ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2024
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Κόκκινη γραμμή» η ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία

Μακραίνει ο κατάλογος περιστατικών κατάρρευσης σχολικών υποδομών

Από το Μαράσλειο
Από το Μαράσλειο
Οταν η «αναβάθμιση της Παιδείας» γίνεται σύνθημα στα χείλη των κυβερνήσεων για να πλασάρουν αντιεκπαιδευτικά μέτρα και η υποβάθμιση καθημερινή πραγματικότητα στα σχολεία, έρχεται με επιτακτικό τρόπο στην επιφάνεια η αναγκαιότητα για μια άλλη πολιτική, που θα βάζει στο επίκεντρο τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια και κάλυψη όλων των αναγκών. Τις τελευταίες μόλις μέρες η άμεση απάντηση, οι διεκδικήσεις και παρεμβάσεις των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών απέναντι σε σοβαρά περιστατικά έφεραν ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα.

Οι μαθητές του 5ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου και οι γονείς τους βρίσκονται εδώ και δυο μήνες στον δρόμο, αφενός για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στα κτίρια όπου αποφασίστηκε να φοιτήσουν για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς, αφετέρου για να διεκδικήσουν ασφαλές σχολείο. Από τον Απρίλη, ένα κτίριο του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει τα σχολεία έκλεισε, λόγω στατικής ανεπάρκειας που διαπιστώθηκε από έλεγχο, και 250 μαθητές έχουν σκορπιστεί σε διάφορες αίθουσες ανά τον δήμο. Με διαρκείς παρεμβάσεις έκτοτε απαιτούν να κατοχυρωθεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στους χώρους που φιλοξενούν τα σχολεία, και να είναι το σχολείο τους έτοιμο να τα υποδεχτεί τη νέα σχολική χρονιά.

Σημειωτέον, ο αντισεισμικός έλεγχος για όλα τα σχολεία της χώρας δεν έχει ξεκινήσει, παρότι περίπου 14.500 από τα περίπου 22.000 σχολικά κτίρια, δηλαδή το 65,79%, χτίστηκαν από τις αρχές του αιώνα έως και το 1985, τα νεώτερα από αυτά δηλαδή είναι 38 ετών.

Είναι πλέον φανερό ότι η εξασφάλιση ασφαλών υποδομών δεν αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνήσεων, καθώς η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση των συσσωρευμένων προβλημάτων. Και, φυσικά, δεν προτεραιοποιείται από την ΕΕ, που μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει καθορίσει τα πεδία χρηματοδότησης σε λάμπες led και φωτοβολταϊκά στα σχολεία. Τέτοιες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης γίνονταν στο 3ο Δημοτικό Κηφισιάς, το σχολείο όπου η καγκελόπορτα έπεσε στις αρχές της βδομάδας πάνω σε 9χρονο μαθητή την ώρα της αποχώρησης των παιδιών, τα οποία μαζί με τους γονείς τους έγιναν μάρτυρες του απαράδεκτου περιστατικού. Η Ενωση Γονέων του δήμου με παρεμβάσεις της έχει αναδείξει τις ανάγκες των σχολείων, και του συγκεκριμένου, το οποίο πριν λίγους μήνες αντιμετώπιζε πρόβλημα με πτώση ψευδοροφής. Αναδείκνυε παράλληλα τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, της ανάθεσης έργων στους εργολάβους με τους όρους της αγοράς.

Πτώση καγκελόπορτας στο 3ο Δημοτικό Κηφισιάς

Eurokinissi

Πτώση καγκελόπορτας στο 3ο Δημοτικό Κηφισιάς
Την Τετάρτη, Σύλλογοι Γονέων Ειδικών Σχολείων του δήμου Αθηναίων και η ΣΕΑΑΝ κάλεσαν κυβέρνηση και δημοτική αρχή να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα προβλήματα των Ειδικών Σχολείων, για τις ανάγκες δημιουργίας νέων, για την ουσιαστική στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες και των οικογενειών τους. Με βάση τα πραγματικά ζητήματα που έχει δημιουργήσει και παγιώσει η πολιτική της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάλεσαν να παρθούν έγκαιρα όλα τα μέτρα ώστε η επόμενη σχολική χρονιά να μη χαρακτηριστεί από τα προβλήματα της φετινής στη στελέχωση, στις μεταφορές, στις υποδομές των Ειδικών Σχολείων, να αντιμετωπιστεί η άμεση ανάγκη για επιπλέον δομές κοινωνικοποίησης των ΑμεΑ. Σημειωτέον, στην ΕΕ το 49% των ατόμων με αναπηρία είναι αποκλεισμένα και από την Εκπαίδευση και από την εργασία.

Δικαιολογημένη αναστάτωση προκάλεσε η μαζική δηλητηρίαση μαθητών σχολείων της Λαμίας, μετά από κατανάλωση σχολικών γευμάτων που προμηθεύει ιδιωτική εταιρεία. Ορισμένοι μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Λαμίας για τις πρώτες βοήθειες. Στον νομό Φθιώτιδας το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται επιλεκτικά στα Δημοτικά Σχολεία, σε πολύ λιγότερα Νηπιαγωγεία και σε ακόμα πιο λίγα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αντίστοιχη την κατάσταση σε πανελλαδικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, με επίσημα στοιχεία όλων των οργανισμών και αρχών (UNICEF, ΕΛΣΤΑΤ κ.ά.) η παιδική φτώχεια και η αδυναμία πρόσβασης παιδιών σε βασικά αγαθά έχουν εκτιναχθεί πανελλαδικά σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ενώ η εκτίναξη των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης βάζει μπροστά σε νέες δυσκολίες τις λαϊκές οικογένειες, που ήδη πληρώνουν 3,1 δισ. τον χρόνο για εκπαιδευτικές δαπάνες.

Μεγαλώνει επικίνδυνα η λίστα των περιστατικών

Από την προχτεσινή παρέμβαση για το 5ο - 6ο Δημοτικό Ζωγράφου
Από την προχτεσινή παρέμβαση για το 5ο - 6ο Δημοτικό Ζωγράφου
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε μια ατέλειωτη λίστα περιστατικών κατάρρευσης υποδομών σε σχολεία: Πτώση σοβάδων και σχολικού πίνακα στο σχολικό συγκρότημα του Μαράσλειου, στον 4ο όροφο του 2ου Πρότυπου Λυκείου στους Αμπελόκηπους και στο 36ο Δημοτικό Σχολείο, λίγο αφότου είχε πλημμυρίσει η είσοδος του συστεγαζόμενου Νηπιαγωγείου. Τραυματισμός μαθητών από πτώση σοβάδων από οροφή του 149ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας στα Πετράλωνα, πτώση τμήματος οροφής στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Ο ατέλειωτος κατάλογος κάνει τους γονείς να ζητούν με αγωνία τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια στα σχολεία.

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αύριο στην Γκράβα ο επόμενος μεγάλος σταθμός

Με σύνθημα«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το ταξίδι του στα σημεία της Αττικής από όπου πέρασε τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Μετά την επιτυχημένη αρχή την Κυριακή 28 Απρίλη στην Καισαριανή, αυτή η «διαδρομή» οδηγεί αύριο Σάββατο στην Γκράβα, όπου το Φεστιβάλ βρέθηκε το 1990, σε μια δύσκολη περίοδο, που κορυφωνόταν η κρίση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους στην αυριανή εκδήλωση, που απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και στις μαθήτριες της Αττικής, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει:

Στις 19.00 - 20.00 συζήτηση για το μπούλινγκ και τη ρατσιστική βία, με τίτλο «Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον "αδύναμο", αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας».

Στη συζήτηση θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετάσχουν από τον χώρο της εκδήλωσης μέσα από ειδικά διαμορφωμένη εφαρμογή.

Θα μιλήσουν οι:

Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ.

Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

Παναγιώτης Βαλάκος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ.

Στις 20.15 χαιρετισμό θα απευθύνει η Κλειώ Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα ως εξής:

20.30 - 21.30 «Κίσσα γκρι», Drugitiz, Dason, Retro, Frank the Zapper

21.30 - 22.00 Κώστας Μαλιάτσης (stand up comedy)

22.00 - 00.00 Raibo, «Ζωγράφος» - Ghetto Rock, McYinka, «Το Σφάλμα full band»

00.00 - 01.00 «Ρεμπετωραίοι»

Στον χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις και περίπτερο κατά των ναρκωτικών, ενώ θα διεξαχθούν τουρνουά σκακιού, πινγκ πονγκ και άλλες δραστηριότητες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο αύριο για την Ειδική Αγωγή

Μεγάλο συλλαλητήριο για την Ειδική Αγωγή και Πρόνοια θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στις 11 το πρωί, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Οι γονείς και οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν τα εκρηκτικά προβλήματα, με κυρίαρχο εκείνο της σχολικής στέγης, στα Ειδικά Σχολεία, που είναι υπερπλήρη, ακατάλληλα και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα. Επίσης, την απαράδεκτη κατάσταση σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας και τον αποκλεισμό πολλών μαθητών και ενήλικων με αναπηρίες από την Εκπαίδευση, την εργασία και πολλές άλλες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Καταγγέλλουν ως συνένοχες όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και την πολιτική που θεωρεί την Ειδική Αγωγή - Πρόνοια κόστος αλλά και ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες.

Καλούν τον λαό να μη δείξει καμία ανοχή στην περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Να στηρίξει τον αγώνα τους και τις διεκδικήσεις τους.

Στη συγκέντρωση καλούν: Το Συντονιστικό Συλλόγων Γονέων/Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης (εκπροσωπεί όλα τα ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης), το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Εκτάκτου Προσωπικού ΕΚΕΚ - ΑμεΑ Θεσσαλονίκης (Λακκιά), η Α' και η Δ' ΕΛΜΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού «Τραβέρσο»

Με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις συνεχίζει τη δραστηριότητά του το Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στον Πειραιά «Τραβέρσο». Το προηγούμενο διάστημα τα πολιτιστικά τμήματά του παρουσίασαν μέρος από τη δουλειά που ετοιμάζουν μέσα στη χρονιά, επίσης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Το σπίτι με τα δώρα», επισκέφτηκαν την έκθεση χαρακτικής του Γιώργη Βαρλάμου, ενώ διοργάνωσαν και σιμουλτανέ, αγώνα σκακιού.

Τις επόμενες μέρες η δραστηριότητα συνεχίζεται με εκδηλώσεις:

Σήμερα, Παρασκευή, είναι μέρα αφιερωμένη στους μικρούς φίλους του «Τραβέρσο»: Στις 18.30 θα γίνει παρουσίαση μουσικών κομματιών, από το τμήμα πιάνου και στις 18.45 παρουσίαση της παράστασης «Ελάτε να σας γνωρίσουμε τον Θάνο Μικρούτσικο, όπως τον βλέπουμε εμείς», από το τμήμα θεατρικού παιχνιδιού.

Την Παρασκευή 31 Μάη θα γίνει, στις 19.00, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η συγγραφέας του βιβλίου, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και θα χαιρετίσει η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα Παρασκευή στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην Πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιηθεί το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο, με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα».

Θα μιλήσει ο Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Βασιλειάδης. Το πρόγραμμα του Μαθητικού Φεστιβάλ περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από μαθητές Λυκείων της περιοχής. Επίδειξη πολεμικών τεχνών. Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα της πόλης και από τον Αθάνατο Θνητό από τους ΔΠ, τους Rast Maqam και τον LAP.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα γίνει αντιπολεμικό δρώμενο και θα λειτουργούν στέκι των ΕΠΑΛ, έκθεση για τις ευρωεκλογές, Qluedo Γυμνασίων «Βρες τον επαναστάτη που κρύβεις μέσα σου», τουρνουά σκάκι και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Μαθητικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο 25 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Πολίχνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ