Οχι στην εγκατάλειψη μνημείων ιστορικής μνήμης
Το σπίτι του Μίκη στον Γαλατά Χανίων |
Το 2022, είχε συζητηθεί ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης για το θέμα.
Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης επισημαίνει: «Για άλλη μια φορά, έγιναν "μπαλάκι" οι ευθύνες μεταξύ κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμου Χανίων. Η περιφερειακή αρχή δήλωσε ότι δεν έχει ευθύνη και οι αρμόδιοι πρέπει να αναζητηθούν σε δήμο και κυβέρνηση, ενώ δεν ανέλαβε καμία δέσμευση διεκδίκησης.
Υπενθυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί η απόρριψη από το υπουργείο Εσωτερικών - ως μη επιλέξιμο έργο - της μουσειολογικής μελέτης που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Μίκης.
Οσο για την αναρμοδιότητα της Περιφέρειας, να θυμίσουμε ότι έχει "υιοθετήσει" άλλες κι άλλες κρατικές ευθύνες ή ακόμα και τη χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 μελετών για έργα ιδιοκτησίας ιδρυμάτων, όπως η μελέτη αποκατάστασης - αξιοποίησης - ανάδειξης ακινήτου ιδιοκτησίας Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο.
Η στάση αυτή της περιφερειακής αρχής και η αδιαφορία της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού, για τη χρηματοδότηση της μετατροπής σε Μουσείο της οικίας Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη, αποτελεί πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα, αποτελεί πραγματικά προσβολή απέναντι στην ίδια την ιστορική μνήμη.
Ας μη γελιόμαστε, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Ποιος φοβάται την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, στον τόπο που επέλεξε ο ίδιος να είναι η τελευταία του κατοικία; Ποιος φοβάται τη δύναμη της στρατευμένης στο δίκιο του λαού Τέχνης του Μίκη; Μήπως κυρίως το πρόβλημα είναι τα ιδανικά, που δεν έχουν θέση στην καπιταλιστική πολιτιστική βιομηχανία;».
«Η στάση της περιφερειακής αρχής και η αδιαφορία της κυβέρνησης για το θέμα του Μουσείου είναι πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής που θέλει τον Πολιτισμό "να αξιολογείται και να κατηγοριοποιείται" από το τοπικό και κεντρικό κράτος με κριτήριο το "brand name", τους "νόμους της αγοράς" και του καπιταλιστικού κέρδους. Να αξιολογείται το τι θα χρηματοδοτηθεί στον Πολιτισμό, με βάση τις κρατήσεις των ξενοδοχείων, τις πωλήσεις της τοπικής γαστρονομίας, τα κέρδη του κατασκευαστικού κεφαλαίου, των μεταφορών, κ.λπ. Πολιτισμός - εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας, αντί για μέσο ενίσχυσης της γενικής παιδείας και καλλιέργειας. "Πολιτισμός" ...σαν τις prive ξεναγήσεις στην Ακρόπολη και τα κακόγουστα σόου με τις χλαμύδες των "διασκεδαστών" των επισκεπτών επιχειρηματιών, το Σάββατο στις 27/4», τόνισαν στη συνέχεια οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης.
Ο Α. Μαρινάκης, στη συνεδρίαση λογοδοσίας, έβαλε και το θέμα της εξευτελιστικής - προσβλητικής για την ιστορική μνήμη κατάστασης του μνημείου της Μάχης της Κρήτης στη θέση Συκολιά του Γαλατά Χανίων. Το μνημειακό αυτό συγκρότημα θεμελιώθηκε πριν από 30 χρόνια για να τιμήσει τη Μάχη της Κρήτης και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων και της τοπικής - περιφερειακής διοίκησης.
Η απάντηση της περιφερειακής αρχής, ότι το κόστος για την ολοκλήρωση του έργου είναι μεγάλο, αποτυπώνει τις προτεραιότητές της. Το ίδιο ισχύει και για το Ιτζεδίν, τόπο φυλακών και μαρτυρίου, που έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη.
«Για τη "Λαϊκή Συσπείρωση" Κρήτης είναι και θα είναι προτεραιότητα το θέμα του Πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης. Είναι και θα είναι προτεραιότητα στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας. Ο λαός της Κρήτης διεκδικεί και θα συνεχίσει να διεκδικεί το "Μουσείο Μίκη & Γιάννη Θεοδωράκη", όπως και την ολοκλήρωση του μνημείου της Μάχης της Κρήτης και την αποκατάσταση του Ιστορικού Μνημείου του Φρουρίου του Ιτζεδίν», ανέφερε ο εκπρόσωπός της ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.
Τις επερχόμενες αυξήσεις στην τιμή του νερού στον δήμο Ληξουρίου καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ληξουρίου, απαιτώντας μέτρα για την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων και την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Δημόσιας Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Κεφαλονιάς (ΔΕΥΑΚ).
Οπως αναφέρει στην πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, οι προαναγγελλόμενες αυξήσεις ανακοινώθηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, σημειώνοντας ότι θα μειωθούν από δέκα σε τρεις οι μειωμένες τιμολογιακές κατηγορίες, καθώς και ότι «...το Ληξούρι είναι ζημιογόνο για την εταιρεία αφού λόγω των χαμηλών χρεώσεων την "βάζει μέσα" κάθε χρόνο 700.000 ευρώ!», σχετικά με τη ΔΕΥΑΚ.
«Με αυτήν τη "διευθέτηση" ουσιαστικά επιδιώκεται να καλυφθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά τόσο τα μεγάλα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών προς τη ΔΕΥΑΚ, όσο και η κάλυψη της ανάκτησης και χρήσης του νερού που έχει εκτοξευθεί και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Προσθέτει ότι είναι απαράδεκτο «την ώρα που τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν νέα χαράτσια, να μην δίνονται ακόμη και στα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ (στον εκπρόσωπο της "Λαϊκής Συσπείρωσης") τα στοιχεία των μεγαλοεπιχειρηματιών - μεγαλοοφειλετών που χρόνια τώρα δεν πληρώνουν και μάλιστα με τη δικαιολογία της μη χρήσης των "προσωπικών δεδομένων" τους», όταν ο ίδιος κανόνας δεν ισχύει για οφειλέτες λαϊκών στρωμάτων που τους κόβεται το νερό και συμπληρώνει:
«Θεωρούμε απαράδεκτο επίσης το γεγονός ότι ενώ μεθοδεύεται η παραπάνω λεηλασία, καμιά ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία από τη δημοτική αρχή Κατσιβέλη (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) καθώς και από τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ δεν έχει παρθεί, για να καλυφθεί από την κυβέρνηση η αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτός των άλλων συνέβαλε σε χρέη 11 εκατ. της ΔΕΥΑΚ προς την ΔΕΗ. Αντίθετα μάλιστα προτεραιοποιείται η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας σε επιχειρηματικούς ομίλους, (αφαλατώσεις, διαχείριση των υδάτινων πόρων σε ανώνυμες εταιρείες κ.ά.), που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα λαϊκά νοικοκυριά που θα κληθούν να "πληρώσουν το μάρμαρο"».
Τονίζει ότι «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Για αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις» και απαιτεί:
«Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα. Λέμε όχι στην "απελευθέρωση", την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού».
Μεταξύ άλλων, τέλος, διεκδικεί: Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για τον λαό, άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής (φράγματα - λιμνοδεξαμενές), με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστούν φθηνές, επαρκείς και ποιοτικές ποσότητες, καμιά αύξηση των τιμολογίων, να απαιτηθούν άμεσα όλα τα χρέη των επιχειρηματιών - μεγαλοοφειλετών στη ΔΕΥΑΚ. Να πληρώσουν το κράτος και το κεφάλαιο, να σταματήσει η προσπάθεια λύσης του προβλήματος της έλλειψης με την κοστοβόρα αφαλάτωση που δεν αποτελεί μόνιμη λύση.
Σοβαρά τραυματίστηκε 14χρονος στα Χανιά το βράδυ της Ανάστασης, όταν έσκασε κροτίδα στο δεξί του χέρι. Με τραύματα στα δάχτυλα διακομίστηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου οι γιατροί προχώρησαν στον ακρωτηριασμό τριών δαχτύλων του. Ο έφηβος συνεχίζει να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύει η ζωή του.
Τραυματισμοί και ακρωτηριασμοί από βεγγαλικά υπήρξαν και στην Ικαρία, ενός 35χρονου, και ενός 15χρονου μαθητή στο Καρλόβασι Σάμου. 5 περιστατικά σημειώθηκαν στην Αττική, με το πιο σοβαρό στα Καλύβια, που κατέληξε στον ακρωτηριασμό των δαχτύλων ενός άνδρα.
Επίσης, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα 35χρονος τραυματίστηκε στο κατώφλι του σπιτιού του στο Μενίδι από αδέσποτη σφαίρα, έπειτα από άσκοπους πυροβολισμούς.
Με δυσκολία έφτανε χτες στα αστικά κέντρα το δεύτερο κύμα των εκδρομέων του Πάσχα, με την κίνηση να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, και σε κάποιες περιπτώσεις τα αυτοκίνητα να είναι σχεδόν ακινητοποιημένα σε μεγάλα διαστήματα.
Μποτιλιαρίσματα παρατηρήθηκαν στην επιστροφή από Πελοπόννησο στην Αθηνών - Κορίνθου, με τα προβλήματα να ξεκινούν από το ύψος του Κιάτου, στους Αγίους Θεοδώρους και τη Νέα Πέραμο, στην «τσουχτερή» από διόδια Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, στην Αθηνών - Λαμίας όπως και σε όλο το οδικό δίκτυο, όπου οι ταξιδιώτες επίσης χρυσοπληρώνουν τους εμπόρους των δρόμων κάθε 100 χιλιόμετρα ή και λιγότερο. Ως τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με την Τροχαία, είχαν επιστρέψει στο Λεκανοπέδιο 81.741 αυτοκίνητα από την Αθηνών - Κορίνθου και 55.145 από την Αθηνών - Λαμίας και αναμένονταν πολύ περισσότερα καθώς η έξοδος τόσο από την Αθήνα όσο και από άλλα αστικά κέντρα ήταν πολύ μεγάλη. Ως τις 11 το βράδυ ίσχυε η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων για το ρεύμα εισόδου.
Στο μεταξύ, από το πρωί έφταναν στον Πειραιά τα πρώτα πλοία από την Κρήτη υπερφορτωμένα και στη συνέχεια υπήρξαν 20 αφίξεις από νησιά του Αιγαίου, Κυκλάδες και Κρήτη και 39 από Αργοσαρωνικό.
Στο λιμάνι της Ραφήνας ήταν προγραμματισμένες 16 αφίξεις και στο λιμάνι του Λαυρίου 8.