ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στρώνουν το έδαφος για λύση Συνομοσπονδίας

Τον υπαρκτό και ορατό, όπως τόνισε, κίνδυνο να βρεθεί η ελληνική κυπριακή πλευρά μπροστά σε ένα συνολικό σχέδιο λύσης έξω από τη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, επισήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Γιαννάκη Ταλιώτη στη Γεροσκήπου, προσθέτοντας ότι η ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτό είναι καθολική.

Εχουμε καθήκον, τόνισε, να δώσουμε τα μηνύματα στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στους εκπροσώπους του, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι πρέπει να εργαστούν αποτρεπτικά ώστε ένα καλοδεχούμενο σχέδιο λύσης να στηρίζεται στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και να διασφαλίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Η ελληνική κυπριακή πλευρά, είπε ο Δ. Χριστόφιας δεν έχει πλέον περιθώρια για νέες εκτροπές.

Συναινετική... δημοκρατία ζητούν οι διαμεσολαβητές

Ως επιβεβαίωση των κινδύνων που επισήμανε ο Δ. Χριστόφιας, έρχονται τα όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, σχετικά με τα σενάρια εργασίας που φέρονται ότι έχουν επεξεργαστεί οι ξένοι διαμεσολαβητές στο Κυπριακό, οι οποίοι θέλουν τις συνομιλίες να κινηθούν προς τη λογική ενός δήθεν συγκερασμού των θέσεων των δύο πλευρών με στόχο μια λύση μεταξύ... ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας. Ετσι ήδη χρησιμοποιείται ο όρος «συναινετική δημοκρατία» με τον οποίο καθορίζεται μια χαλαρότατη ομοσπονδία, με τα δυο συστατικά της να συνυπάρχουν ως ίσα υπό κοινή χαλαρή σκέπη. Βέβαια μια τέτοια στάση έρχεται να ικανοποιήσει την πάγια απαίτηση του Ρ. Ντενκτάς περί αναγνώρισης δύο ισότιμων κρατικών οντοτήτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων διπλωματικών κύκλων, η φόρμουλα του συγκερασμού, θα τεθεί σε δοκιμασία, κατά τη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς στις 28 Αυγούστου. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο Ντενκτάς θα αξιώσει: πάγωμα της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι να εξευρεθεί συνταγή λύσης αποδεκτή και από τις δυο πλευρές, συνομιλίες από μηδενική βάση και καθορισμό εξ υπαρχής του πλαισίου λύσης, η οποία να διασφαλίζει τη λεγόμενη ισότητα των δυο πλευρών, με αυστηρό περιορισμό των βασικών ελευθεριών. Πάντως σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Ρ. Ντενκτάς ανέφερε ότι Αμερικανός διπλωμάτης τον έπεισε ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε διαβεβαιώσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά πως αποκλείει τη συνομοσπονδία και τον περιορισμό των βασικών ελευθεριών.

Από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνησή του αποδέχεται επανάληψη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις προχτές βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ ανέφερε ότι είτε θα παραμείνει το συνολικό πλαίσιο λύσης που περιέγραψε ο Κόφι Ανάν τον περασμένο Νοέμβρη, είτε θα πρέπει να απαλειφθεί και η αρχική δήλωση Ανάν περί της πολιτικής ισότητας των δυο πλευρών.

Η κυπριακή πλευρά

Ο Γ. Κασουλίδης, επίσης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Κυπριακού και σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στο οδόφραγμα της Δερύνειας, σημείωσε ότι στο διάλογο, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι όπως πάντα ευέλικτη και εποικοδομητική. Εκεί όμως, πρόσθεσε, που δε θα είμαστε ευέλικτοι, είναι απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπέρβασης των παραμέτρων που χαράζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και το κοινοτικό κεκτημένο. Αναφορικά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Γ. Κασουλίδης είπε ότι ύστερα από απώλεια χρόνου 9 μηνών ο Ραούφ Ντενκτάς έλαβε τελικά οδηγίες από την Αγκυρα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην ίδια εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε ένα εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου είναι δεδομένη, για να επισημάνει ωστόσο ότι οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ειδικά για το θέμα της Αμμοχώστου και της απόδοσής της στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι αυτό θα ήταν η απόδειξη ότι πράγματι η Αγκυρα έχει αποφασίσει να αλλάξει στάση στο Κυπριακό. Δυστυχώς όμως, τόνισε, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενδείξεις μιας τέτοιας μεταστροφής, αντιθέτως η τουρκική αδιαλλαξία κλιμακώνεται.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

-- Στις 18.15, στην εκπομπή «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννα Μπαλή, μια συζήτηση με την καλεσμένη της Ρομπέρτα Γουντ, στέλεχος της Εργατικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του κινήματος στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού.

-- Στις 22.00, στην εκπομπή «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Ανδρέας Θερμός, μια συζήτηση με το Λάζαρο Σορόπουλο, μέλος του τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, με αφορμή την επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων μαθητών της Β' Λυκείου.

Οι μαραθωνοδρόμοι...

Κάθομαι στο γραφείο μου και όπως σχεδόν κάθε μέρα, πίνουμε με τον Αποστόλη, τον πρωινό καφέ. Κι όπως σχεδόν κάθε μέρα, ο Αποστόλης έχει να μου πει μια ιστορία. Σήμερα μου λέει για το Σπύρο, γνωστό ζωγράφο, που ήταν κάποτε καθοδηγητής του.

Η ιστορία του Σπύρου πάει πίσω πολλά χρόνια. Ηταν φίλοι από παιδιά. Κάνανε μαζί, δικτατορία Μεταξά, ΕΛΑΣ, εμφύλιο, εξορία. Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι κάποτε, στους πολύ δύσκολους καιρούς, ο Σπύρος «έσπασε». Ο Αποστόλης τον έχασε για πολύ καιρό, αλλά ξαφνικά χτες βράδυ εμφανίστηκε ο Σπύρος. Φάγανε μαζί. Θυμηθήκανε τα παλιά και τα είπανε. Τρεις ώρες μιλούσε ο Αποστόλης για τον Σπύρο. Απίθανες λεπτομέρειες, για τα παιδικά τους χρόνια και για τους κινδύνους που περάσανε. Κάποτε ο Σπύρος κουράστηκε και αποσύρθηκε από τον οργανωμένο αγώνα. Η εξήγησή του ήταν ότι είχε το γιο και άρρωστη γυναίκα. Ομως χτες είπε στον Αποστόλη: «Το πίστευα ή ήθελα να το πιστεύω ότι αποσύρθηκα γι' αυτούς, όμως αργότερα το ξεκαθάρισα μέσα μου. Μπορεί να παίξανε ρόλο η γυναίκα μου και το παιδί μου, αλλά δε φταίγανε αυτοί. Ολοι έχουν γυναίκες και παιδιά και αρρώστιες στο σπίτι και καμιά φορά είναι και οι ίδιοι άρρωστοι, αλλά συνεχίζουν. Ας είναι. Ο,τι έγινε, έγινε. Τώρα χαρά μου είναι όταν μου δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσω το Κόμμα μας ή να λάβω μέρος σε καμιά πορεία».

Ο Αποστόλης έφυγε στις δώδεκα το μεσημέρι. Είχε έρθει για καφέ στις οκτώ το πρωί. Εμεινα μόνος να σκέφτομαι.

Σκεφτόμουνα το μυστήριο που λέγεται «Ανθρωπος». Τι ήταν ο Σπύρος; Ενας δειλός άξιος περιφρόνησης; Ενας υποκριτής; Ενας ψεύτης; Τίποτα από όλα αυτά. Ο Σπύρος ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε ότι είναι κομμουνιστής μέχρι τη στιγμή που κάποιο γεγονός του απέδειξε ότι δεν είναι. 'Η τουλάχιστον του λείπουν μερικά στοιχεία από αυτά που συνθέτουν έναν πραγματικό κομμουνιστή. Δε φοβήθηκε γιατί θα τον ποτίζανε ρετσινόλαδο και θα τον καθίζανε πάνω στον πάγο, γιατί αυτό συνήθιζε η Ασφάλεια του Μεταξά, αλλά αποσύρθηκε από τον αγώνα γιατί δεν είχε όση πίστη χρειάζεται ένας κομμουνιστής. Ο φόβος σε έναν πραγματικό κίνδυνο είναι ένα λογικό συναίσθημα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κομμουνιστής, με λιγότερο ή περισσότερο φόβο, θα κάνει το σωστό. Ο Σπύρος, δεν το κατάφερε. Του πρέπει η κρεμάλα; Αν λάβεις μέρος στο «Μαραθώνιο» και δεν αντέξεις να τερματίσεις, πρέπει να σε φτύσουνε; 'Η πρέπει να χαίρεσαι γιατί αξιώθηκες να λάβεις μέρος στο αγώνισμα που αγαπάς, έστω κι αν δεν τερμάτισες και να μη γεμίσεις το δρόμο με καρφιά και με γυαλιά για να μην τερματίσει κανένας.

Η ζωή του κομμουνιστή είναι ένας συνεχής Μαραθώνιος με πολύ ανήφορο και ανώμαλο έδαφος. Πολλοί δε θα τα καταφέρνουν να τερματίσουν. Τι πρέπει να κάνουν αν δεν αντέξουνε την απόσταση; Να βγούνε από τη σειρά και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, να βοηθήσουν τους άλλους να τερματίσουν και να γιορτάσουν τη νίκη όλοι μαζί, ή να γεμίσουν το δρόμο με καρφιά, γυαλιά και εμπόδια, για να έχουν την ικανοποίηση ότι δεν τερμάτισε κανένας.

Τι «Σπύροι» είναι αυτοί που εγκαταλείψανε τον κομμουνιστικό Μαραθώνιο και σαν άτομα ή σαν ομάδες, ενσωματώνονται ή συνεργάζονται με το ΣΥΝ, που είναι φανατικά αντικομμουνιστικό κόμμα; Τι είδους κομμουνιστές ήταν αυτοί που ύστερα από είκοσι και τριάντα χρόνια αγώνα και σίγουρα και θυσίας ανακαλύψανε ότι είναι αντικομμουνιστές. Μήπως δεν ήταν ποτέ κομμουνιστές; Μήπως τους έλειπε κανένα από τα συστατικά που κάνουν τον κομμουνιστή; Μήπως μια ζωή διάλεξαν ένα δρόμο που δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα τους. Μήπως μετά την ηρωποίησή της, η κα Δαμανάκη, ονειρευότανε να γίνει αρχηγός... οποιουδήποτε κόμματος και... να σώσει την Ελλάδα; Γι' αυτό ζητά τώρα συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ; Ο Γρηγόρης Φαράκος έφτασε να γίνει ΓΓ του ΚΚΕ. Του κόμματος που τώρα κατηγορεί. Πώς τον κατάφεραν έτσι; Του στραμπούλαγαν το χέρι για να τον αναγκάσουν; Πενήντα χρόνια στραμπούληγμα; Πολύ υποκρισία. Καλύτερα, τέτοιοι άνθρωποι να φεύγουν το γρηγορότερο από το Κόμμα. Κι όσο για τους εχθρούς του λαού και του Κόμματος ας μην πανηγυρίζουν. Δεν υπάρχει λόγος. Οι καινούριοι ομοϊδεάτες που απόχτησαν ήταν από καιρό δικοί τους.

Αντε γεια.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

Πολιτικές δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις: Σήμερα 7 του Αυγούστου στο Νησί, στις 9 του Αυγούστου στα Τρίκαλα, στις 10 του Αυγούστου στα Καβάσιλα. Ολες οι συγκεντρώσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ.

- Η Αχτιδική Επιτροπή Λαγκαδά της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις, με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης.

Σήμερα Τρίτη 7 του Αυγούστου στην Πλατεία Κριθιάς στις 8.30 μ.μ.

Αύριο Τετάρτη 8 του Αυγούστου στην πλατεία Δρυμού στις 8.30 μ.μ.

Την Πέμπτη 9 του Αυγούστου κλιμάκιο της ΚΟΘ με τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πυροσβεστική στην οδό Μαρτίου. Την ίδια μέρα το βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας-Κιμίνων. Η συνάντηση θα γίνει στις 9.30 μ.μ. στα Κίμινα.

Την Παρασκευή 10 του Αυγούστου στην Πλατεία Μελισσοχωρίου στις 8.30 μ.μ. Την Παρασκευή 17 του Αυγούστου στην Πλατεία Ασσύρου στις 8.30 μ.μ.

Τη Δευτέρα 13/8 ο Αγγελος Τζέκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Φίλυρο και στην Κοινότητα Πεύκων.

Επανόρθωση

Ο γνωστός δαίμων χτύπησε για άλλη μια φορά, αφού στον Κυριακάτικο «Ρ» και στο άρθρο του Δημήτρη Αρβανιτάκη «Για τις κινητοποιήσεις στη Γένοβα» κατόρθωσε να βρεθεί τυπωμένη η φράση «Οι επιθέσεις, οι τρομοκράτες, ο νεκρός, απέδειξαν..,» αντί του σωστού: «Οι επιθέσεις, οι τραυματίες, ο νεκρός, απέδειξαν..».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ