ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχίζει το Φεστιβάλ Βιβλίου

Ανοίγει τις πύλες του αύριο, στο Πεδίον του Αρεως, το 30ό Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η καταξιωμένη, στη συνείδηση των αναγνωστών, φθινοπωρινή γιορτή του βιβλίου θα πλαισιωθεί από πλήθος παράλληλων εικαστικών και μουσικών εκδηλώσεων. Την αφίσα του φεστιβάλ και το εικαστικό έργο που θα συνοδεύει τις εκδηλώσεις φιλοτέχνησε ο Γιάννης Ψυχοπαίδης. Επίσης, επτά μαθητές του Γ. Ψυχοπαίδη θα ζωγραφίζουν, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ένα τεράστιο ταμπλό, με θέμα «Σώμα, κίνηση, γραφή».

Φέτος συνδράμει και η ΓΣΕΕ το φεστιβάλ, αφού παραχωρεί το κτίριό της για την εικαστική έκθεση με θέμα «Τοπία της γραφής» (17-30/9), στην οποία συμμετέχουν 17 φοιτητές της ΑΣΚΤ.

Ακολουθούν οι εκδηλώσεις: Συναυλία του «Εργαστηριού Ελληνικής Μουσικής» του Δήμου Αθηναίων (18/9), συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων και απονομή του Μεταλλίου της Πόλεως των Αθηνών στον συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ (19/9), συναυλία του Νότη Μαυρουδή (21/9), θεατρική παράσταση του 5ου Γυμνασίου Ηλιούπολης (22/9), συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων (25/9), θεατρική παράσταση από σχολεία της Ηλιούπολης (28/9), θέατρο δρόμου (30/9).

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) θα συμμετάσχει με τέσσερα θεματικά περίπτερα, αφιερωμένα στους Εμπειρίκο, Σικελιανό, Παπαδιαμάντη και Ξενόπουλο, των οποίων γιορτάζονται φέτος διαφορετικοί επέτειοι. Εκτός από το δικό του περίπτερο, το ΕΚΕΒΙ θα παρουσιάσει το περίπτερο της Οργανωτικής Επιτροπής για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης. Τέλος, ανέλαβε και την παραγωγή τριών τηλεοπτικών διαφημίσεων της έκθεσης, στις οποίες συμμετέχουν ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30/9 και θα λειτουργεί καθημερινά από 6 μ.μ. - 10.30 μ.μ. (Παρασκευές και Σάββατα έως 11 μ.μ.) και τις Κυριακές από 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 10.30 μ.μ.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «MEDIATERRA»
Η... «καλή παγκοσμιοποίηση»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλά για «πολιτισμό» και «ανάπτυξη» και ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», αποτελεί το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας «MEDIATERRA - η άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης» που θα πραγματοποιούν στο Λαύριο (13-16/9) το ΥΠΠΟ, το Κέντρο «Φούρνος», η «ΑΕ Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Πολιτιστική Ολυμπιάδα» και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Λαυρεωτικής.

Το φεστιβάλ «ανοίγει» την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» σε ό,τι αφορά στις νέες τεχνολογίες, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης, αλλά και ταξιδεύοντας στη Σόφια και το Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, στο Βελιγράδι και το Μάριμπορ της Σλοβενίας.

Εκτός από την ένταξή του στο αντιδραστικό ιδεολογικό πλαίσιο της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», χρησιμοποιείται σαν μέσο δημιουργίας μιας πλαστής εικόνας για το Λαύριο. Ετσι, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΠΟ για το φεστιβάλ, ο δήμαρχος Λαυρίου, της πόλης που εξακολουθεί να υφίσταται την καταστροφή της παραγωγικής της βάσης, είπε, σα να μη συμβαίνει τίποτα, πως «ποιος θα φανταζόταν ότι μετά από 10 χρόνια μια πόλη με συνολική ανεργία, θλίψη, κρίση και παρακμή θα μπορούσε σήμερα να σχεδιάζει, να φιλοξενεί και να συμμετέχει σε ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας πολιτιστικό γεγονός»... Λίγο πριν είχε προλάβει να ευχαριστήσει(!) τον Ε. Βενιζέλο για τα έργα βιτρίνας της κυβέρνησης, όπως η κατασκευή μαρίνας.

Αλλά και το περιεχόμενο του φεστιβάλ, εκτός από το «κερασάκι» (συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής, ηλεκτρονικά θεάματα, πανόραμα νέων μέσων σε μορφή κινητού μουσείου) θα περιλαμβάνει και συζητήσεις («debates» τις ονομάζει το σχετικό δελτίο Τύπου) με θέμα... «τη θετική πλευρά της παγκοσμιοποίησης».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει και η συνάντηση της Διακυβερνητικής Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου στον τομέα του πολιτισμού, με θέμα «Τέχνη και νέες τεχνολογίες. Η παγκοσμιοποίηση στις χώρες της περιοχής Αδριατικής και Ιονίου», με τη συμμετοχή των Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Γιουγκοσλαβίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κροατίας και Σλοβενίας. Οπως είπε ο Ε. Βενιζέλος, «ιδίως για την Κροατία και τη Σλοβενία, είναι πολύ σημαντικό το φόρουμ αυτό, που συνδέεται και με μία άλλη δραστηριότητα που εξελίσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια ευρωμεσογειακή συνεργασία με όλες τις εκδοχές της. Και ως διαδικασία της Βαρκελώνης και ως ευρωμεσογειακή διαδικασία». Είναι φανερό πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί πλήρως στον καλύτερο «ατζέντη» του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Τραγουδά στα Γιάννενα

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα δώσει συναυλία αύριο στα Γιάννενα (στο γήπεδο), συνεχίζοντας τη συναυλιακή του διαδρομή. Θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με ηλεκτρικές και λυρικές μπαλάντες, τραγούδια που «μιλούν» στις καρδιές νέων, αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία. Συμπληρώνοντας πάνω από είκοσι πέντε χρόνια στη δισκογραφία, ο καταξιωμένος ερμηνευτής ανήκει στους λίγους καλλιτέχνες που γνωρίζει την ευρεία αποδοχή, συνδυάζοντας την ανθρώπινη αγωνία και την έμπρακτη συμμετοχή του στους καθημερινούς μικρούς ή μεγάλους πολέμους. Οι ερμηνείες του αποτελούν μια ουσιαστική «συνομιλία» με το πλατύ κοινό.

Γιορτή... λίγο πριν τη Δράμα

Μίμης Κουγιουμτζής, Χάρης Παπαδόπουλος, Ρένα Πιττακή
Μίμης Κουγιουμτζής, Χάρης Παπαδόπουλος, Ρένα Πιττακή
Νεότεροι και παλιότεροι δημιουργοί του κινηματογράφου και ηθοποιοί συναντήθηκαν την Τρίτη το βράδυ, στη Γιορτή - Συνάντηση των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών «Λίγο πριν το Φεστιβάλ Δράμας» (πρεμιέρα την Κυριακή), με συνδιοργανωτή το «μικρό». Ενας σαξοφωνίστας, παίζοντας σπάνια κομμάτια από το ρεπερτόριο του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου, υποδεχόταν τους 700 και πλέον καλεσμένους, στην πλατεία Αβησσυνίας. Μια τεράστια κινηματογραφική οθόνη είχε στηθεί και γύρω στις 11 το βράδυ τα φώτα χαμήλωσαν, ο σαξοφωνίστας πέρασε ανάμεσα από τους καλεσμένους και καταλήγοντας κάτω από τη λευκή οθόνη έπαιξε το τελευταίο του κομμάτι. Αμέσως μετά ξεκίνησε η προβολή με σκηνές από τις ταινίες της φετινής παραγωγής σε ένα φιλμ 45` που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος. Οταν η προβολή τελείωσε, ένας σλάιντ προτζέκτορ έκανε προβολή πάνω στα κτίρια της πλατείας Αβησσυνίας με εικόνες και σκηνές από τα γυρίσματα.

Οι προσκεκλημένοι, τους οποίους υποδεχόταν ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρης Παπαδόπουλος, είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το μέλλον και τη συνέχεια του Ελληνικού Κινηματογράφου. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν: ο νέος πρόεδρος του Κέντρου Κινηματογράφου Διαγόρας Χρονόπουλος, Μάνος Ζαχαρίας, Θόδωρος Αδαμόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης, Γιώργος Σκούρτης, Δέσπω Διαμαντίδου, Μίμης Κουγιουμτζής, Ρένη Πιτακή, Μπάμπης Τσικληρόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Θέμις Μπαζάκα, Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Γιατζουζάκης, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Διαμαντόπουλος κ.ά.

Διεθνής κινηματογράφος στην Αθήνα

Με την προβολή της ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα «Μπραζιλέρο», στο Κολέγιο Αθηνών άνοιξε, χτες, η αυλαία του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας που διοργανώνει το περιοδικό «Σινεμά», με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει την προβολή 100 περίπου ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, αφιέρωμα στους αδελφούς Μαρξ με την προβολή έξι επιλεγμένων ταινιών τους. Οι προβολές θα γίνονται στους κινηματογράφους «Αττικόν Renault», «Απόλλων Filmcenter 2000», «Δαναός Ericsson» I και ΙΙ.

Ειδικότερα, στο τμήμα «Πανόραμα», θα προβληθούν 15 ταινίες, μεταξύ των οποίων τα «Intimacy» του Πατρίς Σερό, «Ο Θάλαμος των Αξιωματικών» του Φρανσουά Ντιπεϊρόν, «Κλέφτης ή η Πραγματικότητα» της Αντουανέτας Αγγελίδη κ.ά.

Η κατηγορία «Avant Premiere» περιλαμβάνει τις προβολές των «Moulen Rouge» του Μπαζ Λούρμαν, «Υπόσχεση» του Σον Πεν, «State And Main» του Ντέιβιντ Μάμετ, «Αμελί» του Ζαν Πιερ Ζενέ κ.ά.

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Ιαπωνία και θα προβληθούν έξι ταινίες από το νέο ιαπωνικό κινηματογράφο. Στο φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται οι ενότητες «Ελληνες της Διασποράς», ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και «σινεμά στα όρια», ενώ ο Λαρς φον Τρίερ συμμετέχει με πέντε πρώιμες ταινίες του, που ο ίδιος παρουσίασε πριν από λίγους μήνες.

Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Γερμανός σκηνοθέτης Τομ Τίκβερ, ο οποίος το Σάββατο το βράδυ θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη νέα του ταινία «Η Πριγκίπισσα και ο Πολεμιστής».

  • Το εναλλακτικό δίκτυο, διανομή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «Filmcenter» εγκαινιάζει σήμερα (9 μμ) τον ανακαινισμένο, ιστορικό κινηματογράφο του Παγκρατίου, «Πτι -Παλαί» (Β. Γεωργίου και Ριζάρη) με τη, βραβευμένη με το φετινό «Χρυσό Φοίνικα» των Καννών, ταινία του Νάνι Μορέτι, «Το δωμάτιο του γιου μου», σε δωρεάν «avant premiere». Στους άλλους κινηματογράφους του δικτύου και για την εβδομάδα 14-20/9, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στον «Απόλλωνα» θα προβάλλονται οι ταινίες του φεστιβάλ «Νύχτες πρεμιέρας», στο «Τριανόν» επίσης η ταινία «Το δωμάτιο του γιου μου» και στον «Αστρον» η ταινία «Shrek».

Σαράντα ένα έργα του Σώτου Παπασπυρόπουλου (1919 - 2001) με θέμα «Μεσόγεια και Αττική γη» παρουσιάζονται έως και το Σάββατο στον κεντρικό αεροσταθμό (παρατηρητήριο, περιοχή αναχωρήσεων) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Τα έργα δώρισε στον αερολιμένα η σύζυγος του καλλιτέχνη, Βούλα Παπασπυροπούλου.

Συνεχίζει την απεργία πείνας, εδώ και τρεις μήνες, ο άστεγος ηθοποιός και ποιητής Δημήτρης Κατσιμάνης, εξαιτίας της έξωσής του από το πατρικό του σπίτι από την αδελφή του (ύστερα από δικαστική απόφαση), αλλά και της ανεργίας (τεράστια στο χώρο των ηθοποιών). Ο Δ. Κατσιμάνης παραμένει στο δρόμο, καθώς κανένας αρμόδιος δεν προσπάθησε να βοηθήσει για την επίλυση του προβλήματός του, παρ' ότι του συμπαρίστανται άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών: Αντώνης Σαμαράκης, Μίκης Θεοδωράκης, Ανδρέας Μπάρκουλης, Λεωνίδας Τριβιζάς, Ελένη Γερασιμίδου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Μαριέττα Ριάλδη, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ