ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμικό «παρών» του φιλειρηνικού κινήματος

Αύριο, Παρασκευή, στις 8.00 το βράδυ, έξω από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα

Από παλιότερη κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερη κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη
Δυναμικό και μαζικό «παρών» στην αντιπολεμική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 8μμ, έξω από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, καλείται να δώσει ο φιλειρηνικός λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παρουσία στην πόλη του πρωθυπουργού της κυβέρνησης που ενέπλεξε τη χώρα μας στον πόλεμο. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Αντιπολεμική Επιτροπή, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

Από τη Θεσσαλονίκη, που έχει μετατραπεί σε ορμητήριο θανάτου για τους λαούς της Βαλκανικής, πρέπει να σταλεί το μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και τη συμμετοχή της κυβέρνησης στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις. Ο λαός που από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στον βρώμικο πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, καλείται σήμερα ακόμη πιο αποφασιστικά να συνεχίσει τον αγώνα του και να αποτρέψει την εγκατάσταση ΝΑΤΟικού στρατηγείου στην πόλη, που προωθείται μέσα από τη μετεξέλιξη του Γ` Σώματος Στρατού, να απαιτήσει να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους και να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι.

Ιδιαίτερα η νεολαία πρέπει να δηλώσει μαζικά την απόφασή της να συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για την υπεράσπιση του «ειρηνικού μέλλοντος που επιδιώκουμε», αναφέρει σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Μ. Κωνσταντινίδης, μέλος της Γραμματείας της ΝΔΕ και σημειώνει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο πόλεμος και η αποσταθεροποίηση, πρώτα και κύρια, υπονομεύουν το δικό μας μέλλον. Γι' αυτό και απαιτούμε απεμπλοκή από τον πόλεμο στη Βαλκανική, επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών και παράλληλα καταγγέλλουμε τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού που προωθείται με στόχο τη λειτουργία του κάτω από τις εντολές του ΝΑΤΟ.

Η νεολαία της πόλης έχει δείξει πολλές φορές την αντίθεσή της στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο θανάτου. Ως συνέχεια όλης αυτής της δράσης που ανέπτυξε το νεολαιίστικο κίνημα, καλούμε τους νέους και τις νέες να δυναμώσουν παραπέρα τον αγώνα. Και μπροστά στις νέες εξελίξεις στη Βαλκανική, τους καλούμε να σηματοδοτήσουν, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Παρασκευής, το ξεκίνημα για ένα νέο θερμό αντιιμπεριαλιστικό χειμώνα».

Εξάλλου τη συμμετοχή της στη συγκέντρωση ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Νομού Θεσσαλονίκης και η ίδια απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης σε όλες τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων του νομού προκειμένου μαζί με το φιλειρηνικό κίνημα να απαιτήσουν κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, να φύγει το στρατηγείο του ΝΑΤΟ από το στρατόπεδο Κόδρα και να αποδοθεί ο χώρος στο λαό της πόλης.

ΓΣΕΕ!
Οι εργάτες να ευγνωμονούν την κυβέρνηση!

Προκλητική υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής

-- «Οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός είναι και κατακτήσεις».

-- «Ποτέ άλλοτε μετά τη μεταπολίτευση δεν είχαμε αύξηση 40% στα κοινωνικά κονδύλια».

-- «Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να σύρεται από πρωτοβουλίες για διαδηλώσεις που δεν ξέρω από πού πηγάζουν»...

Αυτές είναι τρεις μόνο από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, στη χτεσινοβραδινή ολομέλεια της διοίκησής της στη Θεσσαλονίκη.

Για να κάνει και έτσι καθαρό πως όσο η λαϊκή αντίδραση θα φουντώνει, τόσο περισσότερο γυμνός είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, για να υπερασπίσει μια πολιτική βαθιά αντεργατική.

Ετσι, με δεδομένη την πολιτική που η ηγεσία της ΓΣΕΕ προκλητικά πλέον υπερασπίζει, οι εργασίες της ολομέλειας δε θα μπορούσαν να κινηθούν παρά μόνο εντός αυτών των ασφυκτικών πλαισίων. ΔΑΚΕ και ΣΥΝ βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από την ΠΑΣΚΕ στο μόνο χώρο που τους απέμεινε, στον υπολογισμό των ποσοστών της μιζέριας.

Κατανοούμε, σχολίασε εκ μέρους της ΔΑΣ ο Γ. Μαυρίκος, την προσπάθεια να διαφοροποιηθούν οι τρεις παρατάξεις στα ποσοστά όταν ήδη έχουν αποδεχτεί τη λογική της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης. Θεωρούμε, συνέχισε, ότι σωστά η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης θα διαδηλώσει το Σάββατο. Ο εργαζόμενος πλέον κρίνει με βάση την πείρα του, με βάση την τσέπη του...

Ο συνδικαλιστής χαρακτήρισε προκλητική και τη δημαγωγία της ΝΔ, που ενώ συμφωνεί με αυτή την πολιτική προσπαθεί να εμφανιστεί στους εργαζόμενους και ως εναλλακτική λύση.

Καλούμε, είπε, τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν αυτές τις δυνάμεις.

Η ΔΑΣ κατέθεσε στην ολομέλεια ένα πλαίσιο αιτημάτων που έχουν τις βάσεις τους τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, που αρχίζουν από αιτήματα για τη δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση, περνούν σε αιτήματα για κρατικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, προβάλουν αριθμητικά και καθαρά τα οικονομικά αιτήματα των εργατών για 12.000 δραχμές κατώτερο μεροκάματο και ανάλογες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Πρόσθετα η ΔΑΣ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που διαμορφώνεται σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών, κάλεσε τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαυρίκος: «οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται τα δεσμά όμως μένουν».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Εκθέτουν και... εκτίθενται στην Εκθεση

Ο παιχνιδιάρης Ερμής, μεσάζων των θεών του Ολύμπου στις ερωτικές δοσοληψίες τους και γραμματοκομιστής ραβασακίων «πόρτα - πόρτα», έχει ανακηρυχτεί και ως σύμβολο του εμπορίου και των αυτοχαρακτηριζόμενων «παραγωγικών τάξεων».

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι του είχαν αποδώσει και την ιδιότητα του ειρηνοποιού και στο όνομά του, αναθηματικές στήλες, οι «Ερμες, βρίσκονταν στα τρίστρατα των δρόμων.

Στη φετινή περίοδο η Εκθεση Θεσσαλονίκης, των «ονομαστικών» κομματικών πυροσβεστικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού και της αντιπαράθεσης, αλλά κυρίως τις μέρες αυτές των ΝΑΤΟικών διελεύσεων και επεμβάσεων στην εύφλεκτη γειτονιά μας, μάταια θα αναζητήσει κανείς το φτερωτό Θεό του δωδεκαθέου, ως συμβόλου των ειρηνικών συναλλαγών, που συνθλίβεται ανάμεσα στις ερπύστριες των θωρακισμένων του ΝΑΤΟ.

Δε φταίει η Εκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί η πολιτεία τη χρησιμοποιεί ως ευκαιρία ρητορικών αυτοσχεδιασμών των εκάστοτε πολιτικών αρχόντων, αντί να ενισχύσει το ρόλο της ως πεδίου προβολής προϊόντων και συναλλαγών. Και η αντίληψη αυτή, ανεξάρτητα από τις πομφόλυγες των διαψευδομένων υποσχέσεων, αντανακλά στο ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση και όσων συμφωνούν μαζί της, για τη Θεσσαλονίκη γενικότερα και την ευρύτερη περιοχή, ως στρατηγικής πύλης διευκόλυνσης των ΝΑΤΟικών διελεύσεων και στρατιωτικών επεμβάσεων στην ηφαιστειώδη βαλκανική γειτονιά.

Φέτος το θέμα αποκτά και άλλη διάσταση, καθώς προωθείται η ιδιωτικοποίηση των εκθεσιακών δραστηριοτήτων και η αντίδραση ορισμένων «προστατών» της πόλης και της έκθεσης εξαντλείται στη διεκδίκηση μεγαλύτερου ποσοστού κατά το μοίρασμα της πίτας.

Θα ήταν ολέθριο αν η Θεσσαλονίκη και η Εκθεσή της, συμπιέζονταν στα όρια που επιφυλάσσουν οι εκάστοτε κομματικές δημαγωγίες, αλλά και τα παγιοποιημένα συμφέροντα του αδηφάγου κέντρου, είτε κατά την κατανομή των κονδυλίων του τρίτου πακέτου, είτε ως προς τα ολυμπιακά έργα, είτε ως προς αυτήν την Εκθεση που πρέπει να ενισχυθεί, όχι μόνο ως συμβολισμός μιας δυναμικής πόλης και περιοχής, αλλά και ως έκφραση των δυνατοτήτων ανάπτυξης, με την ενεργό συμμετοχή και τους αγώνες των ενεργών πολιτών, που την υπερασπίζονται από τους νεοβάρβαρους της «νέας τάξης».


του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Μειώνεται ο τζίρος στην αγορά

Μείωση 30% παρουσίασε την τελευταία διετία ο τζίρος του λιανικού εμπορίου στο Νομό Θεσσαλονίκης και την ίδια περίοδο έκλεισαν 3.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, το τελευταίο δίμηνο η αγορά της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα λόγω έλλειψης ρευστότητας. Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου χτες, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Α. Ευλογημένος, περιγράφοντας τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση που δεν προχωρά στη μείωση της φορολόγησης, ενώ για το ασφαλιστικό ανέφερε πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση του ποσοστού των συντάξεων. Τέλος, κατήγγειλε την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχουν εξαγγελθεί για το νομό.

Συνάντηση Σημίτη - ΓΣΕΒΕΕ

Σε «εθιμοτυπικό» επίπεδο κινήθηκε η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γ. Μότσο, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των συναντήσεων του πρώτου με εκπροσώπους των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Οπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γ. Μότσος αναφέρθηκε στα προβλήματα των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων και στάθηκε ιδιαίτερα στο φορολογικό. Ο ίδιος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε ότι τα αιτήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό για τη φορολογική ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνοψίζονται κυρίως στα «φορολογικά κίνητρα για τις ΜΜΕ που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και μείωση των φορολογικών κλιμακίων». Ενα αίτημα που πολύ απέχει από τα πραγματικά αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, ενώ ευθυγραμμίζεται με τις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην πεπατημένη επιχείρηση εξαπάτησης των μικρών επιχειρήσεων που στενάζουν κάτω από τις ασκούμενες φιλομονοπωλιακές πολιτικές ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, ο Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ «αναγνώρισε τη δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία», την ώρα που η κυβέρνηση με μια σειρά πολιτικές βάζει στο περιθώριο τις πραγματικές μικρές επιχειρήσεις και οι όποιες ενισχύσεις και προγράμματα σχεδιάζονται αποκλειστικά για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, απουσιάζει κάθε ίχνος ενίσχυσης της συνεταιριστικοποίησης των μικρών επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να αποτελέσει το μόνο δρόμο για την επιβίωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ