ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2025 - Κυριακή 27 Ιούλη 2025
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν από τις αρχές του καλοκαιριού σε Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) της χώρας και σε επιχειρήσεις διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων, από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, τα Μέγαρα, τη Ριτσώνα, τη Σίνδο Θεσσαλονίκης έως τη Μόρια Λέσβου και την Αλεξανδρούπολη, αναδεικνύουν τον σοβαρό κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης και τις δραματικές επιπτώσεις τόσο για τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων των οικισμών που γειτνιάζουν με τις επιχειρήσεις, όσο και για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα φέρνουν δραματικά στην επιφάνεια τις εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων και τοπικών αρχών που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική, οι οποίες για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφαλείας και εξακολουθούν να δίνουν άδειες για τη χωροθέτηση ακόμα και επικίνδυνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων δίπλα σε σπίτια και σχολεία.

Ο «Ριζοσπάστης» αναδεικνύει την τραγική κατάσταση με τις φωτιές σε Βιομηχανικές Περιοχές, με αφορμή τα πιο πρόσφατα εργοδοτικά εγκλήματα, και μιλάει με εργαζόμενους και ειδικούς από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Στερεά, που αναφέρονται στους καθημερινούς κινδύνους.


Θυσία η υγεία, η ασφάλεια και η ζωή του λαού για τα κέρδη των βιομηχάνων

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε Σίνδο και Αλεξανδρούπολη

Μια πραγματική παγίδα θανάτου για χιλιάδες εργαζόμενους είναι η ΒΙΠΕ Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή 11 Ιούλη εκδηλώθηκε φωτιά στην επιχείρηση ανακύκλωσης «Eco Recovery» και έκαιγε για ώρες, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιούλη ξέσπασε νέα φωτιά, σε υπαίθριο χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ Σίνδου, η οποία ελέγχθηκε το επόμενο πρωί.

Και οι δύο φωτιές ξέσπασαν σε εργάσιμες ώρες, με σοβαρό κίνδυνο επέκτασης σε παρακείμενες επιχειρήσεις, σε μια περιοχή με χιλιάδες εργαζόμενους, άναρχη τοποθέτηση βιομηχανιών, ακόμα και διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ, το οδικό δίκτυο σε άσχημη κατάσταση, ενώ μέσα στις ζώνες επικινδυνότητας βρίσκονται οικισμοί, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, πλήθος άλλων επιχειρήσεων με εκατοντάδες εργαζόμενους, Εθνικές Οδοί και άλλοι δρόμοι μεταφοράς.

Ξέσπασαν δε την ώρα που η Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση της επέκτασης της μονάδας του ομίλου του Μυτιληναίου, που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σε απόσταση 35 μέτρων από το όριο του οικισμού, για την ανάκτηση χαλκού και ψευδάργυρου από βιομηχανικά απόβλητα, επιτρέποντας τη χρήση και βιομηχανικών αποβλήτων που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα.

Το τοξικό νέφος πάνω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης

INTIME NEWS

Το τοξικό νέφος πάνω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης
Το μαύρο νέφος που «έπνιξε» την περιοχή ήταν ένα τοξικό «κοκτέιλ» με αιθάλη και πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες, βαρέα μέταλλα, οξείδια του αζώτου.

Η αποπνικτική κατάσταση που επικρατούσε, με τις φλόγες να απειλούν τις γύρω επιχειρήσεις, και η πρακτική που εφάρμοσαν αδιακρίτως οι διάφορες εργοδοσίες, επιβεβαίωσαν όχι μόνο ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων, αλλά και ότι οι μηχανισμοί του κράτους και οι ελεγκτικοί φορείς είναι ανεπαρκείς να προστατεύσουν τη ζωή των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες διπλανές επιχειρήσεις, παρά τον κίνδυνο της επέκτασης και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, οι εργαζόμενοι διατάχθηκαν από την εργοδοσία να μείνουν και να παλέψουν με τις φλόγες, δηλαδή να καταβρέχουν το υλικό ώστε να μην κινδυνεύσει να καεί. Πολλές δε επιχειρήσεις συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τους, μέχρι που παρενέβησαν τα σωματεία και ο βουλευτής του ΚΚΕ και διατάχθηκε η εκκένωσή τους.

Η Χριστίνα Αποστολίδου, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ανέφερε ότι οι δύο φωτιές που εκδηλώθηκαν σε σύντομο διάστημα και η επιμονή της εργοδοσίας να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά οι συνάδελφοι στις γύρω επιχειρήσεις, παρά τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούσαν, «επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι είμαστε εκτεθειμένοι. Οτι τα κέρδη τους μπαίνουν πάνω από τις ζωές μας.

Στην Αλεξανδρούπολη η ίδια ζοφερή πραγματικότητα, με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν από τα τοξικά αέρια
Στην Αλεξανδρούπολη η ίδια ζοφερή πραγματικότητα, με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν από τα τοξικά αέρια
Δεν εμπιστευόμαστε την ασφάλειά μας, πόσο μάλλον τη ζωή μας, στα χέρια τους. Μόνο μέσα από την οργάνωση στο Σωματείο μας μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς! Γι' αυτό οργανωνόμαστε και διεκδικούμε:

Σε κάθε φωτιά να εκκενώνονται αμέσως όλες οι επιχειρήσεις τριγύρω, για να μην κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και η ασφαλής επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Να καταβληθούν κανονικά τα μεροκάματα που πιθανώς χάνονται λόγω αργίας της εταιρείας για την αποκατάσταση της λειτουργίας κ.λπ., και να μη χρεώνονται ως μέρες κανονικής άδειας. Να εξασφαλίζονται κατάλληλα ΜΑΠ για όλους τους εργαζόμενους. Να παίρνονται άμεσα μέτρα για τον έλεγχο και την πρόληψη εργατικών "ατυχημάτων", επαγγελματικών ασθενειών και της ρύπανσης του περιβάλλοντος».

Εδώ και τώρα να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ΒΑΜΕ

Τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων, του κράτους και των Περιφερειών, που χωροθετούν και δίνουν άδεια λειτουργίας σε βιομηχανίες δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για ολοκληρωμένο αντιμετώπισης ενός ΒΑΜΕ, με προστασία της ζωής και του εισοδήματος των εργαζομένων, ανέδειξαν οι Τομεακές Οργανώσεις Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «ο απαράβατος νόμος των βιομηχάνων για μέγιστο κέρδος και η λογική κόστους - οφέλους οδηγούν σε εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας, σε απουσία μέτρων πρόληψης και προστασίας απέναντι σε ατυχήματα, στην ανεπαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των κατοίκων σε ενδεχόμενο ατυχήματος, στην ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού, στην πρόσληψη φτηνών - ανειδίκευτων εργαζομένων σε κρίσιμα πόστα, στην εντατικοποίηση της εργασίας, που οδηγεί σε πιο συχνά ατυχήματα, κ.λπ.

Την ίδια ώρα το κράτος κάνει πλάτες στους βιομηχάνους με την απουσία ουσιαστικού ελέγχου για την εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλά και με τη διατήρηση κενών ώστε να μην εφαρμόζεται αυτή αποτελεσματικά. Είναι τόσο μικρός ο αριθμός των επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που για να γίνει έστω και μία απλή επίσκεψη για έλεγχο σε όλους τους χώρους απαιτούνται ολόκληρες δεκαετίες μέχρι να ολοκληρωθεί!

Οι επικίνδυνες συνθήκες ζωής της πόλης, η γύμνια των σχετικών υποδομών, οι απαράδεκτες ελλείψεις στη νομοθεσία, στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των κατοίκων μπορούν και πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο των διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος».

Σύσκεψη που επιβεβαίωσε την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους

Την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και την εγκληματική αδιαφορία των επιχειρηματιών ήρθε να επιβεβαιώσει ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος σε σύσκεψη που συγκάλεσε με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη συγκέντρωση, αποθήκευση και διαχείριση ανακυκλώσιμων και ογκωδών υλικών τούς κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να επαφιόμαστε στην τύχη».

Κάλεσε τους επιχειρηματίες στον τομέα της ανακύκλωσης ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας των εγκαταστάσεών τους, να έχουν 24ωρη φύλαξη και επιτήρηση των μονάδων, αλλά και εκπαίδευση του προσωπικού τους και του προσωπικού φύλαξης στην άμεση ενεργοποίηση των συστημάτων πυροπροστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης εστίας φωτιάς.

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Θεσσαλονίκης υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν η διάκριση και ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, αντί των τεράστιων σωρών, που συχνά λειτουργούν ως εστίες εκδήλωσης φωτιάς και δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η οργάνωση προγράμματος ελέγχων από κλιμάκια της ΠΥ στις μονάδες διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων, και ανάλογων ελέγχων από κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Και, για άλλη μια φορά, αφέθηκε στους ίδιους τους επιχειρηματίες να διαμορφώσουν πλαίσιο πρόσθετων μέτρων πυροπροστασίας, όταν και τα βασικά θυσιάζονται στη λογική του κόστους.

Στηλιτεύοντας την επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας, που καμώνεται ότι θα παρθούν αυστηρά μέτρα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι οι εργαζόμενοι των μονάδων και οι κάτοικοι της περιοχής «μπορούν με τον αγώνα τους να επιβάλουν μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας τους, με ευθύνη των βιομηχανικών επιχειρήσεων, του κράτους και της Περιφέρειας. Μπορούν να επιλέξουν τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τη στρατηγική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για να ξεριζωθεί επιτέλους το βασικό εμπόδιο για την ολοκληρωμένη προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, που είναι τα κέρδη των λίγων. Και οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια και στους δήμους θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτήν την προσπάθεια».

Δουλειά στα αποκαΐδια χωρίς μέτρα προστασίας

Αποκαλυπτική ήταν και η περίπτωση της φωτιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Αμφιτρίτη Αλεξανδρούπολης την Κυριακή 13 Ιούλη. Οι πυκνοί μαύροι καπνοί είχαν σκεπάσει όλο τον ουρανό και είχε σταλεί μήνυμα που ζητούσε από τους κατοίκους - εξαιτίας των καπνών - να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» παρενέβη άμεσα προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων (καθώς πέρα από την επιχείρηση ανακύκλωσης δουλεύουν σε κοντινή απόσταση εκατοντάδες εργάτες σε εργοτάξιο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, σε παρακείμενη μονάδα πουλερικών, σε βιοτεχνίες και στη βιομηχανία τροφίμων στη ΒΙΠΕ) και συνολικά των κατοίκων της περιοχής λόγω των τοξικών νεφών.

Δύο μέρες μετά, πάνω στα αποκαΐδια, μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης εργάζονταν με μόνο μέτρο προστασίας μια απλή φαρμακευτική μάσκα, για να την επαναφέρουν στην «κανονικότητα».

Το Σωματείο έκανε παρέμβαση στην επιθεώρηση εργασίας, για να πάρει την απάντηση ότι «δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο για διακοπή των εργασιών σε τέτοιες συνθήκες και η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί κανονικά».

Τελικά πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας ...την Παρασκευή, 3 μέρες μετά, εξαιτίας της υποστελέχωσης της υπηρεσίας, και ενώ οι εργαζόμενοι δούλευαν κανονικά.

Οπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου, Παντελής Τσάκος, «στον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας ήταν παρών ο γραμματέας του Σωματείου, Χρήστος Παπαδαμάκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εβρου. Ξεχωρίσαμε 3 ζητήματα:

Βάσει του νόμου είναι υποχρεωτική η χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας από τον εργοδότη, αλλά δεν είναι υποχρεωτική η επιβολή χρήσης τους. Ρίχνοντας το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στον εργαζόμενο, του λένε να ισορροπήσει αυτός ανάμεσα στο να βγει η δουλειά - με την πίεση των χρονοδιαγραμμάτων - και στην ασφάλειά του, με αποτέλεσμα πολλές φορές η ασφάλεια να πηγαίνει "περίπατο" λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, που έχει γίνει κανονικότητα.

Για την περισυλλογή των καμένων υλικών ο νόμος δεν προβλέπει υποχρεωτικά να έρθουν εξειδικευμένα συνεργεία, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να καθαρίζουν τα αποκαΐδια, με ό,τι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό, από τυχόν αναφλέξεις μέχρι εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Με την παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας αποσπάσαμε τη δέσμευση να μη χρεωθεί κάποια άδεια τη Δευτέρα 14 Ιούλη, που οι εργαζόμενοι δεν δούλεψαν λόγω της κατάσβεσης, προτού υπάρξει καν σκέψη από τη μεριά της εργοδοσίας για κάτι διαφορετικό.

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ανακύκλωση να οργανωθούν στο Σωματείο, για να μην είναι απροστάτευτοι απέναντι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Απαιτούμε να ελεγχθούν όλες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις για μέτρα πυρασφάλειας».


Ρεπορτάζ: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ, Γιώργος ΔΕΛΙΧΑΣ


Tα όποια μέτρα παίρνονται κάτω από την οργανωμένη πίεση των εργατών

Οι περιπτώσεις σε Ριτσώνα, Οινόφυτα και Σχηματάρι

Από τη φωτιά στο εργοστάσιο πλαστικών στη Ριτσώνα, που έκαιγε δυο μέρες
Από τη φωτιά στο εργοστάσιο πλαστικών στη Ριτσώνα, που έκαιγε δυο μέρες
Στη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Ριτσώνας και Θήβας, με αρκετά εργοστάσια τύπου «Seveso» δίπλα από κατοικημένους οικισμούς, ο κίνδυνος «φωνάζει» από όλες τις πλευρές!

Οι μόνοι που δεν ακούνε είναι οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία, που θεωρούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας «κόστος», ενώ συνεχίζεται η εγκληματική ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών κανόνων. Φυσικά, δεν είναι άμοιρες των ευθυνών τους οι εκάστοτε δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που απλώς παρακολουθούν την κατάσταση, χωρίς να διεκδικούν ούτε τα πλέον αυτονόητα μέτρα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν χτυπήσει πολλά «καμπανάκια» κινδύνου τα τελευταία χρόνια, με τελευταία περίπτωση τη φωτιά στο εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας της «Alex Pack» στη Ριτσώνα στις 12 Ιούλη. Είχαν προηγηθεί φωτιές σε εγκαταστάσεις της εταιρείας ανακύκλωσης «Perme Hellas» στην ίδια περιοχή το καλοκαίρι του 2024 και στις εγκαταστάσεις άλλης εταιρείας ανακύκλωσης, της «Σιακαντάρης», στο Σχηματάρι το 2021. Εναν χρόνο πριν είχε τυλιχτεί στις φλόγες το εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας της AKFA στο Βαθύ Αυλίδας, ενώ το 2018 είχε εκδηλωθεί φωτιά σε εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας στα Οινόφυτα. Αυτές είναι ορισμένες από τις σοβαρές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε εργασιακούς χώρους στην ευρύτερη αυτή Βιομηχανική Περιοχή, ενώ αρκετά είναι και τα περιστατικά με μικρής έκτασης φωτιές αλλά και πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Χαοτική κατάσταση, κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης

Οπως αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Μαντής, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος και ειδικός πραγματογνώμονας δασικών - βιομηχανικών πυρκαγιών, πίσω από τους όρους «βιομηχανική ζώνη», «άτυπη βιομηχανική ζώνη» και «άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση» κρύβεται «η χαοτική εγκατάσταση βιομηχανιών, βιοτεχνιών, αποθηκών και κάθε είδους δραστηριότητας στις κτηματικές περιοχές των ΔΚ Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Βαθέος Αυλίδας».

Προσθέτει ότι η εγκατάσταση βιομηχανιών στην περιοχή ξεκίνησε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960, ενώ η άναρχη δόμηση κάθε είδους δραστηριότητας συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Επισημαίνοντας τις βασικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των αστικών ιστών της περιοχής από την παρουσία της «άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης», ο Γ. Μαντής τονίζει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης και τις «εν δυνάμει τοξικές βόμβες σε κατοικημένες περιοχές».

Αναδεικνύει δε ότι καθοριστικός παράγοντας για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρόκλησης Βιομηχανικού Ατυχήματος είναι η προληπτική, ενεργητική και παθητική πυροπροστασία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

«Η παθητική πυροπροστασία είναι η εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν αφενός στην καθυστέρηση μετάδοσης της πυρκαγιάς, αφετέρου στην ασφαλή διαφυγή των εργαζομένων σε χώρο όπου δεν κινδυνεύουν, ενώ η ενεργητική πυροπροστασία είναι η λήψη μέτρων κατασταλτικού χαρακτήρα, δηλαδή αντιμετώπισης της πυρκαγιάς άμεσα, κατά τη στιγμή της εκδήλωσης. Τέτοια μέτρα είναι το μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο, το σύστημα καταιονισμού (διαβροχής) του χώρου, αυτόματο σύστημα εντοπισμού της πυρκαγιάς και αναγγελία αυτής, τα φορητά μέσα πυρόσβεσης», μας λέει.

Αναφερόμενος στην προληπτική πυροπροστασία, υπογραμμίζει ότι «δημιουργεί προϋποθέσεις μηδενισμού ή ελαχιστοποίησης πιθανότητας πυρκαγιάς σε έναν χώρο, εφόσον λαμβάνονται μέτρα όπως ασφαλής υπαίθρια αποθήκευση υλικών στον αύλειο χώρο της επιχείρησης, καθαρισμός ενδιάμεσων βιομηχανικών εκτάσεων από ξηρά χόρτα ή υπολείμματα καλλιεργειών, ορισμός και εκπαίδευση ομάδων πυρασφάλειας της βιομηχανίας κ.λπ.».

Τονίζει επίσης ότι η εγκατάσταση βιομηχανιών διαφορετικής επικινδυνότητας δίπλα και μέσα σε οικισμούς όπως τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς σε περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης θα κινδυνεύσουν και πολίτες.

«Αρκετές βιομηχανίες που λειτουργούν με συνθήκες "Seveso" είναι εν δυνάμει απειλητικές για τους οικισμούς, μολονότι έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από την ισχύουσα νομοθεσία. Αντιλαμβανόμαστε ότι η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Ριτσώνας είναι μια άναρχη κατάσταση δόμησης, επικινδυνότητας και αλλοπρόσαλλης επιχειρηματικής στρατηγικής, που καθιστούν την περιοχή χώρο τοξικού ολέθρου. Στην προσπάθειά του το αστικό κράτος να διευκολύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους να ξεπεράσουν τα "προβλήματα" (οικολογικά, ρύπανσης, δόμησης κ.λπ.) προτείνει τη λύση να μετατραπεί η "άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση" σε "επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης"», επισημαίνει.

Ανεπαρκή τα μέτρα πρόληψης σε χώρους δουλειάς

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από την εκδήλωση πυρκαγιάς, είτε εντός της ίδιας βιομηχανικής εγκατάστασης όπου δουλεύουν είτε σε γειτονική, αναδεικνύει στη συζήτησή μας ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θήβας.

«Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν εγκατεστημένες κάθε λογής βιομηχανικές μονάδες, αρκετές από τις οποίες διαχειρίζονται εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά, με σοβαρό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αυτοί που πάντα βρίσκονται εκτεθειμένοι είναι οι εργαζόμενοι. Στο παρελθόν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς με εγκαύματα από φωτιές που εκδηλώθηκαν μέσα σε εγκαταστάσεις. Συνάδελφοί μας έχουν κινδυνεύσει, ενώ εξίσου σοβαρός κίνδυνος είναι το τοξικό νέφος που αναγκάζονται να εισπνεύσουν εργαζόμενοι. Και γι' αυτούς σε γειτονικές εγκαταστάσεις, που όταν εκδηλώνεται φωτιά σε μια διπλανή βιομηχανία δεν απομακρύνονται, με ευθύνη της εργοδοσίας, αλλά και για τους εργαζόμενους της ίδιας της βιομηχανίας όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, που τις επόμενες μέρες θα βρεθούν στις εγκαταστάσεις και θα εισπνεύσουν τα κατάλοιπα», σημειώνει.

Προσθέτει ότι τα μέτρα πρόληψης και προστασίας είναι ανεπαρκή, και τις περισσότερες φορές σε θεωρητικό επίπεδο. «Γίνονται κατά καιρούς έλεγχοι από την Πυροσβεστική, που όμως είναι χωρίς προσωπικό. Οι ομάδες πυρασφάλειας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τυπικές, χωρίς εκπαίδευση και απαραίτητο εξοπλισμό. Τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται, καθώς βλέπουμε απόβλητα και εύφλεκτα υλικά σε υπαίθριους χώρους», αναφέρει και συνεχίζει:

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τα συνδικάτα πιέζουμε για λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά στον χώρο δουλειάς, όπως και για μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ωστόσο, τα όποια μέτρα λαμβάνονται, κάτω από την πίεση των σωματείων και των εργαζομένων, δεν επαρκούν, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα συχνά περιστατικά των τελευταίων χρόνων, τόσο στη δική μας περιοχή όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και αντιμετωπίζει ως "κόστος" τις ζωές των εργαζομένων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα σχέδια μετατροπής της "άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης" σε "επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης". Σχέδια που δεν δίνουν λύση σε κανένα πρόβλημα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, όπως η ρύπανση και ο κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και εξυπηρετούν τις ανάγκες επιχειρηματικών ομίλων».


Στην «πίσω αυλή» της Αττικής η κατάσταση χειροτερεύει

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το θέμα της παράδοσης του λιμανιού της Ελευσίνας για βυτιοφόρα και πετρελαιοειδή απόβλητα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η Δυτική Αττική, που για το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις τοπικές αρχές θεωρείται η «πίσω αυλή» - χαβούζα της Αττικής, συγκεντρώνοντας κάθε λογής βιομηχανικές δραστηριότητες χωροθετημένες με κριτήριο το κέρδος και το «κόστος - όφελος».

Σε ένα τέτοιο φόντο, προκαλούν τον λαό κάτι ...φαντεζί κινήσεις όπως η κήρυξη του δήμου Φυλής ως «δίδυμης πόλης» των Βρυξελλών! Τι αναγνωρίζεται δηλαδή από την καρδιά της ΕΕ στην καρδιά της Δυτικής Αττικής; Η μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα της Ελλάδας, το αίσχος της χωματερής, που δεκαετίες σπέρνει τον καρκίνο στην περιοχή και μάλιστα παρουσιάζεται - τρομάρα τους - ως «περιβαλλοντικό επίτευγμα»...

Πρόσφατα μάλιστα το ΚΚΕ ανέδειξε με Ερώτηση στη Βουλή ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα στην πολύπαθη Ελευσίνα, μεταφέροντας την αγωνία του λαού της περιοχής σχετικά με την παράδοση του λιμανιού του Κρόνου για στάθμευση βυτιοφόρων οχημάτων με πετρελαιοειδή απόβλητα. Το αίτημα των κατοίκων είναι να αποδοθεί το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας στον λαό και να πάψει αυτή η επικίνδυνη μεθόδευση.

Βουλευτές του ΚΚΕ σημείωναν χαρακτηριστικά προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας: «Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Ελευσίνας είναι αγανακτισμένοι με μία ακόμα αρνητική εξέλιξη, που αφορά τον σχεδιασμό για παράδοση του λιμανιού του Κρόνου ώστε να σταθμεύουν βυτιοφόρα οχήματα με πετρελαιοειδή απόβλητα, για τη μεταφόρτωσή τους σε δεξαμενόπλοια.

Αυτοί οι σχεδιασμοί αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης λίγα μόλις μέτρα από κατοικίες, ενώ έρχονται και σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα του λαού της Ελευσίνας για απόδοση του παραλιακού μετώπου, με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του.

Οι διάφορες αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται στο λιμάνι της Ελευσίνας, όπως η κατασκευή εμπορικού λιμανιού, η αξιοποίηση του Κρόνου για τη διαχείριση απόβλητων πετρελαιοειδών κ.ά., δεν είναι αποκομμένες από τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ούτε από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τους εμπορικούς δρόμους, τους ενεργειακούς κόμβους κ.λπ.

Ο λαός της Ελευσίνας και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με τους εχθρικούς για τα λαϊκά συμφέροντα σχεδιασμούς του κεφαλαίου, των μεγάλων ομίλων και των εφοπλιστών, σχεδιασμούς που είναι γνωστοί αρκετά χρόνια πριν, με τα "αναπτυξιακά" συνέδρια που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις λάσπες της Μάνδρας, με τη συμμετοχή και τις ζητωκραυγές όλων των αστικών κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πάνω σε αυτήν τη γραμμή συνεχίζει και κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ, που αποδεικνύει τη στρατηγική ταύτιση που έχει με τα άλλα κόμματα για τον χαρακτήρα της ανάπτυξης στην περιοχή. Γι' αυτό και όλοι μαζί διαστρεβλώνουν τον χαρακτήρα της ανάπτυξης, ότι δηλαδή είναι μια ανάπτυξη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων κ.λπ., που αφορά την αύξηση των κερδών τους. Αυτή η ανάπτυξη πατάει πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στην υποβάθμιση της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που ζουν στην περιοχή και στην καταστροφή του περιβάλλοντος».

Επιπλέον, τα αγωνιστικά σωματεία και φορείς της Ελευσίνας διεκδικούν να σταματήσει τώρα το έργο εγκατάστασης αγωγών μεταφοράς καυσίμων για λογαριασμό της «Hellenic Energy» (πρώην ΕΛΠΕ) παράλληλα με τις γραμμές του τρένου που διέρχεται από την πόλη τους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ