ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΚΑΝΑΔΑΣ
Νέος τρομονόμος

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-

«Ο Καναδάς θα προσπαθήσει να επιτύχει το διττό στόχο της αυξανόμενης ασφάλειας σε συνδυασμό με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου». Με τα λόγια αυτά, ο πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν άνοιξε την ομιλία του κατά τη διάρκεια της έναρξης της ειδικής συζήτησης με αφορμή την κατάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης του νέου αντιτρομοκρατικού πακέτου.

Ο Ζαν Κρετιέν, προσπαθώντας να αιτιολογήσει και να εξηγήσει το ρόλο της χώρας, στο νέο πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ότι ένα από τα βήματα είναι και η θέσπιση αυτού του κατατεθέντος αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος «παρέχει σημαντική προστασία των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων διά μέσου του συνυπολογισμού της απόλυτα εξασφαλισμένης διαδικασίας εφαρμογής»... καθώς και ότι «παρέχει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο μετά από μία τριετία να επανεκτιμήσει και να επαναθεωρήσει την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων»....

Πέρα όμως από τη ρητορική, τι πραγματικά περιλαμβάνεται στο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Κατ' αρχήν, εισάγεται για πρώτη φορά στην καναδική νομοθεσία ο ορισμός της τρομοκρατίας και της τρομοκρατικής οργάνωσης, «μέσα στο νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές και διεθνείς δυσκολίες» όπως τονίζεται, στο νόμο που κατατέθηκε από την αρμόδια υπουργό Δικαιοσύνης, Ανι ΜακΛέλαν και όπου αναθεωρηθεί μέρη τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και άρθρα του ομοσπονδιακού Συντάγματος, συμπεριλαμβανομένων και της Πράξης για τη Διαδικασία Προσαγωγής Εγκληματιών στη Δικαιοσύνη, της Πράξης για τα Κρατικά Μυστικά και της Πράξης για τις Αγαθοεργίες.

Οπως τόνισε η ΜακΛέλαν, κύριο μέλημα και αντικείμενο των μέτρων είναι περιορίσει μέχρι αφανισμού την ύπαρξη των τρομοκρατικών ομάδων και να προβάλει ένα νέο σκληρότερο καθεστώς ως προς την τιμωρία και κάθειρξη των εγκλημάτων που άπτονται της τρομοκρατίας... ούτως ώστε να αποτρέψει την τρομοκρατική δράση. Ετσι, δίνεται απεριόριστη δύναμη στην αστυνομία να ελέγχει όποιον υποπτεύεται για τρομοκρατική δράση, ενώ παράλληλα η δέσμη των νομοθετικών ρυθμίσεων προβλέπει 10ετή φυλάκιση για όσους αποδεδειγμένα συγκεντρώνουν χρήματα για ενίσχυση τρομοκρατικών οργανώσεων στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, εκχωρείται ανεξέλεγκτη δύναμη στις αστυνομικές αρχές να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των ιδιωτών, να παρεμβαίνουν στην ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, ενώ ενισχύεται η εξουσία των μυστικών υπηρεσιών για λόγους ασφάλειας. Η νομοθετική δέσμη, εξάλλου, προβλέπει αύξηση του προϋπολογισμού για τις μυστικές υπηρεσίες του Καναδά και προτείνει νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις για την έκδοση διαβατηρίων, καθώς και νέα μη πλαστογραφήσιμα διαβατήρια. Ταυτόχρονα εγκρίνει το πάγωμα των λογαριασμών των 22 ατόμων και οργανώσεων που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει το νέο νόμο κατ' άρθρο και σε σύνολο μέσα σε ένα μήνα επισπεύδοντας τις διαδικασίες.

Μαζί με τα 250 εκατ. δολάρια που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση για τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, ο νέος νόμος θα διευρύνει το ακαθόριστο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών, καταργώντας ουσιαστικά τα σύνορα της ατομικής προστασίας. Μόλις την περασμένη βδομάδα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 91 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της ασφάλειας των αεροδρομίων και 49 εκατ. για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων από τα 250 εκατ. του αντιτρομοκρατικού πακέτου.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνία για μακρόχρονη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων;

Συνοριακός στρατιώτης στο Ουζμπεκιστάν

Associated Press

Συνοριακός στρατιώτης στο Ουζμπεκιστάν
ΜΠΙΣΚΕΚ.-

Συμφωνία, που επιτρέπει τη μακροπρόθεσμη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Ουζμπεκιστάν, έχουν υπογράψει Ουζμπέκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζει δημοσίευμα της ρωσικής έκδοσης «ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ», το οποίο προ ημερών είχε μεταδώσει την πληροφορία πως στην αεροπορική βάση του Καναμπάντ (στο Ουζμπεκιστάν) εδρεύουν 10.000 αντί των 1.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχει επισήμως ανακοινωθεί...

Το ίδιο ΜΜΕ υποστηρίζει πως η βάση στο Καναμπάντ χρησιμοποιείται ως «γέφυρα» σε ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και Βρετανίας, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν τη διεκπεραίωση διαφόρων «επιχειρήσεων» στο Αφγανιστάν.

Εντούτοις, το «ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ» στο ίδιο ρεπορτάζ παραθέτει συνομιλία δημοσιογράφου του με τον υπουργό Τύπου του Ουζμπεκιστάν, Ρουστάμ Τζουμάγεφ, ο οποίος αρνείται τις πληροφορίες περί χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στη βάση του Καναμπάντ, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλοι πέρα απ' τους 1.000 Αμερικανούς που εδρεύουν στη συγκεκριμένη αεροπορική βάση που έχει παραχωρηθεί στις ΗΠΑ για τη διεκπεραίωση «ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αποστολών έρευνας»...

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος μίας άλλης κεντροασιατικής Δημοκρατίας, του Κιργιστάν, ο Ασκάρ Ακάγεφ, ανακοίνωσε πως οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν «προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις» στις επενδύσεις ξένων στη χώρα του και πρόσθεσε πως η χώρα θα πρέπει να αντεπεξέλθει στις παρούσες δυσκολίες «με τις δικές της δυνάμεις».

Ο Ακάγεφ επανέλαβε, πάντως, πως η χώρα του υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες έναντι της τρομοκρατίας, δηλώνοντας πως «οι τρομοκρατικές πράξεις, που απειλούν, όχι μόνον τη ζωή ανθρώπων, αλλά την οικονομική σταθερότητα του Κιργιστάν, δε θα σταματήσουν τα σχέδιά μας έναντι πάταξης της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού φανατισμού και τους στόχους μας για την ανάπτυξη της χώρας»....

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναλύοντας (σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση του Κρεμλίνου) τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο το Αφγανιστάν...

ΥΕΜΕΝΗ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΗΠΑ
Τριγμοί και ισορροπίες

ΣΑΝΑ'Α - ΚΑΪΡΟ.-

Τριγμοί άρχισαν να σημειώνονται σε διάφορα σημεία της «αρραγούς αντι-τρομοκρατικής» συμμαχίας των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο. Μετά τη Σαουδική Αραβία, αντιδράσεις αρχίζουν να εμφανίζονται και στους κόλπους της υεμενικής ηγεσίας.

Ανέβαλε, επ' αόριστον, προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Υεμένης, Σέικ Αμπντουλάχ αλ Αχμάρ. Ο αλ Αχμάρ, ενημερώνοντας το Βρετανό πρέσβη, τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια επίσκεψη, γιατί θα είναι σαν να εγκρίνονται οι αμερικανο-βρετανικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν, που σκοτώνουν γυναικόπαιδα». Η δήλωση του αλ Αχμάρ είναι η πρώτη, τόσο σαφής, αντίδραση της υεμενικής ηγεσίας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η «κόντρα» ανάμεσα στις αρχές του Αντεν και την Ουάσιγκτον, η οποία ζητά να ξανανοίξει ο φάκελος της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση, πριν από ένα χρόνο, στο αμερικανικό σκάφος USS Cole, στο λιμάνι του Αντεν, όπου έχασαν τη ζωή τους 17 ναύτες και τραυματίστηκαν 37. Και εκείνη η επίθεση είχε συνδεθεί με τον Μπιν Λάντεν. Οι αμερικανικές αρχές ζητούν να επαναληφθεί η ανάκρισή τους, προκειμένου να συλλεγούν νέα στοιχεία σχετικά και με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και να ανακρίνουν οι ίδιοι, όχι μόνο τους συγκεκριμένους υπόπτους, αλλά και χιλιάδες άλλους Υεμενίτες, οι οποίοι είναι βετεράνοι του πολέμου στο Αφγανιστάν. Το αμερικανικό αίτημα, όμως, απορρίφθηκε και όπως δήλωνε ο υπουργός Εσωτερικών Ράσαντ αλ Ελεϊμί, η διαδικασία «έχει ολοκληρωθεί και θα παραπεμφθούν μόνον αυτοί οι 8 σε δίκη».

Την ίδια στιγμή, στο Κάιρο, ανακοινώθηκε ότι με εντολή του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η στρατιωτική δικαιοσύνη άρχισε τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος 170 μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Τζαμάα αλ Ισλαμίγια», οι οποίοι κρατούνται, εδώ και χρόνια, για διάφορες επιθέσεις εντός της Αιγύπτου. Παράλληλα, όμως, η αιγυπτιακή ηγεσία φέρεται να προσπαθεί να ισορροπήσει την κατάσταση, ερχόμενη σε «ανεπίσημες» συνεννοήσεις με εκπροσώπους της, εκτός νόμου, «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» και επιτρέποντας σε ορισμένους ισλαμιστές κληρικούς που πρόσκεινται στην ηγεσία να συνδιαδηλώσουν με την Αδελφότητα, «προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή οργή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ