Eurokinissi |
Από την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου του περασμένου Γενάρη |
Στο περιθώριο του ΑΣΣ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο, και αμέσως μετά από τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της ολομέλειας του ΑΣΣ, η τελετή υπογραφής Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και Μνημονίων Κατανόησης, ενώ ολοκληρώνοντας οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Τα Μνημόνια θα αφορούν κατά βάση διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου σε Ενέργεια, Ναυτιλία, διαμετακόμιση, εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Ανατ. Μεσόγειο, στρώνοντας έδαφος για επικίνδυνες διευθετήσεις. Διόλου τυχαία, Αθήνα και Κάιρο προβάλλουν ως πρότυπο συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου, η οποία αναγνώρισε μειωμένη επήρεια για την Ελλάδα ακόμα και νοτιοανατολικά του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, της Κρήτης, και γενικά αφορούσε μερική οριοθέτηση, «γκριζάροντας» όλη την περιοχή από ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο, κλείνοντας το ματάκι στην Αγκυρα και δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο.
Αλλωστε, αύριο και μεθαύριο μεταβαίνει ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της περιλάλητης «Θετικής Ατζέντας». Επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τ. Χατζηβασιλείου, ενώ στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ θα συμμετάσχουν 20 επιχειρηματίες από την Ελλάδα.
Στην Τουρκία θα ταξιδέψει την επόμενη βδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, συγκεκριμένα στην Αττάλεια για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται άλλη μια συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν. Λέγεται ότι τότε οι δύο υπουργοί θα οριστικοποιήσουν την ημερομηνία του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με συμμετοχή των Μητσοτάκη - Ερντογάν.
Ο ίδιος ο Γεραπετρίτης μιλώντας χτες σε εκδήλωση του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», έλεγε ότι το ΑΣΣ θα γίνει «εντός του θέρους», ενώ για τη «Θετική Ατζέντα» υπογράμμιζε το γεγονός ότι «υπάρχει μια σημαντική αύξηση του διμερούς εμπορίου», επιμένοντας ότι για να έχουμε «καλύτερη οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» πρέπει «η γεωπολιτική, διπλωματική στάση των δύο χωρών να είναι τέτοια που να επιτρέπει στην οικονομία να αναπτυχθεί».
Καθώς ο ίδιος βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και είχε «άτυπο, ιδιωτικό δείπνο» με τον Φιντάν, είπε ότι συζήτησαν «τα θέματα επικαιρότητας, δηλαδή τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα διεθνή και περιφερειακά, τα οποία εξάλλου αποτελούν κοινές προκλήσεις για την Ελλάδα και την Τουρκία», ενώ βάζοντας και ζήτημα τακτικής - για να... χωνεύονται οι επικίνδυνες διευθετήσεις - είπε για τα Ελληνοτουρκικά ότι το σημαντικό «είναι να προχωράμε με μικρά σταθερά βήματα, τα οποία θα απορροφώνται και από την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και από τις ίδιες τις κοινωνίες», με ό,τι αυτό σημαίνει.
Αλλωστε, ερωτηθείς για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ (στις εργασίες του οποίου αντιδρά η Αγκυρα και τις παρεμποδίζει με πολεμικά της πλοία, θέλοντας πρώτα να της ζητηθεί έγκριση ακόμα και για εργασίες στα βόρεια της Κρήτης), ο υπουργός απάντησε γενικά κι αόριστα ότι το έργο «θα συνεχιστεί με τον προσήκοντα τρόπο», χωρίς καμία διευκρίνιση για το πότε και πώς του έργου που βρίσκεται στις «μυλόπετρες» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ επιχειρείται να λειτουργήσει και ως μοχλός συνεκμετάλλευσης και διευθετήσεων.
Στάθηκε πάντως λαλίστατος για την «άριστη στρατηγική σχέση» της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, επιμένοντας ότι «σήμερα, βρίσκεται στο βέλτιστο επίπεδο που ήταν ποτέ». «Είναι μια συνεργασία η οποία έχει αναπτυχθεί συν τω χρόνω», πρόσθεσε πάντως, και πώς αλλιώς εφόσον η ΝΔ πάτησε πάνω στη δουλειά που της άφησε στρωμένη ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. με την εκκίνηση του περιλάλητου Στρατηγικού Διαλόγου το 2018 ή την προεργασία για τις επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις. Ταυτόχρονα δεν ξέχασε να επισημάνει τη «στρατηγική σχέση με το Ισραήλ», το κράτος - δολοφόνο, που ξεκίνησε νέο κύκλο αίματος, εξοντώνοντας όσους Παλαιστίνιους έχουν επιζήσει από τις μέχρι τώρα επιδρομές, ενώ βομβάρδισε ακόμα και σκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια και προορισμό τη Γάζα.
Στην Αγκυρα έφτασε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τόμας Μπάρακ, τονίζοντας στις πρώτες του δηλώσεις ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της συμμαχίας ΗΠΑ - Τουρκίας στο επίπεδο που της αξίζει. Πάντα είχαμε υπέροχη σχέση, αλλά πρέπει να γίνει εξαιρετική».
Στο μεταξύ, τη σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον στη διαπραγμάτευση μιας στενότερης συνεργασίας με την Αγκυρα καταγράφει και ανάρτηση του Τραμπ για την προχτεσινοβραδινή του συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τη σχέση τους «εξαιρετική».
Από τη μεριά του, ο Ερντογάν είπε ότι στη συνομιλία «επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και του εμπορίου. Τόνισα ότι εκτιμώ τις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων συγκρούσεων και πολέμων στον κόσμο μας και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης, σταθερότητας και ηρεμίας στην περιοχή μας». Θυμίζουμε ότι και καθένας από τους δύο έλαβε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη χώρα του άλλου, για μια «συνάντηση ωφέλιμη για τις χώρες μας», όπως ανέφερε η Αγκυρα.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εντείνουν επαφές και με στρατιωτικά στελέχη χωρών της περιοχής, δεδομένων των πυρετωδών εξελίξεων και στα πεδία των μαχών όλης της γειτονιάς (βλ. αναζωπύρωση της σφαγής στη Γάζα αλλά και αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Υεμένη).
Πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσε σειρά επίσημων επαφών στις ΗΠΑ ο αρχηγός της κυπριακής Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Μεταξύ άλλων ο Τσιτσικώστας είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη στο αμερικανικό Πεντάγωνο, περιλαμβανομένου του υπαρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ συναντήσεις έγιναν και με την ηγεσία της Εθνοφρουράς της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ.
Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας, την προαγωγή της σταθερότητας και τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με ενημέρωση σε κυπριακά ΜΜΕ.
Με φόντο και την κλιμάκωση διεργασιών για τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, την περαιτέρω εμπλοκή της στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, αλλά και την πλήρη και μόνιμη κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφαλείας (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) Μάικλ Μίλερ (ο οποίος είναι υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για την εποπτεία σημαντικών προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας, όπως τα Foreign Military Sales - FMS, Excess Defense Articles - EDA και Article 10, τα οποία θεωρούνται «βασικά εργαλεία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων συμμαχικών και συνεργαζόμενων χωρών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, η επίσκεψη στο Πεντάγωνο «έδωσε την ευκαιρία να τεθούν τα θεμέλια για την ουσιαστική ενεργοποίησή τους, η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς».