ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Στο στόχαστρο τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των λαών

Το πλαίσιο για να αλυσοδεθούν λαϊκά κινήματα, οργανώσεις και γενικά τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ευρωτρομονόμος δηλαδή, είναι έτοιμο. Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες υπέγραψε τη συμφωνία για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», της οποίας η τυπική επικύρωση θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Λάακεν στις 14 και 15 Δεκέμβρη. Στην ίδια σύνοδο υπογράφτηκε και «συμφωνία συνεργασίας» μεταξύ της Ευρώπης και των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, και του στρατοκράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Χ. Σολάνα, που αφορά στα ζητήματα «αστυνομικής συνεργασίας».

Η παγκοσμιοποίηση λοιπόν του καπιταλισμού, η ιμπεριαλιστική ρεβάνς απέναντι στους λαούς και τις κατακτήσεις τους, φέρνει τους «καρπούς» της. Η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είναι το πρόσχημα και μόνο. Πρόκειται για τα πρώτα βήματα. Είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο σφυρηλατείται ένας ενιαίος διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός, χωρίς γεωγραφικά όρια όπως και ο ιμπεριαλισμός, χωρίς περιορισμούς ως προς τα αντικείμενα της καταστολής, με τελικό σκοπό την καταστολή και καθυπόταξη των λαών. Οικοδομείται το φρούριο, μέσα στο οποίο σκοπεύουν οι ιμπεριαλιστές να φυλακίσουν τους εχθρούς τους, δηλαδή τους λαούς.

Η εν λόγω απόφαση που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες αποτελεί την ιδεολογική βάση του ευρωτρομονόμου και είναι αποκαλυπτική για το πού στοχεύει. Η «τρομοκρατία» πλέον τα χωράει όλα. Οτιδήποτε αμφισβητεί, υπονομεύει και ενοχλεί την κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μπαίνει στο στόχαστρο. «Τρομοκρατία», σύμφωνα με τον ευρωτρομονόμο, είναι το σύνολο των εκ προθέσεως πράξεων που «είναι δυνατόν να προσβάλλουν σοβαρά χώρα ή διεθνή οργανισμό». Εδώ μπορούν να χωρέσουν διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις. Οι πράξεις αυτές ξεκινάνε από το «σοβαρό εκφοβισμό του πληθυσμού» και προχωράνε στην «αποσταθεροποίηση ή καταστροφή των πολιτικών, συνταγματικών ή οικονομικών δομών». Εδώ χωράει μια απεργία, ένας αποκλεισμός δρόμου και άλλα.

Στην «τρομοκρατία» περιλαμβάνουν ακόμα την «προσβολή κατά της ακεραιότητας προσώπων», ζημιές σε δημόσιες εγκαταστάσεις υποδομής, «κατασκευή, κατοχή, κτήση, μεταφορά, προμήθεια ή χρήση» παντός είδους εξοπλισμού, τη «διαταραχή ή διακοπή» των ενεργειακών ροών. Εδώ χωράνε τα πάντα, από τα πανό των διαδηλωτών μέχρι μια απεργία στη ΔΕΗ ή όπου αλλού. Δε μένουν όμως εδώ, στήνουν ένα νέο, ένα διεθνές ΙΔΙΩΝΥΜΟ, καθώς ποινικοποιούν εκτός από πράξεις και την «απειλή τέλεσης ενός εκ των προαναφερομένων εγκλημάτων». Ως γνωστόν «απειλή» μπορεί να αποτελέσει και ένα κίνημα και μια ιδεολογία, αλλά και η πρόθεση ενός ατόμου, όπως αυτή θα ερμηνεύεται από τα όργανα του ευρωτρομονόμου.

Η παραπάνω απόφαση αφορά στο ένα από τα δύο «πλαίσια» του ευρωτρομονόμου, το σχετικό με την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», για το οποίο υπήρχε «κατ' αρχήν» απόφαση από τις 17/11/2001. Στόχος όπως αναφέρεται «είναι η προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών - μελών στον τομέα της τρομοκρατίας», με συγκεκριμένο ορισμό των «τρομοκρατικών εγκλημάτων». Η έκδηλα αντιδημοκρατική απόφαση εξανάγκασε το Συμβούλιο στην έκδοση μιας «δήλωσης» περί «ερμηνείας» των παραπάνω, με πολλά γενικά περί «σεβασμού» κάθε είδους δημοκρατικής κατάκτησης -από τις «θεμελιώδεις», μέχρι τα δικαιώματα απεργίας, του συνέρχεσθαι, συνεταιρίζεσθαι και έκφρασης- που όμως χρησιμεύει μόνο ως «νομιμοποιητικό» άλλοθι.

Να σημειωθεί ότι η ποινικοποίηση των «τρομοκρατικών εγκλημάτων» θα συνοδεύεται από το νέο «θεσμό», αυτόν του «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης», και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ κρατών-μελών».


Κ.Ζ.

Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΚΙ Η «ΣΩΤΗΡΙΑ»

(Το μεγάλο ρεπορτάζ του Κ. Στούρνα)

Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ φαίνεται πως «ξαναχτυπά». Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει από τις ανακοινώσεις, που έγιναν στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος στη Θεσσαλονίκη. Με το μικρόβιο του Κωχ είναι μολυσμένο το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης. Υπολογίζεται, επίσης, πως 8.000.000 άτομα αρρωσταίνουν και 3.000.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από την αρρώστια αυτή. Νούμερα φοβερά, ανατριχιαστικά και με το δείκτη σε ανοδική πορεία...

ΣΧΕΤΙΚΑ τώρα με τον αριθμό των θανάτων, παρατηρείται πως στις αρχές της νέας χιλιετίας είναι ο ίδιος που παγκόσμια είχε καταγραφεί πριν από 120 χρόνια. Και πορευόμεθα στο χειρότερο, καθώς υπολογίζεται πως η φυματίωση θα «θερίσει» 12 εκατομμύρια... το 2005. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ της συναδέλφου Γ. Μυρτσιώτη («Καθημερινή» 7/12/2001), η συχνότητα εμφάνισης της φυματίωσης στις αναπτυγμένες χώρες είναι κάτω από 20 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Σε Ασία και Αφρική, τα περιστατικά φτάνουν σε 100 - 250.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στην Ελλάδα καταγράφονται γύρω στις 10 περιπτώσεις σε 100.000 άτομα, αλλά οι επιστήμονες υπολογίζουν πως ο αριθμός αυτός πρέπει να 'ναι διπλάσιος. Κι αυτό για το λόγο πως πολλά νέα κρούσματα είναι άγνωστα, κυκλοφορούν και μολύνουν, με αποτέλεσμα την αναστολή της πτωτικής πορείας της φυματίωσης στη χώρα μας.

Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ο δικός μας με τη φυματίωση είναι μεγάλος στα προπολεμικά και στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής Κατοχής. Και, φυσικά, χρήσιμο είναι να μην αποξεχνιέται η μεγάλη, η εξοντωτική δοκιμασία, που έζησε τότε ιδιαίτερα η φτωχολογιά, όταν η φυματίωση, η φθίση, όπως την είχαν ονομάσει, «θέριζε» χιλιάδες ανθρώπους.

ΟΣΕΣ φορές ο λόγος μας φέρνει σήμερα στης φυματίωσης τα δεδομένα, τόσες φορές ανατρέχουμε σ' όσα είδαμε και ζήσαμε με την αρρώστια αυτή πριν από πολλά χρόνια. Αποκαλυπτικό και μοναδικό ντοκουμέντο το βιβλιαράκι, που μας έχει δώσει ένας αγωνιστής, αντιφασίστας δημοσιογράφος, ο Κώστας Στούρνας, με τον τίτλο «Σωτηρία». Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου, ο δημοσιογράφος γράφει: «...Μια κατάρα βαραίνει απ' τον πόλεμο και δώθε προπαντός την Ελλάδα. Η φθίση. Υγειονολόγοι, γιατροί, εφημερίδες φωνάζουν κάθε μέρα για τον αφανισμό του λαού από τη φριχτή αυτή αρρώστια. Κάμποσα νούμερα τρομακτικά έχουν υψωθεί επάνω στον ελληνικό ουρανό σα φοβέρα για ολόκληρο το έθνος που πληρώνει την κρατική αθλιότητα με τόσους νεκρούς...

ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ πενήντα χιλιάδες λογαριάζονται οι φθισικοί στην Ελλάδα. Είκοσι με είκοσι πέντε χιλιάδες πεθαίνουν το χρόνο από την καταραμένη αρρώστια. Οσος είναι πάνω - κάτω ο πληθυσμός μιας ολόκληρης πόλης, που εξαφανίζεται έτσι από το μικρόβιο του Κωχ μέσα σε δώδεκα μήνες!!!».

Ο δημοσιογράφος δεν περιορίζει το ρεπορτάζ μόνο στις δαντικές εικόνες της «Σωτηρίας». Ξέρει να μπαίνει στο βάθος και με νυστέρι τον κοφτερό λόγο του επισημαίνει και καταγγέλλει τους ένοχους... «Η "Σωτηρία", γράφει, παίρνει, από τα πρώτα χρόνια, σχέση εξάρτησης με τα σπίτια της αθηναϊκής φτωχολογιάς, με τα σπίτια της ελληνικής επαρχίας. Στους θαλάμους της, αρχίζει να παίζεται η τελευταία σκοτεινή πράξη των δραμάτων, που η πρώτη πράξη τους παίζεται μέσα στο ανήλιο αθηναϊκό φτωχόσπιτο, στο φοιτητικό δωμάτιο, στο στρατώνα, στο καράβι ή το υγρό μπουντρούμι της φάμπρικας. Μέσα στα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας...». Οι ένοχοι, οι δημιουργοί της κόλασης αυτής, όλοι όσοι πάνω τους βάραιναν ευθύνες για τη φοβερή κατάσταση που επικρατούσε στα σανατόρια πολύ θα 'θελαν να βασίλευε εκεί μέσα στο σανατόριο "ησυχία και τάξις" νεκροταφείου...». Μα η ζωή, παρατηρεί ο Κ. Στούρνας, έχει κι αυτή, στο πείσμα των συμμάχων του θανάτου και του ξεπεσμού, τη δική της ακατάλυτη δύναμη. Κι οπλίζει με τη δύναμή της αυτή ακόμη κι ανθρώπους, που ψυχορραγούν. Το ρεπορτάζ εξιστορεί όλους αυτούς τους μεγάλους αγώνες, που έδωσαν οι φυματικοί κι οι Οργανώσεις τους, που, παρά την άγρια τρομοκρατία, τα γκλομπ, τις δολοφονίες, δεν μπόρεσαν να λυγίσουν την ατσάλινη θέλησή τους. Και να συγκαλύψουν το αίσχος της «Σωτηρίας».

ΣΤΗΝ πυρά, που άναψε το 1936 η μεταξική δικτατορία για να κάψει όλα τα δημοκρατικά αντιφασιστικά βιβλία, θα μπει και το βιβλιαράκι για τη «Σωτηρία» κι ο συγγραφέας του, ο Κώστας Στούρνας, θα κυνηγηθεί άγρια, θα μπει σε φυλακές και στρατόπεδα. Η «ΣΩΤΗΡΙΑ», όμως, που μας άφησε μένει μοναδικό ντοκουμέντο για τα βάσανα και τον πόνο του λαού μας. Τίμια, καθαρή πένα, που σ' όλη τη ζωή πολέμησε για του λαού τα δίκια, ο αξέχαστος σύντροφος και συντάκτης του «Ρ» Κώστας Στούρνας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

Συνεστίαση της ΝΕ Βελγίου του ΚΚΕ

Αφιερωμένη στα 83 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ θα είναι η συνεστίαση της ΝΕ Βελγίου του Κόμματος το Σάββατο, 15/12, στις 8μ.μ., στη «Salle Aurore», Chaussee de Mons 722-1070, στις Βρυξέλλες, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή με ανακοίνωσή της καλεί στο γιορτασμό των 83 χρόνων του Κόμματος, στην εκδήλωσή της που θα έχει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και που θα αποτελέσει μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας, αλλά και για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ