ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ
Ενας «θαμμένος» κίνδυνος που κουκουλώνεται από κράτος και εργοδοσία

«Κορυφή του παγόβουνου» τα εργατικά «ατυχήματα», με εκατομμύρια εργαζόμενους να υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες

MotionTeam

Ο βαθμός έκθεσης των σχεδόν 3 εκατομμυρίων μισθωτών της χώρας σε παράγοντες κινδύνου στην εργασία τους αναδεικνύεται από τις χιλιάδες επαγγελματικές ασθένειες, την πρόωρη φθορά της υγείας και τα εργατικά «ατυχήματα» που παίρνουν πια μορφή χιονοστιβάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι θάνατοι που συνδέονται με την εργασία στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 700 κάθε χρόνο, χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».

Πρόκειται για τη λεγόμενη «επαγγελματική νοσηρότητα», που αποτελεί μια ακόμα πλευρά της έντασης της εκμετάλλευσης, της αντιμετώπισης της υγείας και της ζωής των εργαζομένων για τους εργοδότες και το κράτος ως κόστους και βαριδιού.

Κι όμως, η «επαγγελματική νοσηρότητα» παραμένει ουσιαστικά «ένας θαμμένος κίνδυνος», με χιλιάδες επαγγελματικές ασθένειες να κουκουλώνονται κάτω από τη «διάγνωση» της «κοινής νόσου», αλλά και λόγω της παντελούς έλλειψης μηχανισμών και διαδικασιών αναγνώρισης, καταγραφής και μελέτης της, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί ο επαγγελματικός κίνδυνος.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και στην εκδήλωση με θέμα «Επαγγελματική νοσηρότητα, ένας θαμμένος κίνδυνος», που διοργανώθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, στις 28 Απρίλη. Ενα ακόμα συμπέρασμα είναι ότι «βγάζει μάτι» η ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού παρότι υπάρχει νομοθεσία για την καταγραφή και αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών, παρότι υπάρχει και κατάλογος επαγγελματικών ασθενειών, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ! Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2010, με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών στην Ελλάδα είναι μηδενικά!

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Χρήστος Παπάζογλου, ιατρός Εργασίας στο ΠΓΝ «Αττικόν», Σπυρίδων Δρίβας, ιατρός Εργασίας, Ευάγγελος Μπακέας, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ανάλυσης, διευθυντής Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ, Αννα Καρακατσάνη, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πνευμονολόγος, Β' Πνευμονολογική Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν», Αριστοτέλης Μπάμιας, καθηγητής ΕΚΠΑ, παθολόγος - ογκολόγος Β' ΠΠΚ ΠΓΝ «Αττικόν», Αρης Καλτσάς, MD, PhD επιμελητής Β' Ουρολογίας, Γ' Ουρολογική κλινική ΠΓΝ «Αττικόν», Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, ιατρός Εργασίας, Δημήτριος Κούλαλης, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής, 1η Ορθοπαιδική κλινική ΕΚΠΑ, ΓΠΝ «Αττικόν», Αικατερίνη Βαρδονικολάκη, ωτορινολαρυγγολόγος, MD, PhD% PAMA cert.

Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών μεταξύ άλλων αναδείχθηκε ότι στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, οι θάνατοι από εργατικά «ατυχήματα» αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Και αυτό γιατί οι θάνατοι από επαγγελματικές νόσους υπολογίζεται ότι είναι 5 έως 7 φορές περισσότεροι, παρόλο που δεν καταγράφονται ως τέτοιοι. Ακόμα περισσότερα είναι τα περιστατικά πρόσκαιρης ή μόνιμης αναπηρίας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη EUROSTAT, στη χώρα μας καταγράφεται μόλις το 30% - 40% των εργατικών «ατυχημάτων». Οπότε για κάθε εργατικό «ατύχημα» που καταγράφεται υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο που παραμένουν στα «αζήτητα», αλλά και πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι που σακατεύονται, χάνουν ακόμα και τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες.

Ενδεικτικό είναι ότι από τους θανάτους που συνδέονται με την εργασία το 52% έχουν αιτία τον καρκίνο, το 24% τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μόλις το 2% τα εργατικά «ατυχήματα»! Ακόμα χειρότερα, η πενιχρή καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών που υπήρξε από το ΙΚΑ μέχρι το 2009 και η μηδενική καταγραφή από το 2010 και μετά είναι ένα γεγονός που υπονομεύει κάθε μεθοδολογία πρόγνωσης αλλά και ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου.

200.000 θάνατοι κάθε χρόνο στην ΕΕ

Συνολικότερα, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 2,3 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίπου 200.000.

Ομως, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτή που μπαίνει εμπόδιο στην καταγραφή και μελέτη των επαγγελματικών ασθενειών. Σε μελέτη που έγινε στην Ιταλία το 2008 υπολογίστηκε ότι το κόστος της επαγγελματικής νοσηρότητας είναι 50.000 ευρώ ανά εργατικό «ατύχημα» ή το 2,79% του ΑΕΠ της Ιταλίας. Παγκοσμίως το ILO υπολογίζει ότι το κόστος αυτό ανέρχεται στο 4% του Ακαθάριστου Παγκόσμιου Προϊόντος. Επίσης, σε ανακοίνωση στη Βουλή το 2015 το κόστος μόνο των εργατικών «ατυχημάτων» υπολογίζεται σε 51.000 ευρώ ή 3,6% - 3,8% του ΑΕΠ.

Ωστόσο οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες, οι χιλιάδες χρόνιες παθήσεις, με σημαντική αναπηρία, χαρακτηρίζονται κοινή νόσος. Είναι προφανές ότι για την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο υπεύθυνος είναι ο εργοδότης, αυτός οφείλει να διασφαλίζει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και αυτός πρέπει να πληρώσει και για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Ομως, την ώρα που το αστικό κράτος θεωρεί εύλογο να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα για την αντιπλημμυρική προστασία του διαμερίσματος ακόμα και σε ορόφους που ο κίνδυνος πλημμύρας δεν είναι ορατός, την ίδια ώρα απαλλάσσει την εργοδοσία από την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Ετσι, οι εργαζόμενοι - θύματα δεν παίρνουν καμία αποζημίωση και επιπλέον επιβαρύνονται με τις συνέπειες της έκθεσής τους στον επαγγελματικό κίνδυνο. Από την άλλη, οι εργοδότες δεν πληρώνουν τίποτα, απολαμβάνοντας κυριολεκτικά την απουσία ασφαλιστικής κάλυψης ως ένα διαχρονικό δώρο από το αστικό κράτος.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η παρουσίαση, στην εκδήλωση, περιστατικών τεκμηριωμένων επιστημονικά επαγγελματικών ασθενειών, καρκίνων, πνευμονοπαθειών, νόσου Covid-19 (σε υγειονομικούς), τα οποία όμως δεν αναγνωρίστηκαν ως τέτοια και χαρακτηρίστηκαν κοινή νόσος.

Κι άλλο εργατικό «ατύχημα» σε δήμο

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες από την αρχή του χρόνου, και μάλιστα για μια ακόμα φορά με θύμα εργάτη δήμου. Αυτήν τη φορά συνέβη στον δήμο Κω, όπου εργάτης καθαριότητας χτύπησε το αριστερό του γόνατο μετά από σύγκρουση του απορριμματοφόρου με σταθμευμένο όχημα, με αποτέλεσμα να σπάσει την αριστερή του επιγονατίδα και να πρέπει να χειρουργηθεί.

Το γεγονός καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι βασική αιτία των απανωτών περιστατικών «είναι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας, ο κακοσυντηρημένος στόλος των οχημάτων κ.λπ.».

Για τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους, επισημαίνει, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελούν κόστος, που προσπαθούν να το περιορίσουν προκειμένου να τονώσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αντί να δώσουν παραπάνω κρατική χρηματοδότηση στους δήμους, να αναγκάσουν τους δημάρχους να προχωρήσουν σε αντικατάσταση όλων των οχημάτων, να δώσουν χρήματα ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας με σύγχρονες προδιαγραφές, προτιμούν να σκορπούν δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς και σε πολεμικές αποστολές.

Διακοπή εργασιών σε πλοίο στη Ζώνη

Σε έναν ακόμα χώρο δουλειάς όπου τα «ατυχήματα» αποτελούν κανονικότητα, τη Ναυπηγοεπισκευή, και πιο συγκεκριμένα στη Ζώνη του Περάματος, τις ευθύνες των εργοδοτών για τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και κατά συνέπεια την ανάγκη καθημερινής λειτουργίας των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου υπογραμμίζουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Αφορμή η διακοπή εργασιών που επιβλήθηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος μετά από έλεγχο την περασμένη Δευτέρα στο πλοίο «Marlen» της πλοιοκτήτριας εταιρείας MED SHIPPING LTD και στο συνεργείο «Saint Nicolas», συμφερόντων Χρυσοφάκη, «για σωρεία παραβάσεων που αφορούν την ασφαλή εργασία των εργαζομένων».

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν παραβάσεις που σημαίνουν κίνδυνο - θάνατο για τους εργάτες, όπως: Εκτέλεση εργασιών με χρήση φλόγας στις δεξαμενές φορτίου, χωρίς αυτές να έχουν απομονωθεί από τα δίκτυα σωληνώσεων και σε κλειστούς χώρους «χωρίς να υπάρχει δεύτερη έξοδος διαφυγής», ενώ «η είσοδος των εργαζομένων γινόταν μόνο από μία ανθρωποθυρίδα και χωρίς καμία επίβλεψη». Ακόμα, απουσία τεχνικού Ασφαλείας, εκτέλεση εργασιών με ακατάλληλες σκαλωσιές κ.ά. «Για τις παραπάνω παραβάσεις δόθηκε διακοπή εργασιών» μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τα σωματεία τονίζουν ότι οι ευθύνες βαραίνουν και την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο, ενώ σημειώνουν πως υπάρχουν «πολλές επιχειρήσεις που κατ' επανάληψη παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν τους εργαζόμενους, καθώς θεωρούν ότι εφόσον δεν τους επιβάλλονται κυρώσεις είναι σε καθεστώς ατιμωρησίας, κατά συνέπεια δεν συμμορφώνονται και εξακολουθούν να παρανομούν».

ΟΑΣΑ
Υγειονομικές βόμβες τα λεωφορεία για χάρη της επιχειρηματικής κερδοφορίας

Σε υγειονομικές βόμβες για προσωπικό και επιβάτες μετατρέπονται από την περασμένη βδομάδα τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, αφού έμειναν για μέρες χωρίς καθαριότητα και απολύμανση, λόγω λήξης της εργολαβίας των σχετικών υπηρεσιών και μέχρι να «κάτσει η μπίλια» ...για τον επόμενο εργολάβο.

Το γεγονός καταγγέλλει η η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «η αιτία βρίσκεται στον τεμαχισμό του συγκοινωνιακού έργου και στο μοίρασμα στους εργολάβους προκειμένου να βγάζουν κέρδη και από την αστική συγκοινωνία, όπως κάνουν σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των επιβατών, αφού τα λεωφορεία της Αττικής μένουν ακαθάριστα, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό. Αφού έληξε η μέχρι τώρα εργολαβία καθαρισμού, ο στόλος δεν καθαρίζεται μέχρι να καταλήξει ποιος εργολάβος θα το αναλάβει».

Η Οργάνωση του Κόμματος υπογραμμίζει ότι «η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΟΣΥ έκαναν δεκτή την πρόταση των εργαζομένων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού πρόκειται για μια πάγια και καθημερινή, αναπόφευκτη εργασία. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνέχισε να δίνει την καθαριότητα σε εργολάβους, βαθαίνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και υλοποιώντας κατά γράμμα Οδηγίες και Κατευθύνσεις της ΕΕ».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΤΟ Μεταφορών καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της Αττικής να δυναμώσουν την πάλη του για συχνή, φτηνή, ασφαλή συγκοινωνία. «Να αποτελέσει ακόμα ένα κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές το πώς και σε τι σημείο έχουν φτάσει οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε εργολαβία και ιδιωτικοποίηση πλευρών του συγκοινωνιακού έργου. Να σταματήσει κάθε πίεση από τη διοίκηση προς τους εργαζόμενους της ΟΣΥ, διαφόρων άλλων ειδικοτήτων, να καθαρίσουν τα οχήματα. Απαιτείται τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Επισκευή και ανανέωση του στόλου με σύγχρονα οχήματα, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού της Αττικής για μετακίνηση και όχι τις "πράσινες" μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ