Με αφορμή την «εξάρθρωση» της εγκληματικής συμμορίας ΕΝΕΘ
ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 2021: Η δράση των φασιστοειδών ήταν γνωστή εδώ και χρόνια |
Υπενθυμίζεται ότι συνελήφθησαν 28 άτομα από τα 30 που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, που εμπλέκονται σε βανδαλισμούς σε σχολεία, αλλά και στα γραφεία του ΚΚΕ στη Νεάπολη, ενώ στα σπίτια τους κατασχέθηκε οπλισμός.
Βεβαίως, φασιστικές οργανώσεις όπως η συγκεκριμένη που «εξαρθρώθηκε» δεν είναι καινούργιες. Εδώ και χρόνια αλωνίζουν ανενόχλητες, σπέρνοντας το φασιστικό τους δηλητήριο, έχοντας αναπτύξει μια συνεχή και οργανωμένη παρουσία τρομοκρατώντας μαθητές που σήκωναν κεφάλι, στοχοποιώντας μέλη της ΚΝΕ και αγωνιστές, δρώντας μέσα και γύρω από σχολεία.
Είναι προκλητικό ότι φτάσαμε «σήμερα» σε συλλήψεις ενώ έχουν ήδη περάσει πάνω από τρία χρόνια από τις οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις των ομάδων αυτών στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Μια δράση που μαρτυρά ότι τέτοιες ομάδες έχουν δεσμούς με τον σκληρό πυρήνα του ίδιου του κρατικού μηχανισμού, με ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου και επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με το οργανωμένο έγκλημα, όπως συνέβαινε και με τη Χρυσή Αυγή, πριν ξεκινήσει η «απόσυρσή» της μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις επιθέσεις στο ΠΑΜΕ. Ακόμα και τότε για να ξεκινήσει η δίκη πέρασαν πάνω από δύο χρόνια, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά από επτά χρόνια, ενώ τώρα είναι σε εξέλιξη το εφετείο, με πολλούς από τους καταδικασθέντες να είναι ελεύθεροι στα σπίτια τους.
Με βάση επίσης τα στοιχεία που προκύπτουν για τους συλληφθέντες προκύπτει το ερώτημα αν η «εξάρθρωση» αφορά τη ...μαρίδα της συμμορίας και αν παραμένουν άθικτοι οι αρχηγοί που σίγουρα διασυνδέονται με κρατικούς μηχανισμούς όπως συμβαίνει πάντα.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι τα γραφεία της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης παραμένουν ανοιχτά και σε λειτουργία, ενώ η δράση των φασιστοειδών στην πόλη φοράει και άλλη «ταμπέλα», όπως με τις ομάδες του «Ιερού Λόχου», που κατά καιρούς επιδεικνύουν τα «τάγματα εφόδου» τους.
Το πλήθος επιθέσεων που έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια η φασιστοσυμμορία που «εξαρθρώθηκε» επιβεβαιώνει πως δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, ότι τάχα αυτό το σάπιο, εχθρικό για τον λαό κράτος, το κράτος του κεφαλαίου, θα αντιμετωπίσει τέτοιες ομάδες. Είναι επιθέσεις που έχουν αποκαλυφθεί εδώ και χρόνια από τον «Ριζοσπάστη» και συνθέτουν την εικόνα ευρύτερου σχεδίου, με οργανωμένη, εγκληματική, μεθοδευμένη δράση, και με «πλάτες» μέσα σε κρατικές υπηρεσίες.
Ενδεικτικά όσα έγραφε ο «Ριζοσπάστης»:
Ποια είναι όμως η ΕΝΕΘ; Πρόκειται για οργάνωση που φέρεται να ιδρύθηκε το 2016 και αναπτύσσει κοινή δράση με τον «Ιερό Λόχο 2012», με στόχευση ειδικά στη μαθητική νεολαία. Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις μελών της, πρόκειται για «εθνικοσοσιαλιστές» και «πατριώτες» που δηλώνουν συνεχιστές της Χρυσής Αυγής, ενώ διατηρούν σχέσεις και με τον καταδικασμένο Κασιδιάρη και τα μορφώματά του.
Η δράση της αναζωπυρώθηκε το 2019 και κορυφώθηκε το 2021 - 2022, με επιθέσεις σε σχολεία, μαθητές και αντιφασίστες. Σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να λειτούργησαν ως ανάχωμα σε αγωνιστικές διαθέσεις μαθητών, αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων. Ο ναζιστικός χαρακτήρας των συμμοριών αυτών είναι ξεκάθαρος.
Το φασιστικό μόρφωμα βρισκόταν προφανώς σε αποστολή... Δεν είναι τυχαίο που ταυτόχρονα με τις επιθέσεις στα ΕΠΑΛ είχαν προηγηθεί ή οργανώνονταν μαζικές κινητοποιήσεις των μαθητών.
Οπως δήλωνε χαρακτηριστικά τότε μαθήτρια στον «Ριζοσπάστη»: «Τους ενοχλεί που μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατούν με τη δράση τους και αυτό αναγνωρίζεται από τους μαθητές, που τους ανέδειξαν ψηλά στο 15μελές. Αυτό φαίνεται να τους έτσουξε πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα φοβούνται, τρέμουν μη νιώσουν οι μαθητές τη δύναμη του οργανωμένου συλλογικού αγώνα».
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη λέξη, όχι την πόλη, Σικάγο. Μόλις εκτοξευθεί σε μια φράση κοινότοπη τύπου Σικάγο γίναμε, χάρη στο προηγηθέν σινεμά, τις τωρινές φρέσκες τηλεοπτικές σειρές και την κυρίαρχη κουλτούρα της βίας στην επικοινωνία, η λέξη αυτή δεν παραπέμπει ούτε σε λίμνες και ειδυλλιακά τοπία, ούτε σε γεωγραφικές και τουριστικές προτάσεις. Οι ελάχιστοι άντε και να σκεφθούν την οικονομική σχολή του Σικάγο. Οι πολλοί θα σκεφθούν αυτόματα όπλα που πυροβολούν κατά ριπάς, γκάγκστερς, αίμα - όχι γυναικών της εργατικής Πρωτομαγιάς - και σκληρή και βρώμικη αστυνομία. Σφραγίδα Αλ Καπόνε. Ενα όνομα που έγινε και επιθετικός προσδιορισμός γκαγκστερικής επιχειρηματικής δράσης.
Δοκιμάστε να ανοίξετε μια συζήτηση με νέους της λεγόμενης μετεφηβικής ηλικίας ή και τριανταπεντάρηδες που παίζουν με τα κρυπτονομίσματα στις οθόνες τους, για τη φρικωδία της επέκτασης του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, κατ' άλλους ακήρυχτου, στην πραγματικότητα πολλαπλώς διακηρυγμένου στην Ανατολή, στην Ασία. Και θα δείτε πόσο γρήγορα θα βρεθείτε να μιλάτε με μια γενιά που έχει εκπαιδευτεί να επιλέγει καλύτερα όπλα από τον αντίπαλο σε μυριάδες παιχνιδομηχανές. Οι έμποροι όπλων και οι πολιτικοί του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος έχουν φροντίσει να διαφημίσουν την πραμάτεια τους ακόμα και στο μυαλό των νηπίων. Εχει προηγηθεί δε και μια μακρά περίοδος στρατηγικής διαφήμισης πολεμικών εφαρμογών και όπλων σε χώρες και περιοχές ολόκληρες πειραματόζωα. Στα πεδία βολής, φαιά νταμάρια όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι, που λέει κι ο ποιητής, στη Σύρια, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Κουρδιστάν, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Ουκρανία, έχουν δοκιμαστεί διαβολικά καλά όπλα. Ετσι σε δυο χώρες με πυρηνικό οπλοστάσιο, την Ινδία και το Πακιστάν, με ένα απέραντο αγροτικό κι εργατικό πάμφτωχο προλεταριάτο, Κινέζοι, Ρώσοι, Αμερικάνοι, Γάλλοι κι ίσως αύριο και.... Τουρκομάνοι αναλύουν τις επιδόσεις επί του πεδίου των drones, των πυραύλων, των ραντάρ και των αεροπλάνων τους. Διαχέουν την πληροφορία - πραμάτεια τους παντού, κι όπως διαβάζουμε στις πάντα σοβαρές αναλύσεις του «902» και του «Ριζοσπάστη», οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι βλέπουν το νέο φριχτό μέτωπο της ινδοπακιστανικής σύρραξης ως «σπάνια ευκαιρία». Επιτέλους λένε και πανηγυρίζουν ότι μπορούν να μελετήσουν τα κινεζικά όπλα που έχει προτιμήσει το Πακιστάν, έναντι του μείγματος ρωσικών και ΝΑΤΟικών όπλων που έχει επιλέξει η Ινδία. Πολεμοχαρείς και πολεμοκάπηλοι αργόσχολοι του διαδικτύου, οπορτουνίστες του ιντερνετικού χρήματος, εθνίκια και αρνητές της επιστήμης θα σου πιάσουν ευκολότερα κουβέντα για το αν την πατήσαμε με τα Ραφάλ κι αν πρέπει να φέρουμε κινέζικα αντιαεροπορικά στη Μύκονο να φυλάνε τις ξαπλώστρες.
Α, ξέχασα πως το Σικάγο είναι κι ένα καλό μιούζικαλ, αλλά ποιος τολμάει, πλην κομμουνιστών, να αντιπαραθέσει τη μουσική απέναντι στη βαρβαρότητα. Καλά η Ινδία είναι μακριά, σου λέει η πλειονότητα, την ώρα που χτυπάει το κουδούνι κι ο κούριερ φέρνει μαγιό από την Κίνα, ρακέτες από την Αυστραλία και γυαλιά ηλίου της μόδας από το Μαϊάμι...