ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Το 50,6% στους τραπεζίτες!

Ενδεικτικό των κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής η εξέλιξη των δαπανών της επόμενης χρονιάς

Η μεγάλη αύξηση κατά 17,6% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού και τα ιδιαίτερα μικρά ποσοστά εξέλιξης των δαπανών για το σύνολο των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αποκαλύπτει με απροκάλυπτο τρόπο τη γενικότερη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής.

Του λόγου το αληθές, οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, μαζί με τους τόκους και τα χρεολύσια εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, ανέρχονται σε 56.956 εκατ. ευρώ (19,5 τρισ. δρχ.). Η πολύ μεγάλη αυτή αύξηση των κρατικών δαπανών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πληρωμή χρεολυσίων. Η πληρωμή χρεολυσίων αυξάνει κατά 63,3% από 12,4 δισ. ευρώ φέτος σε 20,4 δισ. ευρώ το 2002. Από εκεί και πέρα η πληρωμή τόκων εμφανίζεται μειωμένη, ενώ οι υπόλοιπες δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, υπακούοντας στην πολιτική της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και της... μείωσης του κράτους, προβλέπεται να αυξηθούν σε ονομαστικούς όρους κατά 5,4% όταν η πρόβλεψη για την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ είναι 6,9%!

Ενα άλλο αξιόλογο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις προβλέψεις δαπανών για το 2002 είναι ότι οι δαπάνες τοκοχρεολυσίων αποτελούν το 50,6% του συνόλου των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 49,4% κατανέμεται σε όλους τους άλλους τομείς... Από μια άλλη σκοπιά οι δαπάνες τοκοχρεολυσίων αποτελούν το 21% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για Υγεία - Παιδεία- Κοινωνική Ασφάλιση μόλις το 9,6% του ΑΕΠ. Κοντολογίς, για μια ακόμη χρονιά ο Κρατικός Προϋπολογισμός «ταΐζει» πρώτα και κυρία τους Ελληνες και ξένους τραπεζίτες που έσπευσαν να δανείσουν το ελληνικό Δημόσιο με τοκογλυφικούς όρους... Με τέτοια διάρθρωση δαπανών, είναι εμφανές ότι κάθε αναφορά σε κοινωνικές πολιτικές μόνο σαν σύντομο ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.

Δείγμα γραφής για την πορεία των κοινωνικών δαπανών μάς δίνουν τα στοιχεία του ίδιου του προϋπολογισμού. Ετσι:

  • Οι πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις φορέων κλπ.) σαν ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθούν από 20,1% σε 19,8% του ΑΕΠ το 2002.
  • Οι αποδοχές προσωπικού παραμένουν καθηλωμένες στο 10,1% του ΑΕΠ,
  • Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού μειώθηκαν από 28,3% του ΑΕΠ το 2000 σε 27,6% φέτος, ενώ για το 2002 προβλέπεται να μειωθούν στο 26,2% του ΑΕΠ.

Η κυβερνητική προπαγάνδα βέβαια κάνει φιλότιμες προσπάθειες να δώσει κοινωνικές ...πινελιές στον προϋπολογισμό με τις αυξήσεις κονδυλίων στα υπουργεία Παιδείας - Υγείας - Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι δαπάνες στα υπουργεία αυτά αυξάνουν κατά 8%, 7,9% και 8,8% αντίστοιχα. Βέβαια, πρόκειται για δαπάνες που κινούνται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που όχι μόνο είναι κάτω από το 10% του ΑΕΠ, αλλά δεν είναι και καθαρό πού τελικά πάνε οι δαπάνες αυτές... Κατά δεύτερο, οι αυξήσεις αυτές ισοσταθμίζονται από την καταβαράθρωση άλλων δαπανών. Ετσι:

  • Οι επιχορηγήσεις αποδοχών και φορέων, βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 2000
  • Οι επιχορηγήσεις στους συγκοινωνιακούς φορείς «παγώνουν» στα φετινά επίπεδα του 2001.
  • Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται επίσης απόλυτα κατά 0,8% ως προς το 2001.
  • Οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (χωρίς τον ΟΓΑ) μειώνονται 15,1%
  • Οι επιχορήγηση του ΟΓΑ αυξάνεται κατά 10% λόγω πεντοχίλιαρου...
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάλι στο ... «γύψο» οι μισθοί και συντάξεις

Πλαφόν 2,5% και 3,3% θέτει η κυβέρνηση στις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων του Δημοσίου

Εισοδηματική πολιτική που θέλει τις δαπάνες του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις, να παραμένουν και το 2002- σαν ποσοστό του ΑΕΠ- καθηλωμένες στα επίπεδα του 1996, προανήγγειλε χτες η κυβέρνηση. Παρουσιάζοντας την οικονομική πολιτική του 2002, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε πως η εισοδηματική πολιτική προβλέπει ονομαστικές αυξήσεις 2,5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και 3,3% στις συντάξεις του Δημοσίου. Γνωρίζοντας πως οι αυξήσεις αυτές, θα είναι -για μια ακόμα χρονιά κάτω από την αναμενόμενη (3,1%) αύξηση του πληθωρισμού- ο υπουργός δήλωσε πως οι δαπάνες του κράτους για μισθούς και συντάξεις θα φτάσουν το 6%, επιχειρώντας έτσι να εμφανίσει σαν... εισοδηματική πολιτική τα επιδόματα (σε πολύτεκνους και συζύγους που υποχρεώνεται να δώσει η κυβέρνηση με τελεσίδικη απόφαση των ανώτατων δικαστηρίων), την ωρίμανση, τις νέες προσλήψεις κλπ.

Σημειώνεται, πως από τα επίσημα στοιχεία της εκτέλεσης των προϋπολογισμών 1996 ως 2000 προκύπτει, ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις- σαν ποσοστό του ΑΕΠ- κινούνται σταθερά γύρω από το 10% και σ' αυτά τα επίπεδα τις προϋπολογίζει η κυβέρνηση και για το 2002. Συγκεκριμένα, το 1996 οι δαπάνες του Δημόσιου για μισθούς και συντάξεις, αντιπροσώπευταν το 9,8%. Αν και από το 1996, έχουν γίνει σωρεία προσλήψεων στο δημόσιο και έχει αυξηθεί σημαντικός αριθμός των συνταξιούχων -σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση για το προϋπολογισμό του 2002 προκύπτει ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν:

  • 10,2% το 2000
  • έπεσαν στο 10,1% το 2001 (ενώ προϋπολογιζόταν να παραμείνουν στο 10,2%)
  • προϋπολογίζονται να διατηρηθούν στο 10,1% το 2002.
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Μια από τα ίδια

Με αφορμή την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, δήλωσε: «Ο πρώτος σε ευρώ προϋπολογισμός είναι μια από τα ίδια. Λιτότητα για τους πολλούς και υπερκέρδη για τους λίγους, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η μείωση του κοινωνικού κράτους και του εθνικού πλούτου. Με τέτοια, όμως, οικονομική πολιτική, η ανεργία θα αυξηθεί και η παραγωγική οικονομία θα αποδιοργανωθεί».

Να πούμε κι ευχαριστώ;

Τον τίτλο του κυβερνητικού συνδικαλιστή επαναβεβαίωσε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση. Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, απάντησε ότι «με τον νέο προϋπολογισμό γίνεται προσπάθεια αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων»! Πρόβλημα εντόπισε μόνο στα κονδύλια για την ανεργία, ζητώντας σημαντική ενίσχυσή τους.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ατολμος!

Ατολμία (!) καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής, συμπίπτοντας όμως απόλυτα με το «όραμα» (πραγματική σύγκλιση στην ΕΕ) και πλειοδοτώντας σε αντιλαϊκές πολιτικές. Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2002, αφού συμπαρατάχτηκε με την κυβέρνηση στη μεγάλη πρόκληση της Ελλάδας, «την πορεία της στην εντός ΟΝΕ εποχή», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν τόλμησε», ενώ έκανε λόγο για «εικονικούς προϋπολογισμούς, με υποθετικά σενάρια και αυθαίρετες παραδοχές».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσέφυγε σε γενικόλογες φραστικές επιθέσεις του τύπου «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει στρατηγική για το αύριο, δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την πραγματική σύγκλιση», ενώ δε δίστασε να δημαγωγήσει, διαπιστώνοντας ότι «τα βάρη θα πέσουν στους ώμους των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και των αγροτών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρμόδιος συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης, τον χαρακτήρισε «πέμπτο πλασματικό προϋπολογισμό Χριστοδουλάκη» και διαπίστωσε ότι «συνεχίζεται η εκτεταμένη χρήση της δημιουργικής λογιστικής».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μεγαλύτερη φτώχεια για τους αγρότες

Την επιδείνωση της φτώχειας των αγροτών προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2002. Και μπορεί τα νούμερα πλέον να αναγράφονται σε ευρώ, αλλά για τους αγρότες δεν αλλάζει τίποτα, αφού η ευρω-φτώχεια είχε «προϋπολογιστεί» να ενταθεί από το ερχόμενο έτος.

Το σύνολο των δαπανών για τη γεωργία από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους προβλέπεται για το 2002 σε 5.815,89 εκατ ευρώ, δηλαδή 1.981,7 δισ. δραχμές, έναντι 1.985 δισ. δρχ., που είχαν προϋπολογιστεί το 2001. Η μείωση είναι εμφανής παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2002 επιχειρείται να εμφανιστεί αύξηση 4,5% σε ονομαστικές τιμές. Η μεγάλη σφαγή γίνεται στις κοινοτικές επιδοτήσεις, όπου στον προϋπολογισμό του 2002 προβλέπεται να είναι 2.482,65 εκατ. ευρώ, δηλαδή 845,9 δισ. δραχμές, έναντι 930 δισ. δρχ. που προϋπολογίστηκαν το 2001. Η ίδια η εισηγητική έκθεση δεν μπορεί να αποκρύψει τη μείωση αυτή και αναφέρει μείωση σε σύγκριση με το 2001 σε ονομαστικές 3,4%. Ωστόσο, όμως, η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... της κυβέρνησης Σημίτη, περί εξασφάλισης 7 τρισ. δραχμών μέχρι το 2006 για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Στα αξιοσημείωτα, ανάμεσα σε άλλα, είναι ότι παρότι και φέτος υπήρξε πρόβλημα λειψυδρίας, στον προϋπολογισμό του 2002 οι δαπάνες για εγγειοβελτιωτικά έργα μειώνονται κατά 15,6% σε σύγκριση με το 2001, ενώ το 2001 οι αντίστοιχες δαπάνες είχαν μειωθεί κατά 25,1% σε σύγκριση με το 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ