ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Καθιέρωσε Μέρα Μνήμης για «Γενοκτονία» στη Σρεμπρένιτσα

Αντιδράσεις από τους Σέρβους και Σερβοβόσνιους

Η ηγεσία των Σερβοβόσνιων σε χτεσινές εκδηλώσεις στη Σρεμπρένιτσα, μετά τις οποίες ανήγγειλε σχέδιο «ειρηνικής διάσπασης»

Copyright 2023 The Associated

Η ηγεσία των Σερβοβόσνιων σε χτεσινές εκδηλώσεις στη Σρεμπρένιτσα, μετά τις οποίες ανήγγειλε σχέδιο «ειρηνικής διάσπασης»
Με 84 ψήφους υπέρ (περιλαμβανομένων ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας) και 19 κατά (περιλαμβανομένων Ρωσίας και Κίνας) η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΟΗΕ υπερψήφισε χτες την καθιέρωση της 11ης Ιούλη ως ετήσιας Διεθνούς Ημέρας Προβληματισμού και Μνήμης για τη «Γενοκτονία του 1995 στη Σρεμπρένιτσα».

Το ψήφισμα - το οποίο κατέθεσαν Γερμανία και Ρουάντα - «πατά» σε προηγούμενα ψηφίσματα όπως αυτό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που επίσης έκανε λόγο για «γενοκτονία», αποδίδοντας τον θάνατο χιλιάδων μουσουλμάνων στους Σέρβους και τους Σερβοβόσνιους, παρά τα σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν έως σήμερα για το τι ακριβώς έγινε τον Ιούλη του 1995 και με την ανάμειξη ποιων.

Πριν ακόμα από την ψηφοφορία, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος «να ανοίξουν παλιές πληγές και αυτό θα δημιουργήσει πλήρη πολιτική καταστροφή».

Η πρόεδρος της σερβικής Βουλής, Ανα Μπρνάμπιτς, δήλωσε ότι μόνο και μόνο η κατάθεση του ψηφίσματος «έβαλε φωτιά» στις περιφερειακές σχέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ως «σπόνσορες» του ψηφίσματος - σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ - έδρασαν μεταξύ άλλων Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Βρετανία, Ιορδανία, Ιρλανδία κ.τ.λ. Αποχή έκαναν 68 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας (βλέπε και παρακάτω) ενώ 22 δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

Η Μπρνάμπιτς κάλεσε «όλους από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναρωτηθούν πώς θα είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη μετά την ψήφιση του ψηφίσματος. Θα είναι μια πιο ειρηνική, πιο σταθερή χώρα, όπου θα υπάρχει αυξημένη κατανόηση μεταξύ Βόσνιων, Κροατών και Σέρβων, ή θα είναι λιγότερο σταθερή, όπου ένα μόνο περιστατικό μπορεί να "βάλει φωτιά" στα πάντα;». Κατήγγειλε απειλές και πιέσεις που ασκήθηκαν για τη στήριξη του ψηφίσματος, κάνοντας λόγο για σχέδια κατά των «λαών στα Βαλκάνια, κυρίως στον σερβικό, αλλά και τους άλλους στα Βαλκάνια».

Για τη συγκυρία ανησυχεί η Αθήνα

Αιτιολογώντας τη στάση της η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να εκφράσει ανησυχία για το πώς και αν εξυπηρετείται η ευρωενωσιακή ενσωμάτωση της περιοχής.

Ο Ελληνας αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Eυ. Σέκερης, παίρνοντας τον λόγο για το θέμα στη ΓΣ του ΟΗΕ, είπε ότι «χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες» που προάγουν την «αποκλιμάκωση» της έντασης στην περιοχή, επιμένοντας ότι μια τέτοια διακήρυξη στην παρούσα φάση εμπεριέχει τον κίνδυνο «παρερμηνειών», ενώ τόνισε επίσης ότι η χρονική συγκυρία κατάθεσης μιας τέτοιας διακήρυξης αποτελεί και πηγή ανησυχίας για την ευρωενωσιακή πορεία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Από νωρίτερα, άλλωστε, στην Αθήνα αρμόδιες πηγές προετοιμάζοντας «αποχή» από την ψηφοφορία έβαζαν θέμα ότι «δεν είναι κατάλληλη χρονική συγκυρία αφού μπορεί να δοθεί ένα μήνυμα που να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τις προσπάθειες περιφερειακής συμφιλίωσης, αλλά και τις προσπάθειες ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Επέμεναν, δε, ότι η στάση της κυβέρνησης στο θέμα συνιστά «μήνυμα σταθερότητας και καταλαγής», ενώ αντιθέτως το ψήφισμα «ξυπνά μνήμες που μπορούν να απειλήσουν ισορροπίες στην περιοχή».

Σχέδιο «ειρηνικής διάσπασης» ετοιμάζει η «RS»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες, ο πρωθυπουργός της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS), της οντότητας όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ράντοβαν Βίσκοβιτς, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση της RS θα παρουσιάσει μέσα στον επόμενο μήνα ένα σχέδιο συμφωνίας για μια «ειρηνική διάσπαση» στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δηλαδή την άλλη από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (όπου πλειοψηφούν Βόσνιοι και Κροατοβόσνιοι).

«Δεν θέλουμε σύγκρουση. Αυτό δεν είναι απόσχιση - μια ειρηνική διάσπαση δεν είναι απόσχιση. Εάν κάποιος πιστεύει ότι (εδώ) υπάρχει ένα έθνος που έχει διαπράξει γενοκτονία, τότε δεν υπάρχει λόγος για συγκατοίκηση», υποστήριξε ο Βίσκοβιτς μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της RS, στη Σρεμπρένιτσα. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά και από τη συζήτηση του σχετικού ψηφίσματος στη ΓΣ του ΟΗΕ, το οποίο εκτιμήθηκε ως όχημα για να χαρακτηριστούν οι Σέρβοι «έθνος που διαπράττει γενοκτονία». Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο πρόεδρος της RS Μίλοραντ Ντόντικ, τα σερβικά μέλη του (ενιαίου ομοσπονδιακού) υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης κ.τ.λ.

Κατά των «άσκοπων εκνευρισμών» ο Μίτσκοσκι

Από την δική του πλευρά, ο φερόμενος ως πιθανότερος νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ηγέτης του VMRO-DPMNE δήλωσε έτοιμος «να εργαστούμε δίπλα σε όλους τους γείτονές μας» και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα υπάρξουν πολιτικές που εκνευρίζουν άσκοπα...»

Μιλώντας στο δίκτυο «Ora 24», είπε πως «δεν θα υπάρξουν πολιτικές άσκοπης επιθετικότητας, μετονομασίες αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων, μνημείων και ούτω καθεξής».

Σημειωτέον ότι μετά και τις επαναληπτικές εκλογές που έγιναν προχτές σε επτά εκλογικές περιφέρειες, το αλβανικό κόμμα DUI έχασε μία έδρα και τελικά θα έχει 18 έδρες στη νέα 120μελή Βουλή. Ο δε συνασπισμός αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» θα έχει τελικά 14 (όχι 13 όπως είχε καταμετρηθεί μετά τις εκλογές της 8ης Μάη).

Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα, το VMRO ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για συγκυβέρνηση με το «Αξίζει». Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος VLEN (που συμμετέχει στο «Αξίζει») Αρμπεν Ταραβάρι, πιθανολογείται ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής να είναι αλβανικής καταγωγής.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Προπαγάνδα συγκάλυψης της ισραηλινής βαρβαρότητας

Η προπαγανδιστική μηχανή του Ισραήλ δουλεύει «στα κόκκινα», όσο δυναμώνουν οι αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στη σφαγή και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Από προχτές κάνει τον γύρο του διαδικτύου ένα βίντεο από τις πρώτες ώρες της ομηρίας πέντε γυναικών, που όλες είναι στρατιωτικοί του Ισραήλ. Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα συνοδεύει το βίντεο με τον τίτλο «Σκληρές εικόνες: Βίντεο που δείχνει τη φριχτή απαγωγή 5 Ισραηλινών γυναικών ομήρων. Κρατούνται όμηροι των τρομοκρατών της Χαμάς για περισσότερες από 230 μέρες».

Οι εικόνες διαδόθηκαν γρήγορα από τα ελληνικά ΜΜΕ, με σχολιασμούς και προκατασκευασμένα σενάρια, που όλα επιχειρούν με αισχρό τρόπο να ξεπλύνουν τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Η αλήθεια βέβαια απέχει πολύ από αυτό που παρουσιάζουν οι Ισραηλινοί. Το βίντεο έχει τραβηχτεί στις 7 Οκτώβρη από στρατιώτες της Χαμάς στο εσωτερικό της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης κοντά στο κιμπούτς Nahal Oz, όπου σημειώθηκε μάχη, σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον «σιδερένιο φράχτη» του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι γυναίκες στρατιώτες είναι τραυματισμένες, αλλά στο βίντεο δεν εμφανίζονται ούτε εικόνες βασανιστηρίων, ούτε σημάδια κακοποίησης. Επιπλέον, η αραβική λέξη sabiya, που λέει ένας στρατιώτης της Χαμάς και σημαίνει «νεαρή γυναίκα», μεταφράζεται από την ισραηλινή μονταζιέρα σε «κορίτσια που μπορούν να μείνουν έγκυες» και υπονοείται ότι οι όμηροι βιάστηκαν από τους Παλαιστίνιους - «τέρατα».

* * *

Οι κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλική βία αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή κεντρικό συστατικό στην ισραηλινή προπαγάνδα, προετοιμάζοντας τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Μόλις πρόσφατα, μετά την ανακοίνωση της Ιρλανδίας ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, η αμερικανική οργάνωση «Stop Antisemitism» ανάρτησε ένα μήνυμα στο «Χ» στο οποίο ανέφερε ότι η κόρη του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών είχε απαχθεί και βιαστεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, και ότι τώρα αυτός «επιβραβεύει τους βιαστές της κόρης του με ένα δικό τους κράτος».

Κάτω από μεγάλες αντιδράσεις, η οργάνωση πρόσθεσε ότι η αρχική ανάρτηση «είναι μόνο για ενδεικτικούς σκοπούς» και ότι τα γεγονότα που περιγράφει «δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα». Δεν πρόκειται βέβαια για τη μοναδική περίπτωση που οι βρώμικοι ισχυρισμοί τους κατέρρευσαν παταγωδώς. Στις 22 Μάη δημοσιεύτηκε έρευνα του «Associated Press», σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον δύο καταγγελίες για σεξουαλική βία μετά τις 7 Οκτώβρη αποδείχθηκαν ψευδείς.

Εθελοντές μιας οργάνωσης Ορθόδοξων Εβραίων, που στάλθηκαν για να περισυλλέξουν πτώματα την επομένη της 7ης Οκτώβρη, είχαν κάνει αντίστοιχες καταγγελίες. Για παράδειγμα, ένας από αυτούς δήλωσε σε Μέσα Ενημέρωσης ότι είχε βρει το πτώμα ενός κοριτσιού με κατεβασμένο το παντελόνι, συμπεραίνοντας αυθαίρετα ότι η νεκρή είχε βιαστεί εν ζωή. Τρεις μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι μια ομάδα στρατιωτών είχε σύρει το πτώμα του κοριτσιού μέσα στο δωμάτιο, για να βεβαιωθεί ότι δεν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ετσι προέκυψε η εικόνα που αντίκρισε ο εθελοντής. Ο ίδιος ο ΟΗΕ σημειώνει σε έκθεσή του ότι υπήρξε «περιορισμένη επεξεργασία των τόπων εγκλημάτων» από τον ισραηλινό στρατό και ότι καμία ιατροδικαστική έρευνα δεν είχε γίνει σε πτώματα γυναικών, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα η εκδοχή των βιασμών.

* * *

Την ίδια ώρα που η ισραηλινή προπαγάνδα οργιάζει, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται παράνομα από τις ισραηλινές αρχές σε απάνθρωπες συνθήκες, με τις καταγγελίες για βασανιστήρια να πληθαίνουν. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε δηλώσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη τη σοβαρή ανησυχία του για τη δραματική αύξηση των συλλήψεων Παλαιστινίων από το Ισραήλ και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για βασανιστήρια σε ισραηλινά κρατητήρια, εγείροντας «σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Ανατριχιαστικά είναι π.χ. όσα έχουν καταγγελθεί για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Sde Teiman του ισραηλινού στρατού στην έρημο Νεγκέβ. Οι μαρτυρίες, στο CNN, 3 Ισραηλινών και όσων Παλαιστινίων κατάφεραν να απελευθερωθούν περιγράφουν ένα κολαστήριο, στο οποίο γιατροί ακρωτηριάζουν κρατούμενους λόγω τραυματισμών που υπέστησαν από το συνεχές δέσιμο με χειροπέδες. Ο αέρας του στρατοπέδου είναι «γεμάτος με τη μυρωδιά παραμελημένων πληγών που αφήνονται να σαπίσουν».

70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα τελούν υπό ακραίο σωματικό περιορισμό, μέσα σε κλουβιά, ενώ στο νοσοκομείο του στρατοπέδου οι τραυματισμένοι είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορούν πάνες και τρέφονται με καλαμάκια. «Τους απογύμνωσαν από οτιδήποτε θυμίζει άνθρωπο», δήλωσε ένας από τους Ισραηλινούς, ο οποίος εργαζόταν εκεί ως γιατρός. Οι ξυλοδαρμοί «δεν γίνονται για τη συλλογή πληροφοριών. Γίνονται από εκδίκηση», δήλωσε ένας άλλος πληροφοριοδότης.

* * *

Στρατόπεδα όπως το Sde Teiman αποτελούν κατασκεύασμα του νόμου «περί παράνομων μαχητών», που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Ισραήλ. Ο νόμος επιτρέπει στον ισραηλινό στρατό να κρατάει άτομα για 45 μέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης και μετά να τους μεταφέρει στο επίσημο σύστημα φυλακών, όπου κρατούνται πάνω από 9.000 Παλαιστίνιοι, επίσης σε άθλιες συνθήκες, και πολλοί απ' αυτούς δεν θα ξαναδούν ποτέ τους δικούς τους. Τέτοιες ιστορίες βέβαια χαλάνε τη μόστρα του «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ και αποκαλύπτουν το δολοφονικό πρόσωπο της κατοχής, γι' αυτό και θάβονται βαθιά στα συρτάρια των ΜΜΕ, σε αντίθεση με την ισραηλινή προπαγάνδα, που γίνεται «viral».


Δ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ