ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2025
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να ρίξουμε «άκυρο» συνολικά στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας

Μιλάμε με την Χριστιάνα Τζίνι, εργαζόμενη με αλβανική καταγωγή, στέλεχος του ΚΚΕ στην Κέρκυρα, ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα στις 11 Μάη

Η Χρ. Τζίνι σε συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας
Η Χρ. Τζίνι σε συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας
Συνεχίζοντας τις συζητήσεις που έχει ανοίξει η εφημερίδα μας με πρωτοπόρους εργάτες - εργάτριες και αγωνιστές με καταγωγή από την Αλβανία ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα στις 11 Μάη, συζητάμε με την Χριστιάνα Τζίνι, εργαζόμενη στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κέρκυρα και στέλεχος του ΚΚΕ, η οποία μας μεταφέρει την εμπειρία της.

- Πες μας πώς βίωσες ως παιδί μεταναστών τη διαμονή σου στην Ελλάδα και ποια είναι η κατάσταση σήμερα για τους Αλβανούς μετανάστες.

- Οι γονείς μου, όπως και τόσοι άλλοι Αλβανοί μετανάστες, πέρασαν τα σύνορα προς την Ελλάδα στις αρχές του '90, άνεργοι, αβέβαιοι και μόνοι, αφήνοντας πίσω μια πατρίδα που παραδινόταν στο χάος του καπιταλισμού.

Ως μετανάστρια δεύτερης γενιάς, βίωσα κι εγώ από μικρή ηλικία τη σκληρή πραγματικότητα, την αγωνία για το αύριο. Οι γονείς μου δούλευαν αδιάκοπα, από το πρώτο φως της μέρας έως αργά το βράδυ, και έτσι από μικρή έμαθα να μένω μόνη, να φροντίζω τον μικρότερο αδερφό μου. Παράλληλα με τις δουλειές του σπιτιού, όπου αναγκαστικά έπρεπε να συνεισφέρουμε, σιγά σιγά άρχισα να γίνομαι τα μάτια και η φωνή τους σε γραφεία και υπηρεσίες. Ενα παιδί - διαμεσολαβητής, ένας μικρός μεταφραστής που προσπαθούσε να γεφυρώσει δύο κόσμους.

Με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την άνοδο της ξενοφοβίας, βρεθήκαμε ξανά στο στόχαστρο λόγω της καταγωγής μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις θρασύδειλες επιθέσεις φασιστών έξω από το σπίτι μας. Ηταν Οκτώβριος του 2014. Αφορμή, η συμμετοχή μου στη σχολική παρέλαση ως σημαιοφόρος και η ομιλία μου στο Πνευματικό Κέντρο για την 28η Οκτωβρίου. Παρά τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών της κωμόπολης, οι επιθέσεις αυτές συναντούσαν την ανοχή του κράτους. Ενα κράτος που με τις πολιτικές του γεννάει τον φασισμό, συντηρεί τη ξενοφοβία και την απαξίωση της ζωής μας. Φαινόμενα που δυστυχώς παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε τότε δεν έχουν αλλάξει και πολύ σήμερα. Από τη μια, μπορεί ως δεύτερης γενιάς μετανάστρια να έχω το αυτονόητο δικαίωμα της ιθαγένειας, ωστόσο αντιμετωπίζω την ίδια αβεβαιότητα που βίωσαν οι γονείς μας ερχόμενοι εδώ. Από την άλλη, οι γονείς μου έπειτα από 30 χρόνια ζωής στην Ελλάδα ακόμα πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να καλύψουν τη διαμονή τους, ακόμα έρχονται αντιμέτωποι με την τεράστια γραφειοκρατία, ειδικά όσον αφορά τα χαρτιά, την Ασφάλιση αλλά και την αδυναμία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας - υπηκοότητας.

- Πώς ήρθες σε επαφή με το εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του τους κομμουνιστές;

- Θυμάμαι τον πατέρα μου να εργάζεται στην τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν», να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες του Συνδικάτου Οικοδόμων και να παίρνει μέρος σε απεργίες. Οσο αφιλόξενο και εχθρικό στάθηκε το κράτος απέναντι σε εμάς τους μετανάστες, άλλο τόσο μεγάλη ήταν η αγκαλιά που μας άνοιξαν οι συνάδελφοί του και το Συνδικάτο. Ηταν αυτοί που στάθηκαν δίπλα του, στηρίζοντάς τον έμπρακτα μετά από ένα εργατικό ατύχημα στον χώρο εργασίας. Εκεί, μέσα από τη δική του εμπειρία, μάθαμε και εμείς τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματά σου, τι είναι η αλληλεγγύη και πώς χτίζεται ο συλλογικός αγώνας.

Αργότερα, ως φοιτήτρια στην Κέρκυρα, ήρθα σε επαφή με την ΚΝΕ, την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του ΚΚΕ. Τότε, οι ιστορίες της κομμουνίστριας παρτιζάνας γιαγιάς μου και του παρτιζάνικου Κομμουνιστικού Κινήματος στην Αλβανία, για την εγκαθίδρυση του σοσιαλιστικού κράτους, απέκτησαν νόημα. Επαψαν να είναι απλά εφηβικές γοητευτικές ιστορίες. Μετατράπηκαν στη στέρεη γη που υποδέχτηκε το δικό μου άλμα στην αναζήτηση της αλήθειας, στα «γιατί» της καθημερινότητας, της αδικίας και της εκμετάλλευσης. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με δίδαξαν την ανάγκη της οργάνωσης για την πραγματική αλλαγή, τον σοσιαλισμό.

- Μπροστά και στις εκλογές στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, τι ακούς να συζητιέται ανάμεσα στους συμπατριώτες σου; Τι τους καλείς να κάνουν;

- Στην Ελλάδα οι Αλβανοί μετανάστες δεν ζουν σε έναν κόσμο με ψευδαισθήσεις, γνωρίζουν καλά πού πατούν και πού βρίσκονται. Ολοι μας ακούμε και συζητάμε για «εκσυγχρονισμό» της Αλβανίας, για τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της «Αλβανικής Ριβιέρας», για την προετοιμασία και ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Ποιον κοροϊδεύουν; Μήπως δεν έχουμε προσωπική πείρα τι σημαίνουν όλα αυτά; Οπως εδώ, έτσι και στην Αλβανία συγγενείς και συμπατριώτες μας συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, περιμένοντας επιδόματα για να συμπληρώσουν το μηνιαίο κόστος του νοικοκυριού. Τα κύματα μετανάστευσης καλά κρατούν. Η σύνταξη των παππούδων μας δεν αντιστοιχεί στα χρόνια εργασίας τους.

Για τους μετανάστες υπάρχει η αμφισβήτηση του ντεμέκ διπόλου «Σοσιαλιστικό ή Δημοκρατικό Κόμμα». Να ρίξουμε «άκυρο» όχι μόνο στις εκλογές, αλλά συνολικά στην πολιτική που μπαίνει εμπόδιο στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας και για το καπιταλιστικό κέδρος τσακίζει τις ζωές μας. Να ανασυνταχθεί το ταξικό εργατικό κίνημα. Πολύτιμος οδηγός είναι η πείρα μας στην Ελλάδα, μέσα από το οργανωμένο κίνημα και στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τον κατάλογο των λεγόμενων «ασφαλών τρίτων χωρών» και την ένταση των απελάσεων

Την πολιτική καταστολής της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες με τη δημιουργία καταλόγου λεγόμενων «ασφαλών τρίτων χωρών» στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «επίσπευση της εφαρμογής» μέρους προβλέψεων του αντιδραστικού πακέτου του «Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» της ΕΕ, έναν χρόνο πριν την πλήρη εφαρμογή του, σηματοδοτεί την επίσπευση και κλιμάκωση της καταστολής και των απελάσεων για τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ως κίνηση σημαδεύεται από τους ανταγωνισμούς που εντείνονται εν μέσω γενικευμένης πολεμικής προετοιμασίας από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.

Η πρόταση έχει δύο πτυχές που συμπληρώνουν το πλαίσιο για την επιτάχυνση και ένταση των απελάσεων. Την άμεση απόρριψη αιτήσεων ασύλου με φαστ τρακ προσχηματικές διαδικασίες στα σύνορα για όσους προέρχονται από χώρες με ποσοστό αναγνώρισης έως 20%, και τη δημιουργία καταλόγου με τον χαρακτηρισμό σκοπιμότητας «7 χωρών ως ασφαλείς τρίτες χώρες» το Μπανγκλαντές, την Κολομβία, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Μαρόκο, την Τυνησία και το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του, καθώς κι όλες τις υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες, στις οποίες θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα οι απελάσεις.

Αυτή λειτουργεί σε συνδυασμό με τον αντίστοιχο πρόσφατο κανονισμό για το «κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για τις επιστροφές» που προβλέπει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε τρίτες χώρες επί πληρωμή με την ονομασία «κόμβοι επιστροφής». Το συγκεκριμένο πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε από τις πρώτες να το χαιρετίσει ως δήθεν «νέες, καινοτόμες ιδέες» και δήλωσε πρόθυμη να συμμετάσχει στην εφαρμογή του.

Ωστόσο, αυτό συνιστά την τελευταία λέξη της βαρβαρότητας σε βάρος των ξεριζωμένων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση των «δημοκρατικών αξιών» και της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως την παρουσιάζουν τα κόμματα της «βολικής αντιπολίτευσης» και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για αποφάσεις που εντάσσονται στην επιχείρηση ενταφιασμού της Σύμβασης της Γενεύης, η οποία κατοχυρώνει το καθεστώς του πρόσφυγα με βασικά δικαιώματα και την εξατομικευμένη εξέταση του αιτήματος ασύλου του. Αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί ταυτόχρονα και το «κυνήγι» του απαραίτητου φθηνού εργατικού δυναμικού με τσακισμένα δικαιώματα για τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, σε ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τις διακρατικές συμφωνίες του σύγχρονου δουλεμπορίου που υπογράφει η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της με τρίτες χώρες ανά τον κόσμο.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται:

- Στο γεγονός ότι οι "ταχείες και συνοριακές διαδικασίες ασύλου" θα οδηγήσουν σε μη εξατομικευμένες και προσχηματικές εξετάσεις των αιτήσεων ασύλου με προδιαγεγραμμένη την απόρριψή τους προς απέλαση κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων.

- Στο γεγονός ότι από τη στιγμή που ο κατάλογος "ασφαλών τρίτων χωρών" είναι "δυναμικός" και θα αναθεωρείται, ανοίγει ο δρόμος με βάση τις προβλέψεις του "Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο" για επιστροφές και απελάσεις ακόμα και σε εμπόλεμες χώρες, σε δήθεν "ασφαλή" τμήματά τους.

- Στο γεγονός ότι ο κατάλογος "ασφαλών τρίτων χωρών" σε συνδυασμό με τη νομική δυνατότητα δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης σε τρίτες χώρες προωθεί τη βαρβαρότητα εξορίας ξεριζωμένων ανθρώπων λόγω πολέμου και άλλων αιτιών, σε χώρες που ουδεμία σχέση έχουν και σε καθεστώς κράτησης σε άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει με τη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας».

Κι άλλα αυταρχικά μέτρα κατά των ξεριζωμένων

Την ώρα που οι ξεριζωμένοι θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, χτες σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου αυτόν τον μήνα, με το οποίο αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών.

«Θα φέρω στο υπουργικό συμβούλιο, μέσα στον Μάιο, νόμο που θα δίνει έμφαση στη διοικητική κράτηση και επαύξηση του αξιόποινου για παράνομη είσοδο», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Η διάρκεια της διοικητικής κράτησης ήδη προβλέπεται για 18 μήνες και θα αυξηθεί σε 24 μήνες. Δηλαδή, δύο χρόνια παραμονής σε προαναχωρησιακό κέντρο».

Συνεχίζοντας είπε ότι «στο πρώτο τρίμηνο (σ.σ. του 2025) οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατά 27%. Στον ενάμιση μήνα που βρίσκομαι στο υπουργείο, ο πληθυσμός στις δομές έχει μειωθεί κατά 12,9%. Αυτό δείχνει έναν αποτελεσματικότερο έλεγχο (σ.σ. έτσι βαφτίζονται η καταστολή και οι "φράχτες" στα σύνορα) και είναι κατεύθυνση στην οποία συνεχίζουμε».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνος Λογοθέτης ζήτησε από τους διοικητές των δομών να επισπευσθεί η έξωση από τις προσφυγικές δομές για όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το αίτημα έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς σε μια σειρά δομές είναι εκατοντάδες οι άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή έχει απορριφθεί το αίτημά τους, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά και άτομα με αναπηρία, που κινδυνεύουν να καταλήξουν άστεγοι.

Νέο ναυάγιο στη Χίο

Στο μεταξύ, ένας ξεριζωμένος εντοπίστηκε χτες νεκρός σε παραλία στην ευρύτερη περιοχή των Καρδαμύλων Χίου, προς τις Αμάδες, από την αστυνομία που ερεύνησε την περιοχή.

Για τον νεκρό ειδοποίησαν την αστυνομία άλλοι κατατρεγμένοι, από μια ομάδα περίπου 28 ατόμων που αποβιβάστηκαν στην ακτή και ανέβηκαν ψηλότερα, στην περιοχή Αμπελος, όπου και τους εντόπισαν οι αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ