ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρα κυβερνητικής εγκληματικής αδιαφορίας

Οταν τα έργα γίνονται έτσι ώστε να γεμίζουν τις τσέπες εργολάβων και όχι μόνο, η Ελλάδα πνίγεται με τις πρώτες σταγόνες της βροχής...

Καταστροφές στο Μαρούσι

Eurokinissi

Καταστροφές στο Μαρούσι
Η νεροποντή των δύο τελευταίων ημερών αποκάλυψε, πέρα από το γεγονός ότι η κρατική μηχανή αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ανίκανη, ότι η χώρα μας - παρά τις κατά καιρούς μεγαλόσχημες διακηρύξεις των αρμοδίων - παραμένει εντελώς αθωράκιστη από αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και ότι αρκετά από τα προβλήματα - με πιο χαρακτηριστικό αυτό της Μαλακάσας - προκάλεσαν οι πολλές και σημαντικές κακοτεχνίες στα δημόσια έργα. Κάπως έτσι μια συνηθισμένη βροχόπτωση κατέληξε σε εφιάλτη με τέσσερις νεκρούς και έναν αγνοούμενο... Προκύπτει επίσης αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι ευθύνες των κυβερνώντων - τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ - είναι διαρκείς.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του τμήματος της Εθνικής Οδού στη Μαλακάσα, το οποίο μετατράπηκε την Κυριακή το βράδυ σε... λιμνοθάλασσα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για αρκετές ώρες πάνω από 20.000 οχήματα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, το πρόβλημα παρουσιάστηκε 1.000 μέτρα πιο πάνω από την περιοχή όπου πριν από 5 χρόνια σημειώθηκε η καταστροφική κατολίσθηση και δεν έχει σχέση με αυτήν. Οπως υποστηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ «η έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που παρασύρθηκαν με τα νερά από το βουνό, προκάλεσε αδυναμία ανταπόκρισης των φρεατίων της οδού, να αποχετεύσουν έγκαιρα τις ποσότητες νερού που επί ώρες κατέκλυζαν την περιοχή».

Ουσιαστικά με την ανακοίνωσή του αυτή το ΥΠΕΧΩΔΕ ομολογεί ότι πρόκειται για κακοτεχνία, καθώς πρόκειται για ένα δρόμο που ολοκληρώθηκε πριν μερικά μόλις χρόνια και κατασκευαστές και επιβλέποντες δεν πρόβλεψαν ούτε τα πρανή να θωρακίσουν, ώστε να μην κατεβαίνουν φερτά υλικά, λόγω βροχής ή άλλων αιτίων, ούτε τα φρεάτια της οδού να έχουν την αναγκαία χωρητικότητα. Επιπλέον φανερώνεται η πλήρης αφασία στο θέμα της συντήρησης της Εθνικής Οδού - και εδώ δε μιλάμε για μια οποιαδήποτε οδό, αλλά για την Εθνική - για την οποία πληρώνουν οι οδηγοί πανάκριβα διόδια! Φαίνεται όμως ότι τα χρήματα των διοδίων τα κρατά η κυβέρνηση για να τα δώσει στους ιδιώτες επιχειρηματίες για να κατασκευάσουν τα υπόλοιπα τμήματα των οδικών αξόνων με το σύστημα της... αυτοχρηματοδότησης!

Καταστροφές στο Μαρούσι

Eurokinissi

Καταστροφές στο Μαρούσι
Η κυβέρνηση χτες αναλώθηκε σε μια ακατάσχετη προσπάθεια για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: Τόσο ο τέως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης μίλησε για κακοτεχνίες που οφείλονται στην κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή το συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής κατασκευάστηκε κατά 90% επί των ημερών της, παραβλέποντας ωστόσο πως επί 8 χρόνια που ήταν ο ίδιος υπουργός καμία κακοτεχνία δε διορθώθηκε. Επίσης ο Κ. Λαλιώτης έριξε ευθύνες και στην ΕΡΓΟΣΕ, αναφέροντας ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τα μπάζα που κατέβηκαν από το βουνό γιατί ο ΟΣΕ έκανε ορισμένα τεχνικά έργα στις γραμμές, κάτι όμως που διέψευδε κατηγορηματικά ο διευθυντής έργου της ΕΡΓΟΣΕ, Κ. Μανωλάκογλου.

Λεωφόροι ανευθυνότητας

Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής αφασίας είναι αυτό της Λεωφόρου Μαραθώνα. Πριν από 3 χρόνια και μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πεντέλη κατασκευάστηκε ένας αντιπλημμυρικός αγωγός 2 χιλιομέτρων, που ωστόσο παρέμεινε «τυφλός», με κλειστά δηλαδή τα στόμια, με αποτέλεσμα τα σπίτια της γύρω περιοχής να ξαναπλημμυρίσουν, όπως κάθε φορά που βρέχει τα τελευταία χρόνια...

Αλλο παράδειγμα είναι αυτό της Λεωφόρου Ποσειδώνος, που για άλλη μια φορά πλημμύρισε, καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν υποσχεθεί οι κυβερνώντες παραμένουν στις μελέτες, ενώ μερικά αυτά δε συνδέονται καν ούτε με τα γειτονικά έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουν προγραμματιστεί για κάποια επόμενη φάση ή - το πιθανότερο - για τις ελληνικές καλένδες...

Τα νερά παρέσυραν αυτοκίνητα στο Αργος

Eurokinissi

Τα νερά παρέσυραν αυτοκίνητα στο Αργος
Πλημμύρες παρατηρήθηκαν και στην περιοχή της υπό κατασκευήν Λεωφόρου Βάρης - Κορωπίου. Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ επικαλούμενο τις καθυστερήσεις λόγω επέμβασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της επίσπευσης λόγω ολυμπιακών χρονοδιαγραμμάτων, ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το δεύτερο τμήμα της λεωφόρου χωρίς πρόβλεψη κατασκευής παράλληλων αντιπλημμυρικών έργων...

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό και της τελευταίας νεροποντής - και όχι μόνο - είναι ότι πλημμυρίζουν περιοχές που μπαίνουν πρόσφατα στα σχέδια πόλης, χωρίς όμως να έχουν γίνει οι στοιχειώδεις υποδομές για την αντιπλημμυρική τους προστασία, ενώ παράλληλα η ίδια η τσιμεντοποίησή τους προκαλεί πλημμυρικά φαινόμενα.

Η ΕΥΔΑΠ

Με ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ αναφέρει πως το δίκτυο αποχέτευσης όμβριων στην περιοχή ευθύνης της «λειτούργησε ικανοποιητικά, με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό επιφανειακών - κυρίως - εμφράξεων φρεατίων υδροσυλλογής, λόγω μεταφοράς φερτών υλικών». Δηλαδή, η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει με άλλα λόγια το γνωστό «η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε»... Οπως, πάντως, επισημαίνει η ΕΥΔΑΠ πολλά προβλήματα παρατηρήθηκαν λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου αποχέτευσης από παράνομες συνδέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, από τις 322 κλήσεις που δέχτηκε οι 291 οφείλονταν σε επιστροφές λυμάτων εξαιτίας των παράνομων συνδέσεων.

Η ΝΔ

Δεν είναι χείμαρρος, αλλά ο δρόμος Χαλκίδας - Αιδηψού
Δεν είναι χείμαρρος, αλλά ο δρόμος Χαλκίδας - Αιδηψού
«Τα ψέματα δεν περνάνε. Δραπέτευσε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ταμπουρώθηκε στο Κόμμα, προκειμένου να κάνει την οργάνωση της άμυνάς του για τα ερείπια που άφησε πίσω, για τις υπερβάσεις και τις κακοτεχνίες στα δημόσια έργα». Αυτή την απάντηση έδωσε στον Κ. Λαλιώτη ο συντονιστής της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Β. Πολύδωρας. Χαρακτήρισε επίσης τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ «συστηματικό και κατ' επάγγελμα πλέον ψευδολόγο», ενώ αναφερόμενος ειδικά στη Μαλακάσα επέστρεψε τις καταγγελίες Λαλιώτη λέγοντας ότι «αφότου έγινε η κατολίσθηση, προ πενταετίας, το ΠΑΣΟΚ κάνει επισκευή στη Μαλακάσα». Αισθάνθηκε όμως την ανάγκη να σημειώσει ότι «εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, δεν τασσόμασταν με κανέναν εργολάβο»!.

Νεκροί και καταστροφές

Αργά το βράδυ της Κυριακής ΙΧ που οδηγούσε ο 18χρονος Αλβανός Τζούλιο Νικολάου, παρασύρθηκε από τα νερά και τον αέρα και έπεσε σε ρέμα στο Ασπροχώρι Βοιωτίας. Ο συνεπιβάτης, Δημήτριος Καπερώνης, 22 χρόνων, κατόρθωσε να σωθεί. Ο 18χρονος, βρέθηκε πνιγμένος χτες το πρωί, 1.000 μέτρα μακριά από το σημείο που παρασύρθηκε. Την Κυριακή το βράδυ ΙΧ φορτηγό που οδηγούσε ο ιερομόναχος Ταξιάρχης, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου, 30 χρόνων, στην προσπάθειά του να διασχίσει υπερχειλισμένο γεφυράκι στη Μαυροσουβάλα Αττικής, παρασύρθηκε από τα νερά σε παρακείμενο χείμαρρο. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ απεγκλώβισε τον οδηγό, ο οποίος είχε πνιγεί. Το όχημα ανήκε στο μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ. To Σάββατο, στα Λεχαινά Ηλείας, η 46χρονη Ελένη Χρυσολωρά - Μυτιληνού παρασύρθηκε από τον αέρα, την ώρα που επισκεύαζε τη στέγη του σπιτιού της, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Επίσης, χτες, βρέθηκε νεκρός ο 55χρονος Εμμανουήλ Τσικριδάκης, που είχε εξαφανιστεί στις Μουρνιές Χανίων.

  • Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ισόγεια και υπόγεια κατοικιών στον Ωρωπό, την Κηφισιά, τα Βριλήσια, το Χαλάνδρι, τη Ν. Ερυθραία, τη Ν. Μάκρη, τη Βούλα, το Π. Φάληρο, την Πεντέλη και την Γλυφάδα. Το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε πάνω από 200 κλήσεις, ενώ 50 συνεργεία της επενέβησαν σε 230 περιπτώσεις.
  • Στη Φθιώτιδα αποκλείστηκαν 10 χωριά, ενώ πυροσβέστες αναζητούσαν βοσκό που είχε χαθεί στο Νεοχώρι, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων. Σε δασική περιοχή, στα Τρία Ποτάμια Φθιώτιδας, ήταν αποκλεισμένες 10 οικογένειες κτηνοτρόφων. Αποκλεισμένα ήταν πέντε άτομα σε καταφύγιο της Γραμμένης Φθιώτιδας.
  • Προχτές σε βουνό του Αυλώνα, συνεργείο της Πυροσβεστικής απεγκλώβισε 15 εκδρομείς - ανάμεσά τους και παιδιά - που είχαν καθηλωθεί λόγω της κακοκαιρίας.
  • Προβλήματα σημειώθηκαν στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς την Αιδηψό, όπου λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Κηρέα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία στο 51ο χιλιόμετρο.
  • Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα που κινούνταν από την Κατερίνη προς την Ελασσόνα και από την Αράχοβα προς τον Επτάλοφο. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε στην Εθνική Οδό Αθήνας - Καρπενησίου, στις Ράχες Τυμφρηστού, στις επαρχιακές οδούς Αλμυρού - Ανάβρας και Αιγίου - Καλαβρύτων.
  • Κανονικά πραγματοποιήθηκαν χτες τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Το απαγορευτικό του απόπλου ίσχυσε μόνο για τη Χίο και τη Λέσβο, ενώ δεν έγινε κανένα δρομολόγιο από το λιμάνι της Ραφήνας.
  • Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα, σε 144 τροχαία που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, σκοτώθηκαν 16 άτομα και τραυματίστηκαν 187.
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
Επεσαν σοβάδες στα κεφάλια μαθητών

«Θύματα» της κακοσυντήρησης και της παλαιότητας του σχολικού κτιρίου έπεσαν χτες μαθητές της ΣΤ' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω. Λίγο μετά τις 9 π.μ. την ώρα του μαθήματος δέχτηκαν στα κεφάλια σοβάδες από το ταβάνι της αίθουσας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις από αυτούς. Οι μικροί μαθητές μεταφέρθηκαν στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου μετά από λίγο τους άφησαν.

Σύμφωνα με μηχανικό του δήμου, η πτώση των σοβάδων προκλήθηκε από οξείδωση του σιδερένιου οπλισμού της πλάκας. Γονείς, δάσκαλοι και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής μιλούν για κακοσυντήρηση ενός παλαιού κτιρίου (έχει ανεγερθεί το 1959 και είναι το πιο παλιό κτίριο σχολείου στο Αιγάλεω). Μάλιστα, όπως μας είπε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Γιάννης Κληρονόμος, κλιμάκια από μηχανικούς του ΟΣΚ είχαν ελέγξει το κτίριο τρεις φορές κατά την περίοδο του σεισμού και διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Προληπτικά, αλλά και λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί, οι γονείς, οι δάσκαλοι αλλά και η σχολική επιτροπή αποφάσισαν να μείνει κλειστό το σχολείο αυτήν τη βδομάδα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και να ελεγχθεί από μηχανικούς του δήμου και του ΟΣΚ ολόκληρο το κτίριο για να κριθεί η καταλληλότητά του.

Σε περίπτωση που δε γίνουν όλες οι παραπάνω ενέργειες, όπως μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Σμαρούλα Κούρτη, οι γονείς θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ομως οι οικογένειες στις οποίες και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα γιατί δε θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους αυτήν τη βδομάδα, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν την ελπίδα να μη βρεθεί «προσωρινή» λύση της συστέγασης με άλλο σχολείο σε απογευματινή βάρδια...

«Αυτή τη στιγμή προέχει να δούμε ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος, γιατί αν υπάρχει οξείδωση στα σίδερα του μπετόν, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο», μας είπε ο Γιώτης Σαντζαρίδης, δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω και επικεφαλής της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθεί όλο το κτίριο και όχι μόνο τα ταβάνια και υπογράμμισε: «Πρέπει να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση του κτιρίου και να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα που υπάρχει. Μην το σοβατίσουμε και πούμε ότι όλα είναι εντάξει».

Μπάζει το «Ελευθέριος Βενιζέλος»...

Εμπαζε νερά από προχτές το πανάκριβο ιδιωτικό αεροδρόμιο των Σπάτων, που τέθηκε σε λειτουργία μόλις πριν από έξι μήνες! Οι πρώτες βροχές αποκάλυψαν τις κακοτεχνίες στο «κόσμημα», κατά τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Στην αίθουσα αφίξεων έσταζαν νερά και οι αρμόδιοι... επιστράτευσαν κάδους. Τα νερά προκάλεσαν και μικροζημιές στις ψευδοροφές της αίθουσας.

Οι ισχυρές καταιγίδες είχαν ως επακόλουθο σημαντικές καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις πτήσεων προς τα νησιά του Αιγαίου, τα Χανιά και την Κεφαλονιά, ενώ κλειστό παρέμενε μέχρι αργά χτες βράδυ το αεροδρόμιο Σάμου.

Ικανοποιητική η ... ολιγωρία

Ενδεικτικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τις συνέπειες από τις πλημμύρες, που γνώριζε ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη ότι θα πλήξουν τη χώρα, είναι το γεγονός ότι το αρμόδιο Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο αποφάσισε να συνεδριάσει μόλις χθες και ενώ αναμενόταν ύφεση του φαινομένου. Την ολιγωρία αυτή επιχείρησε να υπερκεράσει η κυβέρνηση, με το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έστειλε «σήμα» στους αρμόδιους φορείς να είναι σε επιφυλακή.

Παρ' ολ' αυτά, η συνεδρίαση που έγινε στη ΓΓΠΠ, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, κατέληξε στην εκτίμηση ότι ήταν ...ικανοποιητική η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και παρείχε ...εγγυήσεις, ενόψει του Σαββατοκύριακου, οπότε και αναμένεται νέα ένταση των πλημμυρικών φαινομένων. Ποιες είναι οι εγγυήσεις; Οτι, αν χρειαστεί, μέσα στη βδομάδα θα ξανασυνεδριάσει το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο... Και ότι θα συσταθεί ομάδα από έμπειρα στελέχη, που θα είναι σε επιφυλακή και δρουν έγκαιρα, κάτι που προφανώς δε συνέβη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών - σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίασης - παραδέχτηκε πως υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στη Μαλακάσα, τα οποία απέδωσε σε φερτές ύλες που έκλεισαν τα φρεάτια.

Ο ίδιος επιχείρησε να παρουσιάσει τις καταστροφές ως ...φυσιολογικές, αφού, όπως είπε, παντού στον κόσμο υπάρχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Και είπε πως θα δοθούν (εκ των υστέρων) χρήματα στους δήμους για την αντιμετώπισή τους. Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα δοθεί η πενιχρή αποζημίωση για οικοσκευές στις πληγείσες οικογένειες - υπολογίζονται 40 σπίτια στο Συκάμινο και 20 στον Ωρωπό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ