ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ» ΔΗΜΟΙ
Νέοι περιορισμοί στη λαϊκή έκφραση

Η κυβέρνηση καταργεί τώρα τα Τοπικά Συμβούλια και τα αντικαθιστά με παρέδρους χωρίς δικαίωμα ψήφου στα Δημοτικά Συμβούλια

Στον παραπέρα περιορισμό της δημοκρατικής εκπροσώπησης των πολιτών στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρά η κυβέρνηση, με την κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Διαμερισμάτων (πρώην κοινότητες ή δήμοι που συνενώθηκαν σε ένα δήμο με το νόμο «Καποδίστρια»).

Με διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για τη «Δημοτική Αποκέντρωση» - που αναμένεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τις διαδημοτικές συνεργασίες - προωθούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων έως και η κατάργηση τους. «Επιτυγχάνεται» έτσι ο παραπέρα περιορισμός της έκφρασης της λαϊκής βούλησης μέσω των αντιπροσώπων τους στα όργανα λήψης των αποφάσεων, αλλά και η ισχυροποίηση των πλειοψηφιών που αποκτούν την εξουσία σε ένα δήμο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, κατοχυρώνεται ήδη από το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Δημοτικών Συμβουλίων, τέτοιο που κλέβει ψήφους από παρατάξεις της μειοψηφίας, ώστε η παράταξη που κερδίζει ένα δήμο να εκλέγει απαραίτητα τα 2/3 των μελών του σώματος.

Ο στόχος είναι σαφής: Η συγκεντροποίηση της εξουσίας σε μια ελεγχόμενη παράταξη και η φίμωση (μέσα από τον περιορισμό των αντιπροσώπων τους στα όργανα λήψης αποφάσεων) των μικρότερων κομμάτων ή των απόψεων που δεν εξυπηρετούν την κυρίαρχη πολιτική. Χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα του υπουργείου, που μοιράστηκε και στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σημειώνεται: «Καταργείται η διαδικασία εγγυημένης αντιπροσώπευσης των δημοτικών διαμερισμάτων στο δημοτικό συμβούλιο». Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών διατείνεται ότι με τη συγκεκριμένη επιλογή θα λειτουργήσουν πιο εύρυθμα οι δήμοι.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων σε δημοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό έως 500 κατοίκους. Σ' αυτά εκλέγεται ένας πάρεδρος από το συνδυασμό του δημάρχου, δηλαδή της πλειοψηφίας, ο οποίος θα μπορεί να μετέχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου. Στα Δημοτικά Διαμερίσματα με πληθυσμό πάνω από 500 κατοίκους εκλέγεται τριμελές Τοπικό Συμβούλιο, εκ των οποίων τα δύο μέλη προέρχονται από την παράταξη του δημάρχου και το ένα από τον επιλαχόντα συνδυασμό. Σε Δημοτικά Διαμερίσματα με πληθυσμό πάνω από 1.500 κατοίκους εκλέγεται πενταμελές Τοπικό Συμβούλιο, τρεις από την πλειοψηφία και οι δύο από τον επιλαχόντα συνδυασμό.

Και στις δύο περιπτώσεις τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στα Δημοτικά Συμβούλια, όπου και λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις περιοχές που υποτίθεται πως εκπροσωπούν.

Σήμερα τα Τοπικά Συμβούλια μετέχουν διά των αντιπροσώπων τους στο Δημοτικά Συμβούλια με δικαίωμα ψήφου.

Πάντως η νέα «δημοτική αποκέντρωση» του υπουργείου καταδεικνύει την αποτυχία του «Καποδίστρια», αλλά και την προχειρότητα στην προετοιμασία του. Το θέμα αναμένεται να συζητήσει αναλυτικά το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ την ερχόμενη βδομάδα, ωστόσο ήδη έχουν διατυπωθεί σημαντικές αντιδράσεις. Σχολιάζοντας τις νέες διατάξεις ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος, πρώην δήμαρχος Ταύρου, υπογράμμισε στο «Ρ»: «Οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο ουσιαστικά συντείνουν στην κατάργηση της δυνατότητας της λαϊκής έκφρασης και της εκπροσώπησης των τοπικών περιοχών στα Δημοτικά Συμβούλια. Παράλληλα καταδεικνύουν την αδυναμία εφαρμογής του νόμου "Καποδίστρια" και την προχειρότητα με την οποία προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία τέτοιων μορφών αυτοδιοίκησης».

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 14535

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Ο Δήμαρχος Κιλκίς διακηρύσσει ότι στο Δημοτικό κατάστημα και μπροστά στην αρμόδια επιτροπή θα γίνει δημόσιος διαγωνισμός με σύστημα προσφοράς αυτό του άρθρου 8 του ΠΔ 609/85, δηλ. συμπλήρωση τιμολογίου και έλεγχο ομαλότητας των τιμών, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Ν. 1418/84 και των ΠΔ 609/85, 171/87, 472/85, όπως έχουν τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με το ΠΔ 286/94, 218/99 καθώς και με τους Ν. 2052/92, 2229/94, 2338/95, 2372/96 και τους όρους μελέτης για την ανάδειξη εργολάβου εκτέλεσης του έργου: «Αξιοποίηση και ανάδειξη του λόφου του Αγ. Γεωργίου στην πόλη του Κιλκίς».

Προϋπολογισμός μελέτης: 220.000.000 δρχ. με το ΦΠΑ.

Υπάρχουσα πίστωση: 220.000.000 δρχ.

Χρηματοδότηση: ΥΠΕΧΩΔΕ

Χρόνος περαίωσης: 250 ημέρες.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 12/9/2001 ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 10.00 (λήξη επίδοσης προσφορών).

Στη δημοπρασία γίνονται δεκτές κοινοπραξίες με εργοληπτικές επιχειρήσεις γραμμένες στο ΜΕΕΠ Γ΄ τάξης και άνω για έργα ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ, Β΄ τάξης και άνω για έργα ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧ/ΚΑ και Β΄ τάξης και άνω για έργα Πρασίνου.

Επίσης ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις Δημοσίων έργων εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ στην Γ΄ τάξη για έργα οικοδομικά και συγχρόνως στην Β΄ τάξη για έργα ηλεκτρομηχανολογικά και στη Β΄ τάξη για έργα πρασίνου.

Εγγύηση συμμετοχής ορίζεται σε 2% (3.729.000) σε γραμμάτιο είσπραξης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ή εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας ή του ΤΣΜΕΔΕ.

Κατά την κατάθεση των προσφορών κάθε ενδιαφερόμενος υποχρεώνεται να υποβάλει:

α. Βεβαιώσεις των Υπηρεσιών για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικής ενημερότητας για τα Δημόσια Εργα που εκτελεί μόνη της, ή σε κοινοπραξία.

β. Βεβαιώσεις για το όριο του ανεκτέλεστου υπολοίπου εργασιών κάθε έργου, από την αρμόδια Υπηρεσία και

γ. Βεβαιώσεις για την καλή και εμπρόθεσμη ή μη εκτέλεση του έργου και για την τήρηση ή μη του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

δ. Βεβαιώσεις κατοχής ή μη μηχ/των έργων και καταβολής τελών χρήσης αυτών και γενικά τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τα Δημ. Εργα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στα γραφεία του Δήμου, τηλ. 0341-39128, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Κιλκίς 14-8-2001

Ο Δήμαρχος Κιλκίς

Δημήτριος Τερζίδης

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι
  • Το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ και η Κοινότητα Καρυάς, διοργανώνουν την Κυριακή 26-8-01 στις 10.30 πμ στο «Μπεχτέσι» (Ξερόλακα), εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της ορκωμοσίας της πρώτης Ανταρτοομάδας του ΕΛΑΣ Ολύμπου.
  • Το Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, την Τρίτη 28-8-01 στις 7 το απόγευμα, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης, για την 57η επέτειο του ολοκαυτώματος της περιοχής αυτής από τους ναζιστές κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες, στις 28-8-1944. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην «Πλατεία Ελπίδας» στα Ανω παλαιά Σφαγεία.
Εκθεση

Λήγει αύριο Παρασκευή 24/8 το δεκαήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμου (Αιτωλοακαρνανίας). Το Παράρτημα Μακρυνείας και Θέρμου της ΠΕΑΕΑ, μέσα στα πλαίσια αυτών των πολιτιστικών εκδηλώσεων, λαμβάνει μέρος με την 5η Εκθεση αντιστασιακού, ιστορικού, λογοτεχνικού και παιδικού, βιβλίου. Παράλληλα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας με αντιστασιακό περιεχόμενο, καθώς και έργων ζωγραφικής του αντιστασιακού ζωγράφου Γ. Φαρσακίδη.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 26-8-01 και ώρα 11.15 π.μ. στο Δημοτικό Νεκροταφείο Καισαριανής θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο στη μνήμη της συντρόφισσας και μητέρας μας

ΜΑΡΙΑΣ - ΛΟΥΙΖΑΣ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

Ο σύζυγος: Γιώργος Κατημερτζής. Τα παιδιά της. Τα εγγόνια της.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΥΠ' ΑΡΙΘ. Δ/84/2001

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού προκηρύσσει επαναληπτικό ανοιχτό διαγωνισμό, με κριτήρια κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠ/ΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ (1) ΧΡΟΝΟ.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 24.09.2001 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ ώρα 11 π.μ. στα Γραφεία της Διοίκησης του Οργανισμού Εθνικής Αντίστασης 8 - ΑΛΙΜΟΣ.

Πληροφορίες για τους όρους κλπ. και διακηρύξεις παρέχονται από το αρμόδιο ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ, κάθε εργάσιμη ημέρα, από 08.00 π.μ. - 12.30 μ.μ. (τηλ. 9989.594) Τα έξοδα δημοσίευσης βαρύνουν τον Οργανισμό.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΣ

Κάηκαν ζωντανοί

Πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στις 11.30 το πρωί σε αγροικία στη Λέσβο, κόστισε τη ζωή ενός ζευγαριού. Πρόκειται για τον Ευστράτιο Χάνο, 68 χρόνων και την 59χρονη σύζυγό του Γιαννούλα. Η αγροικία βρίσκονταν στην Αρά - Σκάλα Πολυχνίτου. Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν έξι πυροσβέστες με δυο οχήματα.

Νεκρός από ναρκωτικά

Νεκρός με μια σύριγγα δίπλα του βρέθηκε χτες ο 24χρονος Μ.Κ. από το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών από χρόνια. Ο νεαρός τοξικομανής, βρέθηκε νεκρός στις 11.30 το πρωί κοντά στις δικαστικές φυλακές Θεσσαλονίκης, δίπλα σε καταυλισμό αθιγγάνων.

Δεν αναστέλλεται πειθαρχική ποινή γιατρού

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του διευθυντή του Α' Παθολογικού Τμήματος του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής Νικ. Τασσόπουλου, ο οποίος ζητούσε να ανασταλεί η εναντίον του πειθαρχική ποινή στέρησης αποδοχών δύο μηνών. Την ποινή αυτή τού επέβαλε η διοίκηση του νοσοκομείου «για μη πρέπουσα συμπεριφορά προς πολίτες, προϊσταμένους και άλλους υπαλλήλους και για άρνηση - παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας, λόγω της μη υλοποίησης απόφασης του ΔΣ του νοσοκομείου σχετικής με τη λειτουργία του παθολογικού τμήματος και τη διενέργεια ερευνητικών πρωτοκόλλων, όπως τού είχε ζητηθεί».

Ζητούν σύνταξη στα 55 χρόνια

Να χαρακτηριστεί η εργασία τους βαριά και ανθυγιεινή και να παίρνουν σύνταξη στα 55 χρόνια ζητούν οι εργαζόμενοι στις ασφαλτοστρώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι συνθήκες εργασίας και τα υλικά (άσφαλτος -πετρέλαιο) κάτω από τις οποίες εργάζονται τους καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους σε σοβαρότατες ασθένειες. «Εχουμε 80% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο των πνευμόνων από άλλους εργαζόμενους, έχουμε 90% πιθανότητες για πλήρη στείρωση μετά από 15 χρόνια συνεχόμενης εργασίας στην πίσσα. Είμαστε το πιο ευάλωτο κομμάτι εργαζομένων στις πνευμονικές παθήσεις καθώς επίσης και με ιδιαίτερους κινδύνους στο ουροποιητικό σύστημα», σημειώνουν.

Οι εργαζόμενοι στα ασφαλτικά του Δήμου ζητάνε τη συμπαράσταση όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης, στο αίτημά τους για σύνταξη στα 55. «Πιστεύουμε, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, ότι όλοι οι εργαζόμενοι της πόλης μας αλλά και όλης της Ελλάδας, εάν αγωνιστούμε μαζί θα νικήσουμε και θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας για μια καλύτερη ζωή».

Ερευνα για το θάνατο από «σεριβαστατίνη»

Προκαταρκτική έρευνα διατάχτηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή το θάνατο ενός 72χρονου ασθενούς από τη λήψη του αντιλιπιδαιμικού (κατά της χοληστερίνης) φαρμάκου «Lipobay», το οποίο κυκλοφορούσε στην Ελλάδα μέχρι τις 9 Αυγούστου, που το απέσυρε η παρασκευάστρια γερμανική εταιρία «Bayer», με την εμπορική ονομασία «Lipoban». Ο συνδυασμός της ουσίας σεριβαστατίνης, που περιέχει το συγκεκριμένο φάρμακο, με την ουσία γεμφιβροζίνη, που υπάρχει σε άλλο σκεύασμα, αποδείχτηκε μοιραίος για τον 72χρονο, ενώ όπως δήλωσε προχτές ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Μ. Μαρσέλος, υπήρξαν εννέα ακόμα κρούσματα ραβδομυόλυσης (πρόκειται για σοβαρή βλάβη των σκελετικών μυών) από τη χρήση του ίδιου φαρμάκου σε σύνολο 25.000 ασθενών. Οι εννέα αυτοί ασθενείς αυτοθεραπεύτηκαν τελικά, όταν σταμάτησαν να το παίρνουν. Το εν λόγω φάρμακο «ενοχοποιείται» επίσης για το θάνατο 52 ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Ο εισαγγελέας Ισίδ. Ντογιάκος, ο οποίος ανέλαβε τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, θα διερευνήσει αν πράγματι υπήρξε μη έγκαιρη ενημέρωση του ΕΟΦ από την «Bayer» για την επικινδυνότητα του φαρμάκου, καθώς και αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια του θανάτου του 72χρονου με την παράλειψη της έγκαιρης ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι ο 72χρονος πέθανε στις 5 Ιουνίου σε δημόσιο νοσοκομείο, αλλά ο θάνατός του ανακοινώθηκε μόλις προχτές από τον πρόεδρο του ΕΟΦ που δήλωσε ότι έλαβε γνώση του περιστατικού στις 13 Αυγούστου από την ίδια τη φαρμακευτική εταιρία, την οποία είχε ενημερώσει προηγουμένως το νοσοκομείο.

Τραυματίστηκαν 19 επιβάτες

Δεκαεννιά άτομα αλβανικής υπηκοότητας τραυματίστηκαν ελαφρά χτες το βράδυ, όταν το λεωφορείο το οποίο τους μετέφερε από την Αθήνα στην Κακαβιά ανατράπηκε 19 χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα. Ενδέχεται το ατύχημα να οφείλεται στην ολισθηρότητα του δρόμου, καθώς στα Γιάννενα είχε πέσει χαλάζι. Το λεωφορείο ανήκει σε αλβανική εταιρία.

Ενοπλη ληστεία έγινε χτες στις 2.30 το πρωί σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Τέσσερα νεαρά άτομα με απειλή πυροβόλου όπλου απέσπασαν 180.000 δρχ. από υπάλληλο του βενζινάδικου, αφού πρώτα τον χτύπησαν στο πρόσωπο, όταν αυτός αρνήθηκε να τους παραδώσει τα χρήματα από το ταμείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ