Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών την Παρασκευή
Την περασμένη βδομάδα, αντιπροσωπεία των δύο σωματείων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις σε πλοία στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε ναυτεργάτες. «Πλοία που πλέουν σε θαλάσσιες περιοχές όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις γίνονται στόχοι, αφήνοντας πίσω τους ναυτεργάτες νεκρούς ή σακατεμένους, για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των εφοπλιστών. Οσο συνεχίζεται και εντείνεται η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, η Ερυθρά Θάλασσα θα βρίσκεται στο "μάτι του κυκλώνα", με τους Χούθι να συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων», υπογραμμίζουν τα σωματεία.
ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» διεκδικούν: Να χαρακτηριστούν εμπόλεμες ζώνες οι θαλάσσιες περιοχές όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις. Με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών και του υπουργείου Ναυτιλίας να ενημερώνονται έγκαιρα οι ναυτεργάτες των πλοίων που προσεγγίζουν εμπόλεμες ζώνες. Ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτεργατών, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας της σύμβασης που έχουν υπογράψει και χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.
Πρόσκληση Δένδια στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας να επισκεφτεί την Αθήνα
Στο πλαίσιο αυτό και με τα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ να προβλέπουν την επέκταση της παρουσίας τους μετά την Ερυθρά Θάλασσα και στην περιοχή απ' όπου προβλέπεται να περάσει ο λεγόμενος «ινδικός εμπορικός δρόμος» (IMEC) για τη σύνδεση Ινδίας - ΕΕ, (ανταγωνιστικά στον κινέζικο «δρόμο του μεταξιού»), η φρεγάτα «Ψαρά» βρέθηκε από την Παρασκευή 11/7 έως και την Κυριακή 13/7 στο λιμάνι της Βομβάης, ενώ ο κυβερνήτης της επισκέφτηκε τον Αρχηγό του Επιτελείου του Αρχηγείου Δυτικής Ναυτικής Διοίκησης της Ινδίας, Υποναύαρχο Vidhyadhar Harke, στη Ναυτική βάση στη Βομβάη. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν εκατέρωθεν εθιμοτυπικές επισκέψεις των πληρωμάτων της φρεγάτας «ΨΑΡΑ» και της ινδικής φρεγάτας INS TEG (F45). Είχε εξάλλου προηγηθεί συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας με τη φρεγάτα «Tarkash» (F-50) του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού, που διεξήχθη στις 10 Ιουλίου στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Βομβάης, με το ΓΕΝ να ανακοινώνει πως κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν γυμνάσια πυρών, επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.
Θυμίζουμε ότι ήδη πέρυσι η Πολεμική Αεροπορία έκανε κοινές ασκήσεις με την Ινδία, ενώ η ευρωενωσιακή αποστολή «Aspides» από την Ερυθρά επέκτεινε την αποστολή της έως τον Ινδικό Ωκεανό, άλλη μια περιοχή όπου μαίνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όπως δείχνει και η πρόσφατη επίθεση ΗΠΑ - Ισραήλ στο Ιράν και η σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν στο Κασμίρ.
Παράλληλα χτες - κι ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωναν την παραπέρα «τροφοδότηση» της φωτιάς του πολέμου στην Ουκρανία με νέα οπλικά συστήματα - ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πιτ Χέγκσεθ, λέγοντας κατόπιν πως «συζητήσαμε για την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ. Στο ανωτέρω πλαίσιο προσκάλεσα τον ομόλογό μου να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα». Πρόσκληση που μόνο τα χειρότερα προμηνύει για το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή και η Πολεμική Αεροπορία έκανε στον εναέριο χώρο νότια της Κρήτης κοινή άσκηση με τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Κατά τη διάρκειά της, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT της FASF, συνοδευόμενο από δύο μαχητικά Rafale, εκτέλεσε αποστολή εναέριου ανεφοδιασμού, επιχειρώντας από κοινού με ελληνικά Rafale της 332 Μοίρας.
Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό που συγκαλεί ο γγ του ΟΗΕ, αύριο 16 και μεθαύριο 17 Ιούλη, μετά από αντίστοιχη συνάντηση που έγινε τον Απρίλη, με στόχο να διερευνηθούν οι συνθήκες για την επίσημη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Στη Διάσκεψη (την οποία ο Οργανισμός χαρακτηρίζει «άτυπη») έχουν προσκληθεί οι ηγέτες των δύο πλευρών και εκπρόσωποι των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» της Κύπρου - της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Ανοιχτό παρέμενε μέχρι χτες αν θα πάρει μέρος και εκπρόσωπος της ΕΕ, η οποία πρόσφατα διόρισε και ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, τον πρώην επίτροπο αρμόδιο για ζητήματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι η Λευκωσία προσέρχεται στη συνάντηση «με ειλικρινή πολιτική βούληση να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Με εποικοδομητική στάση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες (...) η συνάντηση αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».
Πρόσθεσε πως «δική μας άποψη είναι ότι η παρουσία της ΕΕ θα ήταν ένα πολύ θετικό και πολύ εποικοδομητικό στοιχείο. Είναι άλλωστε γνωστό το πώς μπορούν να συμβάλουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η πρόοδος σε αυτές, με τη διασύνδεση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Εμφάνισε δε ως θετικό δεδομένο για την πορεία των συνομιλιών την ενισχυόμενη συνεργασία Κύπρου - Βρετανίας (επί πρωθυπουργίας Στάρμερ, μόλις σε ένα 10μηνο έχουν γίνει τρεις συναντήσεις του με τον Κύπριο Πρόεδρο), κρύβοντας βέβαια ότι αυτή αφορά τα βρώμικα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, στα οποία οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο.
Ακόμα, ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε ωφέλιμο στοιχείο για τον διάλογο στο Κυπριακό τη «δυναμική, ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες του γγ των ΗΕ», αλλά και το ότι «η Τουρκία ιεραρχεί πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τις ευρωτουρκικές σχέσεις», αναφερόμενος στο πώς αλληλεπιδρά το ευρύτερο παζάρι μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών με την ένταση των διεργασιών γύρω από τους όρους διχοτόμησης του νησιού και γενικά τη βαθύτερη εμπλοκή του σε ενεργειακά και στρατιωτικά σχέδια που αναμετρούνται με τα αντίπαλα, Κίνας και Ρωσίας.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε και καταγγέλλει το απαράδεκτο κοινό ψήφισμα Ευρωπαϊκών Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων, ακροδεξιών και Πρασίνων, με συνεισηγητές του ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την πρόσφατη δολοφονική επίθεση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό.
Οπως σημειώνει, πρόκειται για ξέπλυμα της αντιδραστικής κυβέρνησης των τζιχαντιστών, που φόρεσαν τα ευρωατλαντικά κουστούμια και έκατσαν στο σβέρκο του συριακού λαού με τις πολύχρονες επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη στρατιωτική συνδρομή Τουρκίας και Ισραήλ, που κατέχουν και συριακά εδάφη.
Η ΕΕ έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στο τζιχαντιστικό καθεστώς, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, με επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη στη Δαμασκό. Τα δε κόμματα που συνυπογράφουν το ψήφισμα αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες για τη στήριξή τους στο καθεστώς των τζιχαντιστών και γιατί αυτό απεργάζεται «τουρκοσυριακό σύμφωνο» με την αστική τάξη της Τουρκίας για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, κατά τα πρότυπα του ανυπόστατου «τουρκολιβυκού συμφώνου».
Το ψήφισμα προκλητικά «επιβεβαιώνει την υποστήριξη της ΕΕ» στους τζιχαντιστές, στους οποίους αναθέτει την «πολιτική μετάβαση στη Συρία με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα», δρομολογεί άρση των κυρώσεων και καλεί την ΕΕ να τους χρηματοδοτήσει κιόλας, με τη σύσταση «Ταμείου Ανοικοδόμησης» της Συρίας. Το ψήφισμα προκαλεί θυμηδία όταν καλεί τους τζιχαντιστές να διορίσουν «ανεξάρτητες» επιτροπές διερεύνησης των εγκλημάτων που οι ίδιοι διαπράττουν.
Βάζει δηλαδή τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, εκφράζοντας κατά τ' άλλα ...ανησυχίες.
«Κουμπώνει» δε με την απόφαση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» την τζιχαντιστική ένοπλη συμμορία του Αλ Τζολάνι.
Η πολύνεκρη φονική επίθεση στην εκκλησία, συνέχεια των φρικιαστικών εγκλημάτων των τζιχαντιστών ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους τους, εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, γυναίκες και παιδιά, εκθέτει την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις που με θράσος χαρακτηρίζουν τη Συρία «ασφαλή χώρα», ώστε να απελαύνουν ξεριζωμένους πρόσφυγες, με βάση τα προβλεπόμενα στο αντιδραστικό Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση.
«Οι λαοί μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, με τη δική τους αυτοτελή πάλη, παίρνοντας στα χέρια το μέλλον τους, απαλλαγμένοι από το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα και τα εγκλήματά του», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στη μηχανοκίνητη πορεία προς την 120 ΠΕΑ, αύριο Τετάρτη, με εκκίνηση στις 7.30 μ.μ. από το πάρκινγκ της λαϊκής αγοράς Καλαμάτας, απευθύνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας.
Απαιτούν να διακοπεί κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ η εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, ενώ το κάλεσμα συνυπογράφουν τα σωματεία Υπαλλήλων Ιδ. Τομέα, Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εργαζομένων ΔΕΥΑ, Φαρμακοϋπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, το παράρτημα Καλαμάτας Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών και η Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών από τους εργαζόμενους και τον λαό του νομού και ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://shorturl.at/Y28JN.