Στο Αλγέρι ανοίγει σήμερα τα φτερά του, μέχρι τις 16 του Αυγούστου, ο μοναδικός θεσμός αντίστασης και πάλης της παγκόσμιας προοδευτικής νεολαίας
Ενα ντροπαλό αλλά τιτιβίζον σμήνος Αλγερινών είναι το πρώτο που συναντάς όταν πατάς το πόδι σου στη χώρα. Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αδιόρατο τείχος μεταξύ των αντιπροσωπειών που συνεχίζουν να καταφθάνουν και των φιλοξενούντων. Ενα τείχος που θρυμματίζεται με το πλατύ και διψασμένο χαμόγελο των νέων αυτής της ταλανισμένης χώρας.
Τότε όλοι γίνονται ένα. Ενα χαμόγελο, ένα καθάριο και αποφασισμένο βλέμμα, μία δύναμη. Δύναμη και θέληση για ένα μέλλον που θα έρθει μέσα από «την παγκοσμιοποίηση του αγώνα για ειρήνη και αδελφοσύνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Ακριβώς όπως και το σύνθημα αυτού του 15ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας, που ανοίγει τις πύλες του σήμερα στις 7 το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 16 του Αυγούστου. Στο Αλγέρι έφτασε και η ελληνική αποστολή, με την πολυμελή αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και άλλων οργανώσεων από τη χώρα μας, της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ, της ΠΚΣ καθώς και Παλαιστίνιοι που σπουδάζουν στη χώρα μας.
Το Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πλήρες, κρίνοντας κανείς και απ' το πρόγραμμα που καταρτίστηκε και ανακοινώθηκε. Με θέματα που θα περιλαμβάνει όπως το δικαστήριο για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο, η αλληλεγγύη στον αγώνα των λαών που αντιπαλεύουν τη βία της «νέας τάξης πραγμάτων», όπως της Κούβας, της Κολομβίας, της Παλαιστίνης, του Πουέρτο Ρίκο, της Γιουγκοσλαβίας κ.ά.
Ηδη τα θέματα του φεστιβάλ βρίσκονται στα χείλη όσων συμμετέχουν στις 40 πανεθνικές και περιφερειακές προπαρασκευαστικές επιτροπές από τις πέντε ηπείρους, καθώς και στις επιμέρους συναντήσεις που γίνονται μεταξύ των εκατοντάδων αντιπροσωπειών. Η Γένοβα και τα όσα συνέβησαν στους δρόμους της ιταλικής πόλης βρίσκονται στην επικαιρότητα. Ολοι ρωτούν να μάθουν και το κύριο που τους απασχολεί είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Η βελγική αντιπροσωπεία ήδη ανακοίνωσε τη μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει στις 14 του Δεκέμβρη κατά τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αλλά η δράση δε σταματά εδώ. Οι εκθέσεις, οι εκδηλώσεις, τα διάφορα δρώμενα που είδη έχουν ξεκινήσει γίνονται ανά πάσα στιγμή η καλύτερη αφορμή για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των νεολαιών αλλά και προσδιορισμού των επόμενων κινήσεων του νεολαιίστικου κινήματος.
Εξάλλου το αίμα που κυλά στις φλέβες όλων μας είναι κόκκινο. Αυτό δεν αλλάζει. Εκείνο όμως που μπορεί να αλλάξει είναι ο κόσμος. Και οι νέοι όλης της οικουμένης που βρίσκονται εδώ, και μπορούν και θα το κάνουν. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουν απ' τ' Αλγέρι.
Με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Νεολαίας, που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις Νεολαίες των χωρών των Συμμάχων, συγκλήθηκε στο Λονδίνο, το Νοέμβρη του 1945, η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νεολαίας. Στη συνδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 63 χώρες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αντιπροσωπεία της ΕΠΟΝ.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης, αποφασίστηκε η ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), με στόχο «τη συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων του νεολαιίστικου κινήματος στον αγώνα για την ειρήνη, την ανεξαρτησία των λαών, τη δημοκρατία και την πρόοδο, για την προώθηση των δικαιωμάτων της νεολαίας».
Η ΠΟΔΝ, στην προσπάθεια να βρει έναν τρόπο κοινής δράσης, που να συνδυάζει και την πολιτική και την πολιτιστική δραστηριότητα της νεολαίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύγκληση του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας στην Πράγα, το καλοκαίρι του 1947.
Ετσι γεννήθηκε ο μοναδικός αυτός θεσμός των Φεστιβάλ, που με το φετινό κλείνει μια υπερπενηντάχρονη πορεία, που γνώρισε ανόδους και καμπές, με κυριότερη αυτήν που μεσολάβησε στο διάστημα από τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Η δυναμική, όμως, αναβίωση του θεσμού ήρθε με τη διοργάνωση του 14ου Φεστιβάλ, το 1997, με τη σημαντική συμβολή και προσφορά του Νησιού της Επανάστασης, την Κούβα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο θεσμός αυτός έχει και μια ιδιαίτερη σχέση με το κομμουνιστικό κίνημα της νεολαίας στη χώρα μας, την ΚΝΕ.
Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ που παραβρέθηκε στο 10ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Βερολίνο το 1973, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εμπνευσμένη από αυτό, δημιούργησε το θεσμό του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που σήμερα συμπληρώνει τον 27ο χρόνο του.
Η ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε, με όλες της τις δυνάμεις, για να πάρει το Φεστιβάλ το χαρακτήρα που αρμόζει σε μια τέτοια διοργάνωση και το ίδιο κάνει και φέτος στο Αλγέρι και μέσα από την προεδρία της ΠΟΔΝ που έχει αυτό το διάστημα και με τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της και τη συμβολή της σε όλες τις εκδηλώσεις του.
Ο παλαίμαχος αγωνιστής της θρυλικής ΕΠΟΝ και της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης Γιώργος Σταθόπουλος προσφέρει, μέσω της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας 100.000 δρχ. προς τιμή του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που γίνεται στο Αλγέρι, σε ένδειξη πίστης στο διεθνισμό και με την ελπίδα ότι η νεολαία όλου του κόσμου θα παλέψει για να επιβάλει τα σοσιαλιστικά ιδανικά στη θέση του νέου μεσαίωνα, του ιμπεριαλισμού
Για το Αλγέρι αναχώρησε την Τρίτη ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του 15ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 16 Αυγούστου στο Αλγέρι.