ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Αποφασιστικά στο δρόμο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Στο Αλγέρι ανοίγει σήμερα τα φτερά του, μέχρι τις 16 του Αυγούστου, ο μοναδικός θεσμός αντίστασης και πάλης της παγκόσμιας προοδευτικής νεολαίας

Τη σκυτάλη από την Κούβα του 14ου Φεστιβάλ του '97 (φωτό) παίρνει από σήμερα το Αλγέρι
Τη σκυτάλη από την Κούβα του 14ου Φεστιβάλ του '97 (φωτό) παίρνει από σήμερα το Αλγέρι
(Της απεσταλμένης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Ενα ντροπαλό αλλά τιτιβίζον σμήνος Αλγερινών είναι το πρώτο που συναντάς όταν πατάς το πόδι σου στη χώρα. Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αδιόρατο τείχος μεταξύ των αντιπροσωπειών που συνεχίζουν να καταφθάνουν και των φιλοξενούντων. Ενα τείχος που θρυμματίζεται με το πλατύ και διψασμένο χαμόγελο των νέων αυτής της ταλανισμένης χώρας.

Τότε όλοι γίνονται ένα. Ενα χαμόγελο, ένα καθάριο και αποφασισμένο βλέμμα, μία δύναμη. Δύναμη και θέληση για ένα μέλλον που θα έρθει μέσα από «την παγκοσμιοποίηση του αγώνα για ειρήνη και αδελφοσύνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Ακριβώς όπως και το σύνθημα αυτού του 15ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας, που ανοίγει τις πύλες του σήμερα στις 7 το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 16 του Αυγούστου. Στο Αλγέρι έφτασε και η ελληνική αποστολή, με την πολυμελή αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και άλλων οργανώσεων από τη χώρα μας, της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ, της ΠΚΣ καθώς και Παλαιστίνιοι που σπουδάζουν στη χώρα μας.

Το Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πλήρες, κρίνοντας κανείς και απ' το πρόγραμμα που καταρτίστηκε και ανακοινώθηκε. Με θέματα που θα περιλαμβάνει όπως το δικαστήριο για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο, η αλληλεγγύη στον αγώνα των λαών που αντιπαλεύουν τη βία της «νέας τάξης πραγμάτων», όπως της Κούβας, της Κολομβίας, της Παλαιστίνης, του Πουέρτο Ρίκο, της Γιουγκοσλαβίας κ.ά.

Μαζί η νεολαία του κόσμου που αντιστέκεται

Ηδη τα θέματα του φεστιβάλ βρίσκονται στα χείλη όσων συμμετέχουν στις 40 πανεθνικές και περιφερειακές προπαρασκευαστικές επιτροπές από τις πέντε ηπείρους, καθώς και στις επιμέρους συναντήσεις που γίνονται μεταξύ των εκατοντάδων αντιπροσωπειών. Η Γένοβα και τα όσα συνέβησαν στους δρόμους της ιταλικής πόλης βρίσκονται στην επικαιρότητα. Ολοι ρωτούν να μάθουν και το κύριο που τους απασχολεί είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Η βελγική αντιπροσωπεία ήδη ανακοίνωσε τη μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει στις 14 του Δεκέμβρη κατά τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αλλά η δράση δε σταματά εδώ. Οι εκθέσεις, οι εκδηλώσεις, τα διάφορα δρώμενα που είδη έχουν ξεκινήσει γίνονται ανά πάσα στιγμή η καλύτερη αφορμή για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των νεολαιών αλλά και προσδιορισμού των επόμενων κινήσεων του νεολαιίστικου κινήματος.

Επίσης η Αφρική είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τόσο απ' την άποψη της μεγάλης συμμετοχής πλείστων αντιπροσωπειών από όλες τις χώρες της μαύρης ηπείρου όσο και από το γεγονός και μόνο ότι η φιλοξενούσα χώρα, η Αλγερία, βρίσκεται στην Αφρική. Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, η ήπειρος αυτή, που έχει εγκαταλειφθεί στο «μάτι του κυκλώνα», και επί της ουσίας παραμένει ανεξερεύνητη, να έρθει στο φως της επικαιρότητας. Ετσι αυτό το φεστιβάλ λαμβάνει μια ακόμα διάσταση. Αυτή της παναφρικανικής συνάντησης. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να γνωριστούν οι νεολαίοι των χωρών της Αφρικής μεταξύ τους κατ' αρχήν, αλλά και να κάνουν τη γνωριμία τους με τον υπόλοιπο κόσμο και όλοι μαζί να πορευτούν και να ενωθούν στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Αυτός ο αγώνας είναι η απύθμενη δίψα όσων συμμετέχουν σ' αυτό το φεστιβάλ. Δίψα για ένα καλύτερο αύριο, δίκαιο και ανθρώπινο, όπου το χρώμα δεν παίζει κανένα ρόλο. Οπου η καταγωγή, η χώρα προέλευσης, η υπηκοότητα και ο τόπος διαμονής δεν είναι σημεία αποξένωσης αλλά ένωσης παντοτινής. Οπου τα χαρακτηριστικά που είναι ορατά στο μάτι, όπως όταν τα ξανθά κεφάλια συναντούν τα καστανά και τα ολόμαυρα, είναι απλώς σημεία που τονίζουν το γεγονός ότι ο πλανήτης είναι μια σύνθεση που σίγουρα δε βρίσκεται σε αποσύνθεση όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.

Εξάλλου το αίμα που κυλά στις φλέβες όλων μας είναι κόκκινο. Αυτό δεν αλλάζει. Εκείνο όμως που μπορεί να αλλάξει είναι ο κόσμος. Και οι νέοι όλης της οικουμένης που βρίσκονται εδώ, και μπορούν και θα το κάνουν. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουν απ' τ' Αλγέρι.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ενας θεσμός με ιστορία και προοπτική

Στιγμιότυπο από το 10ο Φεστιβάλ στο Βερολίνο, το 1973
Στιγμιότυπο από το 10ο Φεστιβάλ στο Βερολίνο, το 1973
Ο θεσμός των Παγκόσμιων Φεστιβάλ άρχισε μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χιλιάδες νέοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας, την Πράγα, το 1947, για να διακηρύξουν ότι ποτέ ξανά δε θα επιτρέψουν στις φρικαλεότητες του φασισμού να τρομοκρατούν τον κόσμο. Από τότε, τα Φεστιβάλ έχουν χρησιμοποιηθεί ως βήμα διαμαρτυρίας για την προοδευτική νεολαία όλου του κόσμου.

Με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Νεολαίας, που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις Νεολαίες των χωρών των Συμμάχων, συγκλήθηκε στο Λονδίνο, το Νοέμβρη του 1945, η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νεολαίας. Στη συνδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 63 χώρες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αντιπροσωπεία της ΕΠΟΝ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης, αποφασίστηκε η ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), με στόχο «τη συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων του νεολαιίστικου κινήματος στον αγώνα για την ειρήνη, την ανεξαρτησία των λαών, τη δημοκρατία και την πρόοδο, για την προώθηση των δικαιωμάτων της νεολαίας».

Η ΠΟΔΝ, στην προσπάθεια να βρει έναν τρόπο κοινής δράσης, που να συνδυάζει και την πολιτική και την πολιτιστική δραστηριότητα της νεολαίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύγκληση του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας στην Πράγα, το καλοκαίρι του 1947.

Ετσι γεννήθηκε ο μοναδικός αυτός θεσμός των Φεστιβάλ, που με το φετινό κλείνει μια υπερπενηντάχρονη πορεία, που γνώρισε ανόδους και καμπές, με κυριότερη αυτήν που μεσολάβησε στο διάστημα από τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Η δυναμική, όμως, αναβίωση του θεσμού ήρθε με τη διοργάνωση του 14ου Φεστιβάλ, το 1997, με τη σημαντική συμβολή και προσφορά του Νησιού της Επανάστασης, την Κούβα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο θεσμός αυτός έχει και μια ιδιαίτερη σχέση με το κομμουνιστικό κίνημα της νεολαίας στη χώρα μας, την ΚΝΕ.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ που παραβρέθηκε στο 10ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Βερολίνο το 1973, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εμπνευσμένη από αυτό, δημιούργησε το θεσμό του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που σήμερα συμπληρώνει τον 27ο χρόνο του.

Η ΚΝΕ όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε, με όλες της τις δυνάμεις, για να πάρει το Φεστιβάλ το χαρακτήρα που αρμόζει σε μια τέτοια διοργάνωση και το ίδιο κάνει και φέτος στο Αλγέρι και μέσα από την προεδρία της ΠΟΔΝ που έχει αυτό το διάστημα και με τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της και τη συμβολή της σε όλες τις εκδηλώσεις του.

Προσφορά

Ο παλαίμαχος αγωνιστής της θρυλικής ΕΠΟΝ και της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης Γιώργος Σταθόπουλος προσφέρει, μέσω της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας 100.000 δρχ. προς τιμή του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που γίνεται στο Αλγέρι, σε ένδειξη πίστης στο διεθνισμό και με την ελπίδα ότι η νεολαία όλου του κόσμου θα παλέψει για να επιβάλει τα σοσιαλιστικά ιδανικά στη θέση του νέου μεσαίωνα, του ιμπεριαλισμού

Στο Αλγέρι ο Θ. Παφίλης

Για το Αλγέρι αναχώρησε την Τρίτη ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του 15ου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 16 Αυγούστου στο Αλγέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ