ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η πολιτική των δολοφονιών συνεχίζεται...

Αποτυχημένες απόπειρες «επιλεκτικών δολοφονιών». Οι ισραηλινοί πύραυλοι αστόχησαν, παρ' όλα αυτά είχαν ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες

Associated Press

Αποτυχημένες απόπειρες «επιλεκτικών δολοφονιών». Οι ισραηλινοί πύραυλοι αστόχησαν, παρ' όλα αυτά είχαν ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες
ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΠΕΚΙΝΟ.-

Το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο την πολιτική των «επιλεκτικών δολοφονιών» του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν: χτες το πρωί δύο πύραυλοι έπληξαν αυτοκίνητο, που κινούνταν σε δρόμο της πόλης Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, στο οποίο επέβαινε ο Τζιχάντ αλ-Μουσαϊμί, ηγετικό στέλεχος του κινήματος της Φατάχ. Αυτόπτες Παλαιστίνιοι είπαν ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ελικόπτερα, ωστόσο πηγές του ισραηλινού στρατού είπαν στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι επρόκειτο για πυραύλους εδάφους - εδάφους. Ο πρώτος πύραυλος χτύπησε το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, ραντίζοντας το υπόλοιπο αμάξι αλλά και το χώρο με θραύσματα. Ο Αλ-Μουσαϊμί, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι, δήλωσε ότι βγήκε από το αμάξι πριν το χτυπήσει ο δεύτερος πύραυλος, ο οποίος το μετέτρεψε σε καπνίζοντα συντρίμμια. Παλαιστίνιοι γιατροί στο νοσοκομείο Ραφίντια δήλωσαν ότι πέρα του «στόχου» των Ισραηλινών, άλλοι τρεις άνθρωποι, ένας που βρισκόταν μαζί του στο αυτοκίνητο και δύο παριστάμενοι τραυματίστηκαν, ωστόσο κανενός από τους τρεις η ζωή δε διέτρεχε άμεσο κίνδυνο. Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί τον Αλ-Μουσαϊμί ενεχόμενο «σε πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών».

Η μητέρα και οι αδελφές του νεκρού γιου του χτεσινού «στόχου» της ισραηλινής επίθεσης, Αλ-Γκαούλ, στην κηδεία του...

Associated Press

Η μητέρα και οι αδελφές του νεκρού γιου του χτεσινού «στόχου» της ισραηλινής επίθεσης, Αλ-Γκαούλ, στην κηδεία του...
Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη απόπειρα «επιλεκτικής δολοφονίας» που απέτυχε τις δύο τελευταίες ημέρες: την Τετάρτη η επιχείρηση εναντίον του Αντνάν Αλ-Γκαούλ, που σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο «προετοιμαζόταν επί βδομάδες» απέτυχε επίσης, ωστόσο οι δύο πύραυλοι που εκτόξευσαν ισραηλινά ελικόπτερα σκότωσαν το γιο του «στόχου», τον 22χρονο Μπιλάλ. Στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Αλ-Γκαούλ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, βρισκόταν και άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης, ο Μουχαμάντ Ντεΐφ, που επίσης δεν έπαθε τίποτε.

Το απίστευτο της ιστορίας είναι ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση που προβαίνει σε αυτό το ντελίριο κρατικής τρομοκρατίας -το οποίο έχει καταδικαστεί ως παράνομο από τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Αραβικό κόσμο, ακόμη και από τις... ΗΠΑ και ΕΕ!- άρχισε «ανακρίσεις» κατόπιν διαταγής του υπουργού Αμύνης Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, για να διακριβωθεί τι έφταιξε και... απέτυχε η επίθεση κατά του Αλ-Γκαούλ...

Στη Λωρίδα της Γάζας επίσης χτες ο ισραηλινός στρατός («επιλεκτικά», άραγε;) άνοιξε πυρ με πραγματικές, πραγματικότατες, σφαίρες εναντίον ομάδας παιδιών που πετούσε πέτρες, με αποτέλεσμα ο 11χρονος Μαχμούντ Ζουράμπ να βρει το θάνατο. Το τραγικό περιστατικό κάνει ακόμη πιο γκροτέσκο το γεγονός πως οι νεαροί Παλαιστίνιοι διαδήλωναν μετά την κηδεία ενός παιδιού που είχε σκοτωθεί την Τετάρτη...

Κοιτώντας το στόχο. Ισραηλινός στρατιωτικός κοιτά Παλαιστινιακό καταυλισμό μέσα από τα κιάλια του

Associated Press

Κοιτώντας το στόχο. Ισραηλινός στρατιωτικός κοιτά Παλαιστινιακό καταυλισμό μέσα από τα κιάλια του
Το χτεσινό ντελίριο βίας ολοκλήρωσε η (ακόμα μία) εισβολή ισραηλινών αρμάτων μάχης στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπαλάχ της Δυτικής Οχθης, όπου τα τανκς άνοιξαν πυρ εναντίον φυλακίου των Παλαιστίνιων σε «αντίποινα» για πυρά από Παλαιστίνιους οπλοφόρους νωρίτερα εναντίον εβραϊκού οικισμού. Τα ισραηλινά πυρά είχαν 4 τραυματίες.

Από την άλλη, σε «ανταλλαγή πυροβολισμών» στην πόλη Τουλκαρέμ τραυματίστηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας αξιωματικός, ενώ τρεις Ισραηλινοί πολίτες, ανάμεσά τους και ένα παιδί, τραυματίστηκαν ελαφρά όταν νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες στο αυτοκίνητο που επέβαιναν κοντά στη Βηθλεέμ.

Συνολικά 734 είναι οι νεκροί της Ιντιφάντα, σχεδόν ένα χρόνο πριν. Από αυτούς 566 είναι Παλαιστίνιοι και 146 Ισραηλινοί, περιλαμβανομένων των Ισραηλινών Αράβων.

Η ισραηλινή πολιτική των φόνων και των εισβολών, η στάση των ΗΠΑ που εξομοιώνουν θύτες και θύματα, αλλά και η αδυναμία του Αραβικού Συνδέσμου να μετατρέψει τα λόγια σε πράξεις, θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση την επικείμενη συνάντηση Αραφάτ - Πέρες, που όπως εκτιμάται θα γίνει την επόμενη βδομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, στο Βερολίνο, υπό την «αιγίδα» του Γιόσκα Φίσερ, που ανέλαβε να δώσει την εικόνα πως η ΕΕ έχει κι αυτή διπλωματικό ρόλο να παίξει στη Μέση Ανατολή. Ηδη, βέβαια, η συνάντηση ήταν χαμηλών προσδοκιών (αντικείμενό της θα είναι μια σταδιακή εκεχειρία, ακόμη όμως κι αν επιτευχθεί μια τέτοια δεν αναμένεται να έχει καλύτερη τύχη από εκείνη που «πέτυχε» ο διευθυντής της CIA Τένετ τον Ιούνιο και είχε αποτέλεσμα μια ...τρύπα στο νερό, ή μάλλον στη φωτιά...).

Ο Ισραηλινός ΥπΕξ Πέρες ολοκλήρωνε χτες την περιοδεία του στην Ευρώπη, συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Πολωνία, ενώ ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής άρχιζε την περιοδεία του στην Ασία (Ινδία, Πακιστάν, Κίνα). Ο Αραφάτ δήλωσε στο πρακτορείο Νέα Κίνα ότι είναι « διατεθειμένος να συναντήσω οποιονδήποτε Ισραηλινό αρμόδιο αρκεί να έχει την εξουσία να λάβει αποφάσεις όσον αφορά ό,τι απασχολεί τις δύο πλευρές, τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς... (αλλά) η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και όχι στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Προσφυγή Μιλόσεβιτς για τον τερματισμό της κράτησής του!

Associated Press

ΧΑΓΗ.-

Σε μία βδομάδα αναμένεται να αποφανθεί ολλανδικό δικαστήριο επί του αιτήματος που κατέθεσε χτες η νομική εκπροσώπηση του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, επειδή, αφ' ενός τίθεται παράνομα υπό κράτηση επειδή συνελήφθη παρά τη θέλησή του και, αφ'ετέρου, επειδή είναι υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ) της Χάγης, καθώς το σώμα δε συγκροτήθηκε όπως θα έπρεπε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας!

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η νομική εκπροσώπηση του Μιλόσεβιτς ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τού Μιλόσεβιτς, αποκάλεσε το ΔΠΔ της Χάγης «δικαστήριο μαριονέτα του ΝΑΤΟ», σημείωσε πως η κράτηση του πρώην Προέδρου εντάσσεται στο «αντισερβικό κυνήγι μαγισσών» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Οι δικαστές που εκπροσωπούν την πολιτεία της Ολλανδίας, επρόκειτο να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους αργότερα χτες βράδυ. Ακολούθως, ο δικαστής του δικαστηρίου του Αμστερνταμ θα αποφασίσει, πιθανότατα σε μία βδομάδα, εάν θα προτείνει την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ή θα προτείνει τη συνέχιση της κράτησής του και άρα την πραγματοποίηση της δίκης του από το ΔΠΔ...

Το ίδιο 24ωρο, το ρωσικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο χτεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με τον αδελφό του (πρώην πρεσβευτή της χώρας στη Μόσχα) Μπόρισλαβ, μετέδωσε πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κάλεσε τους υποστηριχτές του στη Ρωσία να «αντισταθούν στη ΝΑΤΟική επίθεση», πως το γεγονός της σύλληψής του και της προσαγωγής του στη Χάγη δεν ήταν μία «μορφή επίθεσης μόνον σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και ενάντια σε άλλους λαούς και κράτη» και πως το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ «είναι οι πραγματικοί φασίστες που χρησιμοποιούν αντί της ναζιστικής σβάστικας τη λέξη "δημοκρατία"».

Τέλος, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοφωνικό δίκτυο Β-92, χτες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί (ακόμη!) να μελετά εάν η επιχείρηση σύλληψης και μεταφοράς του Μιλόσεβιτς στη Χάγη ήταν αντισυνταγματική ή όχι... Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σάβο Μάρκοβιτς, δήλωσε χτες πως η διαδικασία συνεδρίασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι σε εξέλιξ,η προσθέτοντας: «Το ζήτημα εκτιμάται και η όποια απόφαση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Πάντως, μετά από αίτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, η σχετική συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου θα γίνει με το άνοιγμα των εργασιών του Σώματος τον ερχόμενο μήνα.

ΙΝΔΙΑ
Το Κασμίρ βυθίζεται, πάλι, στον πόλεμο

Associated Press

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ισλαμιστές αυτονομιστές αντάρτες έριξαν χτες χειροβομβίδα σε λεωφορείο όπου Ινδοί στρατιώτες πραγματοποιούσαν έρευνα, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να βρουν το θάνατο και άλλοι δεκατρείς να τραυματιστούν, μεταδίδει το πρακτορείο «Ρόιτερς». Η επίθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα κύμα βίας τις τελευταίες εβδομάδες που σηματοδοτεί την επιστροφή της επαρχίας - η οποία διχοτομείται ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν - στον αιματηρό πόλεμο των τελευταίων 12 χρόνων.

Το νέο κύμα βίας στην περιοχή συνδέεται με την αποτυχία επίτευξης προόδου στη διμερή Σύνοδο Κορυφής του περασμένου μήνα στην Αγκρα της Ινδίας, όπου ο Περβέζ Μουσαράφ, ο δικτάτορας Πρόεδρος του Πακιστάν, και ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, διαφώνησαν ακόμη και στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος...

ΙΤΑΛΙΑ
Εκρηξη στα γραφεία της Λέγκας του Βορρά

ΜΙΛΑΝΟ.-

Μια μυστηριώδης έκρηξη στα γραφείο, του κυβερνώντος πια κόμματος, της Λέγκας του Βορρά, προκάλεσε ζημίες, όχι όμως και θύματα.

Η Αστυνομία της πόλης Βίνγκοζα, στη βορειοανατολική Ιταλία, ανέφερε ότι η έκρηξη ακούστηκε μέχρι και τρία χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της τοποθέτησής της, ενώ σπασμένα τζάμια και αντικείμενα εκτοξεύτηκαν μέχρι τον αυτοκινητόδρομο που απέχει αρκετά. Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Τζιανπάολο Γκόμπο, θεωρεί ότι λόγω της ισχυρότατης έκρηξης, επρόκειτο για βόμβα, όμως η Αστυνομία ερευνά ακόμη την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία ζει μια μεγάλη πολιτική ένταση το τελευταίο διάστημα μετά το τέλος της συνόδου της G8 στη Γένοβα και κυρίως εξαιτίας της ανείπωτης αστυνομικής βίας που εκδηλώθηκε, και από εκείνη τη στιγμή οι βομβιστικές επιθέσεις και τα σοβαρά επεισόδια, είναι καθημερινό φαινόμενο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρεκλίζοντας...

ΤΟΚΙΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Επαληθεύονται και μάλιστα άμεσα οι εκτιμήσεις των «έγκυρων» διεθνών εντύπων που ήθελαν εκτός της αμερικανικής και τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να «υποφέρουν» βουβά... Αρχικά.

Ετσι χτες η είδηση ήταν ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία έσπασε κάθε ρεκόρ τον Ιούλη φτάνοντας το 5%, καθώς η οικονομία της χώρας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Τζίτζι». Τα στοιχεία, που πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως την επόμενη Τρίτη, δείχνουν ότι ο αριθμός των ανέργων έφτασε τον Ιούλη τα 3,3 εκατομμύρια, προσθέτει το ιαπωνικό πρακτορείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Εσωτερικών και Τηλεπικοινωνιών, ενώ τον Ιούνη το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν στο 4,9%. Παράλληλα, και το γιεν έκανε «βουτιά», κλείνοντας σε μία από τις χαμηλότερες τιμές του σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.

Στην άλλη άκρη της μεγάλης νήσου, δηλαδή της Ευρασίας, και στην ατμομηχανή της Ευρώπης, τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες καταδεικνύουν ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη για το δεύτερο τέταρτο του διανυόμενου οικονομικού έτους, καθώς το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν ήταν ακριβώς το ίδιο για το δεύτερο τρίμηνο και με αύξηση της τάξης μόλις του 1% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2000.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Υπαναχωρούν» οι Ταλιμπάν;

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Τελικά και μετά από συνεχείς όσο και άκαρπες προσπάθειες Γερμανών, Αυστραλών και Αμερικανών διπλωματών, το καθεστώς των Ταλιμπάν φαίνεται πως θα επιτρέψει σε αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) να δουν τους 8 φυλακισμένους ξένους εργαζόμενους ανθρωπιστικής οργάνωσης, που κατηγορούνται για προσπάθεια «προσηλυτισμού στο χριστιανισμό». Η κίνηση έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ περί παραβίασης της διεθνούς νομοθεσίας με την άρνηση των Ταλιμπάν να επισκεφθούν προξενικές αντιπροσωπείες τους κρατούμενους.

Ο Ερυθρός Σταυρός είχε προσφερθεί εξ αρχής να συναντήσει τους κρατούμενους. Πάντως η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν Μουταουακίλ, αντί να ξεδιαλύνει μάλλον προσθέτει σύγχυση στο σκηνικό, καθώς δε γίνεται σαφές πώς και πότε εκπρόσωποι της ICRC θα δουν τους κρατούμενους.

Διαμαρτυρία για τη «δίκη»

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Κούταλης Λήμνου, με απόφασή του, «διαμαρτύρεται εντονότατα προς τις αρμόδιες διεθνείς και τοπικές αρχές για την αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική σύλληψη του τέως Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας κ. Μιλόσεβιτς και την παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα που ουδέποτε διέπραξε, αγωνιζόμενος για τη διατήρηση της ακεραιότητας της δοκιμαζόμενης πατρίδας του, σε αντίθεση με τους κατηγόρους του, οι οποίοι με τις κάθε είδους "έξυπνες"και άλλων ειδών βόμβες, δημιούργησαν δεκάδες αθώα ανθρώπινα θύματα, κατέστρεψαν το περιβάλλον και υποχρέωσαν χιλιάδες νοικοκυριά να βρίσκονται πρόσφυγες». Στην απόφαση τονίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον κ. Μιλόσεβιτς και τον περήφανο λαό της Γιουγκοσλαβίας» και «ευελπιστεί να επικρατήσει η λογική και η διεθνής ηθική και γρήγορα να αφεθεί ελεύθερος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ