Σε εκδήλωση την περασμένη Τρίτη στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, ενώπιον εκατοντάδων στρατηγών
2025 Getty Images |
Ο Τραμπ μιλάει στους Αμερικανούς ανώτερους αξιωματικούς |
Αυτός είναι ο πυρήνας της συγκεκριμένης παρέμβασης, που έγινε για τον ρόλο του στρατού της πρώτης ιμπεριαλιστικής δύναμης στον κόσμο, που η πρωτοκαθεδρία της αμφισβητείται ανοιχτά από την Κίνα, όπου κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις και πρωτοστατεί μαζί με τη Ρωσία στον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό πόλο.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε χαρακτηριστικά: «Η Αμερική βρίσκεται σε μια καμπή. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικές, είναι επικίνδυνες και δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας. Οι αντίπαλοί μας - από το Πεκίνο έως τη Μόσχα, από την Τεχεράνη έως την Πιονγιάνγκ - μας παρακολουθούν. Θέλουν να δουν αν υπάρχει ρωγμή στην ασπίδα μας, αμφιβολία στη φωνή μας, αδυναμία στη βούλησή μας». Και το εξειδίκευσε ακόμα περισσότερο: «Η Κίνα είναι η κύρια στρατηγική μας απειλή. Θέλει να αντικαταστήσει την Αμερική ως την ηγετική δύναμη στον κόσμο. Θέλει να ελέγξει τις θάλασσες, το εμπόριο, την τεχνολογία, το μέλλον. Η Ρωσία έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να σπείρει χάος και να αψηφήσει κάθε διεθνή κανόνα για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες της. Μόσχα και Πεκίνο φαντάζονται έναν κόσμο στον οποίο η Αμερική είναι αδύναμη, απομονωμένη, αποθαρρυμένη. Και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί, πιο έτοιμοι και πιο ενωμένοι από ποτέ».
Η παρέμβαση Τραμπ έβαλε και άλλη μια διάσταση: Πρότεινε οι αμερικανικές πόλεις να μετατραπούν σε «πεδία εκπαίδευσης» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστεί ο στρατός να πολεμήσει «την εισβολή εκ των έσω».
«Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ορισμένες από αυτές τις επικίνδυνες πόλεις ως πεδία εκπαίδευσης του στρατού μας. Τελούμε υπό εισβολή εκ των έσω. Δεν διαφέρει από έναν ξένο ο εχθρός, αλλά είναι πιο δύσκολος κατά πολλούς τρόπους, γιατί δεν φορούν στολές», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τον απώτερο στόχο της νέας κούρσας πολεμικών εξοπλισμών και τους «χρυσούς» προϋπολογισμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που παρουσιάζονται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, είτε με Δημοκρατικό είτε με Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο.
Κατά τ' άλλα, στο πλαίσιο της τόνωσης του ...ηθικού της αμερικανικής στρατιωτικής δολοφονικής μηχανής ο υπουργός έκανε αναφορές στην αλλαγή ονόματος του υπουργείου Αμυνας σε υπουργείο Πολέμου, τονίζοντας ότι έτσι ονομαζόταν το Πεντάγωνο μέχρι το 1947, όταν «διοικούσαν στρατιωτικοί με πείρα σε πεδία μαχών». Υποστήριξε δε ότι οι ΗΠΑ «νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» λόγω καλύτερης και σκληρότερης προετοιμασίας των Ενόπλων Δυνάμεών τους, και απαίτησε την επαναφορά ελέγχων φυσικής κατάστασης δύο φορές τον χρόνο για όλους τους στρατιωτικούς (από τις χαμηλότερες βαθμίδες έως το ύπατο αξίωμα), ώστε να διασφαλιστεί ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι αναμφισβήτητη και ανίκητη «φονική δύναμη».
Ετσι, απαίτησε επιστροφή στις «βασικές αξίες», σε παλιότερους κώδικες συμπεριφοράς και σε σκληρότερη εκπαίδευση των Αμερικανών στρατιωτικών όλων των Σωμάτων, απορρίπτοντας τη λεγόμενη κουλτούρα του δικαιωματισμού (woke culture) στις Ενοπλες Δυνάμεις και της «τοξικότητας» που επέφεραν προηγούμενες κυβερνήσεις «ανόητων πολιτικών».
Απαίτησε υψηλότερα κριτήρια και συχνότερους ελέγχους φυσικής κατάστασης, σκληραγωγία και εφεξής εξέλιξη στις Ενοπλες Δυνάμεις, «όχι στη βάση φυλής, καταγωγής» ή συμπερίληψης γυναικών και μειονοτήτων, αλλά στη βάση πραγματικών επιδόσεων και αποτελεσματικότητας.
Οι αναφορές για «χοντρούς στρατηγούς που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Πενταγώνου» και «μουσάτους στρατιωτικούς» που «θυμίζουν Σκανδιναβούς παγανιστές και δεν εμπνέουν σεβασμό» αξιοποιήθηκαν δεόντως από διάφορα ΜΜΕ στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να επικαλύψει το πραγματικό περιεχόμενο της νέας κλιμάκωσης της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε μια περίοδο που οξύνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και διευρύνονται τα πολεμικά μέτωπα σε πολλές περιοχές, με κορυφαία αυτά στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Επανέρχονται στην επιφάνεια οι ενδοαστικές αντιθέσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών με αφορμή τις αγεφύρωτες έως τώρα διαφορές σε θέματα χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού, που αναμένεται να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ άλλων για απολύσεις κρατικών και δημοσίων υπαλλήλων.
Η αναστολή πληρωμής 750.000 κρατικών και δημόσιων υπαλλήλων αναμένεται να προκαλέσει τη δυσλειτουργία σε σειρά δημόσιων υπηρεσιών που εκτείνονται από τη λειτουργία εθνικών πάρκων και μουσείων ή τους ελέγχους στα τρόφιμα και τη διενέργεια ελέγχων σε αεροδρόμια έως τα επιδόματα επισιτιστικής βοήθειας σε φτωχές οικογένειες.
Πρόκειται για την πρώτη δημοσιονομική παράλυση δημοσίων υπηρεσιών (λεγόμενο «shutdown») από το 2018 που είχε εκδηλωθεί στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Προέδρου Τραμπ και το 15ο από το 1981.
Ο ίδιος καθώς και ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο επέρριψαν την ευθύνη για το αδιέξοδο στην επίτευξη δημοσιονομικής συμφωνίας στους Δημοκρατικούς. Ο Τραμπ μάλιστα το πήγε και λίγο παραπέρα, διακρίνοντας ευκαιρία λέγοντας ότι «πολλά καλά πράγματα μπορεί να προκύψουν από το "shutdown", μπορούμε να ξεφορτωθούμε πολλά πράγματα που δεν θέλουμε και θα ήταν πράγματα των Δημοκρατικών».
Η δήλωσή του συνδυάστηκε από τη μετέπειτα προειδοποίηση του διευθυντή προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Ράσελ Βοτ ως ένδειξη πιθανότητας η προσωρινή αναγκαστική αργία δημοσίων υπαλλήλων να οδηγήσει στις απολύσεις κάποιων εξ αυτών.
Η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει διάφορες επιπτώσεις μεταξύ αυτών και στην καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία «NationWide» κάθε εβδομάδα παράλυσης θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη κατά 0,2%.
Η διάρκεια της παράλυσης είναι επί του παρόντος άγνωστη, αλλά είναι χαρακτηριστικό πως η προηγούμενη του 2018 είχε κρατήσει 35 μέρες. Σε κάθε περίπτωση η πόλωση και οι αγεφύρωτες διαφορές τροφοδοτούν τα σκληρά παζάρια στο Κογκρέσο, με τους Δημοκρατικούς να επιμένουν σε τροποποιήσεις του «ωραίου, μεγάλου νόμου» του Προέδρου Τραμπ που είχε εγκριθεί το καλοκαίρι για να ενισχύσουν το δήθεν «φιλολαϊκό προφίλ» τους μέσω της επέκτασης επιδομάτων υγείας για εκατομμύρια Αμερικανούς που πρόκειται να λήξουν στο τέλος του έτους.
Στο φόντο της εντεινόμενης δυσαρέσκειας λαϊκών στρωμάτων στις ΗΠΑ για το υψηλό κόστος ζωής, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης στον Λευκό Οίκο συμφωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer», Α. Μπούρλα για «σημαντικές μειώσεις τιμών» που κατά δήλωσή του κυμαίνονται «από 50% έως 100%». Η «Pfizer» προχώρησε πρώτη από άλλες φαρμακοβιομηχανίες για να αποφύγει τους δασμούς της κυβέρνησης σε μείωση σε σειρά φαρμάκων μέσω του άρθρου 232, εάν μεταφέρει μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ, στη διάρκεια τριετούς περιόδου χάριτος.
Ο Τραμπ ανακοινώνοντας τη συμφωνία εξήγησε ότι για δεκαετίες οι Αμερικανοί πλήρωναν πανάκριβα τα φάρμακα γιατί «χρηματοδοτούσαν την έρευνα και ανάπτυξη» των φαρμακοβιομηχανιών «προς όφελος του υπόλοιπου πλανήτη». Υποστήριξε πως αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν και πως οι Αμερικανοί θα γίνουν «το πιο προνομιακό έθνος» στο θέμα της τιμής των φαρμάκων, παρουσιάζοντας την εξέλιξη ως επιτυχία της προσπάθειας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο στέλνοντας σε 17 μονοπώλια φαρμάκου επιστολές ζητώντας να μειώσουν τις τιμές σε επίπεδα που τα πουλούν στο εξωτερικό έως τις 29 Σεπτέμβρη. Σε αντίθετη περίπτωση απείλησε με 100% αύξηση δασμών και φόρων από 1η Οκτώβρη.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία κρατικής ιστοσελίδας TrumpRx.gov που θα λειτουργήσει από τον Ιανουάριο του 2026 και θα προσφέρει μειωμένες τιμές για συνταγογραφούμενα φάρμακα της «Pfizer» και ενδεχομένως και άλλων μεγάλων εταιρειών δίχως μεσάζοντες.
Εντείνεται η καταστολή μεταναστών και προσφύγων
Η Πολωνία θα παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Λιθουανία, τους οποίους εισήγαγε αυτό το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της καταστολής της μετανάστευσης και της προσφυγιάς που εντείνεται σε όλη την ΕΕ.
Η Πολωνία άρχισε να εφαρμόζει «προσωρινούς» ελέγχους κατά μήκος των συνόρων με τη Γερμανία και τη Λιθουανία τον Ιούλη, όπως έκαναν και αρκετές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αναχαιτίσουν την «παράτυπη» μετανάστευση και να μειώσουν τα αιτήματα και τη χορήγηση ασύλου.
Η Πολωνία αντιμετωπίζει όπως λέει μεταναστευτική κρίση ως «υβριδική επίθεση» από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Οι συνοριακοί έλεγχοι επιβλήθηκαν αρχικά για έναν μήνα και παρατάθηκαν για άλλους δύο μήνες τον Αύγουστο. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως η νέα παράταση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Απρίλη 2026.
«Παρατείνουμε τους συνοριακούς ελέγχους με τη Γερμανία και τη Λιθουανία προκειμένου να εποπτεύσουμε τη μεταναστευτική διαδρομή που οδηγεί από τις χώρες της Βαλτικής, μέσω της Πολωνίας, στη Δυτική Ευρώπη», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάρτσιν Κιερβίνσκι.
Το υπουργείο ανέφερε πως τους πρώτους οκτώ μήνες του 2025 καταγράφηκαν σχεδόν 25.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων Πολωνίας - Λευκορωσίας.
Οι συνοριοφύλακες συνέλαβαν σχεδόν 500 πολίτες τρίτων χωρών που διέσχισαν παράνομα τα σύνορα από τη Λιθουανία στην Πολωνία, είπε.
Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα από την Πολωνία στη Γερμανία, περιλαμβανομένων σχεδόν 550 που είχαν προηγουμένως διασχίσει τα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας.