Φωτογραφίες από τη χτεσινή πανελλαδική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά της Καρδίτσας |
Μετά το καλωσόρισμα του δημάρχου Παλαμά Κ. Εξαρχου και του προέδρου του τοπικού αγροτικού συλλόγου, Δ. Τσιανάβα, προς τους προσκεκλημένους, στη σύσκεψη μίλησε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και «κατέθεσε» την πρόταση για την πραγματοποίηση νομαρχιακών συλλαλητηρίων σ' όλους τους αγροτικούς νομούς της χώρας, η οποία και έγινε, τελικά, αποδεκτή από όλους.
Στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση κινήθηκαν με τις παρεμβάσεις τους όσοι από τους εκπροσώπους των αγροτών πήραν στη συνέχεια το λόγο - ανάμεσά τους οι Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, Ν. Καραμπάς, από το Αγρίνιο, Γ. Τσακίρης, από τη Θεσσαλονίκη, Β. Αρμενιάκος, από την Κέρκυρα, Ν. Χρηστάκης, από την Πέλλα, Θ. Γιαννόπουλος, από την Ηλεία κ.ά. Στη σύσκεψη μίλησε ο Β. Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του ιερέα και ελαιοπαραγωγού από τη Στυλίδα Φθιώτιδας, Χρήστου Ζαρκαδούλα, ο οποίος αναφέρθηκε, με παραστατικά και μεστά λόγια, στα βάσανα των παραγωγών ελιάς και λαδιού που, όπως είπε, βρίσκονται έρμαια στα χέρια των εμπόρων και τόνισε την ανάγκη συνέχισης και έντασης της ενωμένης πάλης των αγροτών.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη χτεσινή πανελλαδική αγροτική σύσκεψη αναφέρονται τα αιτήματα που αφορούν στην ανάγκη ανατροπής των πολιτικών της ΕΕ και της κυβέρνησης κι εκείνα που σχετίζονται με καθένα από τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Τονίζεται, δε, πως οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα στην αγροτική οικονομία και στους μικρομεσαίους αγρότες, επειδή συρρικνώνουν την παραγωγή και αποδεκατίζουν τις τιμές και τις επιδοτήσεις. Επισημαίνεται ότι η εγκατάλειψη και ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου, μαζί με τα υποβαθμισμένα κοινωνικά δικαιώματα του αγρότη στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, ερημώνουν τα χωριά, γηράζουν, σε επικίνδυνο βαθμό, τον αγροτικό πληθυσμό και υπογραμμίζεται: Ολοι ενωμένοι δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, που έχουν δημιουργήσει οι αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα χωριά μας και στα χωράφια μας, γι' αυτό και θ' αντισταθούμε, με όλες τις δυνάμεις, στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Και το ψήφισμα καταλήγει: Καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εργατοϋπαλλήλους, τη νεολαία να συμπαραταχτούν στο δίκαιο αγώνα μας. Επειδή η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες.
«Εμείς οι αγρότες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας που βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές, τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις, συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001 στον Παλαμά Καρδίτσας για να συντονίσουμε τον αγώνα μας.
Αφού συζητήσαμε τα προβλήματά μας, διαπιστώσαμε ότι οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα συνυπευθυνότητας έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα στην αγροτική οικονομία και στους μικρομεσαίους αγρότες, επειδή συρρικνώνουν την αγροτική παραγωγή και αποδεκατίζουν τις τιμές και τις επιδοτήσεις.
Η δραστική περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων για τη γεωργία, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000", εξανεμίζει το εισόδημά μας και απειλεί με αφανισμό δυναμικές καλλιέργειες όπως τον καπνό, στον οποίο προτείνεται να καταργηθούν οι επιδοτήσεις, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, το βαμβάκι και την ελιά, με πρόσχημα τη λειψυδρία, τη νιτροποίηση και την ερημοποίηση.
Οι δημόσιες δαπάνες για τη γεωργία έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα αναγκαία έργα υποδομής, να αυξάνεται το κόστος παραγωγής, να μειώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής γεωργίας και το εισόδημα των αγροτών. Τα φαινόμενα της λειψυδρίας έχουν αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αφορούν όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας και δεν οφείλονται στα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στην έλλειψη των αντίστοιχων έργων υποδομής.
Οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι χρεοκοπημένες, συρρικνωμένες, περιθωριοποιημένες, ανήμπορες να στηρίζουν ουσιαστικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, με αποτέλεσμα να "αλωνίζουν" οι εμποροβιομήχανοι και να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας.
Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ μέσα από το χρηματιστήριο θα εντείνει τον τοκογλυφικό της χαρακτήρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Η κατάργηση της αλληλέγγυας ευθύνης των συνεταιρισμών, η διαβάθμιση των αγροτών σε έξι κατηγορίες και η προσπάθεια πώλησης στους ιδιώτες των εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος ΑΤΕ - ΑΣΟ, όπως της ΔΩΔΩΝΗΣ, της ΣΕΚΑΠ κ.ά., είναι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ που θα συνεχίσουν με μαζικούς πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων των χρεωμένων αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Δημόσιοι αγροτικοί οργανισμοί, που θα μπορούσαν να παίζουν αναπτυξιακό παραγωγικό ρόλο, όπως ο Οργανισμός Βάμβακος, Καπνού, Ελαιόλαδου κ.ά., διαλύονται, ενώ άλλοι όπως ο ΕΛΓΑ συρρικνώνονται και το αντικείμενό τους μεταφέρεται στις ιδιωτικοασφαλιστικές εταιρίες. Οι εταιρίες που εμπορεύονται τα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, στα πλαίσια της ανεξέλεγκτης αγοράς, κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής τις τελευταίες δεκαετίες. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, οι τιμές και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων μειώνονται και η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές του αγρότη και του καταναλωτή συνεχώς μεγαλώνει.
Η εγκατάλειψη και ο οικονομικός μαρασμός της υπαίθρου, μαζί με τα υποβαθμισμένα κοινωνικά δικαιώματα του αγρότη στη σύνταξη, στην περίθαλψη, στον πολιτισμό και στη μόρφωση, ερημώνουν την ύπαιθρο, γηράζουν σε επικίνδυνο βαθμό τον αγροτικό πληθυσμό.
Ολοι ενωμένοι δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι αντιαγροτικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα χωριά μας και τα χωράφια μας. Γι' αυτό θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν.
Συνεχίζουμε τη δράση μας πανελλαδικά, ξεκινώντας με νομαρχιακά συλλαλητήρια, σε όλη την Ελλάδα, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:
Καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εργατοϋπαλλήλους, τη νεολαία να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας.
Επειδή η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια επιτακτική εθνική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες».