ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά»

Αγωνιστική συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο «Αλεστά Λουκά» στο Πολύκαστρο του Κιλκίς

Associated Press

Την αντίθεσή τους στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στα Σκόπια εξέφρασαν με τη δυναμική τους παρουσία μπροστά στο στρατόπεδο «Αλεστά Λουκά» φιλειρηνικοί πολίτες, που συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα αντιπολεμικών κινήσεων της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, καθώς και της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της τελετής αναχώρησης οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική της, ενώ νεολαίοι της ΚΝΕ έγραφαν συνθήματα στις πύλες του στρατοπέδου κατά των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική. «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι την ώρα που δέκα Ελληνες αξιωματικοί από τους προπομπούς της αποστολής, επιβαίνοντας σε δύο τζιπ, εξέρχονταν από την πύλη του στρατοπέδου με προορισμό τα Σκόπια.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους έξω από την πύλη του στρατοπέδου ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζιώκας κατήγγειλε την κυβέρνηση για την επισημότητα που θέλει να προσλάβει η τελετή αναχώρησης των Ελλήνων στρατιωτών που συμμετέχουν στη νέα επιχείρηση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας το όλο σκηνικό πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας. Ακόμη στελέχη του φιλειρηνικού κινήματος επισήμαναν την παρουσία στρατιωτικών που φωτογράφιζαν μέσα από το στρατόπεδο τους διαδηλωτές και μιλώντας από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης, καταδίκασαν το έργο φακελώματος των πολιτών, στο οποίο συστηματικά πλέον επιδίδονται οι διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας. Τέλος να σημειωθεί ότι το ψήφισμα των συγκεντρωμένων αρνήθηκε να το παραλάβει ο διοικητής του στρατοπέδου, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε εξουσιοδότηση να παραλαμβάνει μηνύματα!

Μετά από αυτό οι εκπρόσωποι των αντιπολεμικών επιτροπών και της ΕΔΥΕΘ θυροκόλλησαν στην πύλη του στρατοπέδου το ψήφισμα, στο οποίο σημειώνεται:

«Προς τον κ. Διοικητή του Στρατοπέδου

Η συμμετοχή της χώρας μας στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ, για την επιβολή της "Νέας Τάξης", θεωρούμε ότι είναι επιζήμια για το λαό και τη χώρα μας. Ο βρώμικος πόλεμος των 78 ημερών σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί ντροπή για το λαό μας.

Η συμμετοχή σε αυτές τις επιχειρήσεις, που καλύπτονται με το μανδύα της "επιβολής της ειρήνης", πέρα από τις καταστροφές που επιφέρει σε βάρος άλλων λαών, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και των Ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών.

Η νέα επιχείρηση του ΝΑΤΟ τίποτα το καλό δεν προμηνύει για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Θεωρούμε ότι είναι προετοιμασία για κλιμάκωση του πολέμου νοτιότερα.

Παρακαλούμε να διαβιβάσετε στους προϊσταμένους σας την αντίθεσή μας για τη συμμετοχή της χώρας μας στη νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Απαιτούμε να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι, να ματαιωθεί η ελληνική στρατιωτική αποστολή στην ΠΓΔΜ. Θεωρούμε ότι ο ελληνικός στρατός μία αποστολή έχει: Να προστατεύει τα σύνορα της χώρας από κάθε ξένη επιβολή».

Να σημειωθεί ότι τα μέλη των αντιπολεμικών κινήσεων της Θεσσαλονίκης αναχώρησαν στις 8 το πρωί μπροστά από τη Λαχαναγορά και με κομβόι αυτοκινήτων έφθασαν λίγο μετά τις 9 στο Πολύκαστρο, όπου και παρατάχθηκαν μπροστά στην πύλη κρατώντας σημαίες της ειρήνης και φωνάζοντας συνθήματα.

«Του ΝΑΤΟ τα στρατεύματα κάνουν κατοχή - Να φύγουν τώρα από τη Βαλκανική», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά - έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Οπως δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζιώκας, η ειρηνική αυτή συγκέντρωση έγινε προκειμένου να εκδηλωθεί το αντιΝΑΤΟικό φρόνημα του λαού μας και η αντίθεση στην απόφαση συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. «Ηρθαμε να μας ακούσουν οι στρατευμένοι μας και να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Φοβούμαστε ότι η κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν εκεί γρήγορα θα τους κάνει να θυμηθούν τα λόγια μας, έτσι όπως τα θυμήθηκαν οι στρατιώτες που πήγαν στο Κόσσοβο και είναι γνωστό τα προβλήματα που είχαν με το ουράνιο και τις άλλες δυσκολίες», επισήμανε ο ομιλητής.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να εμποδίσουμε τα δολοφονικά τους σχέδια

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

Τους σοβαρούς κινδύνους που σηματοδοτεί για την ευρύτερη περιοχή, με άμεσες συνέπειες και για την Ελλάδα, ο νέος γύρος στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, με το ελληνικό έδαφος να χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για το διαμελισμό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επισημαίνει στη δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ι. Μίτρεβα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει στον ελληνικό λαό κάλεσμα αντίστασης, για να μπει εμπόδιο στην εφαρμογή αυτών των σχεδίων, και καταγγέλλει την άκρως επικίνδυνη για τη χώρα πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

«Το δικό μας μήνυμα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι να τους εμποδίσουμε, όσο μπορούμε, από την πλευρά του ελληνικού λαού, αλλά και μέσα και από μια προσπάθεια κοινής δράσης και στάσης με όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Κι όταν λέμε να τους εμποδίσουμε, τι εννοούμε: Αυτή η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, που πάει στη FYROM, ένα στόχο έχει. Να δρέψει καρπούς που θα οδηγήσουν στο διαμελισμό της γειτονικής χώρας. Θα είναι μια δύναμη που θα δράσει μονόπλευρα, που θα δυναμιτίσει παραπέρα τις εξελίξεις στη γειτονική περιοχή. Ενδιαφερόμαστε εξίσου και για την ακεραιότητα της γειτονικής μας χώρας. Γιατί ο διαμελισμός της FYROM θα οδηγήσει σε πολύ σοβαρές έως και τραγικές συνέπειες και για την Ελλάδα, για την εδαφική της ακεραιότητα, για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση είναι ο μεγάλος εθελοντής σ' αυτόν το νέο δολοφονικό γύρο. Ετσι εμείς τον ονομάζουμε. Η ελληνική κυβέρνηση πάνω απ' όλα ενδιαφέρεται να πάρει μέρος σ' αυτό το νέο πολεμικό παιχνίδι, να μη μείνει απ' έξω αυτή και οι επιχειρηματίες. Απ' αυτή την άποψη επωμίζεται τεράστιες ευθύνες. Είναι όμως ευκαιρία να βγάλουν συμπεράσματα και όλοι εκείνοι, πολιτικές δυνάμεις και παράγοντες και κάποιες δυνάμεις μέσα στο λαό, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία χειροκροτούσαν, πότε τη συμφωνία του "G8", πότε το "Σύμφωνο Σταθερότητας" ή παλιότερα έπαιρναν μέρος στα γνωστά συλλαλητήρια, λες και το πρόβλημα στα Βαλκάνια, το Α και το Ω, ήταν το όνομα της γειτονικής χώρας.

Αυτό που πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή μας είναι ότι έχουμε να κάνουμε με το ΝΑΤΟ, το οποίο θα δράσει με τη δύναμη των όπλων αλλά και με τη δύναμη της υποκρισίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι άκρως επικίνδυνη για τη χώρα. Και βεβαίως τα χέρια της τα νιώθει λυμένα γιατί έχει την αμέριστη συμπαράσταση της ΝΔ, ενώ αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, και άλλες πολιτικές δυνάμεις υπολείπονται από το να βάλουν το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο και να δουν όχι απλά το ΝΑΤΟ, αλλά τα ταξικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εκτός Ευρώπης. Να δουν τις βαρύτατες ευθύνες της ΕΕ.

Με κουτσουρεμένα, λοιπόν, συνθήματα και με κουτσουρεμένο αγώνα λύση δεν υπάρχει. Πρέπει να τους εμποδίσουμε. Να μην μπορέσουν να κάνουν ό,τι θέλουν την Ελλάδα, ως βάση για τη νέα επίθεση. Να μην υπάρχει ελληνικό στρατιωτικό σώμα έξω από τα σύνορά μας. Να σταματήσει πραγματικά αυτό το αίσχος να αναγορευτεί επίσημα το Γ΄ Σώμα Στρατού σε τμήμα του ΝΑΤΟ».

Διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

«Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να έχει παρουσία στα Βαλκάνια και πρέπει να συμβάλει στην επίλυση των διαφορών για την κατοχύρωση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή». Η λιτή αυτή δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αμέσως μετά το τέλος του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου, ήταν ενδεικτική για την πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και την αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στα Σκόπια.

Εξάλλου χτες, η υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ιλ. Μίτρεβα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών.

«Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέων αλλαγών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων και είμαστε υπέρ των πολυπολιτιστικών κοινωνιών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο Γ. Παπανδρέου, παράλληλα στις δηλώσεις του, χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη στα Σκόπια και ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που θα συμβάλλει τα μέγιστα στη διαδικασία που θα σταθεροποιήσει τη γείτονα χώρα». Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας διαβεβαίωσε την ομόλογό του ότι «οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν κάθε διάθεση να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και βεβαίως την οικονομική τους συμμετοχή και περαιτέρω επένδυση στη χώρα της». Τέλος έκανε την εκτίμηση ότι «η πολύ καλή συνεργασία έχει επιτρέψει να συμβάλει και σε ένα διαφορετικό κλίμα στην αντιμετώπιση του μόνου διμερούς μας προβλήματος που είναι το θέμα του ονόματος».

Υπέρμαχος της αποστολής ελληνικού στρατιωτικού σώματος στην ΠΓΔΜ, διεκδικώντας μάλιστα και τον τίτλο του πρωτοπόρου, είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλου, αμέσως μετά τη συνάντηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η ΝΔ έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση. Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ως επικεφαλής της Πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια, είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ότι πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να δραστηριοποιηθεί με την αποστολή δύναμης, έργο της οποίας θα είναι να βοηθήσει στην εμπέδωση ηρεμίας στην περιοχή. Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει θετική απάντηση εδώ και πολλούς μήνες».

Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσανατολισμένη σε ένα τρίπτυχο αρχών: Πρώτον, το απαραβίαστο των συνόρων. Δεύτερον, το ότι δε γίνεται ανεκτή η χρήση βίας και τα αποτελέσματα της χρήσης βίας. Και, τρίτον, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κι αυτός συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στις δηλώσεις του εξέφρασε αρχικά την αντίθεση του κόμματός του «προς κάθε ιδέα δημιουργίας προτεκτοράτων ή καντονιών, τα οποία θα εξυπηρετούν πολιτικούς στόχους, που σήμερα προωθούνται με μοχλό την ένοπλη δράση εξτρεμιστών». Στη συνέχεια προχώρησε στην πολιτική εκτίμηση ότι «τα Βαλκάνια έχουν μια κοινή στρατηγική προοπτική. Να είναι μέρος μιας ενωμένης Ευρώπης. Και στον 21ο αιώνα πρέπει οι χώρες οι βαλκανικές να πορευτούν με ειρήνη και συνεργασία και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω».

Παράλληλα, ο ίδιος πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση «να ζητήσει Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στα Βαλκάνια», καθώς και να ζητήσει «έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη στρατηγική σταθερότητας και ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γίνει συζήτηση στη Βουλή

Την άμεση ενημέρωση της Βουλής από την κυβέρνηση και τη διενέργεια συζήτησης για την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού τμήματος στην FYROM, ζητάει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με επιστολή της στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη. Στην επιστολή αναφέρεται:

«Κύριε πρόεδρε

Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση της χώρας μας αποφάσισε την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού τμήματος στην FYROM στα πλαίσια της δύναμης του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθεί στην περιοχή.

Γενικότερη είναι η διαπίστωση ότι παρά την υπογραφή συμφωνίας, η κατάσταση στην FYROM διαγράφεται αβέβαιη και επικίνδυνη που επιτείνεται από την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και την αποστολή στρατιωτικής δύναμης.

Λόγω της κατάσταση αυτής και τους κινδύνους που εγκυμονεί και επειδή η απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή ελληνικού τμήματος πάρθηκε χωρίς την έγκριση, αλλά και χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, απαιτείται η άμεση ενημέρωση της Βουλής από την κυβέρνηση και η διενέργεια συζήτησης με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του κανονισμού»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ