ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2025
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε αναβρασμό τα σωματεία μπροστά στη μεγάλη μάχη

«Οργώνουν» τους χώρους δουλειάς της Θεσσαλονίκης | Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης μπροστά στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Παράλληλα με τις εξορμήσεις, τις περιοδείες, τις συσκέψεις και τις συνελεύσεις μέσα από τις οποίες έρχονται σε επαφή και συζητούν με τους εργαζόμενους, οργανώνουν και μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοτική επίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα κινητοποίηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενάντια στην εκδικητική απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη του προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης από την «Goldair Handling» (βλ. σχετικό θέμα).

Επίσης, σήμερα Τρίτη το ΣΕΤΕΠΕ οργανώνει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διεκδικώντας την επαναφορά των ΒΑΕ και του εφάπαξ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, καθώς και του επιδόματος ΔΕΘ.

Με το κάλεσμα του ξεσηκωμού στους χώρους δουλειάς

Τις προηγούμενες μέρες, μέσα από εξορμήσεις σε επιχειρήσεις πληροφορικής, ξενοδοχεία, εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα, εργοτάξια και εργοστάσια, τα εργατικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας μετέφεραν το κάλεσμα του πανεργατικού ξεσηκωμού.

Οι περιοδείες πραγματοποιούνται σε πολύ θετικό κλίμα, αναδεικνύοντας την απόφαση των εργαζομένων να δυναμώσουν τον αγώνα για να βάλουν εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Παντού αναγνωρίζεται ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το 13ωρο αποτελεί κίνδυνο - θάνατο για την εργατική τάξη.

Αυτό το κλίμα αναδείχθηκε π.χ. μέσα από την περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στο εργοτάξιο του Flyover, όπου στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη και να κλιμακωθεί με απεργιακό ξεσηκωμό για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το 13ωρο, όπως και το αίτημα να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η κλαδική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στις Κατασκευές.

Σε εργοστάσιο στις Σέρρες
Σε εργοστάσιο στις Σέρρες
Σε ανάλογο κλίμα πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις στο εργοστάσια επεξεργασίας μετάλλου «ΠΑΝΜΕΤΑΛ» και περιοδεία στο εργοστάσιο «Παναγιώτου ΑΒΕΕ» στις Σέρρες.

Το κάλεσμα μεταφέρθηκε από στελέχη του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας και σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους στις δομές προσφύγων στην περιοχή.

Τις επόμενες μέρες

Σήμερα Τρίτη στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας.

Τις επόμενες μέρες τα σωματεία προγραμματίζουν επίσης περιοδείες στη Θεσσαλονίκη:

Το ΣΕΤΕΠΕ σήμερα Τρίτη στα παρασκευαστήρια της Ραιδεστού. Την ίδια μέρα οργανώνει σύσκεψη με εργαζόμενους στα παρασκευαστήρια των «Plaisir». Την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη στα ξενοδοχεία στις Καλύβες Χαλκιδικής.

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, επίσης σήμερα Τρίτη, εξόρμηση στις επιχειρήσεις «Φάρμα Κουκάκη», «Φαίδων» και «Εurimac». Αύριο Τετάρτη στις επιχειρήσεις «Αραμπατζής», «Hellenic Catering». Την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη στα εργοστάσια ΜΕΒΓΑΛ, ΒΙΤΟΜ, «Ohonos». Και την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη στις επιχειρήσεις «Kolios», «Τζανής», ΚΟΝΒΑ, και στη ΒΙΠΕ Σίνδου, στις επιχειρήσεις ΔΕΛΤΑ, «Μπάρμπα - Στάθης», «Παπαδόπουλος» και «Ολυμπιακή Ζυθοποιία».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης σήμερα σε εμπορικά καταστήματα στην Τσιμισκή και αύριο στο εμπορικό κέντρο «One Salonica».

Στο εργοτάξιο του Flyover
Στο εργοτάξιο του Flyover
Το Σωματείο Εργαζομένων Γυμναστών - Προπονητών ν. Θεσσαλονίκης σήμερα εξόρμηση σε γυμναστήρια της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη σε γυμναστήρια της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και στο «Μακεδονικό» στην Ευκαρπία.

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα σε «Unipack», «Nova Packaging», «DS Smith» και «Χατζόπουλος», αύριο στη ΜΕΛ και την Πέμπτη στη «Smurfit Kappa».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα σε «Χρωμετάλ» και ΕΚΜΕ, αύριο σε «Πυραμίς», «Milkplan» και ΚΥΒΑ, την Πέμπτη στη «Θεσσαλονίκη Κατασκευαστική» και την Παρασκευή σε ΕΤΗΛΑΕ και «Ντόμπρος».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης σε εργοτάξια και υπηρεσίες των δήμων: Σήμερα στους δήμους Πυλαίας - Χορτιάτη, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά και Νεάπολης - Συκεών. Αύριο σε Κορδελιό - Εύοσμο, Ωραιόκαστρο και Λαγκαδά, ενώ την ίδια μέρα προγραμματίζει σύσκεψη του Συντονιστικού εργαζομένων στις κοινωνικές δομές. Την Πέμπτη σε Καλαμαριά, Αμπελόκηπους - Μενεμένη και Θεσσαλονίκη, και το απόγευμα σύσκεψη του Συντονιστικού εργαζομένων δήμων και Περιφέρειας στο πρόγραμμα 55+. Και την Παρασκευή σε Εύοσμο, Δέλτα, Θέρμη, Θερμαϊκό, Βέροια και Νάουσα.

Το ΣΕΤΗΠ σήμερα σε «Avedo» και «Kenotom», αύριο σε «TaskUs HeliUs Site», OTS, «Phoenix Center» και «Epsilonnet - Intrasoft», την Πέμπτη σε «Teleperformance», «Space Hellas», «Intracom» και «Accenture» και την Παρασκευή σε «TaskUs OlympUs Site», «Quality Call Sales» και «Vodafone».

Στους άλλους νομούς

Σήμερα Τρίτη στο εργοστάσιο τροφίμων «Κρι Κρι» στις Σέρρες, σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ σε Σέρρες και Γιαννιτσά και σε δημόσιες υπηρεσίες στην Εδεσσα.

Αύριο Τετάρτη σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ Σερρών, στην επιχείρηση «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά, σε υπηρεσίες του δήμου Πέλλας και σε καταστήματα Επισιτισμού και Εμπορίου στο κέντρο της Εδεσσας.

Την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη στο εργοστάσιο «Fibran» στις Σέρρες και στην εταιρεία «Alterra» στα Γιαννιτσά.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του από την «Goldair»

Νέα κινητοποίηση σωματείων χτες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Νέα κινητοποίηση για την ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης από την «Goldair Handling» πραγματοποιήθηκε χθες στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως η απόλυση έγινε λίγο μετά τις καταγγελίες για τα 4 πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα», όπου οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες, την εντατικοποίηση, την έλλειψη προσωπικού, τις επισφαλείς συμβάσεις και την απουσία μέτρων ασφάλειας για να θησαυρίζει η εργοδοσία.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τις αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι διαδηλωτές με πανό και συνθήματα απαίτησαν να παρθεί άμεσα πίσω η απόλυση, κόντρα στην τρομοκρατία και τη σιγή ιχθύος στους χώρους δουλειάς που προσπαθεί να επιβάλει η εταιρεία. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν περιοδεία τόσο σε εργαζόμενους του αεροδρομίου όσο και σε επιβάτες, μοιράζοντας πλατιά την καταγγελία των σωματείων αλλά και το κάλεσμα για συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 6 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν ο Δημήτρης Νούσης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Hyatt Regancy Casino», λίγα μέτρα δίπλα από το αεροδρόμιο - όπου πρόσφατα επίσης απολύθηκε εκδικητικά από την εργοδοσία και ο Τάσος Φιλιππόπουλος, πρόεδρος του σωματείου, που δίνουν από τον Ιούνη τον δικό τους αγώνα, εκφράζοντας με την παρουσία τους εκεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης.

Εμπρακτη αλληλεγγύη από τον χώρο των μεταφορών εξέφρασαν στην κινητοποίηση και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καλώντας και τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις στήριξης του ψηφίσματος ενάντια στην άδικη απόλυση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε και παρέμβαση για το απαράδεκτο γεγονός ότι μέχρι και σήμερα συνεχίζονται κανονικά οι πτήσεις της «Aegean» προς και από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι είναι εμπόλεμη ζώνη, εκθέτοντας τους εργαζόμενους σε σοβαρό κίνδυνο.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, και ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θέρμης.

Στο μεταξύ φουσκώνει και το κύμα αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, σχετικά ψηφίσματα έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς» και σωματεία, μεταξύ άλλων τα εξής: Εργαζομένων «Βαρβαρέσου», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, Οικοδόμων Νάουσας, Επισιτισμού - Τουρισμού Ημαθίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας και Βέροιας, ΣΕΠΕ Ημαθίας, ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Ιδιωτικού Τομέα Πέλλας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Τύπου Χάρτου Κ. Μακεδονίας, ΣΕΤΕΠΕ, «Hyatt Regency», Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, ΜΕΤΡΟ Ν. Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης, Εμπορικών Επιχειρήσεων και ιδιωτικού τομέα Ν. Κιλκίς, ΣΕΤΗΠ, Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ΕΚΑΒ Ημαθίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», Εργαζομένων BETA, Εργαζομένων DELOITTE, Γ' Δ', Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και Ζ' ΣΕΠΕ.

Την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ προσκαλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενες και εργαζόμενους της πόλης, στη συνέντευξη Τύπου που οργανώνει την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη Τύπου θα έχει τα εξής θέματα: Οργάνωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τη 13ωρη δουλειά. Το πλαίσιο πάλης των συνδικάτων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ