ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2026 - Κυριακή 8 Φλεβάρη 2026
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Την Τετάρτη το επόμενο βήμα στην πορεία επικίνδυνων διευθετήσεων

Την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Φλεβάρη, πραγματοποιείται στην Αγκυρα το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας, υπό την προεδρία Μητσοτάκη - Ερντογάν και με συμμετοχή υπουργών από τις δύο πλευρές, ώστε να δοθεί νέα πνοή στις διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου και να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι «δεν χρειάζεται διαμεσολαβητές» - την ώρα που σταθερά εντάσσει τα Ελληνοτουρκικά εντός των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών - και ότι «με την Τουρκία έχουμε μία και μόνη διαφορά, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (...) ουδέποτε θα βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας και κόκκινων γραμμών», επιχειρώντας τον γνώριμο εφησυχασμό, τη στιγμή που τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, ενώ η Τουρκία προσέρχεται με όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων της.

Αλλωστε, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι «ως Τουρκία υποστηρίζουμε πως μια δίκαιη, ισότιμη και διεθνώς νόμιμη θαλάσσια δικαιοδοσία στο Αιγαίο είναι δυνατή μόνο μέσω αμοιβαίου διαλόγου και καλής πίστης (...) Οι μονομερείς ενέργειες, οι ισχυρισμοί και οι δηλώσεις της Ελλάδας, οι οποίες αγνοούν τις υφιστάμενες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς, είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και απαράδεκτες». Απαντώντας δε σε προηγούμενες δηλώσεις Μητσοτάκη (τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», π.χ. για δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ν.μ.), υποστήριξε ότι «δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας. Σύμφωνα με την έννοια της "Γαλάζιας Πατρίδας", οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να προστατεύουν όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους».

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Foreign Policy» την Πέμπτη και προσπαθώντας να βάλει ένα πλαίσιο στη «συζήτηση», είπε ότι «έχουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία, μία μείζονα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αλλά εργαζόμαστε εποικοδομητικά για να μειώσουμε τις εντάσεις». Εσπευσε ωστόσο να καθησυχάσει ξένα και ντόπια κέντρα ότι δεν υφίστανται «σημαντικοί κίνδυνοι κλιμάκωσης», καθώς υπάρχουν «ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας», συμπληρώνοντας ότι και οι δύο κυβερνήσεις αναγνωρίζουν πως «υπάρχουν πολλά προβλήματα στην περιοχή, και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλα». «Μπορούμε να διαχειριστούμε τις διαφορές μας», επέμεινε.

Παράλληλα, ερωτηθείς για την υπόθεση της Γροιλανδίας, επικαλέστηκε κι αυτός το Διεθνές Δίκαιο αλλά, δηλώνοντας πίστη στη «διατλαντική ενότητα», όπως είπε, προέτρεψε να βρεθεί μια «win - win λύση» ώστε «να ικανοποιηθούν οι νόμιμες ανησυχίες των ΗΠΑ στον Αρκτικό Κύκλο χωρίς να παραβιαστούν οι "κόκκινες γραμμές" της Ευρώπης». «Ισορροπίες» εντός ευρωατλαντικού άξονα που αποτυπώνουν και τα «διλήμματα» με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η αστική τάξη, και σε κάθε περίπτωση αντανακλώνται και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο ενδιάμεσο επιχειρούν να ενδυναμώσουν τη θέση τους στο παζάρι, προκρίνοντας ως μέθοδο ό,τι οδήγησε ως εδώ, την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα για την Ανατ. Μεσόγειο, τα οποία πυροδοτούν συνεχώς κόντρες για τα μερτικά της καπιταλιστικής «λείας» στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο έγινε αρχές της βδομάδας η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια στην Ουάσιγκτον, όπου είχε συνεννοήσεις με τον υπουργό Πολέμου των ΗΠΑ σχετικά με την ανανέωση του «Στρατηγικού Διαλόγου» και λοιπών δεσμεύσεων για τη μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, όπως και με μια σειρά στελεχών του λεγόμενου αμερικανο-εβραϊκού λόμπι, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το Ισραήλ είναι πλέον ένας εταίρος που μπορεί να δείξει στην Ελλάδα πώς να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και θα χαρούμε να αντιγράψουμε αυτές τις μεθόδους» του κράτους - μακελάρη, που στο ενδιάμεσο έχει σφαγιάσει δεκάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα στην Παλαιστίνη και έχει εισβάλει σε μια σειρά χώρες στον περίγυρό του.

Στο ίδιο φόντο, και αναζητώντας ερείσματα στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης είχε την Παρασκευή συνάντηση με τους επικεφαλής των αραβικών διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα, με τη συζήτηση να εστιάζει, όπως λένε, «στις τελευταίες εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική και στο Σαχέλ, με έμφαση στη Γάζα, στη Συρία, στον Λίβανο, στο Σουδάν και στο Κέρας της Αφρικής».


Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί ο «Οδηγητής»

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή».

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο «Οδηγητής» δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από τα ντοκουμέντα του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Σήμερα, 4 χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και οι συμμαχίες αναδιατάσσονται. O «Οδηγητής» δείχνει ότι τα «πανίσχυρα» κράτη τους, οι «κραταιοί θεσμοί» τους, οι «ευημερούσες οικονομίες» τους και οι «ακλόνητες συμμαχίες» τους δεν είναι «σταθερά» και «αιώνια», απαντώντας πώς σε έναν κόσμο που «βράζει» και «φλέγεται», ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Αυτό αναδεικνύει και το εξώφυλλο αυτού του μήνα.

Μέσα από τις σελίδες του γίνεται φανερό ότι όλα τα αίτια που οδήγησαν στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη βρίσκονται ακόμα εδώ και μας καλούν να πάρουμε θέση απέναντι στο κρίσιμο δίλημμα που διατρέχει όλες τις πλευρές της ζωής του λαού και της νεολαίας: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Διαβάστε ακόμα: Φασιστικές και εθνικιστικές ομάδες. Νέες επιδοτήσεις του συστήματος για ανακύκλωση σκουπιδιών της Ιστορίας | Με τόλμη ενάντια στα πολεμικά τους σχέδια και αφοβία στην καταστολή. Συζήτηση με διωκόμενους για την αντιιμπεριαλιστική τους δράση | Εγκλημα στη «Βιολάντα». Να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς | Αγροτικά μπλόκα: Ο αγώνας επιβίωσης που συνεχίζεται και μας διδάσκει | Κούβα: Το Νησί της Επανάστασης μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών | Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου, η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας. 50 χρόνια από το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ | 83 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ | Ξεπερνάμε τα εμπόδια στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Πείρα από τη δράση Φοιτητικών Συλλόγων | Μικρά αλλά αποκαλυπτικά για την κατάσταση στα πανεπιστήμια | Με αφορμή τη συζήτηση για τα περιστατικά βίας σε ένα Γυμνάσιο της Κυψέλης | Το σύστημα μας θέλει μόνους και αδύναμους. Δύναμή μας η Οργάνωση | Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα «κελιά». Με αφορμή ένα μάθημα ανορθολογισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο | Ταξιδεύουμε στην Ιστορία. Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 19ος αιώνας | Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Συλλογικής και Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ. Γνωρίζουμε την κριτική επιτροπή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ