ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάη 2025 - Κυριακή 18 Μάη 2025
Σελ. /40
Μια φυλακή προσφύγων - μνημείο της βαρβαρότητας και της φρίκης του πολέμου

Εργαζόμενοι στο ΚΥΤ Σάμου μάς μεταφέρουν τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης

Εικόνες εγκατάλειψης...
Εικόνες εγκατάλειψης...
Λίγο έξω από το Βαθύ της Σάμου βρίσκεται η φυλακή προσφύγων, η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Ζερβού, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 3.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πάνω από 500 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά.

Στον «Ριζοσπάστη» μίλησαν οι εργαζόμενοι Σ.Φ. και Θ.Φ. για τις συνθήκες ομηρίας των προσφύγων αλλά και για τις συνθήκες δουλειάς τους στον χώρο.

«Είναι φυλακή και τίποτα άλλο»

Η Σ.Φ. μας εξηγεί πως στη συγκεκριμένη δομή κανονικά θα έπρεπε να γίνεται η ταυτοποίηση και η καταγραφή των προσφύγων και μετά να μπορούν να φύγουν στην ενδοχώρα της Ελλάδας και να πάνε στον προορισμό τους. «Οχι μόνο δεν γίνεται αυτό, αντίθετα μένουν εδώ φυλακισμένοι, δεν επανενώνονται ποτέ με τις οικογένειές τους».

«Είναι άνθρωποι και παιδιά που έχουν ζήσει τη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, θαλασσοπνίγονται και έρχονται εδώ για να εγκλωβιστούν», μας λέει ο Θ.Φ.

Ιδιαίτερα μετά τον χαρακτηρισμό της Συρίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», οι αιτήσεις ασύλου έχουν «κολλήσει» και δεν προχωρούν. Στην ερώτησή μας πώς ζει όλος αυτός ο κόσμος, οι εργαζόμενοι μας απαντούν πως οι μετανάστες δουλεύουν «μαύρα στα χωράφια» και τα ανήλικα δεν έχουν καν δικαίωμα εξόδου.

Κάτεργο και για τους εργαζόμενους

Στη δομή - φυλακή απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, με πολλές και διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. «Εδώ θα βρείτε τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς εργοδότες και σχέσεις εργασίας, με τις ΜΚΟ να κάνουν χρυσές δουλειές», τονίζει η Σ.Φ.

Ολοι είναι με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και το τελευταίο διάστημα οι ΜΚΟ μετατρέπουν τις συμβάσεις των εργαζομένων από εξαρτημένης εργασίας σε «μπλοκάκια», έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία υποχρέωση του εργοδότη προς τους εργαζόμενους.

...σε μια ακόμα φυλακή προσφύγων της ΕΕ
...σε μια ακόμα φυλακή προσφύγων της ΕΕ
«Είμαστε υποστελεχωμένοι», λέει ο Θ.Φ. και αναφέρει πως πολλές φορές δεν υπάρχει καν ωράριο, καθώς από νυχτερινή βάρδια μπορεί την επόμενη να δουλέψουν πρωί χωρίς ρεπό.

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης

Τις τραγικές ελλείψεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και πως πολλές φορές αναγκάζονται να κάνουν πολλά παραπάνω πράγματα από όσα τους αναλογούν, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων, αλλά και της καλοστημένης μπίζνας των ΜΚΟ με το κράτος και τις κυβερνήσεις.

Ο Θ.Φ. αναφέρει πως σε όλη τη δομή υπάρχει ένας μηχανικός συντήρησης και παρότι ο ιδιώτης εργολάβος έχει πάρει τα χρήματα από το υπουργείο, δεν έχει γίνει τίποτα.

«Για να φτιαχτεί το οτιδήποτε, πρέπει να έρθει έγκριση από το υπουργείο, οπότε καταλαβαίνετε πως η κατάσταση είναι δραματική, τα πάντα είναι διαλυμένα».

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής, οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως νερό έχει μόνο 2 φορές την ημέρα, ενώ στη δομή των ανηλίκων καθόλου, με τη δημοτική αρχή της Σάμου αλλά και την Περιφέρεια να αδιαφορούν για την κατάσταση.

«Είμαστε και εμείς εκτεθειμένοι»

«Κυκλοφορούν αρρώστιες, ψώρα, σταφυλόκοκκοι και ανεμοβλογιά και είμαστε και οι εργαζόμενοι εκτεθειμένοι», μας λένε. Την υγειονομική «περίθαλψη», όπως μας εξήγησαν, την ανέλαβε από το καλοκαίρι του 2024 ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καν γιατρός στον χώρο (!), παρά μόνο 4-5 νοσηλεύτριες που κάνουν ό,τι μπορούν. Δεν υπάρχει ψυχολόγος ή ψυχίατρος, ειδικότητες απαραίτητες για τέτοιες συνθήκες με τόσες εκατοντάδες ξεριζωμένους και ειδικά μικρά παιδιά χωρίς κηδεμόνες.

«Τυγχάνει η προϊσταμένη της υπηρεσίας να είναι κοινωνική λειτουργός, αλλιώς θα είχαμε και εκεί έλλειψη», μας λένε.

Απάνθρωπες εικόνες
Απάνθρωπες εικόνες
«Φυσικά και εδώ μέσα γίνεται ό,τι και σε μια κανονική φυλακή, έχουμε συμπλοκές και αυτοκτονίες, αναγκαζόμαστε να κάνουμε τους σεκιούριτι αντί τους κοινωνικούς λειτουργούς», λέει ο Θ.Φ.

Αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση με τους ξεριζωμένους

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της δομής στο νησί, στάθηκε δίπλα στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων για καμία δημιουργία «φυλακής ψυχών» ούτε εκεί, ούτε και πουθενά αλλού. Το δράμα των προσφύγων, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, συνεχίζεται στα κέντρα κράτησης.

Το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ΕΕ και στήριξαν με συνέπεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινή της ΝΔ, αποτελεί το έδαφος για τον εγκλωβισμό σε συνθήκες φυλάκισης στα νησιά του Αιγαίου, όπως και στην ενδοχώρα.

Μπροστά σε αυτή την τραγωδία δίχως τέλος, τα Συνδικάτα και οι φορείς της περιοχής έχουν πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης στους πρόσφυγες, όπως συλλογή φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και αναμέτρησης με την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που «γεννά» τα καραβάνια των ξεριζωμένων.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ
90 χρόνια οργανωτής της πάλης μαζί με τα σωματεία και τους φορείς των νησιών

Από την παναιγαιακή κινητοποίηση στην Αθήνα

Eurokinissi

Από την παναιγαιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην ετήσια απολογιστική Συνέλευση Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Σάμου - Ικαρίας, που φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής, αγώνων και δράσης.

«Συνδικάτα μαζικά, πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων, με δυνατό Εργατικό Κέντρο, είναι το καθήκον για το επόμενο διάστημα»: Αυτό το καθήκον αποτυπώθηκε στην εισήγηση του ΔΣ, με τα συνδικάτα να επαναλαμβάνουν το σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που σφράγισε τις κινητοποιήσεις των δύο τελευταίων χρόνων και τη δράση του Εργατικού Κέντρου, πρωτοβουλίες που αγκαλιάστηκαν από τον λαό και στα δύο νησιά.

Πλούσια πείρα και αγωνιστικός σχεδιασμός

«Οργανώσαμε 9 απεργιακές μάχες. Δύο για το έγκλημα στα Τέμπη, την Πρωτομαγιά, την πανσαμιακή στις 12 Φλεβάρη για την Υγεία και τις πανελλαδικές. Οργανώσαμε πολλές παρεμβάσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις για την Υγεία όλο τον χρόνο. Σημαντικότερη στιγμή, η πρωτοβουλία που πήραμε με την πανσαμιακή απεργία και στη συνέχεια ο μεγάλος παναιγαιακός συντονισμός από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, από 251 Εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σωματεία, συλλόγους και φορείς, με κοινό πλαίσιο πάλης και κινητοποιήσεις στις 31 Μάρτη στο υπουργείο Υγείας και την 1η Απρίλη στο υπουργείο Ναυτιλίας, για τις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και τις συγκοινωνίες».

Από τη συνέλευση του Εργατικού Κέντρου
Από τη συνέλευση του Εργατικού Κέντρου
«Κάναμε δεκάδες παρεμβάσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και αναδείξαμε ζητήματα για το μεροκάματο, τις ΣΣΕ, τα μέτρα ασφαλείας, το ωράριο εργασίας κ.ά. Σταθήκαμε στο πλευρό συναδέλφων σε χώρους δουλειάς. Καταγγείλαμε τα εγκλήματα κράτους και εργοδοσίας, που βάζουν την υγεία και την ασφάλειά μας στο ζύγι του "κόστους - οφέλους"», αναφέρθηκε στην εισήγηση.

Τονίστηκε η σημασία του προσανατολισμού του Εργατικού Κέντρου και των συνδικάτων στην καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της εμπλοκής της χώρας στους σχεδιασμούς των ΕΕ - ΝΑΤΟ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, εντείνοντας τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Παράλληλα, οι αγωνιστικές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης στάθηκαν σε πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος για όλα τα ζητήματα που «καίνε» το νησί της Σάμου, όπως η δημιουργία επιτροπής κατά των πλειστηριασμών, με παρεμβάσεις στο ΚΥΤ και στα ξενοδοχεία ώστε να γνωρίσουν οι εργαζόμενοι τα συνδικάτα, να οργανωθούν απέναντι στις συνθήκες - λάστιχο που επικρατούν, ειδικά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αποφασίστηκε ακόμα η δημιουργία Στεκιού Νεολαίας, ως μια συμβολή για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο των νέων.

Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά

Στη Γενική Συνέλευση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Λάφης, πρόεδρος του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, και μίλησε για τα προβλήματα των αγροτών. «Η παραγωγή είναι μικρή και η ενίσχυση των αγροτών κάθε χρόνο είναι μειωμένη κατά 30%. Σε συνδυασμό με το πανάκριβο ενεργειακό κόστος, αποτέλεσμα της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, οι αγρότες γονατίζουμε. Και τώρα έρχονται και μας λένε πως τα χρέη στον ΕΦΚΑ θα τα δώσουν σε funds. Δεν θα περάσει!».

Παράλληλα κατήγγειλε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς τόσο με το κτηματολόγιο όσο και με την υπαγωγή στους δασικούς χάρτες το κόστος είναι δυσβάσταχτο, αφού χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για να γίνουν ενστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι η γη να δημεύεται, έτοιμη να παραδοθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους για «επενδύσεις».

Ο Δημήτρης Καλογερής καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων και την παράδοσή τους σε ιδιώτη, που αναγκάζει τους μικρούς ψαράδες να πληρώνουν ενοίκιο για να μπορούν να προστατεύσουν τις βάρκες τους. «Σκεφτείτε μια μικρή τράτα, που βγαίνει - δεν βγαίνει τον χειμώνα για ψαριά, να πρέπει να πληρώνει 600 ευρώ ενοίκιο τον χρόνο, όταν ο ιδιώτης που νοίκιασε το καταφύγιο από τον δήμο δεν έχει καταβάλει ένα ευρώ εδώ και πέντε χρόνια!». Και σημειώθηκε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις καταγγέλλοντας την πολιτική του κέρδους, που συνθλίβει τους μικρούς ψαράδες.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ