Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στο Πεκίνο |
Εν αναμονή εξελίξεων, καθώς αρχές Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία που η Ουάσιγκτον και κατ' επέκταση και οι άλλες πλευρές έχουν θέσει για να τεθούν σε εφαρμογή δασμοί μέχρι και (ή τουλάχιστον...) 30% σε εισαγωγές προς την επικράτειά τους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονα τις προσδοκίες ως προς τη διμερή εμπορική συνεργασία. Οπως σημειώνει και σχετικό Δελτίο Τύπου της ΕΕ «τόνισαν πως η δέσμευση που έχει βαθύνει πρέπει να οδηγεί σε διακριτή πρόοδο σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πιο παραγωγική εργασία προς μια οικονομική σχέση ισορροπημένη και αμοιβαία ευεργετική, βασισμένη σε δικαιοσύνη και αμοιβαιότητα». Ωστόσο, εκφράζεται δυσαρέσκεια για εμπόδια που το Πεκίνο θέτει στην ενεργοποίηση ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά αλλά και για το πώς η «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» των κινεζικών ομίλων πλήττει τη θέση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην ίδια την ευρωπαϊκή αγορά.
Σε αυτήν τη βάση το Δελτίο της ΕΕ σημειώνει ότι μόνο το 2024 η αξία του διμερούς εμπορίου έφτασε στα 730 δισ. ευρώ, αλλά το εμπορικό έλλειμμα της ευρωπαϊκής πλευράς παραμένει «κρίσιμα μη ισορροπημένο (...) φτάνοντας τα 305 δισ. ευρώ». Γι' αυτό και στη συνάντηση «η ΕΕ ήγειρε τις ανησυχίες της για τις συνεχιζόμενες συστημικές διαστρεβλώσεις και την αυξανόμενη μεταποιητική πλεονάζουσα ικανότητα, που εντείνουν ένα άβολο πεδίο δράσης». Επίσης, εκφράζοντας ανησυχία και για το μειωμένο «κόστος παραγωγής», με το οποίο κινεζικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά από θέση πολύ πιο ευνοϊκή για τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, η ΕΕ «επανέλαβε την έκκλησή της για πρόοδο σε μακρόχρονα ζητήματα πρόσβασης της αγοράς και θύμισε ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη πρέπει να συνεισφέρουν στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, την τεχνολογική πρόοδο και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας».
Κατά τα άλλα, «η ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία που συνεχίζει να αποδίδει στη (διμερή) σχέση και επανέλαβε την αφοσίωση στην εμβάθυνση της δέσμευσης με την Κίνα» αλλά και «για να ενισχυθεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή». Να σημειωθεί ότι ειδικά για ζητήματα «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» εκδόθηκε χωριστό Κοινό Ανακοινωθέν.
Από τη πλευρά του ο Σι - σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Ενημέρωσης του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας - δήλωσε ότι «ιστορία και πραγματικότητα δείχνουν πως η αλληλεξάρτηση δεν αποτελεί κίνδυνο και ότι τα συγκλίνοντα συμφέροντα δεν αποτελούν απειλή», συμπληρώνοντας ότι «η μείωση της εξάρτησης» δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της συνεργασίας Κίνας - ΕΕ. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει ότι «το άνοιγμα της Κίνας θα παράσχει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στη συνεργασία Κίνας - ΕΕ, καλώντας σε ενίσχυση ειδικά της "πράσινης" και της "ψηφιακής" διμερούς συνεργασίας, εκφράζοντας ελπίδες ότι η ΕΕ θα απέχει από τη χρήση οικονομικών και εμπορικών περιοριστικών εργαλείων και θα προωθήσει ένα σθεναρό επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίοι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορέσουν να επενδύσουν και να επιχειρήσουν». Ο Σι επέλεξε να υποστηρίξει στους Ευρωπαίους συνδαιτυμόνες του ότι «οι προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει η ΕΕ δεν προέρχονται από την Κίνα»...
Από τη Σύνοδο δεν έλειψε φυσικά η συζήτηση για «γεωπολιτικές προκλήσεις» όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία (βλέπε και σχετικό θέμα), με τους Ευρωπαίους να ζητούν ξανά από την Κίνα «να μην παρέχει καμιά υλική στήριξη που θα καθιστά βιώσιμη τη βάση της πολεμικής βιομηχανίας στη Ρωσία». Από τη μεριά του Πεκίνου, πάντως, ας καταγραφεί ότι σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε η ασιατική εφημερίδα «The South China Morning Post», στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής διπλωματίας των δύο πλευρών, ο Γουάνγκ Γι παραδέχτηκε στην Κάγια Κάλας ότι το Πεκίνο δεν θέλει να χάσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί τότε οι ΗΠΑ θα στρέψουν εντελώς τον προσανατολισμό τους προς το Πεκίνο...
Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι έχουν ήδη έτοιμα αντίμετρα, ενώ οι εξελίξεις απασχόλησαν και το δείπνο Μακρόν - Μερτς
2025 The Associated Press. All |
Από τη συνάντηση Στάρμερ - Μόντι |
Πρόκειται τελικά για ένα πακέτο συνολικών αντιμέτρων των οποίων η αξία εκτιμάται στα 93 δισεκατομμύρια ευρώ και «στοχοποιούν» μεταξύ άλλων αμερικανικές εισαγωγές σε σόγια, αεροπλάνα, αυτοκίνητα κτλ. Πάντως, χτες συνεχίζονταν «σενάρια» που ήθελαν πιθανή μια συμφωνία Βρυξελλών - Ουάσινγκτον με (ορισμένα) κοινά σημεία με τη συμφωνία Τόκιο - Ουάσινγκτον, που καθόρισε τους δασμούς των εισαγωγών στις ΗΠΑ στο 15% με αρκετές ωστόσο εξαιρέσεις.
Οι εμπορικές σχέσεις της ΕE και των ΗΠΑ βρέθηκαν φυσικά στο επίκεντρο του δείπνου που είχαν προχτές στα περίχωρα του Βερολινου, ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν.
Ο πρώτος ανέφερε πριν αυτό ξεκινήσει, «θα συζητήσουμε μαζί ορισμένα πολύ επίκαιρα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας εμπορικής πολιτικής» και « θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρξουν αποφάσεις», αλλά δεν υπήρξαν αργότερα σχετικές ανακοινώσεις.
Ο δεύτερος είπε ότι «απαντάμε στην δασμολογική επίθεση που έχει ξεκινήσει με μια κοινή αποφασιστικότητα: να παρέχουμε σταθερότητα και να έχουμε τους χαμηλότερους δυνατούς δασμούς». Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε επαφή με τους άλλους μας Ευρωπαίους ομολόγους και τη πρόεδρο της Κομισιόν για να ακολουθήσουμε, προωθήσουμε, συντονίσουμε την απάντησή μας» με στόχο «εξίσου, να γίνουμε σεβαστοί ως εταίροι».
Στο μεταξύ, τα επιτελεία μιας σειράς επιχειρηματικών κολοσσών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να καθορίσουν ανάλογα τα επόμενα βήματά τους. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Γερμανία και συνεργάτης στη λογιστική εταιρεία Lubbock Fine, Αλεξ Αλτμαν, πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τμήματα της γραμμής συναρμολόγησης της παραγωγής τους στη Βρετανία, προκειμένου να επωφεληθούν από τη συμφωνία που υπέγραψε εκείνη με τις ΗΠΑ και προβλέπει δασμούς 10% στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αλλες εταιρείες μελετούν τη μεταφορά της παραγωγής τους στις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στελέχη του γερμανικού ομίλου της Bosch, εξηγώντας ότι θα επιδιωχθεί επέκταση των δραστηριοτήτων του στη Βόρεια Αμερική.
Συμφωνία «Ελεύθερου Εμπορίου» υπέγραψαν χτες στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, και Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι φιλοδοξώντας να αυξήσουν την αξία του διμερούς εμπορίου κατά πολλά δισεκατομμύρια στερλίνες.
Η συμφωνία που υπογράφηκε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τριών ετών, θα καταστήσει φθηνότερη την εξαγωγή βρετανικών αυτοκινήτων και ουίσκι στην Ινδία και φθηνότερες τις εξαγωγές ινδικών υφασμάτων και κοσμημάτων.
Προβλέπει επίσης και ένα νέο διμερές σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Επίσης προβλέπεται στενότερη συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της εκπαίδευσης, του κλίματος, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Ο Κιρ Στάρμερ πανηγύρισε για την υπογραφή της συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την ως τη «μεγαλύτερη και οικονομικά πιο σημαντική εμπορική συμφωνία» που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020.
Ο Στάρμερ προέβλεψε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.200 βρετανικές θέσεις εργασίας καθώς οι ινδικές εταιρείες αναμένεται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ οι βρετανικές εταιρείες θα εξασφαλίσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ινδία.
Ο Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε και αυτός τη συμφωνία ως «ένα σχέδιο για την κοινή μας ευημερία», τονίζοντας ότι «ινδικά υφάσματα, υποδήματα, πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα, θαλασσινά, μηχανικά προϊόντα θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η συμφωνία εγκρίθηκε από το ινδικό υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο και αναμένεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να τεθεί σε ισχύ.
2025 The Associated Press. All |
Μεγάλες οι καταστροφές σε κοινότητες της Λεμεσού |
Χθες οι δυνάμεις πυρόσβεσης παρέμεναν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι από τις πυρκαγιές που έπληξαν τις επαρχίες Λεμεσού αλλά και Πάφου, κάηκαν περίπου 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Τουλάχιστον 10 τραυματίες νοσηλεύονταν, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση, ενώ κάηκαν εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα.
Ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές φέρονται να έχουν υποστεί οι κοινότητες Μαλλιά, Βάσα, Αρσος, Βουνί, Αγιος Θεράπων, Αγιος Αμβρόσιος, Σούνι, ενώ μόνο στην περιοχή Λόφου κάηκαν 25 σπίτια. Κάτοικοι στη Μαλλιά δήλωσαν σε ΜΜΕ ότι η Πυροσβεστική «έκανε μία ώρα να έρθει», ενώ μόλις στις αρχές Ιούνη η κυβέρνηση δήλωνε ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ» για την αντιπυρική περίοδο.
Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απέδωσε τη μεγάλη έκταση της καταστροφής στις καιρικές συνθήκες, μιλώντας για τους «πολύ δυνατούς ανέμους» με μεταβαλλόμενη φορά, που επέδρασαν «σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες» αναφέροντας ότι «θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση όλων εκείνων που έχουν γίνει» και εστιάζοντας στην ανάγκη να οργανωθεί σύστημα έκδοσης οδηγιών εκκένωσης «112».
Μέσα και δυνάμεις για να βοηθήσουν στην κατάσβεση έστειλαν Ιορδανία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ισπανία, Ελλάδα, Λίβανος και Σουηδία.