ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εξω από τα δικαστήρια η σημερινή διαδήλωση

Εξω από τα δικαστήρια του Πειραιά θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 9 το πρωί οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της ζωής τους, για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων οι οποίοι έκαψαν ζωντανούς τους 5 συναδέλφους τους το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο αμπάρι του «γκαζωμένου» δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ», για την απόκρουση συνολικά αυτής της άκρως επικίνδυνης πολιτικής, που κάνει πλάτες στο φονικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο θέλει και τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης «φτηνό κρέας» και «αναλώσιμο υλικό». Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη Τρίτη 30 του μήνα καθώς η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 μέχρι τις 3 το μεσημέρι και έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Στο μεταξύ, η επιχείρηση απόκρυψης της αλήθειας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι δε τόσο εξόφθαλμη που χτες προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ο οποίος έσπευσε στο βαπόρι μαζί με τον Α΄ τακτικό ανακριτή, κ. Καρδαμάκη, που έχει αναλάβει την υπόθεση...

Την ίδια ώρα που οι εργατοτεχνίτες θα διαδηλώνουν στην οδό Σκουζέ, στον εισαγγελέα θα απολογούνται ο χημικός Ασφαλείας Β. Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε βεβαιώσει, με το πιστοποιητικό «γκαζ φρι» που είχε εκδώσει, ότι το αμπάρι που έγινε η έκρηξη ήταν καθαρό, ο τεχνικός Ασφαλείας Βλαδίμηρος Βλατάκης, ο Μιχάλης Πρωτογεράκης, πλοίαρχος του πλοίου, και οι εργολάβοι Χαράλαμπος Σαρρής και Βαγγέλης Δουλούδης.

Στο δικαστικό μέγαρο μαζί με τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης θα βρίσκονται και οι οικογένειες των 5 νεκρών μεταλλεργατών, οι οποίες από σήμερα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που θα καταθέσουν εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρίας του «ΣΕΪΛΟΡ» ξεκινάνε και δικαστικό αγώνα. Με την αίτησή τους - την οποία θα καταθέσει ο δικηγόρος τους Γρ. Σαπουτζάκης - οι οικογένειες ζητάνε τη συντηρητική κατάσχεση της πλοιοκτήτριας εταιρίας του εφοπλιστή Κούλουδρου, την κατάσχεση του πλοίου και την απαγόρευση του απόπλου του μέχρι την έκδοση της απόφασης των ασφαλιστικών.

Πάνε να τα «κουκουλώσουν»

Χτες το πρωί ολόκληρο το Πέραμα είδε το πλήρωμα του «ΣΕΪΛΟΡ» να εκτελεί εργασίες καθαρισμού στο πλοίο και να μεταφέρει σε δύο μαούνες που φορτώνουν σλοπς (υπολείμματα πετρελαιοειδών) από μαύρες τεράστιες σακούλες, μέχρι βαρέλια που ποιος ξέρει τι είχαν μέσα! Αυτό όταν πάνω στο πλοίο βρίσκονται λιμενικοί και άντρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και όταν ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης από το Σάββατο έχει δώσει ρητή εντολή να μην αγγιχτεί τίποτα πάνω στο πλοίο!

Ακριβώς το ίδιο σκηνικό είχε διαδραματιστεί και προχτές το μεσημέρι, ενώ από προχτές το πρωί έχει απαγορευτεί η είσοδος στο πλοίο της 5μελούς Επιτροπής Ελέγχου! Με άλλα λόγια, όταν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υποσχόταν, προχτές Τρίτη, στους εργατοτεχνίτες που απεργούσαν τιμώντας τους 5 νεκρούς τους ότι θα βρεθούν οι υπαίτιοι, οι μηχανισμοί του ΥΕΝ είχαν ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο συγκάλυψης! Οι εργασίες καθαρισμού του πλοίου καταγγέλθηκαν από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά στον εισαγγελέα, ο οποίος χτες το μεσημέρι επιβιβάστηκε στο πλοίο με τον ανακριτή.

ΔΙΚΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Να ζητήσουν και συγνώμη οι πνιγμένοι;

Μετά την αθώωση του εφοπλιστή, διαμορφώνεται κλίμα για αθώωση και του «Νηογνώμονα»

Δριμύ «κατηγορώ» σε βάρος του κυκλώματος εφοπλιστών - «Ελληνικού Νηογνώμονα», που έστειλε αύτανδρο - με πλήρωμα 24 ναυτεργάτες - στον πάτο της θάλασσας το σάπιο φορτηγό πλοίο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», αποτέλεσε χτες η κατάθεση στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά του πλοιάρχου Ν. Μάρου, συζύγου της αδελφής του πνιγμένου πλοιάρχου.

«Παίζεται ένα άθλιο παιχνίδι σε βάρος του πνιγμένου πλοιάρχου. Γίνεται προσπάθεια να αποτελέσει αυτός το εξιλαστήριο θύμα», ανέφερε ο πλοίαρχος, όταν έγινε φανερό από τις ερωτήσεις που έθετε δικηγόρος του κατηγορούμενου Δ. Μελισσηνού, γενικού τεχνικού διευθυντή του «Νηογνώμονα»την εποχή του ναυαγίου, ότι επιχειρείται διαστρέβλωση της αλήθειας. Τα όσα ανέφερε ο πλοίαρχος φάνηκε να... ενόχλησαν τον πρόεδρο του δικαστηρίου, ο οποίος απευθύνθηκε στον μάρτυρα ως εξής: «Εδώ δεν μπήκε αυτός ο άνθρωπος - είπε δείχνοντας τον κατηγορούμενο - για να του κόψουμε το κεφάλι. Οχι επειδή κάποιοι φωνάζουν άντε άρον - άρον σταύρωσον αυτόν»!

Να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που... εντυπωσιάζει ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Από την πρώτη μέρα της δίκης έχει προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά, όταν, επικαλούμενος «εσφαλμένη κλήτευση»(!), απάλλαξε τον πλοιοκτήτη του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» Αντώνη Ηλιόπουλο από την ποινή της 5ετούς φυλάκισης που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα. Πάντως ο κ. Μάρος απέδειξε ότι ο καπετάνιος του πλοίου έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να σώσει το πλήρωμά του. Ενώ επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα πιστοποιητικά που είχε στα χέρια του και είχε εκδώσει ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» χαρακτήριζαν το πλοίο αξιόπλοο.

ΜΕΤΡΟ
Χωρίς συρμούς σήμερα

Απεργία για τις εργασιακές σχέσεις

Στα αμαξοστάσια θα παραμείνουν σήμερα οι συρμοί του μετρό. Οι εργαζόμενοι στην «Αττικό Μετρό» κήρυξαν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας λύσεις σε σοβαρά προβλήματα που αφορούν κυρίως τις εργασιακές τους σχέσεις.

Η διοίκηση της εταιρίας, που, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «αρνείται να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους», προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση. Η εκδίκαση της προσφυγής έχει οριστεί για σήμερα στις 11 π.μ. στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών επισημαίνουν ότι κήρυξαν τη σημερινή 24ωρη απεργία, αφού εξάντλησαν κάθε όριο διαλόγου με τη διοίκηση, η οποία όχι μόνο αρνείται να δώσει λύσεις στα προβλήματα, αλλά αθετεί πλέον και τις έγγραφες δεσμεύσεις της! Ειδικότερα, στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου τον περασμένο Απρίλη, η διοίκηση της εταιρίας είχε δεσμευτεί εγγράφως ενώπιον του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ότι θα προχωρούσε μέσα στον Αύγουστο του 2001, στην κατάρτιση μισθολογίου και στην κατάργηση της «αλλότριας εργασίας» (πολυειδικότητα). Ολα αυτά τώρα τα αθετεί και προσφεύγει στα δικαστήρια! Σημειώνεται ότι τα ημερήσια ωράρια των εργαζομένων στο μετρό είναι εξαντλητικά (10-12 ώρες), ενώ στην επιχείρηση εφαρμόζεται η μερική απασχόληση, τα «σπαστά ωράρια», ενώ δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο και ο κάθε εργαζόμενος εργάζεται όπου κρίνουν οι προϊστάμενοι. Επίσης, η κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας σε νευραλγικούς τομείς, αν και αναγνωρίζεται επίσημα, δεν αντιμετωπίζεται, ενώ ισχύουν και μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τον πιλότο και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στο μετρό, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας.

Στην ανακοίνωση του ΕΚΑ επισημαίνεται ότι πίσω από τη βιτρίνα του μετρό και την πολυτελή κατασκευή του, κρύβεται ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, ουσιαστικά χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας και με μισθούς που κρίνει η εταιρία ποιος θα πάρει αύξηση ή όχι, με στόχο τη διάσπαση των εργαζομένων.

Το ΕΚΑ καλεί τη διοίκηση να μη χρησιμοποιεί μέτρα αυταρχισμού και ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων και απαιτεί από κυβέρνηση και διοίκηση να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στο μετρό.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Φροντίζουν τα παιδιά μας, ζουν στην εξαθλίωση

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων αποφάσισε το σωματείο της Αττικής

Την κλιμάκωση του αγώνα τους με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων του Νομού Αττικής, διαμαρτυρόμενες για την άρνηση της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα τους, όπως: Χαμηλά μεροκάματα, απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και αλλαγή της σχέσης εργασίας. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν, στις 30 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, να πραγματοποιήσουν κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς που έχουν την πολιτική ευθύνη. Στις 8 Νοέμβρη, θα πραγματοποιήσουν 24ωρη παναττική απεργία, για την οποία θα προτείνουν να πάρει απόφαση η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην ολομέλειά της, στις 31 Οκτώβρη, ώστε να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Τέλος, οι καθαρίστριες καλούν νομάρχες, δημάρχους και τις διοικήσεις ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων να συμπαραταχτούν στο δίκαιο αγώνα τους.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Μεσαιωνικές συνθήκες στις οικοδομές

Απαράδεκτες και μεσαιωνικές οι συνθήκες εργασίας στη Λευκάδα, στον οικοδομικό και κατασκευαστικό κλάδο. Σύμφωνα με καταγγελίες οικοδόμων, αλλά και τη διαπίστωση συνδικαλιστών του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού, το εργασιακό χάος «καλά κρατεί» και «εξυπηρετείται» κι από την αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (ΙΚΑ - Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας κ.ά.). Συγκεκριμένα: η μαύρη ανασφάλιστη εργασία οργιάζει, καταστρατηγούνται οι συμβάσεις εργασίας και γενικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι αλλοδαποί εργάτες είναι τα μεγάλα θύματα, χωρίς να σημαίνει ότι οι ντόπιοι δεν αδικούνται, ο υπολογισμός των ενσήμων με τη μέθοδο της ογκομέτρησης πολλές φορές αφήνει ακάλυπτα συνεργεία, λόγω της αλλαγής του σχεδίου της οικοδομής, υπάρχει εκτεταμένη αγοραπωλησία ενσήμων, εργαζόμενοι που δικαιούνται, παίρνουν το επίδομα ανεργίας και ταυτόχρονα εργάζονται, δεν τηρείται κανένα ωράριο, πολύ περισσότερο το πενθήμερο.

Το Συνδικάτο, σε ανακοίνωσή του, καλεί όλους, ν' αγωνιστούν μαζί για σύγχρονες συνθήκες δουλιάς, γι' ανθρώπινο μεροκάματο, για 5ήμερο -7ωρο - 35ωρο, για πλήρη και για όλους ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, καλεί τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να παίξουν το ρόλο που πρέπει, ενώ δηλώνει, ότι δε θ' αφήσει να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ