Συγκεκριμένα, και συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις και πιέσεις για τη διασφάλιση εργασίας και εισοδήματος σε όλους τους απολυμένους, το Σωματείο «τρολάρει» με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση, καλώντας τη να τοποθετηθεί για το αν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ, που έχουν κλείσει 11 μήνες άνεργοι, «θα έπρεπε να είχαμε δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ την περιουσία της ΛΑΡΚΟ για βοσκοτόπια ή εάν και σε αυτό θα ερχόμασταν δεύτεροι, γιατί ίσως το έχουν κάνει ήδη οι υπουργοί που ναυάγησαν τη μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έστειλαν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους σε 5 νόμους της χώρας μας...».
Παράλληλα το Σωματείο υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη διασφάλιση εισοδήματος σε όλους τους απολυμένους, υπογραμμίζοντας:
«Η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 12/5/24 για να νομιμοποιήσει το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τις απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων "προβλέπει" το δικαίωμα απορρόφησης σε φορέα υποδοχής για 830 απολυμένους.
Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση της ΔΥΠΑ που εκδόθηκε την Τρίτη 24/6/2025, από τους 830 απολυμένους έχουν εγγραφεί στα μητρώα ανέργων οι 658. "Από τους 658 εγγεγραμμένους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ στα μητρώα ανέργων, έχουν απορροφηθεί στα προγράμματα απασχόλησης οι 429" (δηλαδή απομένουν 229 οικογένειες που με ευθύνη της κυβέρνησης εδώ και 11 μήνες δεν έχουν εισόδημα πέρα από το επίδομα ανεργίας).
Επίσης, από τους 830 απολυμένους της ΛΑΡΚΟ οι 172 δεν μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων, κατ' επέκταση δεν δικαιούνται να τους καταβληθεί και το επίδομα ανεργίας. Αυτό διότι κατά την απόλυσή τους ήταν παράλληλα και "ελεύθεροι επαγγελματίες", με μέγιστο ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ.
Ακόμα, από τους 830 απολυμένους, οι 75 απολυμένοι των εργολαβιών της ΛΑΡΚΟ δεν αναφέρονται πουθενά, εκτός από τις δημόσιες - ψεύτικες, όπως έχουν αποδειχθεί έως σήμερα - τοποθετήσεις της τότε υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και άλλων υπουργών της κυβέρνησης, που εξαπάτησαν την κοινή γνώμη "περί διασφάλισης όλων των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και των εργολαβιών" (ΣΚΑΪ 10/5/24 - συνέντευξη Μιχαηλίδου)».
Συνεχίζοντας, το Σωματείο φέρνει και τον «λογαριασμό» των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την πολιτική επιλογή της στη ΛΑΡΚΟ, που είναι ο εξής:
«Η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη ματαιώθηκε. Η διασφάλιση της λειτουργίας της μοναδικής επιχείρησης που παράγει νικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση "ναυάγησε" μαζί με την πολιτική της.
Οι δημόσιες δεσμεύσεις, που αναπαράχθηκαν σχεδόν από το σύνολο των υπουργών της κυβέρνησης και υπόσχονταν "διασφάλιση του συνόλου των απολυμένων", 11 μήνες αποδεικνύονται μεγάλο ψέμα. 229 εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων οι οποίοι ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί + 172 απολυμένοι που δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα ανέργων + 75 απολυμένοι από τις εργολαβίες = 476 από τους 830, 11 μήνες μετά, είμαστε ακόμα άνεργοι. Ε, δεν το λες και "κοινωνικό δίχτυ προστασίας" αυτό».
Τονίζει επίσης ότι «παρά τις προσπάθειες της ΔΥΠΑ, που πράττει τα δέοντα για να εργαστούν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ, φτάνοντας στο σημείο μέχρι και να εκδίδει συχνά ανακοινώσεις για την απορρόφηση των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ, συμβάλλοντας έτσι με τους εργαζόμενους στο να να θυμίζουμε στην κυβέρνηση πόσο εκτεθειμένη είναι απέναντι στις οικογένειές μας, η κυβέρνηση ζει στον κόσμο της (και οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ με την καταβολή του τελευταίου επιδόματος ανεργίας)» και προσθέτει:
«Δεν το βάζουμε κάτω. Ακουμπάμε στην αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας μας και συνεχίζουμε τον αγώνα: Για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Για την καταβολή του κλεμμένου μόχθου μας. Για το δικαίωμα στην εργασία. Για να μην ερημώσουν τα χωριά μας».
Καταλήγοντας το Σωματείο, με εξίσου σκωπτική διάθεση, σε υστερόγραφό του προς την κυβέρνηση επισημαίνει:
«Μην ακούτε τον λαό, που σας κατηγορεί για σκάνδαλα. Τα έχει όλα λυμένα και δεν έχει με τι να ασχοληθεί. Επειδή εμάς έχουν μείνει τα παιδιά μας χωρίς φαγητό, κατανοούμε τι σημαίνει "να μείνει η γίδα σας χωρίς βοσκοτόπι". Γι' αυτό, μη βιάζεστε για τη δημοσίευση της ΚΥΑ που θα δώσει φαγητό στα παιδιά μας, προτεραιότητα έχει η γίδα σας. Γιατί αν σωθεί η γίδα σας, υπάρχει ελπίδα. Ντρέπεται και η ντροπή».
Σε απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία «Bοehringer Hellas», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε συνέχεια των στάσεων εργασίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, όπως είχαν αποφασίσει στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους.
Με την εργοδοσία να καλεί σε ...αναμονή για την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης από τον σύνδεσμο των εργοδοτών του κλάδου (ΣΦΕΕ), την οποία εδώ και σχεδόν 15 χρόνια δεν υπογράφουν, το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι «δεν μας πείθουν». Αντίθετα «μας εξοργίζουν, γιατί αποκαλύπτεται περίτρανα ότι κωλυσιεργούν και επί της ουσίας δεν θέλουν να υπογράψουν για να μπορούν να μας έχουν του "χεριού" τους».
«Η απάντησή μας είναι η συσπείρωση στο δικό μας συλλογικό όργανο, το σωματείο μας», σημειώνει στο κάλεσμά του, τόσο για μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις όσο και στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν στις 3, 5 και 7 Ιούλη για την εκλογή νέου ΔΣ, νέας Επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας και αντιπροσώπων για τα συνέδρια της Ομοσπονδίας.
Με την προκλητική ενέργεια της εταιρείας της «Wolt» να μειώνει μονομερώς για μία ακόμα φορά τις πληρωμές των διανομέων, με την ελάχιστη παραγγελία να φτάνει στο 1,10 ευρώ, έρχονται αντιμέτωποι οι διανομείς, ξεκινώντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων «Wolt» Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι αυτές οι μειώσεις στις πληρωμές των διανομέων δεν έρχονται σε τυχαία περίοδο. Κι αυτό καθώς «πριν από λίγο καιρό είχαμε τις αλλαγές στο σύστημα που δουλεύουν οι συνάδελφοι στην υποστήριξη, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς, για να "εξυπηρετούν" πιο πολλές "συνομιλίες" πιο γρήγορα». Ταυτόχρονα ετοιμάζεται και «μηχανισμός προτάσεων» για τους διανομείς, μέτρο που είναι ξεκάθαρα κομμένο και ραμμένο για να ευνοεί τους στόλους, ενώ όλο και πιο καθαρό γίνεται ότι το σχέδιο είναι καλά μελετημένο «για να αλλάξει η δουλειά των απασχολούμενων στις πλατφόρμες προς το χειρότερο».
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, το Σωματείο Εργαζομένων «Wolt» Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από Γενική Συνέλευση προετοιμάζει την οργανωμένη απάντηση, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις αμοιβές, κατάργηση στόλων και απευθείας πρόσληψη των διανομέων από την εταιρεία, αλλά και μέτρα υγείας και ασφάλειας και ουσιαστική στήριξη των μεταναστών εργαζομένων χωρίς κανένα εμπόδιο στην εργασιακή τους δραστηριότητα.
Στα Χανιά, οι διανομείς της «Wolt» με 48ωρη απεργία έδωσαν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στις προθέσεις της εταιρείας. Στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν μέσα από τη Γενική Συνέλευση των διανομέων της «Wolt» και τη στήριξη του Σωματείου διανομέων - delivery Ν. Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης» και το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων Χανίων Γιώργος Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι διανομείς, καθώς οι περισσότεροι απασχολούνται ως freelancers, ενώ είναι αναγκασμένοι, για να μπορέσουν να έχουν μια αξιοπρεπή αμοιβή, να δουλεύουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα αντανακλαστικά τους στον δρόμο και να προκαλούνται τροχαία ατυχήματα. Ανέδειξε ότι οι εταιρείες μέσα από τον ανταγωνισμό τους και με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας τους μειώνουν συνεχώς το εισόδημά τους, καθώς η μια ακολουθεί την άλλη στον τρόπο λειτουργίας τους και τις μειώσεις των απολαβών τους. «Οι περισσότεροι δουλεύουμε ελεύθερα ή υπεργολαβικά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Οι εταιρείες μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη μπορούν να έχουν όσους εργαζόμενους θέλουν, εφόσον δεν τους στοιχίζουν τίποτα», σχολίασε μεταξύ άλλων αναδεικνύοντας τις διεκδικήσεις των εργαζομένων διανομέων.
Συνέχεια στον αγώνα τους δίνουν και οι εργαζόμενοι στις εταιρείες ψηφιοποίησης που αναλαμβάνουν έργα του κράτους, με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ.
Στο πλευρό τους στέκονται ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και το ΣΕΤΗΠ ν. Αττικής, που στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου μπροστά από το υπουργείο με εκπροσώπους εργαζομένων από αυτές τις εταιρείες, μεταφέροντας την πείρα και τις συνθήκες από τους χώρους δουλειάς, την εντατικοποίηση, την ανασφάλεια, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, καθώς και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που απογειώνονται πίσω από τη βιτρίνα της «ψηφιακής μετάβασης».
Προειδοποιεί για «Τέμπη» του Αιγαίου η ΠΕΜΕΝ
Τις ασφυκτικές συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) με αφορμή τη σφοδρή κρούση το Σάββατο το πρωί στην προβλήτα του λιμανιού της Παροικιάς της Πάρου, του ταχύπλοου επιβατικού - οχηματαγωγού «ChampionJet3».
Με αφορμή το «ατύχημα» που συνέβη κατά τη διαδικασία πρόσδεσης του βαποριού της «SEAJETS», η ΠΕΜΕΝ σημειώνει ότι οι ναυτεργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια έως και 12μισι ώρες, για μη χάσουν λεπτό οι εταιρείες. Δηλαδή κινούνται κάθε μέρα στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των ναυτεργατών και των επιβατών.
Η ΠΕΜΕΝ σημειώνει τις συνθήκες που «αναγκάζουν τους καπετάνιους να κάνουν ακροβατικά στα λιμάνια, για να μη χαθεί δευτερόλεπτο από την άφιξη και την αναχώρηση του πλοίου, το πλήρωμα να προσπαθεί να ανταπεξέλθει φτάνοντας στα όρια της σωματικής εξάντλησης, ενώ τους επιβάτες τούς πετάνε στην κυριολεξία έξω από τα πλοία, στα λιμάνια προορισμού τους, χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη πρωτόκολλα επιβίβασης - αποβίβασης επιβατών».
«Επιβεβαιώνεται ότι δεν είμαστε υπερβολικοί όταν λέμε ότι τα "Τέμπη του Αιγαίου" είναι εδώ!», σημειώνει η ΠΕΜΕΝ, που προειδοποιεί τον υπουργό και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας «ότι είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για οτιδήποτε συμβεί, που έχει σχέση με την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών. Το υπουργείο Ναυτιλίας είναι υπεύθυνο και έχει τον ελεγκτικό μηχανισμό για να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα. Είναι υπεύθυνοι γιατί επιτρέπουν να εκτελούνται δρομολόγια, που οδηγούν στη σωματική εξόντωση από την κόπωση τους ναυτεργάτες».
Με βάση τα παραπάνω, η ΠΕΜΕΝ καλεί «τους ναυτεργάτες και τους κατοίκους των νησιών να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα σωματεία μας, να ενημερώνουν και να καταγγέλλουν παρόμοια φαινόμενα. Με συντονισμό δράσης να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο ακτοπλοϊκό δίκτυο, με φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με οργανικές συνθέσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πλοίων και με ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα».