ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Κλιμακώνεται η ΝΑΤΟική επέμβαση

Απ' όλα τα σημεία της Ευρώπης καταφθάνουν οι ΝΑΤΟικοί

Associated Press

Απ' όλα τα σημεία της Ευρώπης καταφθάνουν οι ΝΑΤΟικοί
ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΙΕΒΟ.-

Κλιμακώνεται η ΝΑΤΟική επέμβαση της «Απαραίτητης Συγκομιδής», καθώς κατά δεκάδες Βρετανοί, Ιταλοί και Ολλανδοί κατέκλυζαν χτες το αεροδρόμιο των Σκοπίων. Την ίδια, όμως ώρα, που η επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας, ο καθένας με τον τρόπο του, εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις για την έκβαση της επιχείρησης, ενώ στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, το Αλβανικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας απειλούσε να αποχωρήσει, με αφορμή την ανυπακοή του (Αλβανού) υπουργού Δικαιοσύνης, σε αίτημα του πρωθυπουργού για την έκδοση και σύλληψη στελέχους των αυτονομιστών που βρίσκεται στη Γερμανία.

Ολα αυτά δεν ήταν οι μόνες ενδιαφέρουσες εξελίξεις σχετικά με τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, καθώς η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέκρινε χτες απόφαση για την ελεύθερη - και με ελάχιστους όρους - μετακίνηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας!

Οι επιφυλάξεις των Πούτιν και Σρέντερ

Εντονες επιφυλάξεις για την επιτυχία του επίσημου σκοπού της ΝΑΤΟικής αποστολής στην ΠΓΔΜ (δηλαδή τη σταθερότητα στη χώρα διά του «αφοπλισμού» των αυτονομιστών) εξέφρασε χτες και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια και μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ενέκρινε τελικά τη συμμετοχή 500 Γερμανών στην «Απαραίτητη Συγκομιδή».


Associated Press

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η προσπάθεια σταθεροποίησης θα έχει αποτέλεσμα. Αλλά το αντίθετο (δηλαδή η μη πραγματοποίηση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης) θα ήταν καταστροφικό, γιατί θα σήμαινε εμφύλιο πόλεμο και αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε ο Σρέντερ μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ απομένει μία βδομάδα μέχρι τη συνεδρίαση της Βουλής που αναμένεται να εγκρίνει την αποστολή, παρά τις αντιδράσεις αρκετών - αλλά όχι πολλών - βουλευτών έναντι της γερμανικής συμμετοχής σε μία ακόμη επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Δεν ήταν η μόνη ενδιαφέρουσα δήλωση που έκανε χτες ο Σρέντερ. Σε συνέντευξη Τύπου προ της σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προσδοκώ από το Κοινοβούλιο να δει πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειες σταθεροποίησης (στην ΠΓΔΜ) και επίσης το γεγονός πως η Γερμανία δεν μπορεί να αφήσει μία τόσο σημαντική απόφαση στους Ευρωπαίους εταίρους της»(!).

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν στο Κίεβο όχι μόνον για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αλλά και για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι.

Ο Πούτιν δήλωσε: «Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες (για την επιτυχία της ΝΑΤΟικής αποστολής) επειδή εξαρτάται από το ότι οι (Αλβανοί) αυτονομιστές θα παραδώσουν πραγματικά τα όπλα τους και δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες γι' αυτό... Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης θα ήταν η προστασία των πολιτικών και πολιτιστικών θεσμών των Αλβανών, η μείωση της τρομοκρατίας και εγκληματικής δράσης στην ΠΓΔΜ».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είχε δηλώσει πως επιθυμεί τη στενή συνεργασία με τη Ρωσία, λέγοντας: «Ιδιαίτερα θα θέλαμε μαζί να δημιουργήσουμε μία ολοκληρωμένη Ευρώπη, όπου η Ρωσία και η Μακεδονία θα έχουν τους ίδιους ρόλους, να πολεμήσουν μη δημοκρατικά βήματα και να αντιμετωπίσουν την αταξία, το έγκλημα και την τρομοκρατία».


Associated Press

Επιπροσθέτως, ο διοικητής της ΝΑΤΟικής αποστολής στην ΠΓΔΜ, Γκάνερ Λανγκ αναγνώρισε ανοιχτά πως στόχος της αποστολής δεν είναι ο αφοπλισμός των Αλβανών αυτονομιστών, δηλώνοντας: «Στόχος της επιχείρησης δεν είναι ο αφοπλισμός των Αλβανών ανταρτών, αλλά το να γίνει μία κίνηση καλής θέλησης, ώστε να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία και να αποτραπεί η διολίσθηση της χώρας στον εμφύλιο»!

Σε πλήρη ανάπτυξη η ΝΑΤΟική στρατιά

Δεκάδες Βρετανοί, Ιταλοί και Ολλανδοί στρατιώτες κατέφθασαν χτες στο αεροδρόμιο των Σκοπίων προς ενίσχυση της «Απαραίτητης Συγκομιδής», η οποία είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης.

Το ίδιο 24ωρο, ο Καναδάς ανακοίνωνε πως θα συμβάλει στη ΝΑΤΟική επέμβαση στην ΠΓΔΜ με κάπου 200 στρατιώτες και η Βρετανία πως θα αυξήσει σε 1.900 το συνολικό αριθμό των οπλιτών που αποστέλλει στη χώρα.

Επιπλέον, περίπου 900 Αμερικανοί πεζοναύτες πρόκειται να ενισχύσουν μέχρι τα τέλη της βδομάδας τις δυνάμεις που επιτηρούν τη μεθόριο με την ΠΓΔΜ στα νοτιοανατολικά του Κόσσοβου. Οπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), Ρόι Μπράουν, οι συνολικά 875 οπλίτες, που «θα αφιχθούν στο Κόσσοβο για να συμμετέχουν στη στρατιωτική άσκηση "Ταχύς Γατόπαρδος", θα πυκνώσουν τις γραμμές της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας στα ανατολικά της γιουγκοσλαβικής επαρχίας».

ΝΑΤΟικό ξέφραγο αμπέλι η Γιουγκοσλαβία

Ενδιαφέρον και αίσθηση προκαλεί επίσης η χτεσινοβραδινή απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να δώσει άδεια «ειρηνικής διέλευσης» στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα σ' όλη την επικράτεια της χώρας, είτε αυτά αφορούν την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, είτε την υπόλοιπη Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας! Αυτό γίνεται ας σημειωθεί για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 1999, οπότε τερματίστηκαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί με γιουγκοσλαβικούς στόχους, ενώ ο μόνος «όρος» για την απρόσκοπτη μετακίνηση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι πως οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους έχοντας ξεχωριστά τα στρατιωτικά φορτία από τον οπλισμό και τα πολεμοφόδιά τους...


ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αποπέμφθηκε ο πρεσβευτής στις ΗΠΑ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς αναγκάστηκε χτες να διατάξει, μετά από πολλά θερμά επεισόδια, την απομάκρυνση του πρεσβευτή της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από την Ουάσιγκτον, Μίλαν Στ. Πρότιτς, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου ενάντια του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Βόγισλαβ Κοστούνιτσα αλλά και τα επικριτικά, αν όχι υποτιμητικά κατά καιρούς, σχόλια σε βάρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης...

Ο μέχρι πρότινος πρεσβευτής της Γιουγκοσλαβίας στις ΗΠΑ, γνωστός για το αντικομμουνιστικό του μένος, αλλά και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε από την Ουάσιγκτον για τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είχε πρόσφατα δηλώσει, μεταξύ πολλών άλλων, πως ο «Πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα ολοκληρώνει τον κύκλο του, καθώς ξεκίνησε από πολέμιος σε ένας από τους τελευταίους υποστηριχτές του κομμουνισμού»... Αυτό υποτίθεται πως ήταν η αφορμή για να ζητήσει ο Πρόεδρος Κοστούνιτσα την απομάκρυνσή του... Ομως, είχαν προηγηθεί πολλά άλλα...

Κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, ο Πρότιτς είχε κατηγορήσει τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση για ανικανότητα, για ασυνεννοησία και επιπολαιότητα στο χειρισμό διπλωματικών ζητημάτων, ενώ αυτοβούλως (δηλαδή δίχως καμία συνεννόηση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) είχε θέσει στον Πατριάρχη Παύλο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ζήτημα πλήρους διαχωρισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, προκαλώντας σάλο στη σερβική κοινή γνώμη... Σ' όλα αυτά τα δείγματα μίας τουλάχιστον μη δεοντολογικής, για πρεσβευτή χώρας, συμπεριφοράς, πολιτικοί παρατηρητές πρόσθεσαν και άλλον ένα λόγο για την αποπομπή του Πρότιτς: η απομάκρυνσή του πρέπει να εντάσσεται στην κλιμάκωση της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στην οποία έχει περιέλθει εδώ και μέρες ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Αλλωστε ο Πρότιτς θεωρούνταν «προστατευόμενος», μεταξύ άλλων, και του νυν πρωθυπουργού της Σερβίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ