ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
Οταν το «ΟΧΙ στον πόλεμο» είναι «ντροπή»!

Ορισμένα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα των χτεσινών εφημερίδων για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Πολύ πείραξε κάποιες γραφίδες η πρώτη μαχητική απάντηση στην πρόθεση των ιμπεριαλιστών να σύρουν την ανθρωπότητα σε νέο πόλεμο
Πολύ πείραξε κάποιες γραφίδες η πρώτη μαχητική απάντηση στην πρόθεση των ιμπεριαλιστών να σύρουν την ανθρωπότητα σε νέο πόλεμο
Το προχτεσινό συλλαλητήριο ενόχλησε και φόβισε. Αναμενόμενο, άλλωστε, και είχε φανεί από την «περιποίηση» που του επιφύλαξαν τις προηγούμενες μέρες. Ενόχλησε, βέβαια, εκείνους που θεωρούν ότι η αμερικανο-δουλεία είναι το απαραίτητο διαβατήριο για να πορευτούν στη νέα εποχή της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας», εκείνους που επιδεικνύουν την υποτέλειά τους και την αναγορεύουν σε εθνικό συμφέρον. Εκείνους που πάντα, έτσι κι αλλιώς, ήταν με τους «ισχυρούς προστάτες» και αντλούσαν από τη δύναμή τους για να καθυποτάξουν, μάταια, το ελεύθερο και αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού.

Οι παραπάνω διαθέσεις διαπερνούν και αντανακλώνται και στις χτεσινές εφημερίδες, που είτε βλέπουν μόνο τα «επεισόδια» είτε βλέπουν την «ντροπή για την Ελλάδα». Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα.

Ο Θ. Αναστασιάδης σε άρθρο του στο «Βήμα» αναρωτιέται «ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό» και φοβάται ότι εξαιτίας των διαδηλώσεων και της εικόνας που δημιουργούν στις ΗΠΑ «θα τον κατασπαράξουν τα γεράκια». (Φυσικά, δε διατρέχει κανέναν τέτοιο κίνδυνο ούτε ο ίδιος, ούτε το παντεσπάνι του, που λέει ο Κακαουνάκης). Ομως, γιατί ασχολείται διαρκώς αυτή τη βδομάδα (και μέσω του «Φλας») με το συλλαλητήριο, αφού, όπως γράφει στο χτεσινό άρθρο του, πρόκειται για «μία χούφτα ανθρώπων που δεν εκπροσωπούν τη σημερινή Ελλάδα»;

Ο Γ. Κύρτσος σε σχόλιό του στη στήλη του στον «Ελεύθερο Τύπο» αποφαίνεται ότι «οι χθεσινές αντιαμερικανικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας πρέπει να χαρακτηριστούν σοβαρό πολιτικό λάθος. Οι οργανωτές δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν σοβαρή λαϊκή συμμετοχή, επέτυχαν όμως τη διεθνή δυσφήμιση της Ελλάδας. Με βάση τα συνθήματα του τύπου "Αμερικανοί φονιάδες των λαών" τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία παρουσίασαν τη χώρα μας στο επίπεδο του Αφγανιστάν και των πιο καθυστερημένων περιοχών του Πακιστάν». Κατά τον διευθυντή του «Ε.Τ.», «το ζητούμενο είναι η συμμετοχή στην αντιτρομοκρατική προσπάθεια με όρους που συμβάλλουν στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον κόσμο ολόκληρο και την Ελλάδα». (Ωραία, αλλά κούφια, λόγια).

Στην ίδια γραμμή και το ρεπορτάζ για το συλλαλητήριο, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δυσφήμιση για την Ελλάδα το χθεσινό συλλαλητήριο».

Η «Απογευματινή» στο κύριο άρθρο της διαπιστώνει ότι «η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας έχει εμφανιστεί ομονοούσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού (σ.σ. Αυτό προφανώς "τεκμαίρεται" από τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων...). Και μόνο μια μικρή μειοψηφία εμφανίζεται να μην κατανοεί το συμφέρον της χώρας, προβάλλοντας έναν στείρο αντιαμερικανισμό... Συστρατευόμενη η χώρα μας με τη Δύση, δε συστρατεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προασπίζεται αρχές που είναι η βάση του σύγχρονου δυτικού κόσμου» (Οπως οι βομβαρδισμοί αμάχων, π.χ., και η πάταξη των «εχθρών» της Αμερικής...).

«Αντικειμενικό» είναι και το ρεπορτάζ της εφημερίδας για το συλλαλητήριο: «Υποτονική από την έναρξη μέχρι τον τερματισμό της και ούτε μια λέξη συμπάθειας για τις οικογένειες των χιλιάδων θυμάτων ήταν η χθεσινή αντιπολεμική πορεία που οργάνωσαν το ΚΚΕ και η "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001". Και το μόνο... νεύρο του συλλαλητηρίου προκλήθηκε από ομάδα περίπου 150 αναρχικών...».

Από τη συγχορδία δε θα μπορούσε να λείψει η «Εστία», που είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Ντροπή για την Ελλάδα οι χθεσινές εικόνες από το συλλαλητήριο». Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της εφημερίδας είναι ο ισχυρισμός ότι το συλλαλητήριο έγινε για «συμπαράσταση στους Ταλιμπάν»! (Μάλλον τα έχουν μπερδέψει. Οι «δικοί τους» ήταν και είναι με τους Ταλιμπάν).

Στις φιλόξενες στήλες της ίδιας εφημερίδας ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινος (γνωστός για την «αρχαία σκουριά» που κουβαλάει) αφήνει στην άκρη τα προσχήματα και ζητεί ευθέως από τη Δικαιοσύνη «να εφαρμόσει το άρθρο 185 του Π.Κ. (σ.σ. Ποινικού Κώδικα), με το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 ετών όποιος εγκωμιάζει δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο έγκλημα που διαπράχθηκε και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη»! Και σπεύδει να διευκρινίσει: «Αυτό δηλαδή που κάνουν οι περισσότεροι οργανωτές των τηλεοπτικών εκπομπών και πολλοί προσκεκλημένοι τους!». Ασφαλώς τέτοιες ιδέες δεν περνούν απαρατήρητες από την πρεσβεία, ειδικά σε τέτοιες πονηρές εποχές...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΚΑ
Κοινή δράση στο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες συνδικάτων και συνδικαλιστικών επιτροπών για την παραπέρα κινητοποίηση της εργατικής τάξης, για την οργάνωση του αγώνα κόντρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Στα προχτεσινά και χτεσινοβραδινά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, αλλά και σ' αυτά που προετοιμάζονται για τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι, οι φορείς τους που έχουν την πρωτοβουλία, βάζουν τη σφραγίδα τους. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Γιατί ο νέος αυτός κύκλος της ιμπεριαλιστικής επέκτασης, χτυπάει στην καρδιά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Ο κίνδυνος για την ειρήνη είναι και απειλή για το μεροκάματο, για το δικαίωμα στην απεργία, για τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) καλεί όλες τις διοικήσεις των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας «σε κοινή δράση: για να δυναμώσουμε το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό μέτωπο στη χώρα μας, με στόχο: Καμία εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα».

Η παράταξη της ΔΑΣ «απορρίπτει την ιταμή αξίωση της αμερικανικής ηγεσίας», που κυνικά διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Μπους ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με την τρομοκρατία», γιατί αυτό «δεν είναι παρά μια διαταγή υποταγής στο μεγάλο ιμπεριαλιστικό αφεντικό και τους πολυεθνικούς του κολοσσούς».

«Τα χιλιάδες αθώα θύματα των δίδυμων πύργων και του Πενταγώνου - υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΔΑΣ - ανεξάρτητα από τον φυσικό εκτελεστή τους, έχουν τον ίδιο ηθικό αυτουργό με τα θύματα της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Σουδάν, της Χιροσίμα, του Ναγκασάκι, της Κορέας, του Βιετνάμ, της Γρανάδας... Τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό και την πολιτική του, της οποίας γέννημα - θρέμμα είναι το φαινόμενο της τρομοκρατίας, το οποίο συντηρεί, το αναπαράγει και το χρησιμοποιεί ανάλογα με τα συμφέροντά του.

Οι εξελίξεις του τελευταίου καιρού δείχνουν ότι δεν υπάρχει μόνο το κεφάλαιο, οι πολιτικοί υπάλληλοί του και κάτι τρομαγμένοι "ραγιάδες" που τρέχουν να δηλώσουν υποταγή. Οι διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική, δείχνουν ότι υπάρχουν και οι εργαζόμενοι, οι λαοί και τα κινήματά τους».

Η παράταξη ενημερώνοντας τις διοικήσεις των σωματείων για τη στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΑ, μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις σημειώνει: «Η ΔΑΣ ζήτησε από την πλειοψηφία να πάρει πρωτοβουλίες, να ηγηθεί μιας παναθηναϊκής πρωτοβουλίας, με στόχο τη διοργάνωση συλλαλητηρίου, το οποίο τελικά, μετά την άρνησή τους, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία άλλων μαζικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δυστυχώς και σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και πάλι επιβεβαίωσε με ποιους τελικά είναι. Αρνήθηκαν κάθε σχετική πρωτοβουλία»!

Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματι...

«Εξωθεσμική λειτουργία» και «τακτική που δημιουργεί προβλήματα στην ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος» χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ το κάλεσμα που απηύθυνε η ΔΑΣ στα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινή δράση κόντρα στο πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Είναι αυτή η απάντησή τους στις συνεχείς εκκλήσεις της ΔΑΣ να συνεδριάσει η διοίκηση του ΕΚΑ και να αποφασίσει κινητοποιήσεις. Κι αντί να σιωπούν όσοι έχουν ήδη πολλαπλά λερωμένη τη φωλιά τους, επιλέγουν να απαντήσουν με ένα κείμενο που θα το ζήλευε ο εργατικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ. Μέρες που 'ρχονται, δύσκολες μέρες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ας περιορίσουμε το σχόλιό μας στο «καθείς εφ' ο ετάχθη». Αλλά και λίγη τσίπα δε βλάπτει, όσο αργυρώνητος συνδικαλιστής κι αν είσαι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ