ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΒΟΛΟΣ
Προσπάθεια «στρατολόγησης» Ελλήνων πεζοναυτών για το Αφγανιστάν
  • Καταγγελίες ότι διακινείται μυστικά σχετικό «χαρτί» στο στρατόπεδο «Γεωργούλα»
  • Ν. Γκατζής: ΝΑΤΟικό παράρτημα οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προσπάθεια να συγκροτηθεί εκστρατευτικό Σώμα από εθελοντές Ελληνες πεζοναύτες - μόνιμους αλλά και κληρωτούς, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, βρίσκεται εν εξελίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» του Βόλου, όπου εδρεύουν τα 505 και 521 Τάγματα Πεζοναυτών.

Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε στο χτεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων το θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι «Αστρα», στο οποίο μίλησαν, ανωνύμως, γονείς πεζοναυτών που υπηρετούν στο στρατόπεδο «Γεωργούλα».

Μιλώντας στο κανάλι ένας πατέρας στρατευμένου επιβεβαίωσε ότι στο στρατόπεδο «κυκλοφορεί», ανεπισήμως και μυστικά, κάποιο χαρτί στο οποίο καλούνται να υπογράφουν όσοι οπλίτες θέλουν να συμμετάσχουν στο εκστρατευτικό Σώμα. Ο γονιός είπε ότι ο ίδιος απαγόρευσε στο γιο του να υπογράψει αυτό το χαρτί και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει πως αν επιμείνει στην απόφασή της να στείλει Ελληνες στρατευμένους στον πόλεμο του Αφγανιστάν, θα ξεσηκώσει τις σφοδρές αντιδράσεις του ελληνικού λαού.

Την έντονη αντίθεσή του σε μια τέτοια κυβερνητική απόφαση εξέφρασε και άλλος γονιός που μίλησε στο κανάλι, τονίζοντας ότι ο στρατευμένος γιος του θα αρνηθεί να συμμετάσχει στο υπό συγκρότηση εκστρατευτικό Σώμα και δε θα είναι ο μόνος.

Δραματική έκκληση να ενημερωθεί για το πού βρίσκεται και τι κάνει ο γιος της αυτό το διάστημα εξέφρασε μια μάνα στρατευμένου από τα Τρίκαλα. Ανέφερε ότι από τις αρχές Οκτώβρη, ο γιος της έφυγε από το στρατόπεδο «Γεωργούλα», για να πάρει μέρος σε ΝΑΤΟική άσκηση στην Αίγυπτο, ενώ από την περασμένη Κυριακή δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, επειδή έχει κλειστό το τηλέφωνό του. «Τρέμω - είπε - στη σκέψη ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να πάει για τον πόλεμο».

Η δημοσιογράφος του καναλιού που βρισκόταν έξω από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» ανέφερε ότι σε συζητήσεις που είχε εκεί με στρατευμένους - οι οποίοι βεβαίως αρνήθηκαν να μιλήσουν στην κάμερα - της επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μεγάλη αναταραχή μέσα στο στρατόπεδο, καθώς μαθαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια συγκρότησης του εκστρατευτικού Σώματος.

Μιλώντας στο κανάλι για το μέγα θέμα που ανακύπτει, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, ο Νίκος Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει ότι η κυβέρνηση προχωρά συνειδητά στη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε ΝΑΤΟικό παράρτημα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να φύγει έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Τα Ελληνόπουλα - συνέχισε - δεν έχουν καμιά υποχρέωση και καμιά δουλιά να πάνε να πολεμήσουν για ξένα, για ιμπεριαλιστικά συμφέροντα». Και ο Νίκος Γκατζής υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξεσηκωθούν οι πάντες, οι γονείς των στρατευμένων, οι εργαζόμενοι, οι μαζικοί φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλος ο ελληνικός λαός για να εμποδίσουν τη συμμετοχή της χώρας μας στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

«Βιβλίο» με μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθετεί κατάλογο με 62 μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γάνδη την προσεχή Παρασκευή, προετοίμασαν οι υπουργοί Εξωτερικών χτες σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Το ζήτημα της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το Μεσανατολικό βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Οι «15», σκιαγραφώντας το δρόμο που προτίθενται να ακολουθήσουν όσον αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας, κατάρτισαν χτες έναν «οδικό χάρτη», στον οποίο εκτίθενται το σύνολο των (62) μέτρων και πρωτοβουλιών - που θα μπει για έγκριση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής - που πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της ΕΕ, που υιοθετήθηκε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο, ανέφερε ότι οι «15» αποφάσισαν να εντείνουν τις επαφές τους με τις αραβικές χώρες και να συντονίσουν τις επισκέψεις τους σε αυτές, με βασικό στόχο τη διατήρηση αρραγούς της συμμαχίας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προγραμματίζει να επισκεφθεί το Ιράν.

Ταυτόχρονα, οι «15» αποφάσισαν να θεσπίσουν ένα σύστημα αξιολόγησης (βάσει συγκεκριμένων δεικτών) των τρίτων (εκτός ΕΕ) χωρών, σε σχέση με τη συμμετοχή τους και τη γενικότερη συμπεριφορά τους στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι οι «15» θεωρούν πρωταρχικό το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, κυρίως δε σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας στη «μετά Ταλιμπάν» εποχή, προκειμένου να μην υπάρξει κενό εξουσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους οι «14» ενημερώθηκαν από το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι τόσο η χώρα του, όσο και οι ΗΠΑ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποφευχθούν τα πλήγματα εις βάρος αμάχων στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται ότι οι «15» -όπως εξήγησε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Βέλγος ΥΠΕΞ Λουί Μισέλ, δε θεωρούν ότι πρέπει στην παρούσα φάση να υπάρξει παύση των βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν, κάτι που ζήτησαν πρόσφατα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή.

Οι υπουργοί της ΕΕ ενημερώθηκαν, επίσης, για τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό, τις οποίες καταδίκασαν απερίφραστα σημειώνοντας ότι η εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην περιοχή επείγει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τους έχει διαβιβάσει ένα σχέδιο επίλυσης του Παλαιστινιακού, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης, σημειώνοντας ότι αν συμβεί αυτό, τότε τα περιθώρια δράσης για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας θα διευρυνθούν σημαντικά.

Ο Δ. Ρέππας

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση από την ασάφεια που χαρακτηρίζει τον ορισμό που δίδεται στην τρομοκρατία, είπε:

«Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Θα πρέπει, πράγματι, να ωριμάσει η συζήτηση αυτή. Πάντως, η κάθε προσέγγιση πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της υπεράσπισης των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών. Η όποια ανησυχία εκδηλώνεται, από διάφορες πλευρές και από τη δική μας, σχετίζεται ακριβώς με την παραπομπή σε χαρακτηρισμούς ως τρομοκρατικών ενεργειών, δραστηριοτήτων που δεν αποτελούν τίποτε άλλο, παρά τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες με το δημοκρατικό δικαίωμά τους να προβάλλουν τις απόψεις τους, με νόμιμο και συνταγματικά ορθό τρόπο».

Ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε και για το θέμα της ύπαρξης τραπεζικών λογαριασμών των Ταλιμπάν στην Αθήνα. «Με βάση κανονισμό της ΕΕ, είπε ο Δ. Ρέππας και άλλα στοιχεία που έχουν περιέλθει στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, πράγματι διενεργείται έλεγχος όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς. Εχει διαπιστωθεί, μετά από τον πρώτο έλεγχο, ότι υπάρχουν λογαριασμοί σε ονόματα ξένων πολιτών, ονόματα τα οποία φαίνεται ότι έχουν μια ομοιότητα με τα ονόματα πολιτών που περιέχονται σε καταλόγους ως ενεχόμενοι σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Πάντως, οι λογαριασμοί αυτοί δεν είναι σημαντικού χρηματικού αντικρίσματος και εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες της χώρας μας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των άλλων χωρών, αντιμετωπίζονται με ανάλογο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο, συζητώντας δημοσίως το θέμα αυτό».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Αποφάσισαν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους

Οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ εντείνουν τη λιτότητα για τους λαούς της, προκειμένου να στηριχτεί ποικιλοτρόπως το μεγάλο κεφάλαιο

Δύο είναι τα βασικά θέματα που προκύπτουν από την πρόσφατη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ, όπως την εξειδίκευσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Κατά πρώτο οι 15 υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης που ήδη σημειώνεται στην ευρωπαϊκή οικονομία, να τις επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Η δογματική τους εμμονή στη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα αλλά και στην ολοκλήρωση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών που οπλίζουν το κεντρί του καπιταλιστικού κέρδους, αυτό αποδεικνύουν. Για του λόγου το αληθές ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι σε επενδύσεις ιδιωτών που γίνονται με κρατική επιχορήγηση θα περάσουν από τα χέρια του κράτους, στα χέρια των τραπεζών...

Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις δηλώσεις Παπαντωνίου, είναι ότι με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εξυφαίνουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, θεσμοθετημένο δίκτυο χαφιέδων - πληροφοριοδοτών, ένα πανευρωπαϊκό αστυνομικό κράτος με στόχο βέβαια το ανερχόμενο λαϊκό και κοινωνικό κίνημα κατά της καπιταλιστικής «παγκοσμιοποίησης». Δικηγόροι, λογιστές και λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται από το νόμο πλέον, να καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε άτομο που απλώς υποψιάζονται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία. Τα μαύρα σύννεφα ενός νέου μακαρθισμού απλώνονται απειλητικά πάνω από τον ευρωπαϊκό ορίζοντα...

Υπό καθεστώς αβεβαιότητας...

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η διεθνής καπιταλιστική οικονομία, ιδιαίτερα τα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα, τελούν υπό καθεστώς αβεβαιότητας... Οπως δήλωσε, επικαλούμενος τα πρόσφατα στοιχεία, για το 2001 στην ευρωζώνη σημειώνεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από 3,2% που υπολόγιζαν αρχικά σε 1,5% σήμερα. Οπως όμως διευκρίνισε, ο ρυθμός αυτός ανάπτυξης στην ευρωζώνη δεν ισοδυναμεί με ύφεση. Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω του 1%, ενώ η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Αλλά και για το 2002 το καθεστώς είναι αβέβαιο... Μεταφέροντας τις θέσεις του ΕΚΟΦΙΝ δήλωσε ότι «οι προβλέψεις για το 2002 τελούν υπό την αίρεση πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων. Οπως συμφωνήσαμε στη συζήτηση προχτές, ποτέ άλλοτε η παγκόσμια οικονομία δεν ήταν τόσο εξαρτημένη από την πολιτική. Οι πολιτικές και στρατιωτικές παράμετροι ασκούν καθοριστική επιρροή στις οικονομικές εξελίξεις». Παράμετροι δε οι οποίες δε φαίνεται μέχρι τώρα να ξεκαθαρίζουν... Πρόκειται για έμμεση ομολογία των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία από την παρανοϊκή ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν σήμερα και ποιος ξέρει αύριο πού...

Ολες οι επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους

Με μεγάλη σαφήνεια ξεκαθάρισε - μεταφέροντας τις θέσεις του ΕΚΟΦΙΝ - ότι όποιες συνέπειες υπάρξουν από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα τις επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα στηριχτεί ολόπλευρα και το κεφάλαιο για την αντιμετώπιση των όποιων παρενεργειών... Ετσι εξηγούνται οι άτεγκτες σκληροπυρηνικές θέσεις για συνέχιση της ίδιας δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας με θύματα βέβαια τους εργαζόμενους αλλά και οι διαβεβαιώσεις «για αποφασιστική και αποτελεσματική προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών μέσα από την ευελιξία των αγορών και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού...». Με το γνωστό θράσος μάλιστα που τον χαρακτηρίζει ο Γ. Παπαντωνίου, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι «αν η Ελλάδα προχωρούσε σε χαλάρωση της δημοσιονομικής της πολιτικής θα απεμπολούσε κάθε δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το κοινωνικό πακέτο που εξαγγείλαμε το Σεπτέμβρη πριν από τη ΔΕΘ».

Πανευρωπαϊκό δίχτυ χαφιέδων...

Παράλληλα όμως με τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, στο ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισαν τη λήψη αστυνομικής φύσης μέτρων με στόχο κατ' επίφαση την τρομοκρατία, επί της ουσίας όμως την καταστολή των ανερχόμενων λαϊκών κινημάτων. Ετσι αποφάσισαν: την προώθηση νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «παγώνει» τραπεζικούς λογαριασμούς. Την έκδοση οδηγίας που στο ξέπλυμα χρήματος θα περιλαμβάνονται και κεφάλαια που ενισχύουν τρομοκρατικές δραστηριότητες... Δικηγόροι, λογιστές και κάθε πολίτης θα είναι υποχρεωμένος να καταγγείλει στις αρχές κάθε άτομο, ακόμα και στην περίπτωση που τον υποψιάζονται ότι έχει σχέσεις με την τρομοκρατία... Αρχίζουν έτσι ένα επικίνδυνο παιχνίδι μαγισσών με απρόβλεπτες συνέπειες. Εχουν ήδη συγκροτηθεί μονάδες συλλογής χρηματοοικονομικών πληροφοριών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ήδη αποφάσισαν να συνδέσουν τις μονάδες αυτές μεταξύ τους «με διάφορους τρόπους και ηλεκτρονικούς τρόπους ώστε να υπάρξει μια ελεύθερη και αυτόματη πρόσβαση σε πληροφορίες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά κινήσεις κεφαλαίων και εντοπισμό κινήσεων που ενδεχομένως συνδέονται με τρομοκρατία». Αποφάσισαν τέλος να ενεργοποιήσουν την ομάδα κρούσης για χρηματοοικονομική δράση «financial action task force», «ένα όργανο που περιλαμβάνει εκπροσώπους όλων των χωρών της ΕΕ οι οποίες αξιολογούν τις πληροφορίες που συλλέγουν από τις διάφορες υπηρεσίες και αποφασίζουν την ανάληψη συγκεκριμένων διοικητικών δράσεων, όπως πάγωμα λογαριασμών, ενημέρωση των αστυνομικών αρχών για τη δίωξη τρομοκρατών». Η σύγχρονη Ιερή Εξέταση με τους νεκραναστημένους Τορκεμάδα προ των πυλών...

Σε ερώτηση τέλος, με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα για τον εντοπισμό λογαριασμών τρομοκρατών, απάντησε πως σε περίπτωση που διαπιστωθούν τέτοιοι λογαριασμοί θα παγώσουν. Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έδωσε την ακόλουθη - ασαφή - απάντηση: «... υπάρχουν λογαριασμοί σε ονόματα ξένων πολιτών, ονόματα τα οποία φαίνεται ότι έχουν κάποια ομοιότητα με ονόματα πολιτών που περιέχονται σε καταλόγους, ως ενεχόμενοι σε τρομοκρατικές δραστηριότητες». Οπως επίσης διευκρίνισε, οι λογαριασμοί αυτοί δεν είναι σημαντικού χρηματικού αντικρίσματος.

Η κυβέρνηση συναινεί στον ευρωτρομονόμο

Οι όποιες επιφυλάξεις σε κάποιες διατυπώσεις είναι για να «χρυσωθεί το χάπι»

Σε πολύ μεγάλες υποχωρήσεις στο θέμα των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών προχωρεί η κυβέρνηση, απεμπολώντας βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες των εργαζομένων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ εναρμονίζεται πλήρως στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο επίμαχο θέμα του ορισμού της τρομοκρατίας στο έκτακτο συμβούλιο οι υπουργοί Δικαιοσύνης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν να συμπεριλάβουν ακόμη και την υποστήριξη ή και την προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να ποινικοποιηθεί και η έκφραση θετικής γνώμης υπέρ της τρομοκρατίας. Πολύ περισσότερο που οι όροι «υποστήριξη», «προτροπή» και «έκφραση θετικής γνώμης» υπέρ της τρομοκρατίας είναι πολύ γενικοί, θα κινδυνεύει κάποιος πολίτης που είναι αντίθετος με το κυρίαρχο ρεύμα να συμπεριληφθεί στους κατηγορούμενους για τρομοκρατία.

Χαρακτηριστικά, στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται: «Για το θέμα του ορισμού της τρομοκρατίας αρκετές χώρες υποστήριξαν αρχικά ένα διευρυμένο ορισμό που περιλάμβανε και την υποστήριξη της τρομοκρατίας και την προτροπή σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία τάχθηκε κατά της συμπερίληψης των παραπάνω ενεργειών στις τρομοκρατικές. Κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις αναμένεται περιορισμός της έννοιας τρομοκρατίας, ώστε να μη θιγεί ή να υπάρξει κίνδυνος να περιοριστεί η έκφραση γνώμης σχετικά με την τρομοκρατία»!

Η ουσία είναι ότι πέρα από τις όποιες δήθεν επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς περιορίζεται σημαντικά ακόμη και η ελευθερία πολιτικής έκφρασης και η κυβέρνηση συναινεί σε τόσο αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις.

Γίνεται συνεπώς φανερό ότι, αν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης ακόμη δεν έχουν καταλήξει για τον ορισμό της τρομοκρατίας, υπάρχει κίνδυνος να κατηγορείται για τρομοκρατία ακόμη και όταν κάποιος εκφράσει θετική γνώμη για τρομοκρατία (υπαρκτή ή και ανύπαρκτη).

Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση στο όνομα της υπεράσπισης των υπαρχόντων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δομών στραγγαλίζει ουσιώδη ατομικά δικαιώματα.

Σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, δηλαδή τη δυνατότητα σύλληψης του οποιουδήποτε πολίτη ευρωπαϊκής χώρας, είτε μέσω των διαμορφούμενων ευρωπαϊκών εισαγγελικών αρχών, είτε κατ' απαίτηση μιας χώρας - μέλους, οι υπουργοί Δικαιοσύνης συμφωνούν στην κατάργηση της αρχής του διπλού αξιόποινου. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, για να σωθούν προφανώς τα προσχήματα, εξέφρασε τη γνώμη ότι «θα πρέπει να διατηρηθούν κάποιοι έλεγχοι, ιδίως όταν πρόκειται για πράξη που τελείται στη χώρα εκτέλεσης του εντάλματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ