Σε συγκέντρωση στα Τρίκαλα μίλησε χτες το βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στις θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τις συνεργασίες στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αναφέρθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΝΕ Τρικάλων του Κόμματος, σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σπ. Χαλβατζής στις εξελίξεις που ακολούθησαν τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έχουμε μια νέα κυβέρνηση που έχει σημαντικά καθήκοντα να φέρει σε πέρας».
Καθήκοντα που έχουν να κάνουν με «το γενικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας. Είναι η ΕΤΒΑ, η "Ολυμπιακή", τα ΕΛΤΑ και ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο τομέα της οικονομίας. Είναι η λύση του Ασφαλιστικού σε αντιλαϊκή, αντεργατική κατεύθυνση. Ηδη ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2002 έχει δύο παραλλαγές. Και οι δύο είναι επικίνδυνες για τα λαϊκά στρώματα».
«Εχουμε νέα κυβέρνηση, με παλιούς και νέους στόχους» συνέχισε «και οι παλιοί και οι νέοι στόχοι ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο και πλήττουν βάναυσα την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια νέα κυβέρνηση, με νέο γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να επιδείξει σύντομα έργο. Δουλεύει "καλά" από τη μια το δεξιά - αντιδεξιά και από την άλλη τα ανοίγματα σε πρώην και σε δήθεν αριστερούς.
- Η ΝΔ, μπροστά στις εκλογές, εμφανίζει διαφοροποιήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα προς εντυπωσιασμό, όχι επί της ουσίας.
- Ο ΣΥΝ έχει τη γνωστή τακτική του. Συμφωνεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες αποφάσεις για την ΤΑ, δημαγωγεί σε δευτερεύοντα, διαδικαστικά θέματα. Αφήνει ανοιχτό το πεδίο της συνεργασίας του σε όλα τα επίπεδα».
Αναφορικά με τα όσα λέγονται για συμμαχίες ενόψει εκλογών, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Και φυσικά συζητάνε για συμμαχίες και συνεργασίες. Αλλά, σε ποια βάση μπορεί να γίνουν αυτές οι συζητήσεις; Στη λογική του ΣΥΝ που λέει ότι υπάρχουν διαφορές, οι οποίες μπορεί να εκφράζονται αλλιώτικα σε 2-3 μεγάλες πόλεις και διαφορετικά σε όλη τη χώρα; Γιατί αυτό υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Αυτές οι θεωρίες τους βολεύουν γιατί αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες για συνεργασίες κάθε είδους, χωρίς πολιτική βάση, χωρίς αρχές και στόχους προς όλες τις κατευθύνσεις στο όνομα, δήθεν, της καλύτερης διαχείρισης ή της ικανοποίησης των τοπικών αναγκών ή των "τοπικών κοινωνιών". Το μόνο που ικανοποιούν είναι εκλογικές σκοπιμότητες για την ανάδειξη συμβούλων και εκπροσώπων στα όργανα της ΤΑ».
Αλλά, όπως τόνισε, «αλλαγή στην ΤΑ δεν μπορεί να γίνει στο όνομα μιας δήθεν αποκέντρωσης ή με την αλλαγή κάποιων χρεοκοπημένων προσώπων. Το κύριο είναι η πάλη για αλλαγή πολιτικής, όπου μέσα σ' αυτή και η ΤΑ θα κατακτά τη θέση της. Θα βρίσκεται στο πλευρό του λαού, των εργαζομένων για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του σε φιλολαϊκή κατεύθυνση».
Το κύριο αυτή τη στιγμή - συνέχισε ο ομιλητής - είναι να πρωτοστατήσουμε στην κινητοποίηση και πάλη του λαού για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων του, που είναι συνδεδεμένα με τα οικονομικά της ΤΑ. «Γι' αυτό - τόνισε - μιλάμε για περισσότερους πόρους, για την επιστροφή των αυθαιρέτως παρακρατηθέντων. Αυτά τα λεφτά δε λείπουν από τα ταμεία των δήμων. Λείπουν από έργα, από υπηρεσίες και δραστηριότητες των δήμων, από τους δημότες. Κανένας δήμαρχος και κανένα ΔΣ δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να μη διεκδικήσει αυτά τα παρακρατηθέντα».
«Ενισχύουμε τον αγώνα των εργαζομένων για εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα» συμπλήρωσε ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε «συμπαραστεκόμαστε στην πάλη ενάντια στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, που επιχειρείται μέσα από τα ΤΣΑ. Ενισχύουμε την αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πάλη τον φιλειρηνικό αγώνα. Ενάντια στον "τρομονόμο", στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Ενάντια στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών λαού και νεολαίας.
Είναι σαφές ότι ο δήμος ασκεί και διαχείριση. Αλλά δεν κρίνονται οι δήμοι και όλα από τη διαχείριση, για την οποία υποστηρίζουμε ότι πρέπει να είναι σωστή, χρηστή, διαφανής. Κρίνονται σε μεγάλο βαθμό, σε τελική ανάλυση, από τη στάση στα μεγάλα προβλήματα. Από τα μεγάλα, αλλά και από τα άμεσα που βασανίζουν τους ανθρώπους».
Καταλήγοντας στην ομιλία του υπογράμμισε με έμφαση πως αυτό που απαιτείται σήμερα είναι άλλη πολιτική για την ανάπτυξη της χώρας. Μια ανάπτυξη που, όπως τόνισε, «θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του. Αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί ενδεχομένως να απαιτήσει αλλαγές και τη Διοικητική Δομή. Αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα».
Για τη μάχη που έρχεται τόνισε πως αυτό που απαιτείται άμεσα είναι «προσπάθειες για να κινητοποιήσουμε ανθρώπους. Να συμβάλουμε στη δημιουργία νέας αγωνιστικής αντίληψης, να βρούμε μάχιμους ανθρώπους που είναι οι εν δυνάμει σύμμαχοί μας. Να απευθυνθούμε σε όλους χωρίς προκαταλήψεις χωρίς αποκλεισμούς. Να ακούμε, να πλησιάζουμε ανθρώπους και ομάδες που μπορούμε να έχουμε κοινή δράση. Είναι στο χέρι μας από τώρα να πλησιάσουμε όλους αυτούς που θίγονται από την κυβερνητική πολιτική, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Να τους μιλήσουμε για το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων, για την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ, για το ρόλο των πρωτοπόρων δυνάμεων της κοινωνίας, αλλά και για το ρόλο που παίζουν οι αστικές και μικροαστικές πολιτικές δυνάμεις, συνολικά και στην ΤΑ. Η συζήτηση αυτή επιβάλλεται να γίνεται έγκαιρα, πειστικά και ολοκληρωμένα. Να καταφέρνουμε να προσεγγίζουμε και να κερδίζουμε ανθρώπους μαχητές».
Με το τέλος της ομιλίας ξεκίνησε ανοιχτός και γόνιμος διάλογος με τους συγκεντρωμένους. Πριν τη συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου απάντησε σε ερωτήσεις που κυρίως είχαν σχέση με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ στο Νομό Τρικάλων, αλλά και πανελλαδικά.
Ερώτηση: Μπορεί να συγκροτηθεί το ΑΑΔ Μέτωπο, αφού σ' αυτό θα συμμετέχουν δυνάμεις με διαφορετική πολιτική και ιδεολογία;
Απάντηση:
«Στις γραμμές του ΑΑΔΜ συμπαρατάσσονται κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης:
Κοινωνικά κινήματα της εργατικής τάξης, των μικροαστικών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου.
Κινήματα της νεολαίας και των γυναικών, της Παιδείας, της Υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. Κινήματα για συνδικαλιστικές, δημοκρατικές, πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα, για τα δικαιώματα των μεταναστών, για το περιβάλλον. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για την ειρήνη, κινήματα στο χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της έρευνας, της επιστήμης, του αγώνα κατά των ναρκωτικών.
Βεβαίως, όλες αυτές οι δυνάμεις δεν έχουν ταυτόσημες ιδεολογικοπολιτικές θέσεις ούτε ταυτόσημα συμφέροντα. Για παράδειγμα, η εργατική τάξη, που δεν έχει καμιά ιδιοκτησία σε μέσα παραγωγής, δεν έχει τα ίδια ακριβώς συμφέροντα με τα μικροαστικά στρώματα, που έχουν ένα πολύ μικρό μέρος ιδιοκτησίας σ' αυτά (π.χ. η αγροτιά στη γη, οι ΕΒΕ τη μικρή τους επιχείρηση και ορισμένα τμήματά τους μπορούν να έχουν στη δουλιά τους έναν ή δύο εργαζόμενους). Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις πολιτικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν στο Μέτωπο. Δεν έχουν την ίδια ιδεολογία με το ΚΚΕ, ούτε την ίδια πολιτική σ' όλα τα θέματα.
Υπάρχει όμως η αντικειμενική βάση για να συγκροτηθεί. Είναι ο κοινός αντίπαλος όλων αυτών των δυνάμεων που είναι τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός. Γιατί τα μονοπώλια δεν εκμεταλλεύονται μόνο την εργατική τάξη, αλλά και τα μικροαστικά στρώματα με πολλούς τρόπους. Δεν είναι τυχαίο ότι η αγροτική παραγωγή συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια και η φτωχή και μεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται. Οι ΕΒΕ δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με το μεγάλο κεφάλαιο και κλείνουν οι επιχειρήσεις τους ή χειροτερεύει το εισόδημά τους. Ολες αυτές οι δυνάμεις ενδιαφέρονται, επίσης, για την ειρήνη, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, για εκπαίδευση και υγεία για όλο το λαό κλπ.
Επίσης, οι πολιτικές κινήσεις και κόμματα, οι πολιτικοί παράγοντες που θα συμμετέχουν στο Μέτωπο, θα αντιπαλεύουν τη σημερινή πραγματικότητα, θα ενδιαφέρονται για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και την εφαρμογή πολιτικής σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων.
Βεβαίως, όλες αυτές οι δυνάμεις, και οι κοινωνικές και οι πολιτικές, δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη σημερινή κατάσταση για να αρχίσει να εφαρμόζεται φιλολαϊκή πολιτική, αν αγωνίζονται καθεμιά ξεχωριστά και από μόνη της απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο. Μπορούν όμως από κοινού να αγωνιστούν με ένα πανελλαδικό προγραμματικό πλαίσιο πάλης, προκειμένου να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση, προγραμματικό πλαίσιο για τη λαϊκή οικονομία και τη λαϊκή εξουσία. Αυτό προϋποθέτει και τους αναγκαίους συμβιβασμούς από κάθε δύναμη, αρκεί να μην οδηγούν έξω από το προγραμματικό πλαίσιο της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.
Οι πολιτικές δυνάμεις διατηρούν καθεμιά τη δική της ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια, ενώ οι όποιες διαφορές προκύπτουν, αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Μετώπου με τη διαπάλη απόψεων, που όμως δεν πρέπει να εμποδίζει την κοινή δράση. Οι διαφορές δε θα λύνονται μόνο στο επίπεδο της συζήτησης ανάμεσα στις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων μέσα από τα γραφεία, αλλά κυρίως μέσα στην πορεία ανάπτυξης των αγώνων, με τη βοήθεια και του συσχετισμού δύναμης που θα διαμορφώνεται στην κοινωνία. Η ίδια η πείρα των αγώνων και της κοινής δράσης στην πορεία της ταξικής πάλης θα συμβάλει και στη θετική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.