ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Στην τροχιά της ιδιωτικοποίησης

Σε κατάσταση επιφυλακής και ετοιμότητας οι εργαζόμενοι

Λίγες ώρες μετά την επικύρωση της διαδικασίας ξεπουλήματος των «Ελληνικών Πετρελαίων» από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, και ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση στα ΕΛΠΕ, αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα, κύριος άξονας και κριτήριο της πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια δεν είναι η ανάπτυξη του ομίλου σαν μια επιχείρηση που ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, αλλά η προοπτική της ιδιωτικοποίησή της. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Λ. Τζέλα, ο οποίος, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου της εταιρίας, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ξεπουλήματός της.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της εταιρίας το κυριότερο είναι ότι η κερδοφορία της, που στα πλαίσια της εκποίησης σύντομα θα αποτελεί κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο, εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 22,5 δισ. δρχ., ποσό που είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2000, όταν είχαν ανέλθει σε 50,7 δισ. δρχ. Τα κέρδη προ φόρων της «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» συμπεριλαμβανομένων των εσόδων συμμετοχών διαμορφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του χρόνου στα 19,2 δισ. δρχ. έναντι 47,7 δισ. δρχ. το 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης, ενώ μειωμένα κατά 10% εμφανίζονται και τα κέρδη των εμπορικών εταιριών του ομίλου. Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα αυτά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Λ. Τζέλας τα απέδωσε μεταξύ άλλων στη μεγάλη μείωση στα περιθώρια διύλισης στη Μεσόγειο με επιπτώσεις κυρίως στα περιθώρια των απλών διυλιστηρίων, όπως είναι αυτό της Θεσσαλονίκης. Οσο για τη μείωση των πωλήσεων από τα πρατήρια του ομίλου ο ίδιος έκανε λόγο για μείωση των πωλήσεων κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του φετινού χειμώνα. Στο μεταξύ, να προσθέσουμε ότι η επένδυση αναβάθμισης που σχεδιαζόταν το προηγούμενο διάστημα που η κυβέρνηση δρομολογούσε την ιδιωτικοποίηση βρίσκεται ακόμα στις συζητήσεις.

Στις προβλέψεις του για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2001 ο Λ. Τζέλας υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του ομίλου δε θα είναι εκείνα του 2000, αλλά θα είναι λίγο παραπάνω από εκείνα του 1999, ενώ μέσα στους στόχους της εταιρίας για την επόμενη χρονιά η βελτίωση του συστήματος διακίνησης.

Οι εργαζόμενοι

Παρά την προχτεσινή επικύρωση από τη Βουλή του ολοκληρωτικού ξεπουλήματος των Ελληνικών Πετρελαίων και των θυγατρικών (ΕΚΟ, ΕΛΔΑ, ΑΣΠΡΟΦΩΣ) στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής και ετοιμότητας καθώς η πραγματική επίθεση τόσο στο μέλλον της επιχείρησης, όσο και στους εργαζόμενους θα ξεκινήσει από εδώ και πέρα.

Με δεδομένο ότι το δημόσιο πλέον κατέχει μόνο το 35% και τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο να περιμένουν στη γωνία, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στον αγώνα τους. Οσον αφορά στην κυβερνητική προπαγάνδα, ότι το managment διατηρείται στο δημόσιο, φαντάζει αστεία καθώς είναι αμφίβολο, αν κάποιος πάρει την πλειοψηφία των μετοχών, να επιτρέψει στην κυβέρνηση να διοικήσει.

Οι εργαζόμενοι το μόνο δρόμο που έχουν να ακολουθήσουν είναι αυτόν του συντονισμού και συνέχισης των κινητοποιήσεων. Μόνο έτσι θα ορθώσουν εμπόδια στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου για το μέλλον αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, αλλά και την επίθεση που αναμένεται να δεχτούν στις εργασιακές τους σχέσεις. Παράλληλα, πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο στις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουν ρότα και τακτική. Αλλωστε, ήταν αυτές που επέτρεψαν στην κυβέρνηση να ξεκινήσει το ξεπούλημα της επιχείρησης, μετοχοποιώντας για αρχή το 49%. Οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι μαζί με όλη την κοινωνία να παλέψουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, απαιτώντας δημόσιο κρατικό φορέα ενέργειας που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Ομοσπονδίας και τα σωματεία μέλη της και, όπως έχουν ανακοινώσει, θα προχωρήσουν σε προγραμματισμό ποικίλων μορφών κινητοποιήσεων.


ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Χόρτασαν» υπουργική κοροϊδία

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΕΓΔΥ

Δεν άντεξαν την κοροϊδία του υπουργού Γεωργίας τα μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ), που πήγαν να του θέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματα των γεωπόνων του δημοσίου, και χτες κατήγγειλαν με ανακοίνωση τη στάση του.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΠΕΓΔΥ τονίζονται ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Καταγγέλλουμε την παρελκυστική και περιφρονητική στάση του υπουργού Γεωργίας και τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να τις αποποιείται και να προσπαθεί να τις μετακυλήσει σε άλλους, οι ευθύνες είναι προσωπικές. Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της "πρόσκλησης σε διάλογο" για να αποτελέσει άλλοθι και δείγμα ευαισθησίας και κατανόησης».

Η ΠΕΓΔΥ ξεκίνησε από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου τρίωρες στάσεις εργασίας και ανακοίνωσε ότι μέσα στο Σεπτέμβρη θα κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθούν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των γεωπόνων του δημοσίου. Προχτές, μέλη του προεδρείου της ΠΕΓΔΥ επισήμαναν στον υπουργό Γεωργίας ότι οι τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και οι αποφάσεις που πήρε ο ίδιος, «έχουν προκαλέσει κατακερματισμό, διάσπαση και τελικά διάλυση των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας. Εχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση και συρρίκνωση τον αγροτικό τομέα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού και επιβίωσης. Εχουν αφήσει τους αγρότες χωρίς ενημέρωση και επιστημονική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας. Εχουν αποδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου τόσο για τον έλεγχο της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, όσο και για την έγκαιρη διεξαγωγή των ελέγχων για τη χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων στους αγρότες. Εχουν δημιουργήσει πολλά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα στους γεωπόνους δημοσίους υπαλλήλους που αποδυναμώνουν το ρόλο τους, περιορίζουν την προσφορά τους και παραβιάζουν τα επαγγελματικά, εργασιακά, επιστημονικά και οικονομικά δικαιώματά τους».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο υπουργός Γεωργίας παραδέχτηκε το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά για άλλα δήλωσε "αναρμόδιος", για άλλα "συναρμόδιος" και για άλλα ότι "σύντομα θα επιλυθούν" σε νομοσχέδια του υπουργείου Γεωργίας». Και η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Δηλώνουμε ότι η αντιμετώπιση αυτή προκαλεί αγανάκτηση στον κλάδο μας και ενδυναμώνει το αγωνιστικό φρόνημα των μελών μας. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όπως έχουν προγραμματιστεί Αύγουστο και Σεπτέμβριο μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Καλούμε και τους άλλους εργαζόμενους στο υπουργείο Γεωργίας να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, γιατί τα αιτήματα είναι κοινά και η δικαίωση θα είναι για όλους».


ΕΦΟΡΙΑ
Και με το «ζόρι» η ηλεκτρονική υποβολή του ΦΠΑ

Την ικανότητά τους στη συγκέντρωση των κάθε είδους φόρων από τους φορολογούμενους επιχειρούν να προβάλει τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Οικονομικών. Μόνο που το όλο εγχείρημα αδικεί πρώτα και κύρια τους ίδιους, καθώς τα κάθε είδους «στοιχεία» που δημοσιοποιούν προκειμένου να διαφημίσουν την παραγωγή έργου, είναι στην πραγματικότητα πολύ κατώτερα των δυνατοτήτων τους. Το ότι, για παράδειγμα, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΤΑΧΙS πληρώθηκε ΦΠΑ ύψους 45 δισ. δρχ. ή ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που... «διέρρευσαν» χτες για υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (βιβλία Γ' και Β' κατηγορίας) δε φανερώνει ούτε ίχνος από τις δυνατότητές τους. Η ουσία του φορολογικού τους συστήματος βρίσκεται στον αναδιανεμητικό του ρόλο σε όφελος των γενικών αναγκών της πλουτοκρατίας και μια γεύση από αυτό θα μπορούσαμε να πάρουμε με τη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων για το πώς κατανέμεται ο φόρος ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας είναι σε θέση να δώσει με ακρίβεια ουσιαστικά στοιχεία για την πληροφόρηση του λαού.

Με την ευκαιρία επισημαίνουμε πως η ραγδαία αύξηση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων που υποβάλλουν ηλεκτρονικά το ΦΠΑ είναι ένα γεγονός που χαροποιεί πρώτα και κύρια τους τραπεζίτες, μιας και οι πληρωμές γίνονται μέσω των τραπεζών. Τα «σκήπτρα» κρατούν η Τράπεζα Πειραιώς του ομίλου Σάλλα που συγκέντρωσε «ηλεκτρονικό» ΦΠΑ ύψους 20,2 δισ. δρχ. και η ΑΛΦΑ του ομίλου Κωστόπουλου με 14 δισ. δρχ.

Ετσι η διαφαινόμενη υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (από 1/1/2002 για τις επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας και από 1/7/2002 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με βιβλία Β' κατηγορίας) προικοδοτεί τις σχετικές «προμήθειες» των τραπεζών. Οι τράπεζες κρατούν τα χρήματα που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου για 4 ημέρες και επιπλέον τσεπώνουν από το δημόσιο και 25 δρχ. για κάθε συναλλαγή...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ