ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΔΕΡΕΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
Ενα νέο «ΔΥΣΤΟΣ» με όνομα «ΘΗΣΕΥΣ»

Σήμα κινδύνου στέλνει η ΠΕΜΕΝ. Δεκαπέντε μέρες το ΥΕΝ σιωπά

Το ναυάγιο ενός νέου «ΔΥΣΤΟΣ» προσπαθεί να προλάβει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Ε.Ν. (ΠΕΜΕΝ) που με χτεσινή καταγγελία της θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους συναρμόδιους κυβερνητικούς και κρατικούς φορείς, με πρώτον τον υπουργό ΕΝ Χρ. Παπουτσή, για όσα συμβαίνουν στο υπερήλικο τσιμεντάδικο «ΘΗΣΕΥΣ».

Το ΥΕΝ έχει ενημερωθεί εδώ και 15 μέρες ότι στα Νο 3 και 4 αμπάρια φορτίου του πλοίου διαπιστώθηκε εισροή θαλασσέρματος, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι λαμαρίνες είναι σάπιες και έχει τιναχτεί στον αέρα κάθε έννοια ευστάθειας του πλοίου! Μέλη του πληρώματος έχουν κάνει τις σχετικές καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές αλλά μέχρι και χτες το πρωί δεν είχε διαταχθεί καν η αναγκαία παχυμέτρηση των ελασμάτων.

Η συγκάλυψη επί της ουσίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης από τις υπηρεσίες του ΥΕΝ, οδήγησε την ΠΕΜΕΝ να στείλει χτες έγγραφο στον ίδιο τον υπουργό ΕΝ και στο Κλάδο Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων, το οποίο κοινοποιήθηκε και στους προϊσταμένους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.

Στην καταγγελία η ΠΕΜΕΝ αναφέρει ότι στο υπό ελληνική σημαία τσιμεντοφόρο πλοίο «ΘΗΣΕΥΣ» - χρόνος κατασκευής 1974 - της εταιρίας ΑΝΕ ΗΡΑΚΛΗΣ, θυγατρική της ΑΓΕΤ, το οποίο είναι καταχωρημένο στους καταλόγους της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΑΕ, διαπιστώθηκε εισροή θαλασσέρματος στα αμπάρια φορτίου Νο 3 και Νο 4. Και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η άθλια, άκρως επικίνδυνη κατάσταση του υπερήλικου - υποσυντήρητου τσιμεντοφόρου πλοίου ΘΗΣΕΥΣ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις καταγγελίες της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ και αναδεικνύει τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες του ΥΕΝ και των υπηρεσιών του καθώς και της ιδιωτικής εταιρίας Ελληνικός Νηογνώμων ΑΕ για τα σαπιοκάραβα που ταξιδεύουν με ευθύνη τους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών. Το M/V ΘΗΣΕΥΣ βρίσκεται στις Μαδέρες Πορτογαλίας και απαιτούμε να προβείτε άμεσα σε όλες τις ενέργειες για να αποκατασταθεί η αξιοπλοΐα του πλοίου και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μελών του πληρώματος. Ζητάμε να οριστεί πραγματογνώμονας και με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΕΜΕΝ να γίνουν παχυμετρήσεις των ελασμάτων για να αντικατασταθούν τα φθαρμένα ελάσματα του πλοίου. Να καταλογιστούν ευθύνες και ποινές στους υπαίτιους αυτών των εγκληματικών ενεργειών».

Η ΠΕΜΕΝ υπενθυμίζει τις παρόμοιες καταγγελίες για το ΔΥΣΤΟΣ της ίδιας εταιρίας που είχαν προηγηθεί πριν το πλοίο βυθιστεί και πάρει μαζί του στο βυθό τους 20 επιβαίνοντες σ' αυτό.

Και ρωτά γιατί «το λαλίστατο κατά τ' άλλα Γραφείο Τύπου του ΥΕΝ απέκρυψε αυτό το γεγονός. Για πόσα άλλα πλοία δε δημοσιοποιούνται σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πλοίων;».

«Είναι προφανές, συνεχίζει η ΠΕΜΕΝ, ότι η γενικότερη αντεργατική - αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της ναυτιλίας είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα και της αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των ναυτεργατών για να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, να χτυπηθεί η εφοπλιστική ασυδοσία, να ανατραπεί η πολιτική που τη στηρίζει και την ενισχύει και να ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - ναυτεργατικής οικογένειας».

ΚΚΕ
Στρεβλά κριτήρια μέτρησης της ανεργίας

Παρέμβαση στη Βουλή, σχετικά με την παρουσίαση πλαστών στοιχείων για την ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2000 και γενικά τη μέθοδο μέτρησης της ανεργίας από την ΕΣΥΕ

Με «μαγειρεμένα» στοιχεία προσπαθεί η κυβέρνηση να... αντιμετωπίσει την ανεργία
Με «μαγειρεμένα» στοιχεία προσπαθεί η κυβέρνηση να... αντιμετωπίσει την ανεργία
Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για τη δημοσιοποίηση από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πλαστών στοιχείων για την ανεργία, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή σχετική Ερώτηση, η οποία αφορά συνολικά την έρευνα εργατικού δυναμικού και τα στρεβλά κριτήρια που τη διακρίνουν, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τεχνητά μειωμένο το μέγεθος της ανεργίας. Η Ερώτηση υπογράφεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ, Αγγ. Τζέκη, Ν. Γκατζή, Τ. Τσιόγκα και απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας.

«Το πρόσφατο επεισόδιο - σημειώνεται στην Ερώτηση - με τη δημοσιοποίηση από τον Γενικό Γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) πλασματικών στοιχείων για την εξέλιξη της ανεργίας, έφερε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της αξιοπιστίας των στοιχείων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να "αποδείξει" την "ορθότητα" της πολιτικής της. Ωστόσο, ο τρόπος που παρουσιάστηκε το πρόβλημα αποκρύπτει ουσιαστικές πλευρές του. Ετσι: Εγινε λόγος για βεβιασμένη ανακοίνωση, στις 13 - 7 - 2001, των αποτελεσμάτων της έρευνας εργατικού δυναμικού για το 4ο τρίμηνο του 2000, της οποίας - σύμφωνα με τον πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων της ΕΣΥΕ - η επεξεργασία των στοιχείων είχε μόλις αρχίσει και πάντως δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα!

Ετσι ή αλλιώς, όμως, η ανακοίνωση αυτή είναι πολύ καθυστερημένη, αν ληφθεί υπόψη ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 577/98 του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 1998, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα. Στο άρθρο 6 αυτού του Κανονισμού ορίζεται σαφώς ότι τα κράτη - μέλη διαβιβάζουν στην Eurostat τα αποτελέσματα της έρευνας "εντός δώδεκα εβδομάδων μετά το τέλος της περιόδου αναφοράς". Δηλαδή, τα στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2000 θα έπρεπε να είχαν διαβιβαστεί στη Eurostat στα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, ενώ έπρεπε να είχαν διαβιβαστεί ήδη και τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2001 και τώρα η ΕΣΥΕ θα έπρεπε να επεξεργάζεται τα στοιχεία του 2ου τριμήνου του 2001, τα οποία θα πρέπει να διαβιβάσει στη Eurostat μέσα στον επόμενο Σεπτέμβριο».

Στη συνέχεια, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι στην παραβίαση των προθεσμιών «αλλά στην παραποιημένη εικόνα του προβλήματος από τα εντελώς στρεβλά κριτήρια, που οι κανονισμοί προβλέπουν για τον προσδιορισμό της ανεργίας.

Ετσι, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1897/2000 της Επιτροπής της 7ης Σεπτεμβρίου 2000, ο οποίος έχει σαν θέμα του τον "λειτουργικό ορισμό της ανεργίας", άνεργοι θεωρούνται τα άτομα ηλικίας 15 - 74 ετών, τα οποία δεν είχαν μισθωτή ή μη μισθωτή εργασία για μια ώρα τουλάχιστον κατά την εβδομάδα αναφοράς, ήταν διαθέσιμα για εργασία και αναζητούσαν ενεργά απασχόληση. Με βάση αυτά τα τρία κριτήρια προσδιορίζεται ο άνεργος. Δηλαδή, αν κάποιος άνεργος δούλεψε έστω και μία ώρα, περιλαμβάνεται στους απασχολούμενους! Με τον τρόπο αυτό "εξαφανίζεται" ένα πολύ μεγάλο μέρος της ανεργίας. Και σα να μην έφτανε αυτό, ο ίδιος κανονισμός προβλέπει επιπλέον περικοπές των μεγεθών της ανεργίας, προβλέποντας ότι δεν είναι άνεργοι ένα μεγάλο μέρος των ανέργων που συμμετέχουν σε σπουδές ή σε κύκλους κατάρτισης, ή εργαζόμενοι που βρίσκονται σε ανεργία επειδή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή είναι εποχιακοί εργαζόμενοι... Ετσι, η ανεργία εμφανίζεται πολύ μικρότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι, ανεξάρτητα από τις μετρήσεις, το πρόβλημα είναι η ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων «σαν αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και σε πείσμα των "μαγειρεμένων" στατιστικών στοιχείων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σημειώνουν ότι το πρόβλημα οξύνεται διαρκώς και διαπιστώνουν τη δραματική κατάσταση των μακροχρόνια ανέργων, όπου «τα κυβερνητικά προγράμματα "αντιμετώπισης" της ανεργίας, τους επιτρέπουν να παίρνουν το ανεπαρκές επίδομα ανεργίας μόνο για ένα χρόνο και όχι για ολόκληρο το διάστημα κατά το οποίο είναι άνεργοι».

Οι υπουργοί ερωτώνται: «Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διερευνηθεί η βεβιασμένη ανακοίνωση του γενικού Γραμματέα της ΕΣΥΕ στοιχείων μιας έρευνας που δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν.

Γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα στοιχεία των ερευνών εργατικού δυναμικού του 1ου και 2ου τριμήνου του 2001, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ήδη, σύμφωνα με τον Κανονισμό 5777/98; Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να βελτιωθεί η στελέχωση και να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή της ΕΣΥΕ;

Προτίθεται η κυβέρνηση - ανεξάρτητα από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης - να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων για τη μέτρηση της ανεργίας, ώστε οι σχετικές έρευνες της ΕΣΥΕ να προσεγγίζουν περισσότερο την πραγματικότητα; Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να χορηγείται επίδομα ανεργίας, το οποίο πρέπει να φτάνει στο 80% του βασικού μισθού, σε όλους τους άνεργους και για ολόκληρο το διάστημα που αυτοί βρίσκονται στην ανεργία;

Επίσης, ο υπουργός καλείται να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τα αναλυτικά αποτελέσματα των ερευνών εργατικού δυναμικού του 4ου τριμήνου του 2000 και των 1ου και 2ου τριμήνων του 2001.
  • Τους απόλυτους αριθμούς των απασχολουμένων της χώρας για κάθε ένα έτος της τελευταίας δεκαετίας με τις διακρίσεις "φύλο", "θέση στο επάγγελμα" και "ομάδες ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης" ξεχωριστά στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της οικονομίας».
Περιοδεία στον ΟΑΕΔ

Περιοδεία στον ΟΑΕΔ Τρικάλων θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή στις 10.30 το πρωί κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα. Το κλιμάκιο θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους για να συζητήσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ