ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Συνεχίζουν τον μεγάλο απεργιακό αγώνα για τη Σύμβαση

Ομόφωνη η απόφαση, μια γροθιά όλοι οι εργατοτεχνίτες σπάνε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας

Από τη νέα μαζική συνέλευση που αποφάσισε ομόφωνα: Απεργία!
Από τη νέα μαζική συνέλευση που αποφάσισε ομόφωνα: Απεργία!
Την ομόφωνη απόφαση να συνεχίσουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πήραν χτες εργατοτεχνίτες και μηχανικοί στο έργο κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό, της εταιρείας «ΑΒΑΞ», σε μια μαζική Γενική Συνέλευση, μαζικότερη και από τις προηγούμενες, απαιτώντας από την εργοδοσία να τους δώσει άμεσα χειροπιαστές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας.

Σήμερα, Παρασκευή, μάλιστα, θα γίνει νέα απεργιακή συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στα δικαστήρια. Επίσης, 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι οικοδόμοι και οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο έργο κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό με ανάδοχο την εταιρεία «ΕΡΕΤΒΟ», ως έκφραση αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων τους.

Και χτες, τέταρτη συνεχόμενη μέρα απεργίας, η συμμετοχή ήταν καθολική ενώ στη Γενική Συνέλευση, στο εργοτάξιο στην Ακαδημίας, ήταν διάχυτη η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Παρακαταθήκη στον αγώνα τους αποτελεί και το μικρό αλλά σημαντικό βήμα που έγινε την προηγούμενη μέρα, όταν η εργοδοσία, αφήνοντας στην άκρη την αδιάλλακτη στάση που κρατούσε το προηγούμενο διάστημα, δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο και να συζητήσει για τα αιτήματά τους, στη διάρκεια απεργιακής συγκέντρωσης στο Μαρούσι, έξω από τα γραφεία της εταιρείας.

Μιλώντας στη χτεσινή συνέλευση ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο, τόνισε ότι η αδιαλλαξία της εργοδοσίας αντί να τους απογοητεύσει, τους πείσμωσε. Από την άλλη, υπογράμμισε ότι η «χαραμάδα» που άνοιξαν με τον αγώνα τους δεν πρέπει να τους εφησυχάσει. Τώρα χρειάζονται με ακόμα περισσότερη ένταση η συνέχιση και η περιφρούρηση του αγώνα τους. Ακόμα υπογράμμισε πως μέσα από την απεργία τους οι εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων - εργατοτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες, μηχανικοί κ.ά. - κατόρθωσαν να αποκτήσουν κοινό αγωνιστικό βηματισμό παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να τους διαιρέσει, η οποία προφανώς απέτυχε παταγωδώς.

Στη συνέλευση μίλησε επίσης ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε ότι «ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας είναι αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ. Οι εργοδότες έκαναν το λάθος και μας υποτίμησαν. Επειδή μας έχουν 15 χρόνια με παγωμένους μισθούς νόμιζαν ότι θα σκύψουμε το κεφάλι και θα συνεχίσουμε την ίδια κατάσταση. Ομως είμαστε εργάτες και οι εργάτες αγωνίζονται. Οι εργοδότες έχουν ανάγκη τα χέρια και τη δουλειά μας. Γι' αυτό με τον αγώνα μας σπάσαμε την αδιαλλαξία και γι' αυτό με τον αγώνα μας θα νικήσουμε».

Η κινητοποίηση των εργαζομένων ολοκληρώθηκε με μικρή πορεία στους γύρω δρόμους, ενημερώνοντας τον λαό της περιοχής για τον αγώνα τους.

Για άλλη μια φορά στο πλάι των απεργών και του Σωματείου τους βρέθηκαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν: 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο - 8ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας.


Νέα απεργία τη Δευτέρα στην «Teleperformance»

Υπέγραψαν σύμβαση με αυξήσεις στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά τη Δευτέρα 27 Μάη το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ), με βασικά αιτήματα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 20% αύξηση για όλους και απορρόφηση όλων των εργαζομένων ώστε να μη βρεθεί κανένας άνεργος. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση.

Σε συνέχεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ξανά τα δίκαια αιτήματά τους. Οπως καταγγέλλει, η εταιρεία «προχωράει σε downsizing, σε πολύ υψηλούς στόχους που δεν πιάνονται, καθημερινές απολύσεις, αναγκάζει συναδέλφους σε παραίτηση λόγω της μεγάλης εντατικοποίησης». Την ίδια στιγμή, «για τους περισσότερους από μας ο μισθός που παίρνουμε δεν φτάνει ούτε για τον μισό μήνα και όλα αυτά γίνονται για να τσεπώσουν περισσότερα κέρδη», αναφέρει. Ταυτόχρονα, η εταιρεία «κάνει τα πάντα για να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση Συλλογικής Σύμβασης» και προσπαθεί να περιορίσει τη δράση του Σωματείου και να απομονώσει τους εργαζόμενους.

«Εμείς», τονίζει το ΣΕΤΕΠ, «απαντάμε με απεργία στις 27 Μάη και συνέλευση την ίδια μέρα, για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω, ανάλογα και με την απάντηση της εταιρείας στα δίκαια αιτήματά μας, μέχρι τότε, όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου». Ακόμα, διοργανώνει πάρτι αλληλεγγύης στις 31 Μάη για τη στήριξη του αγώνα. Το ΣΕΤΕΠ καλεί σε ενίσχυσή του, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να γίνουν μέλη του, σε στήριξη των δράσεών του, στις μαζικές περιοδείες σε όλα τα κτίρια, στις συσκέψεις με όλα τα τμήματα κ.ά.

Ο αγώνας σε κάθε επιχείρηση τροφοδοτεί την πάλη για ΣΣΕ στον κλάδο

Την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση και διεύρυνση των κατακτήσεων των προηγούμενων ετών, από το Σωματείο στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» χαιρετίζει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του Σωματείου με την εταιρεία είχε εγκριθεί από τους εργαζόμενους σε μαζική Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 20 Μάη. Η Σύμβαση προβλέπει αύξηση 4,7% στους καταβαλλόμενους μισθούς, που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2024 για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, προβλέπει επέκταση των φυλάκτρων τέκνων και για το πρώτο παιδί για κάθε εργαζόμενο γονιό, αύξηση των εξόδων εκτός έδρας για τους εργαζόμενους και σημαντική βελτίωση του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος με αύξηση των ποσών των καλύψεων.

«Η επιχειρησιακή σύμβαση στην "Αθηναϊκή Ζυθοποιία" αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στον κλάδο, ενώ δυναμώνει και την προσπάθεια της Ομοσπονδίας για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης με την Ενωση Ζυθοποιών και τον ΣΕΒ», τονίζει η Ομοσπονδία. Υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» διεκδικούν ΣΣΕ με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, ενώ στην «Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης» έχουν δημιουργήσει επιχειρησιακό σωματείο, με κομβικό το ζήτημα της διεκδίκησης επιχειρησιακής ΣΣΕ. Ετσι, «δημιουργείται ένα μέτωπο στον υποκλάδο της Ζυθοποιίας, το οποίο εκφράζει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς και τα δικαιώματά τους, κόντρα στη φοβερή ακρίβεια και συνολικά στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και εργοδοσίας».

«Ο αγώνας στην επιχείρηση τροφοδοτεί τον αγώνα στον κλάδο και το αντίστροφο. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας, για επιχειρησιακές και κλαδικές Συμβάσεις παντού!», καταλήγει η Ομοσπονδία.

«Ψίχουλα» οι αυξήσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία

Την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων ΕMFI (πρώην ΕΒΓΑ) και σχεδιάζει έκτακτη Γενική Συνέλευση την επόμενη βδομάδα, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα του αγώνα. Στη συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα 20 Μάη, η εργοδοσία απέφυγε για μια ακόμα φορά να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Ενημέρωσε για την απόφασή της να δώσει αύξηση της τάξης του 1,5% από την 1η Ιούνη, κι αυτή όχι σε όλο το προσωπικό αφού τη συνδέει με κριτήρια αξιολόγησης. Νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή.

«Τα ψίχουλα που αποφάσισε να μας πετάξει η εργοδοσία είναι δυσανάλογα με τα κέρδη που έχει βγάλει τόσα χρόνια από τον ιδρώτα μας», τονίζει το Σωματείο. Οπως εξηγεί, οι «αυξήσεις» του 1,5% «σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες μας» και δεν αποτελούν ούτε «σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα». Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις σε μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Με ισχυρό το ΚΚΕ και με τους αγώνες τους οι εργάτες μπορούν να τα καταφέρουν

Δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για την απεργία στα εργοτάξια του Μετρό

Σε δήλωσή του, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, για την απεργία στα εργοτάξια του Μετρό, σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό, στην Αθήνα με τον αγώνα τους, που κλιμακώνεται αυτές τις μέρες με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, διεκδικούν τα αυτονόητα: Καλύτερα μεροκάματα και μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, 8ωρο και όχι δουλειά 10ωρη, 12ωρη.

Η απόφασή τους, για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, είναι ομόφωνη και καθολική.

Η επιμονή τους στον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους έσπασε την αδιαλλαξία της κατασκευαστικής εταιρείας "AVAX", που δεσμεύτηκε να απαντήσει συγκεκριμένα στο ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς.

Ο αγώνας αυτός επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τη δύναμη του αγώνα και δεν περιμένουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τις δυσβάστακτες οικογενειακές δαπάνες από τις επιστολές του πρωθυπουργού, τα καλάθια της νοικοκυράς και τα διάφορα market pass, που μοιράζει αραιά και που η κυβέρνηση.

Γνωρίζουν ότι όσα βιώνουν είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που συνδιαμορφώνεται στην ΕΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Βελόπουλου και στη συνέχεια παίρνει σάρκα και οστά εντός της χώρας με συγκεκριμένα αντεργατικά μέτρα και νόμους.

Γι΄ αυτό επιλέγουν να αγωνιστούν, επιβεβαιώνοντας ότι μόλις κλείσει η κάλπη των ευρωεκλογών ο λαός μας πρέπει να έχει δύναμη για μεγαλύτερους και σκληρότερους αγώνες, γιατί τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.

Γνωρίζουν ότι μετά τις εκλογές πρέπει να κοντύνουν την κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα της ΕΕ, του συστήματος. Να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η δική τους φωνή, η δική τους δύναμη. Αυτό θα βοηθήσει τους αγώνες.

Για να κερδίσουν οι εργάτες πρέπει να χάσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί, κατασκευαστικοί όμιλοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη να συναντηθούμε, όπως συναντιόμαστε κάθε μέρα στα εργοτάξια, στα γιαπιά, στις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, όσοι παλεύουμε πλάι - πλάι στις μεγάλες απεργίες, στις εστίες διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, που είναι το Κόμμα της εργατικής τάξης, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φυσική συνέχεια αυτών των αγώνων. Γιατί έτσι ο αγώνας θα ενισχυθεί και θα μετρήσουμε νίκες και αποτελέσματα. Οι εργάτες μπορούμε να τα καταφέρουμε και αυτό θα γίνει!»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ