και να τονιστεί η σημασία που έχει η παρουσία της Ελλάδας στις λεγόμενες διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει σήμα του ΓΕΣ, της 24ης του Αυγούστου 2001, με θέμα «Ειρηνευτικές αποστολές», σύμφωνα με το οποίο είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μονίμων στελεχών στις αποστολές αυτές.

Σε αυτό συγκεκριμένα αναφέρεται:

«1. Σας γνωρίζουμε τα παρακάτω σχετικά με την αποστολή στελεχών σε ειρηνευτικές αποστολές:

Α) Μετά από τις κατ' επανάληψη προκηρύξεις για συμμετοχή στελεχών σε ειρηνευτικές αποστολές, δεν παρουσιάστηκαν υποψήφιοι σε ικανό αριθμό και ανάλογων προσόντων.

Β) Η συμμετοχή της χώρας μας στις εν λόγω αποστολές θεωρείται εθνικά συμφέρουσα και επιβεβλημένη.

Γ) Ως εκ τούτου αποφασίστηκε από την ιεραρχία η επιλογή στελεχών για τοποθέτηση στις ειρηνευτικές αποστολές, να γίνεται από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιθυμία του στελέχους.

Δ) Η επιλογή θα γίνεται, για τις θέσεις που δεν υπάρχουν υποψήφιοι (εθελοντές) σε αριθμό και ανάλογων προσόντων, από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

2. Του παρόντος να λάβουν γνώση σε συγκέντρωση άπαντα τα στελέχη, στα οποία να επισημανθεί ότι επιβάλλεται να καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες επιμόρφωσής των σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα (ξένες γλώσσες - διπλωματία κλπ.), γιατί όπως διαμορφώνεται το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον ο Στρατός μας, άρα και η χώρα μας, πρέπει να έχει ρόλο με συμμετοχή όπου οι περιστάσεις το απαιτήσουν, ακόμα και εκτός συνόρων της χώρας μας».

ΕΕΔΥΕ
Κανένας Ελληνας στρατιώτης στο Αφγανιστάν

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί και να συνταχθεί με τα μαχόμενα κινήματα σε αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση η οποία, όπως τονίζεται στο κείμενο, για άλλη μια φορά, πιστή στα κελεύσματα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται να στείλει ελληνική μονάδα στο Αφγανιστάν μέχρι τα μέσα Γενάρη, επιβεβαιώνοντας την άμεση συμμετοχή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Αφγανιστάν με πρόσχημα την πάταξη της «τρομοκρατίας». Ο ελληνικός λαός, επισημαίνεται στη συνέχεια, δεν ξεχνά ότι η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε εκ των προτέρων στο πλευρό των ΗΠΑ. Κήρυξε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Συμμετείχε από την αρχή, υπογραμμίζεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, «στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τη λειτουργία της βάσης της Σούδας, με την παραχώρηση των διευκολύνσεων στις ΗΠΑ. Από την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στη Βοσνία, στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο και τώρα στο Αφγανιστάν, ο ελληνικός λαός δεν κέρδισε τίποτα. Αντίθετα κέρδισαν οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές».

Την ίδια ώρα, τονίζεται στο κείμενο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας καταργήθηκαν. Το Αιγαίο παραδίδεται στο ΝΑΤΟ, στο στρατηγείο της Νάπολης. Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 1,7 τρισεκατομμυρίων δραχμών, χρηματοδοτώντας έτσι τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αφού οι ένοπλες δυνάμεις συγκροτούνται έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και στα επιθετικά του σχέδια. Ο στρατός από το καθήκον της άμυνας και της προστασίας των συνόρων που είχε, μετατρέπεται τώρα σε επιθετικό. Τα παιδιά του ελληνικού λαού καλούνται να πολεμήσουν για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Μπροστά στην επικίνδυνη για την ανθρωπότητα κατάσταση δεν υπάρχει ουδετερότητα.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους εργάτες, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης να συσπειρωθούν και να συνταχθούν με τα μαχόμενα κινήματα.

  • Ολοι στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού.
  • Κανένας Ελληνας στρατιώτης στο Αφγανιστάν.
  • Διεύρυνση και όχι αφαίρεση των ατομικών και λαϊκών ελευθεριών.
  • Οχι στην τρομοκρατία του πολέμου - Οχι στον αυταρχισμό.
Συμφώνησε η κυβέρνηση για τους νέους αμερικανικούς ψηφιακούς χάρτες

Σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, Λιάνα Κανέλλη και Αντώνης Σκυλλάκος, αναφορικά με τους νέους ψηφιακούς χάρτες που κατάρτισαν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα.

Στην Ερώτηση οι βουλευτές σημειώνουν πως «σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο («Ελευθεροτυπία» 24/12/2001) ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Ρίτσαρντ Μπάουτσερ υποστήριξε ότι η κατάργηση της θαλάσσιας συνοριακής γραμμής Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, στους νέους αμερικανικούς ψηφιακούς χάρτες, έγινε κατόπιν συνεννοήσεως και είχε τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως επικίνδυνη όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα, το απαραβίαστο των συνόρων και μια σειρά άλλες διατάξεις του διεθνούς δικαίου. Είναι δε, ιδιαίτερα ανησυχητική σε μια στιγμή αυξανόμενης αμφισβήτησης των συνόρων στο Αιγαίο από ΝΑΤΟ - ΕΕ και Τουρκία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ λοιπόν η κυβέρνηση:

  • Εάν επαληθεύει τα παραπάνω δημοσιεύματα.
  • Ποιοι λόγοι οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια»;
Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης προς τα θύματα Πολιτικής Δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», λόγω των εορτών, έδωσε στη δημοσιότητα έκκληση, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «μετά την αναγνώριση από την πολιτεία της Εθνικής μας Αντίστασης, απομένει ένας αριθμός αγωνιστών που δεν έχει αποκατασταθεί υλικά, με συνέπεια να μην έχουν κανέναν πόρο ζωής, σε προχωρημένη όλοι πια ηλικία και με σοβαρά κλονισμένη υγεία ν' αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Στο κείμενο, επίσης, τα μέλη της «Δημοκρατικής Μέριμνας» συμπληρώνουν: «Με τη δική σας αμέριστη συμπαράσταση, συγκινητικά δείγματα της οποίας έχουμε επί σειρά ετών, είμαστε βέβαιοι ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες - ενάντια μάλιστα σ' αυτές - θα κάνετε πάλι το καθήκον σας, όπως τόσα χρόνια απέναντι στο Σωματείο μας, βοηθώντας το να εκπληρώσει όχι μόνο μια ανθρωπιστική αποστολή, αλλά και ένα βαθύτατα δημοκρατικό χρέος απέναντι σε αγωνιστές που δίνοντας τα πάντα για την πατρίδα και τη Δημοκρατία, υποφέρουν αβοήθητοι».

Σημειώνουμε ότι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου (Ακαδημίας 78 - τηλ. 3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκ/μα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 129/498908-21.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ