Αύριο η σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του ΟΑΕΔ, προκειμένου να διατηρηθεί ο ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας του
Avaton |
Η Επιτροπή συγκαλεί σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων, προκειμένου, όπως υπογραμμίζει και στην πρώτη της ανακοίνωση: «να οργανωθεί ένας πολύπλευρος αγώνας με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, να μπλοκαριστεί η ψήφιση και η εφαρμογή του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης, να διατηρηθεί ο ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού, να προστατευτούν και να διευρυνθούν τα δικαιώματα των ανέργων».
Επισημαίνει ακόμη ότι η Επιτροπή «θα οργανώσει την αντεπίθεσή μας και θα συντονίσει τα βήματα των εργαζομένων του ΟΑΕΔ με το υπόλοιπο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Μια επιτροπή ανοιχτή σε κάθε εργαζόμενο του ΟΑΕΔ, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που δε δέχεται να παζαρέψει στα τραπέζια της "κοινωνικής συναίνεσης" τον Ενιαίο και Δημόσιο ΟΑΕΔ»!
Στο μεταξύ χτες - μια μέρα μετά την είδηση της συγκρότησης της Επιτροπής Αγώνα - η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ έκανε την εμφάνισή της με Δελτίο Τύπου, με το οποίο διαμαρτύρεται για την επίθεση που δέχεται ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, λόγω της στήριξής του στις θέσεις της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι «θα κλιμακωθεί η αντίσταση στις διαφαινόμενες αλλαγές που δρομολογούνται», ωστόσο καμία μορφή πάλης δεν έχει εξαγγελθεί από τη διοίκησή της και το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης έχει πάρει το δρόμο του!!!
Η υπόθεση της αντίστασης στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, δεν αφορά όμως μόνο τους εργαζόμενους στον Οργανισμό. Πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες, την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια και στο σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο παράλληλα προωθεί και τη νομιμοποίηση του δουλεμπορίου, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από την «ενοικίαση» εργαζομένων.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, σε δελτίο Τύπου χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ «έκτρωμα», σημειώνοντας ότι θα συγκροτήσει επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλιάς για την απόσυρσή του, ενώ τονίζει: «Η μορφή της παραχώρησης, της υπενοικίασης εργαζομένων, από εργοδότη σε εργοδότη που νομιμοποιεί το νομοσχέδιο, δημιουργεί θέσεις "απασχολήσιμων", θυμάτων της εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας, που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας με αντεργατικούς όρους, με υποτυπώδη αμοιβή, ανύπαρκτα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ακόμα προωθείται η ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ».
Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη της διεκδίκησης του κρατικού - δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, που πρέπει ν' αποτελεί το μόνο φορέα εύρεσης εργασίας και την απόφασή της, ν' αγωνιστεί ενάντια στα δουλεμπορικά κυκλώματα, αμφισβητώντας και μπλοκάροντας τ' αντεργατικά μέτρα στην πράξη, μέσα στους χώρους δουλιάς.
Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ότι: «Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του με συμπλήρωση των κενών θέσεων του οργανισμού και το μηχανικό εξοπλισμό, ζωτικές του υπηρεσίες και τα οικονομικά του ΛΑΕΚ τα εκχωρεί στους ιδιώτες και σε εταιρίες που αναλαμβάνουν την εμπορία του δικαιώματος εργασίας, στα πλαίσια των νέων ευέλικτων αντεργατικών σχέσεων, της μερικής απασχόλησης, του συνολικού εργασιακού χρόνου, της ενοικίασης των εργαζομένων κλπ.».
Περισσότερα προβλήματα, αντί για λύσεις, από τη μετακίνηση προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων στην Κέρκυρα
Με όργανο τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ), τα υπερσυγκεντρωτικά αυταρχικά όργανα διοίκησης των μονάδων Υγείας που προβλέπει ο αντι-ΕΣΥ νόμος 2889/01, προχωράει η κυβέρνηση στην προώθηση των σαρωτικών αλλαγών στην Υγεία, οι οποίες οδηγούν στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.
Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων πήρε την απόφαση για την προσωρινή μετακίνηση μόνιμων υπαλλήλων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας από τις 6.8.2001 στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και το Κέντρο Αμεσης Βοήθειας που λειτουργεί εκεί αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού, ενώ το πρόβλημα γίνεται αξεπέραστο τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο πληθυσμός, λόγω τουρισμού, πολλαπλασιάζεται και οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν τις άδειές τους. Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το πρόβλημα, η διοίκηση του ΠΕΣΥ αποφάσισε την προσωρινή μετακίνηση ανά δεκαήμερο ενός οδηγού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Γενικό.
Αυτή η απόφαση, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Υγειονομικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το σοβαρότατο πρόβλημα του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ενώ εδώ και καιρό βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, λόγω της υλοποίησης του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώ». Πρόγραμμα, που απαιτεί για την υλοποίησή του περισσότερο προσωπικό, αφού οι ασθενείς έχουν μετακινηθεί πλέον στους ξενώνες που έχουν δημιουργεί στους Εβροπούλους και στο Θινάλι της Κέρκυρας.
«Η προσωρινή μετακίνηση ενός οδηγού ανά δεκαήμερο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δύναμης των οδηγών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου (από τέσσερις οδηγοί μένουν τρεις) και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της υπηρεσίας και ενδεχομένως και μείωση των δρομολογίων εξυπηρέτησης των ξενώνων», τονίζει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών.
«Τα ΠΕΣΥ που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση είναι συγκεντρωτικά αυταρχικά όργανα, χωρίς αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των φορέων και με την παντοδυναμία του προέδρου - μάνατζερ έχουν ως στόχο την επιβολή με κάθε τρόπο της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας. Τα ΠΕΣΥ, σαν διοικητικά όργανα ελεγχόμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση, θα χειροτερέψουν τις παροχές υγείας γιατί θα "πουλάνε" υπηρεσίες υγείας, γιατί θα φτιάχνουν Ανώνυμες Εταιρίες, γιατί θα κλείνουν υγειονομικές μονάδες που θα τις κρίνουν ασύμφορες κλπ.», επισημαίνει στη συνέχεια.
«Η ψυχρή λογιστική αντίληψη, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών, που επιβάλλει την πάση θυσία εξοικονόμηση και περικοπή των πόρων, από τη μια, και ο υπερσυγκεντρωτικός αποσυγκεντρωτισμός που δημιουργείται, από την άλλη, με την αλλαγή της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων και τη μεταφορά όλης της περιουσίας τους στα ΠΕΣΥ, τα οποία θα τη διαχειρίζονται και θα την αξιοποιούν όπως θέλουν, χωρίς να αποκλείεται και η εκποίησή της, οδηγούν στο βάσιμο συμπέρασμα της μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Από τη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, ούτε οι εργαζόμενοι σ' αυτά, αλλά ούτε και ο πολίτης έχει να προσδοκά καμία βελτίωση, καθώς το αγαθό της υγείας μετατρέπεται σε προϊόν αγοραπωλησίας».
«Είναι ανάγκη πλέον εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να οργανώσουμε την αντίσταση και την αντεπίθεση, να υπερασπίσουμε τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, χτίζοντας τα δικά μας όργανα πάλης», επισημαίνει, τέλος, η ΕΣΑΚ Υγειονομικών και τονίζει ότι πρέπει να αναπτυχθεί συνολικότερη πάλη, σε συνεργασία με άλλους φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, για να εμποδιστεί η κυβέρνηση στην εφαρμογή του αντι-ΕΣΥ νόμου, αλλά και για την παραπέρα αναχαίτιση της επίθεσής της σε βάρος των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.