ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1819 Πεθαίνει ο Τζέιμς Βατ. Σκοτσέζος μηχανικός που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην τελειοποίηση της ατμομηχανής.

Στις πρώτες ατμομηχανές ο ατμός θερμαινόταν και ψυχόταν μέσα σε έναν κύλινδρο. Ο Βατ σχεδίασε ένα νέο είδος μηχανής, στο οποίο ο ατμός κρύωνε έξω από τον κύλινδρο, γεγονός που παρείχε στη μηχανή μεγαλύτερη ισχύ.

Ο Τζέιμς Βατ επινόησε πολλούς τρόπους για τη βελτίωση των ατμομηχανών, οι οποίοι εφαρμόστηκαν και σε άλλες μηχανές. Ανάμεσα στις εφευρέσεις του Βατ είναι ακόμη ο έλικας των πλοίων και το υδρόμετρο, με το οποίο μετράμε την πυκνότητα των υγρών.

Οι ανακαλύψεις του Βατ έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας που τότε βρισκόταν στα σπάργανα όσον αφορά την παραγωγικότητά της. Οπως, επίσης, οι εφαρμογές της ατμομηχανής στις μεταφορές προκάλεσαν επανάσταση.

1975: «Εις θάνατον» οι πρωταίτιοι της χούντας

Οι πρωταίτιοι της χούντας στο δικαστήριο. Διακρίνονται από τα αριστερά: Γ. Παπαδόπουλος, Γ. Μακαρέζος, Στ. Παττακός, Γρ. Σπαντιδάκης και πίσω οι Οδ. Αγγελής και Δ. Ιωαννίδης
Οι πρωταίτιοι της χούντας στο δικαστήριο. Διακρίνονται από τα αριστερά: Γ. Παπαδόπουλος, Γ. Μακαρέζος, Στ. Παττακός, Γρ. Σπαντιδάκης και πίσω οι Οδ. Αγγελής και Δ. Ιωαννίδης
Με την ανακοίνωση των ποινών τελειώνει στις 24 Αυγούστου 1975 η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό, κρίνοντάς τους ενόχους για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

Η δίκη είχε αρχίσει στις 28 Ιούλη 1975 σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, για λόγους ασφαλείας.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Παπαδόπουλος παίρνει το λόγο και δηλώνει:

«Υπήρξα αρχηγός της επαναστάσεως (...). Ως εκ τούτου αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως, δι' όλους όσοι συμμετέσχον εις την εκδήλωσίν της και δι' όσα έπραξαν εντός του πνεύματος των διαταγών. Δε θα με ξανακούσητε εις το Δικαστήριόν σας. Θα αναμένω την απόφασίν σας (...)». Δήλωση αναλήψεως ευθυνών κάνουν στη συνέχεια οι Παττακός και Μακαρέζος, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν: «Γνωρίζω την κατηγορία, αλλά δεν την αποδέχομαι». Αμετανόητοι, θρασείς, προκλητικοί.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της δίκης είναι ότι γίνεται χωρίς πολιτική αγωγή (κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης), ενώ οι δικηγόροι των πραξικοπηματιών αποχωρούν με δήλωση ότι η καταδίκη των πελατών τους είναι προαποφασισμένη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης καλούνται να καταθέσουν 65 μάρτυρες κατηγορίας και μερικοί μάρτυρες υπεράσπισης.

Ως μάρτυρες κατηγορίας καταθέτουν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες με εξαίρεση τον Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, τον οποίο το δικαστήριο δεν κάλεσε να καταθέσει.

Στις 23 Αυγούστου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιάννης Ντεγιάννης διαβάζει την απόφαση του δικαστηρίου.

Την ίδια μέρα από κυβερνητική ανακοίνωση διαφαίνεται ότι οι επιβληθείσες θανατικές καταδίκες θα μετατραπούν. Ξεσπά θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα να κινηθεί η διαδικασία για τη μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.

Στις 29 Αυγούστου ο Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση 1.000 αξιωματικών, διαβεβαιώνει για την έκταση των ποινών των τριών πρωταιτίων, δηλώνοντας: «Οταν ομιλούμε για ισόβια δεσμά, εννοούμε ισόβια δεσμά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ στο «Ριζοσπάστη» το 5ο μέρος του άρθρου του ιστορικού Κουρτ Γκοσβάιλερ «Τα πολλά στρώματα του κρεμμυδιού που λέγεται Γκορμπατσόφ». Σήμερα αναφέρεται στην ανοιχτή παραίτηση της ηγεσίας του ΚΚΣΕ από το σοσιαλιστικό διεθνισμό, με την προπαγάνδιση του «κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού», αλλά και την άρνηση της Οχτωβριανής Επανάστασης με το μανδύα της πίστης σ' αυτήν (σελίδα 10)

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, για τους διευθυντές της Τράπεζας Ελλάδας, είναι τμήμα μιας γενικότερης ταξικής πολιτικής που αποτελεί σκάνδαλο, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τράπεζας Ελλάδας (σελίδα 11)

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑΝ την κοροϊδία του υπουργού Γεωργίας τα μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων, που πήγαν να του θέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματα των γεωπόνων του δημοσίου και χτες κατήγγειλαν με ανακοίνωση τη στάση του (σελίδα 12)

ΛΙΓΕΣ ώρες μετά την επικύρωση της διαδικασίας ξεπουλήματος των «Ελληνικών Πετρελαίων» από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση στα ΕΛΠΕ αποκάλυψε ότι, στην πραγματικότητα, κύριος άξονας και κριτήριο της πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια δεν είναι η ανάπτυξη του ομίλου σαν μια επιχείρηση που ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, αλλά η προοπτική της ιδιωτικοποίησή της (σελίδα 13)

ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, τις κοινές της παραμέτρους με τις παραδόσεις άλλων πολιτισμών, την επίδρασή της στις σημερινές θεατρικές αναζητήσεις, την ανάδειξη των κοινών μύθων της ανθρώπινης περιπέτειας εν γένει, θα βάλουν κάτω από το καλλιτεχνικό και θεωρητικό «μικροσκόπιο» οι εκδηλώσεις με τίτλο «Κύκλος της Νότιας Γης - Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος», που αρχίζουν σήμερα στη Μεσσηνία, θα μεταφερθούν στην Πετρούπολη και θα ολοκληρωθούν την 1/9 (σελίδα 23)

ΚΑΙΡΟΣ

Στη νοτιοανατολική Ελλάδα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί με τάση περαιτέρω ενίσχυσης κατά τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16-30, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18-33, στα νησιά από 22-31 και στη Θεσσαλονίκη από 19-30 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-33 βαθμούς.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

79 Στην Ιταλία καταστρέφεται από έκρηξη του Βεζούβιου η πόλη της Πομπηίας μαζί με άλλες δύο και χιλιάδες άτομα σκοτώνονται. Η Πομπηία θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή λάβα.

410 Ο Αλάριχος και οι Βησιγότθοι κυριεύουν τη Ρώμη.

1572 Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Με αφορμή το γάμο του βασιλιά των Ουγενότων Ερρίκου της Ναβάρας με την καθολική πριγκίπισσα Μαργαρίτα, 5.000 (άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 30.000) Ουγενότοι σφάζονται στο Παρίσι και η σφαγή συνεχίστηκε ως το επόμενο μεσημέρι.

1920 Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας ο ελληνικός στρατός μπαίνει στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης.

1921 Στη Μικρά Ασία αρχίζει η μάχη του Σαγγάριου ποταμού ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό στρατό.

1930 Συνέρχεται το 5ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

1944 Κηρύσσεται παλλαϊκή απεργία Εθνικής Σωτηρίας.

1994 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μονογράφουν συμφωνία που δίνει αυτονομία στους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Οχθη. Η αυτονομία αφορά πέντε τομείς: Τη μόρφωση, την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική πρόνοια και τον τουρισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ