ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Εφτασαν τα χειρότερα
  • Αντιμέτωποι με τις οδυνηρές επιπτώσεις του νέου καταστροφικού κανονισμού θα βρεθούν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί
  • Πανελλαδική σύσκεψη ενημέρωσης και αγωνιστικού συντονισμού το Σάββατο στην Καρδίτσα

Σιμώνει η ώρα που οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί θα «γευτούν» τα ολέθρια μέτρα για το βαμβάκι που εισηγήθηκε και ψήφισε τον περασμένο Απρίλη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης. Σε ένα μήνα περίπου ξεκινάει η νέα εκκοκκιστική περίοδος και οι βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν μπροστά σε οδυνηρά τετελεσμένα, τα οποία κυβέρνηση και κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να αποκρύψουν, όσο γίνεται, από τους βαμβακοπαραγωγούς. Επιχειρούν με κάθε τρόπο να συγκαλύψουν το γεγονός ότι ψηφίστηκε ένας κανονισμός που είναι πολύ πιο χειρότερος από τον προηγούμενο.

Η φετινή παραγωγή βαμβακιού φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλή και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1.200.000 και 1.300.000 τόνων. Αυτό όμως δε συνεπάγεται αύξηση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Αντίθετα, τα νέα ολέθρια μέτρα θα οδηγήσουν σε θεαματική άνοδο του προστίμου συνυπευθυνότητας και σε δραστική μείωση της τιμής που θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί. Κι αυτό θα συμβεί, εκτός των άλλων, επειδή το εθνικό πλαφόν παρέμεινε παγωμένο στους 782.000 τόνους κι αποπάνω αποφασίστηκε μετά τους 1.137.000 τόνους το πρόστιμο συνυπευθυνότητας να αυξάνει απεριόριστα! Πιο συγκεκριμένα όταν η παραγωγή ξεπερνάει τους 782.000 τόνους ο συντελεστής συνυπευθυνότητας μέχρι τους 1.137.000 τόνους θα είναι 0,5%. Από τους 1.137.000 τόνους και πάνω ο συντελεστής θα αρχίσει να ανεβαίνει κατά 0,2% για κάθε αύξηση της ελληνικής παραγωγής βαμβακιού κατά 15.170 τόνους. Ετσι, χοντρικά εκτιμάται ότι για τη φετινή παραγωγή ο συντελεστής συνυπευθυνότητας θα ξεπεράσει κατά πολύ το 0,6%!

Επιπτώσεις με ουρά

Το πόσο αρνητικά είναι τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, φαίνεται αν γίνει μια σύγκριση των τιμών τα δύο προηγούμενα χρόνια με τον προηγούμενο και το νέο κανονισμό. Για την παραγωγή του 1999 το πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα αυξανόταν από τις 126,8 δραχμές το κιλό στις 197,8 δραχμές και η ελάχιστη τιμή από τις 204 δραχμές το κιλό θα έπεφτε στις 133,2 δραχμές. Ανάλογη θα ήταν η κατάσταση και για την παραγωγή του 2000, όπου το πρόστιμο συνυπευθυνότητας θα ανέβαινε από τις 90,2 δραχμές στις 122 δραχμές και η ελάχιστη τιμή θα μειωνόταν από τις 253,6 δραχμές στις 222 δραχμές. Και για την παραγωγή του 2000 η εξόφληση δε θα ήταν 42,7 δραχμές το κιλό, (που κι αυτή εισέπραξαν με καθυστέρηση οι βαμβακοπαραγωγοί και ένα μεγάλο μέρος το παρακρατά η ΑΤΕ έναντι χρεών), αλλά θα ήταν 11 δραχμές το κιλό! Αλλο ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι το ύψος των χρημάτων που χάνουν από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι βαμβακοπαραγωγοί. Για παράδειγμα, στην παραγωγή του 2000 (1.272.873 τόνοι) το συνολικό πρόστιμο συνυπευθυνότητας έφτασε τα 114,8 δισ. δραχμές. Αν ίσχυε ο νέος κανονισμός το πρόστιμο να ανέβαινε στα 155,3 δισ. δραχμές και οι βαμβακοπαραγωγοί θα έχαναν επιπλέον άλλα 40,5 δισ. δραχμές.

«Ενισχύονται» τα πρόστιμα

Τη διαφορά, βέβαια, οι βαμβακοπαραγωγοί θα την καταλάβουν σε λίγες βδομάδες με την ανακοίνωση της προσωρινής συνυπευθυνότητας και της προσωρινής ελάχιστης τιμής, που θα καθορίσουν και την προκαταβολή που θα πάρουν. Για παράδειγμα στην αναμενόμενη παραγωγή του 2000 η προσωρινή ελάχιστη τιμή ορίστηκε στις 190 δραχμές το κιλό. Ετσι φέτος, αν για παράδειγμα δοθεί εκτίμηση παραγωγής 1.137.000 τόνοι, η προσωρινή συνυπευθυνότητα με την προσαύξηση του 15% θα υπολογιστεί με βάση το 1.307.550 τόνους και με συντελεστή 0,72% και θα βγάλει προσωρινή ελάχιστη τιμή 167,9 δραχμές το κιλό. Στην περίπτωση που δηλωθεί στην ΕΕ αναμενόμενη παραγωγή 1.180.000 τόνοι, τότε με την προσαύξηση του 15% ο υπολογισμός θα γίνει για 1.357.000 τόνους και με συντελεστή 0,78% και η προσωρινή ελάχιστη τιμή θα είναι 134 δραχμές το κιλό. Επίσης, στην περίπτωση, που ο υπολογισμός γίνει με αναμενόμενη παραγωγή 1.275.000 τόνοι, (παραγωγή που είναι και κοντά στη φετινή πραγματικότητα) τότε η προσαύξηση του 15% θα δώσει 1.466.250 τόνους και ο συντελεστής συνυπευθυνότητας θα πάει στο 0,93%. Αν συμβεί αυτό τότε η προσωρινή ελάχιστη τιμή θα καταποντιστεί στις 48,4 δραχμές το κιλό!

Αναπροσαρμοσμένη κλεψιά

Αλλη μια παράμετρος που θα κόψει περισσότερα από τους βαμβακοπαραγωγούς αλλά δε θα θίγει τα κέρδη των εκκοκκιστών, είναι η λεγόμενη αναπροσαρμογή βάρους (ο υπολογισμός της επιδότησης με βάση το εκκοκκισμένο βαμβάκι και απόδοσή της σε σύσπορο). Από την αναπροσαρμογή βάρους (3%) της παραγωγής του 2000 (1.235.000 τόνους ήταν σύσπορο βαμβάκι και 1.272.873 τόνους πήγε η αναπροσαρμογή) προκύπτει ότι οι παραγωγοί πλήρωσαν επιπλέον πρόστιμο με 8,1 δραχμές το κιλό. Αυτό μεταφράζεται σε 10,3 δισ. δραχμές. Αν ίσχυε ο νέος κανονισμός για την παραγωγή του 2000 τότε οι παραγωγοί θα πλήρωναν επιπλέον πρόστιμο 17,5 δραχμές το κιλό και το συνολικό ποσό θα έφτανε τα 22,3 δισ. δραχμές. Επιπλέον, εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η αναπροσαρμογή βάρους ωφελεί τους εκκοκκιστές, αφού παίρνουν τα χρήματα της επιδότησης για αναπροσαρμοσμένο βάρος, αλλά αποδίδουν επιδότηση για σύσπορο βαμβάκι. Για παράδειγμα στην παραγωγή του 2000 για κάθε 100 κιλά βαμβάκι που παραδίδει ο παραγωγός οι εκκοκκιστές πήραν επιδότηση για 103 κιλά, αλλά απέδωσαν επιδότηση για τα 100 κιλά. Κράτησαν δηλαδή την επιδότηση για 37.850 τόνους. Αυτό σημαίνει αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές «μποναμά» στις τσέπες των εκκοκκιστών.

Εμπαιγμός υποτελών

Τα παραπάνω, φαίνεται πως δε «συγκινούν» τον Γ. Ανωμερίτη, που στη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των βαμβακοπαραγωγών διαλαλούσε ότι με την αλλαγή του κανονισμού θα ζητούσε εθνικό πλαφόν 1.200.000 τόνους. Πολύ εύκολα ξέχασε τις ανέξοδες υποσχέσεις του. Προέχει, βλέπετε, η πολιτική υποτέλειας στα αφεντικά της ΕΕ και το ξεπούλημα των συμφερόντων των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών και γενικώς όλων των αγροτών. Αλλωστε, ο υπουργός Γεωργίας επιχείρησε να προσαρμόσει προκαταβολικά τη βαμβακοκαλλιέργεια στις καταστροφικές επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, επιβάλλοντας και πέρσι και φέτος διοικητικά μέτρα περιορισμού στο βαμβάκι. Και το μόνο που τον ενδιαφέρει αυτή την περίοδο είναι πώς θα συρρικνωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια. Αλλά δε λέει στους βαμβακοπαραγωγούς με τι θα καλλιεργήσουν τα στρέμματα που θα κοπούν, αφού σε όλες τις βασικές καλλιέργειες υπάρχουν ποσοστώσεις και περιορισμοί και οι «συνταγές» για καρπούζια αποδείχτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν ανεδαφικές...

Εκτός αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Γεωργίας ειρωνευόταν λίγο πριν την ψήφιση του νέου κανονισμού για το βαμβάκι τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, που πρότεινε εθνικό πλαφόν 1.500.000 στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ούτε που επικαλέστηκε την ομόφωνη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, που πρότεινε πλαφόν για την Ελλάδα 1.200.000 τόνους και για την Ισπανία 350.000 τόνους.

Αγωνιστικός συντονισμός

Μετά από όλα αυτά το μόνο που μένει για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι να βγουν μαζικά στους δρόμους του αγώνα και να ανατρέψουν στην πράξη τα ολέθρια μέτρα που εισηγήθηκε και ψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ο Γ. Ανωμερίτης. Και ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει σε συντονισμό με τους υπόλοιπους αγρότες, γιατί η αντιαγροτική πολιτική και τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης πλήττουν συνολικά την αγροτιά και την οδηγούν στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Για να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική και να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και ο προγραμματισμός του αγώνα, γιατί αυτά που έρχονται είναι πολύ χειρότερα από αυτά που έγιναν μέχρι τώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή γίνεται μεθαύριο Σάββατο στην Καρδίτσα πανελλαδική σύσκεψη για το βαμβάκι, με πρωτοβουλία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Στη σύσκεψη καλούνται βαμβακοπαραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων από όλες τις βαμβακοπαραγωγές περιοχές της χώρας. Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί είναι το Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας και η ώρα έναρξης ορίστηκε για τις 11 π.μ.


Κ.Δ.


ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ο Φίσλερ ξεκληρίζει κι ο Ανωμερίτης... λιβανίζει

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ ομολογεί την κατάργηση της επιδότησης στα καπνά

Να εμφανίσει το μαύρο άσπρο επιχείρησε τεχνηέντως χτες ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, μεγεθύνοντας την πολιτική κοροϊδίας σε βάρος των καπνοπαραγωγών, για τους οποίους τα επιτελεία της ΕΕ έχουν προαποφασίσει το άμεσο ξεκλήρισμά τους.

Ενώ είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη σταδιακή μείωση-κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά, με πρόφαση την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία της δημόσιας Υγείας, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε συνέχεια χτες στην ακολουθούμενη πρακτική κοροϊδίας. Επιβεβαιώνοντας την πολιτική ξεπουλήματος των συμφερόντων των Ελλήνων καπνοπαραγωγών, ανακοίνωσε την απάντηση του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, σε μια ψευτο-επιστολή που του είχε στείλει στις αρχές του καλοκαιριού για λόγους καθαρά δημιουργίας εντυπώσεων.

Μόνο όμως που και από το χωρίο της απάντησης του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, που έδωσε χτες ο Γ. Ανωμερίτης στη δημοσιότητα, φαίνεται ξεκάθαρα, παρά τις διπλωματικές διατυπώσεις, ότι τα επιτελεία των Βρυξελλών προαποφάσισαν να κόψουν τις επιδοτήσεις και να σβήσουν πολύ σύντομα από το χάρτη την καπνοκαλλιέργεια και τους καπνοπαραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα, η «διαβεβαίωση» του επιτρόπου έχει ως εξής: «Η προοδευτική αποσύνδεση των ενισχύσεων για τον καπνό μπορεί να επέλθει μόνο εάν συνοδεύεται από την ανάπτυξη μέτρων που επιτρέπουν την εξασφάλιση πηγών εισοδημάτων και εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων για τους αγρότες και τους εργαζόμενους του τομέα. Επομένως, η Επιτροπή θα μεριμνήσει, ώστε να διατηρηθεί η ζωτικότητα του οικονομικού και κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών του καπνού»...

Το ερώτημα βέβαια είναι σε τι διαφέρει επί της ουσίας αυτή η διπλωματική διατύπωση, από το χωρίο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο ανάπτυξη, που αναφερόταν στα καπνά και το οποίο υποτίθεται ότι απαλείφτηκε στο Συμβούλιο Κορυφής στο Γκέτεμποργκ: «Κατόπιν εκτίμησης του καθεστώτος που διέπει τον καπνό, η οποία θα διεξαχθεί το 2002, προσαρμογή του καθεστώτος, ώστε να επιτρέπει τη σταδιακή κατάργηση των επιχορηγήσεων για τα καπνά προβλέποντας ταυτοχρόνως μέτρα ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών εισοδήματος και οικονομικές δραστηριότητες για τους εργαζομένους στα καπνά και τους καλλιεργητές και λήψη απόφασης για μια σύντομη προθεσμία αναλόγως».

Και αλήθεια, πώς δικαιολογεί ο υπουργός Γεωργίας την ανακοίνωση της ικανοποίησής του σε αυτή την απάντηση του επιτρόπου, που επί της ουσίας δε λέει τίποτα το καινούριο, παρά μόνο ομολογεί το σβήσιμο της καπνοκαλλιέργειας και το μαζικό ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών; Μήπως για τον υπουργό Γεωργίας το θέμα είναι να δημιουργηθεί η πλαστή εντύπωση στους λίαν συντόμως ξεκληρισμένους καπνοπαραγωγούς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί κάπου αλλού θα... βολευτούν; Καλά, τόση υποκρισία και τόση κοροϊδία;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ