ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι σφαγές συνεχίζονται

Κι άλλες κηδείες. Τρεις από τους τέσσερις Παλαιστίνιους που σκότωσαν Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν πολίτες...

Associated Press

Κι άλλες κηδείες. Τρεις από τους τέσσερις Παλαιστίνιους που σκότωσαν Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν πολίτες...
ΝΑΜΠΛΟΥΣ-ΓΑΖΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους σκότωσαν χτες νωρίς το πρωί πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Οχθη, ενώ λίγες ώρες αργότερα στη Λωρίδα της Γάζας δύο πύραυλοι εδάφους-εδάφους, που εκτόξευσε ο ισραηλινός στρατός, ισοπέδωσαν παλαιστινιακό αστυνομικό τμήμα, τραυματίζοντας επτά αστυνομικούς και έναν πολίτη. Ακόμη μια μέρα «περιορισμένου» πολέμου: Και αυτό παρά τις προχτεσινές συνομιλίες που αφορούσαν στις συνομιλίες, δηλαδή την επανέναρξή τους, μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

Η επίθεση με πυραύλους ήταν «αντίποινα», σύμφωνα με το επιχείρημα της ισραηλινής πλευράς που μεταδίδει το Ρόιτερς, για επιθέσεις από Παλαιστινίους με όλμους, αλλά και πυρά ενός φορτηγού αποκομιδής σκουπιδιών που κόστισαν τον τραυματισμό δύο επιβαινόντων σ' αυτό, όπως αναφέρει η Χα' αρέτζ. Πρόκειται για την τρίτη ισραηλινή επίθεση με πυραύλους στην περιοχή από την αρχή της βδομάδας... Οσο για τα τέσσερα θύματα, τα δύο από αυτά δέχτηκαν πυρά «προσπαθώντας να τοποθετήσουν βόμβα κοντά στη Ναμπλούς», κατά τις ίδιες πηγές. Η ισραηλινή πλευρά ανέφερε πως ένας δεύτερος «ένοπλος παλαιστινιακός πυρήνας» κινήθηκε στην ίδια περιοχή δυο ώρες αργότερα και στρατιώτες «σκότωσαν τρεις» εξ αυτών. Η Παλαιστινιακή Αρχή επιβεβαίωσε μόνο τέσσερις θανάτους, αναφέροντας ότι οι τρεις ήταν πολίτες που δέχτηκαν πυρά όταν πήγαν να βοηθήσουν έναν τραυματισμένο άνδρα της Φατάχ. Ο κυβερνήτης της Ναμπλούς, Μαχμούντ Αλούλ, μίλησε περί «νέας σφαγής» από τον ισραηλινό στρατό, λέγοντας πως οι άνδρες του έστησαν παγίδα παγιδεύοντας πολίτες.

Η οργάνωση Φατάχ επιβεβαίωσε ότι το μέλος της τοποθετούσε εκρηκτικά, και στην κηδεία του, που έγινε από κοινού με τις κηδείες των άλλων τριών θυμάτων, στελέχη της είπαν ότι θα εκδικηθούν το θάνατό του.

Η διαρκής βία - ο πόλεμος «χαμηλής έντασης», αν και μόνο χαμηλό δεν είναι το επίπεδο της έντασης... - προδιαθέτει αρνητικά την επικείμενη συνάντηση, πιθανώς την επόμενη βδομάδα, του Γιάσερ Αραφάτ και του Σιμόν Πέρες στο Βερολίνο, με τη μεσολάβηση του Γιόσκα Φίσερ. Δεν είναι φυσικά μόνο η βία: Εχει ήδη γίνει σαφές ότι η ισραηλινή πλευρά το μόνο που προτίθεται να «διαπραγματευτεί» με τους Παλαιστινίους είναι οι όροι μιας εκεχειρίας, «θέματα ασφαλείας», όπως το θέτει ο Αριέλ Σαρόν, και όχι τα ακανθώδη πολιτικά θέματα, την αιτία της νέας Ιντιφάντα. Ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ, Νάσερ Αλ Κίντουα, εκτίμησε ότι η συνάντηση θα γίνει «υπό προϋποθέσεις τις οποίες υπαγορεύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, περιλαμβανομένης και της ιδέας να μη θιγούν με σοβαρό τρόπο τα πολιτικά ζητήματα, αλλά να περιοριστεί σε όσα αφορούν στην ασφάλεια... Δεν πιστεύω ότι σ' αυτό το πλαίσιο η συνάντηση αυτή θα αλλάξει κάτι».

Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν απειλούσε τον Αραφάτ: Σύμφωνα με την εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμήνυσε στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής διά μέσου του Γιόσκα Φίσερ ότι «αν υπάρξουν πυρά εναντίον της Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ θα απαντήσει με μια αυστηρότητα που δε θα μπορεί να φανταστεί».

Ο Πέρες και ο Αραφάτ βρίσκονταν μακριά από τις έδρες τους χτες. Ο μεν Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν σε περιοδεία στην Πολωνία που δεν έχει σχέση με τα μεσανατολικά προβλήματα, ενώ ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής παραβρέθηκε στην έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο πριν αναχωρήσει (σήμερα, Πέμπτη) για την Κίνα.

Η έκκληση του Αραφάτ προς τον Αραβικό Σύνδεσμο να σκληρύνει τη στάση του προς το Ισραήλ «πιέζοντάς το» για να υπαναχωρήσει από την αδιάλλακτη θέση του (πολιτική επιλεκτικών δολοφονιών, νέα κατοχή Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πλήρης αποκλεισμός των αυτόνομων/κατεχόμενων, εισβολές στην Τζενίν και άλλες πόλεις, παρελκυστική στάση στο θέμα της αποστολής παρατηρητών κ.ά.) δεν αναμενόταν να βρει θετική αντίδραση. Οι Αραβες διπλωμάτες, αν και συμμερίζονται την άποψη ότι «τα Σώματα του Διεθνούς Δικαίου είναι παραλυμένα μπροστά στην ισραηλινή επιθετικότητα» (με κορυφαίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), κι αναμενόταν να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική, δε μοιάζουν διατεθειμένοι να προβούν σε πράξεις. Αν και ορισμένοι Αραβες διπλωμάτες έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων για τους Παλαιστινίους, δεν υπήρχε περίπτωση οι αραβικές χώρες να προχωρήσουν σε διακοπή των σχέσεών τους με το Ισραήλ. «Ποιος θα διακόψει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, η Ιορδανία;», κάγχαζε ο σχολιογράφος Γκαμάλ Ζέιντα στο χτεσινό φύλλο της αιγυπτιακής εφημερίδας Αλ-Αχράμ.

ΗΠΑ
Κυνική απειλή για την Αντιβαλλιστική Συνθήκη «ΑΒΜ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Τροποποιείται η Αντιβαλλιστική Συνθήκη "ΑΒΜ" ή... αποχωρούμε». Μ' αυτήν την προειδοποίηση τύπου τελεσιγράφου ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον έλεγχο των εξοπλισμών, Τζον Μπόλντον, πραγματοποίησε ένα ακόμη βήμα ψύχρανσης αντί της δήθεν γεφύρωσης, βελτίωσης και εντατικοποίησης των αμερικανορωσικών στρατιωτικών και στρατηγικών σχέσεων...

Οι δηλώσεις του Μπόλντον, που σημειωτέον έγιναν με τη μορφή συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό ραδιοσταθμό «ΗΧΩ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ» την περασμένη Τρίτη, αλλά μεταδόθηκε χτες, μάλλον δεν αιφνιδίασαν τους Ρώσους αξιωματούχους, καθώς η συγκεκριμένη «εξέλιξη» δεν αποτελεί παρά συνέχεια των ήδη γνωστών σχετικών προθέσεων της Ουάσιγκτον, όπως αυτές είχαν καταγραφεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ στη Μόσχα.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της χτεσινής συνέντευξης Μπόλτον έγκειται στο ότι, τρόπον τινά, εμπεριέχει μία χρονική συγκεκριμενοποίηση της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Αντιβαλλιστική Συνθήκη του 1972, όπως προβλέπεται και από τους όρους της συνθήκης «ΑΒΜ» που αναφέρουν ότι κάθε πλευρά έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από τη συνθήκη, αλλά πρέπει να το γνωστοποιήσει στην άλλη τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα...

«Εάν, αντίθετα με την προτίμησή μας, δεν είμαστε σε θέση να φθάσουμε σε συμφωνία με τη Ρωσία, τότε σε κάποιο χρόνο στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα ασκήσουμε το πεφρασμένο δικαίωμα που μας δίνει η συμφωνία να γνωστοποιήσουμε το χρόνο αποχώρησής μας. Βέβαια, η αποχώρηση, δε σημαίνει παραβίαση της συνθήκης», είχε πει μεταξύ άλλων ο Μπόλντον στη συνέντευξή του στο «ΡΑΔΙΟ ΗΧΩ» της Μόσχας, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον ελπίζει σ' αυτό το ζήτημα μια «βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία πριν την προγραμματισμένη για το Νοέμβρη Συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στους Προέδρους Τζορτζ Ουόκερ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν».

Οπως αναφέρουν οι «Τάιμς» της Ν. Υόρκης, η συνέντευξη Μπόλντον προκάλεσε έκπληξη σε κύκλους του Πενταγώνου δηλώνοντας ότι απ' όσο γνωρίζουν η κυβέρνηση Μπους δεν έχει πάρει καμιά σχετική απόφαση, να δώσει δηλαδή μια εξάμηνη προθεσμία στη Μόσχα για το ζήτημα της ΑΒΜ.

Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενούνται οι δηλώσεις του Τζον Ράινλάντερ, ενός από τους δικηγόρους που διατέλεσε σύμβουλος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη ΑΒΜ. Ο Ράινλάντερ παρατήρησε ότι με τις δηλώσεις Μπόλτον, η κυβέρνηση Μπους δεν κάνει άλλο τι από το να αναζητεί δικαιολογίες για να αποχωρήσει μονομερώς από τη συνθήκη. «Οι Ρώσοι δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουν σε μια κοινή αποχώρηση από τη συνθήκη. Εχουμε (οι ΗΠΑ) σκοπό να την παραβιάσουμε, ξεκινώντας στην Αλάσκα τις δοκιμές μας για το σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας», κατέληξε ο Ράινλάντερ

Στο ίδιο χτεσινό άρθρο της ίδιας αμερικανικής εφημερίδας φιλοξενείται και η δήλωση του συμβούλου του Ρώσου Προέδρου για θέματα στρατηγικής και Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγιεφ, πως η Μόσχα δε διαθέτει κανένα βέτο και δεν μπορεί να εμποδίσει τις ΗΠΑ να εξασκήσουν το δικαίωμά τους να αποχωρήσουν από τη συνθήκη. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι ο αποτρεπτικός ρόλος, καθώς και οι σχετικοί παράγοντες για την ανάπτυξη αντιβαλλιστικών εξοπλισμών «θα πρέπει να μελετηθούν και να προσδιοριστούν πάλι από την αρχή».

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΝ
Εντείνεται η διαμάχη για το πετρέλαιο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΑΚΟΥ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Αυξάνονται οι ενδείξεις της έντασης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ιράν όσον αφορά ένα πετρελαϊκό κοίτασμα το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί διεθνές κονσόρτσιουμ με επικεφαλής τη βρετανική ΒΡ AMOCO, αλλά βρίσκεται σε διαφιλονικούμενα μεταξύ των δύο χωρών χωρικά ύδατα. Χτες στην αντιπαράθεση ενεπλάκη η Τουρκία με μια διπλή «προειδοποίηση»: ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Χουσεΐν Κιβρίκογλου έφθασε στο Μπακού για επίσημη επίσκεψη, και ταυτόχρονα σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν αναμενόταν σήμερα μοίρα τουρκικών αεροσκαφών «F-16».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί δήλωσε ότι η κυβέρνηση Χαταμί«ανησυχεί» για τις τουρκικές κινήσεις, αν και όπως είπε στην εφημερίδα «Iran News», η Αγκυρα διαβεβαίωσε την Τεχεράνη ότι «δεν την απειλεί». Το Ιράν «παρακολουθεί από πολύ κοντά την υπόθεση και με μεγάλη προσοχή», δήλωσε.

Οπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τουρκική εμπλοκή στη διαμάχη σημειώνεται μετά από τη νηοψία πολεμικού του Ιράν σε δύο σκάφη της βρετανικής εταιρίας ΒΡ που πραγματοποιούσαν έρευνες για πετρέλαιο στην αμφισβητούμενη περιοχή της Κασπίας για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν...

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΤΑ
Νέες συλλήψεις

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-

Σε οκτώ συλλήψεις προέβησαν χτες οι ισπανικές αρχές στη διάρκεια επιδρομών σε «κρησφύγετα» της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν όπλα, χειροβομβίδες και περίπου 100 κιλά εκρηκτικών υλών. Το θέμα της μυστηριώδους έκρηξης παγιδευμένου παιδικού παιγνιδιού την περασμένη Δευτέρα στο Σαν Σεμπαστιάν, στη χώρα των Βάσκων, από την οποία σκοτώθηκε μία 62χρονη γυναίκα, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν τα δύο εγγόνια της, 4 χρόνων και 16 μηνών, συνεχίζει στο μεταξύ να βρίσκεται στην επικαιρότητα της Ισπανίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, είπε πως ενδέχεται να είχε εγκαταλειφθεί από υποστηρικτές πολιτικού κόμματος προσκείμενου στην αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, ωστόσο εκπρόσωπος του Ερι Μπατασούνα, πολιτικού φορέα της ΕΤΑ, άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από το επεισόδιο ίσως ήταν οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ