Επιχειρήματα από τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ αντλεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, προκειμένου να προβάλει τη σημασία της Κύπρου για την Τουρκία, αλλά σημειώνει ότι «δυστυχώς σήμερα οι Αγγλοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να επιδείξουν την ίδια αντίληψη».
Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Ετζεβίτ υπογράμμισε ότι «τον 16ο αιώνα, ο Σαίξπηρ στο έργο του "Οθέλλος" υπογράμμιζε τη σημασία της Κύπρου για του Τούρκους» και είπε ότι «όσο συνεχίζονται οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών. Κι όμως, οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για τη συμφωνία».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «εάν γίνει αποδεκτή η πραγματική κατάσταση στην Κύπρο, η πραγματικότητα της ύπαρξης δύο κρατών και δύο εθνών, τότε θα υπάρξουν και αποδοτικές προσπάθειες εκ μέρους των πλευρών και σε σύντομο διάστημα θα έχουμε καταλήξει σε ειρηνική ρύθμιση, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Αρκεί να πάψουν να ασχολούνται με το θέμα, τα κράτη, οι οργανισμοί και οι κύκλοι που δεν έχουν σχέση με την Κύπρο».
Ο Ετσεβίτ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι «σε περίπτωση που βρεθεί λύση σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Ελλάδας και της ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα, θα τεθεί σε ισχύ η ημιτελής γενοκτονία εναντίον των Τουρκοκυπρίων».
Αναφερόμενος στη διάσταση «ασφάλειας» που θέτει η Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «είναι ταυτόσημη η ασφάλεια της Τουρκίας με αυτήν της ΤΔΒΚ. Δεν τίθεται θέμα οποιαδήποτε υποχώρησης εκ μέρους της Τουρκίας. Ενδεχόμενη υποχώρησή μας στο θέμα αυτό θα έχει το χαρακτήρα υποχώρησης στα ίδια μας τα εδάφη».
Τέλος, ο Ετσεβίτ επέκρινε και τον πρόεδρο της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUSIAD), ο οποίος πριν από μερικές μέρες επέκρινε την Αγκυρα, λέγοντας ότι «είναι λάθος να υποστηρίζει η Αγκυρα τη στάση αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς». Ο Ετσεβίτ είπε ότι «η TUSIAD, προκειμένου να μπορεί να εκφέρει γνώμη για το Κυπριακό, πρέπει να δείξει λίγο ενδιαφέρον προς τους Τουρκοκύπριους. Και η TUSIAD έχει στην πράξη εφαρμόσει εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων».
Εναντίον του προέδρου της TUSIAD, τάθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, λέγοντας: «Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Ο Ντενκτάς είναι ήρωας στην υπόθεση της Κύπρου. Δεν μπορεί να υπάρξει Κύπρος ή επίλυση του Κυπριακού, δίχως τον Ντενκτάς. Τα λόγια του Οζιλχαν έχουν υπερβεί το σκοπό τους».
Ακόμη πιο επικριτικός ήταν ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο οποίος βρίσκει ότι «ο πρόεδρος της TUSIAD έχει διαπράξει μεγάλο λάθος. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δε χαράσσεται εκ μέρους της TUSIAD, αλλά εκ μέρους εκλεγμένων κυβερνήσεων».
Με το συνήθη τρόπο των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου η Αγκυρα «διακηρύττει» προς κάθε κατεύθυνση τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο
Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η Αγκυρα υπενθυμίζει τις αξιώσεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο, καθώς την ίδια στιγμή εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες στο Κυπριακό και στο πλαίσιο της ΕΕ προβάλλεται πιεστικά η απαίτηση για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για τη συγκρότηση του ευρωστρατού. Συζητήσεις οι οποίες, θα πρέπει να υπογραμμιστεί, αφορούν άμεσα στα ελληνοτουρκικά προβλήματα στο Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή που ο Μπουλέντ Ετζεβίτ επαναλάμβανε προκλητικά τις γνωστές τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό και υπογράμμιζε τα προβλήματα που θα προκύψουν για τους Τουρκοκύπριους στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχωρούσαν σε μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Μάλιστα, αυτές οι παραβιάσεις έγιναν υπό το βλέμμα ανώτατου Αμερικανού στρατιωτικού, ο οποίος παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στους ουρανούς του Αιγαίου από τα μόνιτορ του στρατηγείου της Λάρισας. Οι τουρκικές παραβιάσεις, επιπλέον, έγιναν καθώς βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις του προεδρεύοντος της ΕΕ με την Αγκυρα, προκειμένου να εξευρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα ώστε να προχωρήσει ταχύτατα στην υλοποίηση το σχέδιο συγκρότησης του ευρωστρατού.
Η Αγκυρα, όπως είναι γνωστό, απαιτεί τη συμμετοχή της στη διαδικασία του σχεδιασμού και της λήψης των αποφάσεων για τις επιχειρήσεις του ευρωστρατού όταν αυτές θα αφορούν σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ζωτικό της χώρο και κάθε φορά που αυτός ο υπό συγκρότηση στρατός χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΝΑΤΟ όπου η Τουρκία είναι πλήρες μέλος. Είναι φανερό ότι αυτή η τουρκική θέση εξαιρεί από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ευρωστρατού το Αιγαίο και την Κύπρο, γεγονός που υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει, μιλώντας ακόμη και για «βέτο αν χρειαστεί».
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις, είπε ότι «σε κάθε παραβίαση γίνονται πάντα από την πλευρά μας όλες οι αναγκαίες ενέργειες. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια σειρά ενεργειών που γίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών. Εκείνο, όμως, που πρέπει να δούμε στις πραγματικές του διαστάσεις είναι πόσο θετικά έχει αποδώσει η πολιτική που ακολουθούμε, η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει στους διεθνείς οργανισμούς, σε ό,τι αφορά τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και την όλη σχέση μας με την Τουρκία. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι επιθυμούμε να είναι μια σχέση καλής γειτονίας. Είναι μια πολιτική που έχει αποδώσει καρπούς».
Μιλώντας για τις διαβουλεύσεις που έχει αναλάβει η βελγική προεδρία, με στόχο τη συμφωνία για τον ευρωστρατό, ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι «η βελγική προεδρία ήταν στην Αγκυρα διά του πρωθυπουργού του Βελγίου. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την τουρκική πλευρά. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, αναμένουμε το Βέλγο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και εδώ». Συνοψίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας γι' αυτό το ζήτημα, ο υπουργός Τύπου επανέλαβε ότι «έχουμε ψηφίσει στη Σύνοδο της Νίκαιας ένα πλαίσιο για τη δημιουργία του ευρωστρατού και τον τρόπο παρέμβασής του. Πρέπει να κινηθούμε όλοι μέσα στις κατευθύνσεις που έχουμε αποφασίσει, συμφωνήσει και ψηφίσει. Και πρέπει αυτές οι αποφάσεις να γίνουν από όλους σεβαστές. Κάθε άλλη ενέργεια δεν μπορεί να την κάνουμε αποδεκτή. Αντιδρούμε και θα αντιδράσουμε».
Να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Λαλιώτη και των εσωκομματικών αμφισβητιών του τελευταίου, επιχείρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Οπως είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, ερωτηθείς για τη στάση του Κ. Σημίτη μετά τους δημόσιους διαξιφισμούς, «ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την προώθηση του κυβερνητικού έργου και βεβαίως ενδιαφέρεται και για την εφαρμογή του πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ» και ότι «στη συνάντησή του με τον κ. Λαλιώτη συζήτησε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την όλη στάση και τον προγραμματισμό μας, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών». Επιμελώς, δε, απέφυγε να πάρει θέση στις δημόσιες κόντρες, ενώ κληθείς να σχολιάσει την επίθεση Λαλιώτη κατά στελεχών της κυβέρνησης, παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΓ, προσθέτοντας ότι «δε θα σχολιάσει δηλώσεις του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ»...
Στην όλη συζήτηση, πάντως, περί «σκληρού ροκ» ενεπλάκη και η Α. Διαμαντοπούλου. Η επίτροπος στην ΕΕ εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου και μετά τη συνάντησή της με τον Κ. Σημίτη, δήλωσε πως το «σκληρό ροκ», δηλαδή «η σκληρή αντιπαράθεση (έναντι της ΝΔ) όταν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα είναι απαραίτητη και είναι στοιχείο του πολιτικού συστήματος», για να συμπληρώσει όμως πως «η σκληρή αντιπαράθεση ως γενική γραμμή δεν είναι κάτι που προσφέρει και νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούν όλοι»...