ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι απαιτούν μιαν άλλη πολιτική

Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), κατήγγειλε τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, που ούτε στην οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσουν ούτε στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία όξυνση της οικονομικής κρίσης, που εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Η ύφεση αυτή, που δε φαίνεται να είναι σύντομης διάρκειας, σύμφωνα τουλάχιστον με τους περισσότερους αναλυτές, δεν μπορεί να βρει για άλλη μία φορά διέξοδο στις πλάτες των εργαζομένων, με μαζικές απολύσεις και επίθεση στα δικαιώματά τους.

Η συνολική απασχόληση παραμένει ουσιαστικά στάσιμη και η ανεργία δεν υποχωρεί, αν δεν αυξάνεται όπως, π.χ., στη χώρα μου. Ταυτόχρονα, προβλέπονται νέες μαζικές απολύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός κλπ. Το μοίρασμα της ανεργίας έχει γίνει ο κεντρικός στόχος των ασκούμενων πολιτικών απασχόλησης και εντείνεται από τις κατευθυντήριες γραμμές για το 2002. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που παίρνουν "συγχαρητήρια" στο θέμα αυτό από την ΕΕ, είναι οι χώρες εκείνες που πρώτες προχώρησαν σε γενικευμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, διευρύνοντας ιδιαίτερα τη μερική και τις άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης.

Η έκθεση του ΕΚ στηρίζει τις κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες επανέρχονται στο γνωστό θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ελαστικότερων μορφών συμβάσεων εργασίας, που στοχεύουν στη δημιουργία ενός τεράστιου στρατοπέδου απασχολήσιμων, χωρίς δικαιώματα, χωρίς απαιτήσεις, προσαρμοσμένων στις κερδοσκοπικές απαιτήσεις του κεφαλαίου και των συμφερόντων του, χάριν της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Η γεωγραφική κινητικότητα των εργαζομένων δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ενισχύει τη δημογραφική συγκέντρωση και τη συγκέντρωση πλούτου στις πιο πλούσιες περιοχές της ΕΕ, που γίνονται πλουσιότερες απορροφώντας το καλύτερο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.

Ο δεύτερος πυλώνας των κατευθυντήριων γραμμών, για αυτόνομη επιχειρησιακή δραστηριότητα, δε στοχεύει σε τίποτε άλλο παρά να μετατρέπει τους άνεργους σε αυτοαπασχολούμενους, μειώνοντας έτσι τεχνητά την ανεργία και αποποιούμενη τις ευθύνες της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οσον αφορά στα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας, όχι μόνο δε βοήθησαν στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά συνήθως λειτούργησαν σαν καθαρές επιδοτήσεις των εργοδοτών, αντικατέστησαν τους εργαζομένους με επιδοτούμενους άνεργους και οδήγησαν σε διαρκή παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, οι συγχωνεύσεις, η προσαρμογή στην ΟΝΕ, η αύξηση των εισαγωγών και η ένταση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών αλλά και το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαμορφώνουν προϋποθέσεις ακόμα μεγαλύτερης αύξησης της ανεργίας.

Η πολιτική, στην οποία εμμένει η ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος ανάπτυξης το 2000 έφτασε το 3,3%, δε φαίνεται να μειώνει ούτε την ανεργία ούτε τη φτώχεια, που βασανίζει πάνω από το 22% του πληθυσμού της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μιαν άλλη πολιτική, που θα έχει κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, με πλήρη και κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, βελτίωση των όρων διαβίωσης και πραγματική κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία».

«Κηλίδες» έντασης στην Κύπρο

Τα κοιτάσματα πετρελαίου, που ενδεχομένως υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δημιουργούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων εντάσεων, καθώς η Αγκυρα σπεύδει να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της με άκομψο τρόπο. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται, το τελευταίο διάστημα, οι εμφανίσεις τουρκικών οπλισμένων αεροσκαφών με «διάθεση» παραβάσεων στο FIR Αθηνών.

Οι τουρκικές απειλές για λήψη μέτρων «προάσπισης των συμφερόντων της χώρας» σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου, που έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εκτοξεύτηκαν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Ντιριόζ. Ο Τούρκος διπλωμάτης είπε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη Μεσόγειο και θα πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.

Η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», εξάλλου, δημοσίευσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αποστείλει στην περιοχή πλοία της για έρευνες με στόχο τον εντοπισμό πετρελαίου και έτσι να αναχαιτίσει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προστατεύσει, όπως αναφέρει, τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Οπως ισχυρίζεται η τουρκική εφημερίδα, το υφιστάμενο καθεστώς του νησιού δεν αναγνωρίζει στην ελληνοκυπριακή πλευρά το δικαίωμα για έρευνες στην περιοχή, διότι δεν υπάρχει συμφωνία που να καθορίζει την υφαλοκρηπίδα στα ανατολικά της κατεχόμενης περιοχής.

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Χρ. Πρωτόπαππας, ρωτήθηκε για τις παραβάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στον ελληνικό εναέριο χώρο. «Θέλουμε να ελπίζουμε, είπε ο υπουργός Τύπου, ότι η Τουρκία δε θα μπει σε κάποιο νέο κύκλο έντασης. Υπήρξαν, όντως -πιθανότατα λόγω ασκήσεων που γίνονταν στην περιοχή - κάποιες παραβιάσεις. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι παρακολουθούμε πολύ στενά όλη αυτή την ιστορία. Λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Δικομματικές «λασπομαχίες»

Πιάνοντας το νήμα από τον προκάτοχό του, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε χτες να τονώσει το «δικομματικό» κλίμα. Ετσι, ερωτηθείς για το αίτημα της ΝΔ να ελεγχθούν όλες οι υπουργικές πράξεις που προηγήθηκαν του ανασχηματισμού, ο Χρ. Πρωτόπαππας μίλησε για μια ακόμη εκδήλωση «ευκαιριακής, εντυπωσιοθηρικής και λαϊκιστικής πολιτικής» εκ μέρους της ΝΔ. Με ανάλογο τρόπο σχολίασε την καταγγελία (στο ρ/σ ΣΚΑΪ) του βουλευτή της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη για «στημένους» διαγωνισμούς στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Χρ. Πρωτόπαππας μίλησε για «ανυπόστατες» και «έωλες» καταγγελίες που δημιουργούν «ένα κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για τακτική «λάσπης» και «σπίλωσης».

Στη συνέχεια ο Χρ. Πρωτόπαππας αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση που προέκυψε από τον ανασχηματισμό έχει «σχέση με εκλογές». Οι εκλογές «θα γίνουν κανονικά στη λήξη της τετραετίας», είπε ο υπουργός. Σε ό,τι αφορά τη μη υπουργοποίηση του Θ. Πάγκαλου και αν οφείλεται στο γεγονός ότι ο τελευταίος «έσπασε» τη γραμμή και έθεσε υποψηφιότητα για το ΕΓ, παρά τη θέληση του πρωθυπουργού, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα».

Τέλος, ερωτηθείς για την παραίνεση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο για συνετή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού, ο Χρ. Πρωτόπαππας αρνήθηκε ότι ήταν μια σύσταση που υπονοούσε ότι υπό την προηγούμενη σύνθεση της κυβέρνησης είχαν εντοπιστεί φαινόμενα «κατασπατάλησης» χρήματος, αλλά ότι με αυτό τον τρόπο ο Κ.Σημίτης ήθελε να επιστήσει την προσοχή στις δημοσιονομικές εξελίξεις, λόγω των νέων δεδομένων μετά τις 11 Σεπτέμβρη.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Συγκέντρωση, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, διοργανώνει η ΚΟΒ Αλσούπολης-Καλογρέζας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 29 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Παναιτώλιο στην Αλσούπολη.

- Επίσης, συγκέντρωση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις διοργανώνει η ΚΟ Παγκρατίου του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 29/10/01, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μεσολογγίου, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο.

- Η ΚΟΒ Αλιάρτου του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 29 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο μαγαζί του Αρμάγου, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

- Συγκέντρωση με το ίδιο θέμα, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, διοργανώνει η ΚΟ του 4ου Διαμερίσματος της Α΄ Αθήνας του ΚΚΕ, την Τρίτη 30/10/01, στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΣΤΑΝΛΕΫ (πλ. Μεταξουργείου), με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη.

- Η ΚΟ Πετραλώνων-Θησείου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις την Τετάρτη 31/10/01 στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο.

- H Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την Τετάρτη 31/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 4. Ομιλήτρια θα είναι η Λιάνα Κανέλλη.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση που διοργανώνουν την Τετάρτη 31 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία τους, Κερκύρας 91, με θέμα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και τις θέσεις του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ