ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2024
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αναζήτηση «ισορροπημένων σχέσεων» εν μέσω εντεινόμενων ανταγωνισμών

Επαφές του Σι Τζινπίνγκ σε Γαλλία, Σερβία, Ουγγαρία

Από τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Κίνας
Από τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Κίνας
Με δρομολόγιο «προσεκτικά» επιλεγμένο συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μετά τις επαφές του στη Γαλλία έφτασε χτες στη Σερβία, ενώ θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην Ουγγαρία - πατώντας με το ταξίδι του πάνω σε κρίσιμους κρίκους των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και των αντιθέσεων μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

Χαρακτηριστικά, μια σειρά αναλύσεις επισημαίνουν το γεγονός ότι η περιοδεία του Σι περιλαμβάνει τη Γαλλία, που προωθεί τη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ και απορρίπτει την πλήρη ταύτιση με τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της Κίνας, την Ουγγαρία, η οποία όντας μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενισχύει την ίδια ώρα τους δεσμούς της με Μόσχα και Πεκίνο, καθώς και τη Σερβία, χώρα που αποτελεί κομβικό «κρίκο» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια αλλά και στο τεράστιο κινεζικό επενδυτικό σχέδιο υποδομών «Belt and Road Initiative» (BRI).

Την Δευτέρα, ο Σι προσγειώθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, φτάνοντας στο Παρίσι, όπου η γαλλική προεδρία τον υποδέχτηκε επισημαίνοντας ότι «το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα επίσης από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε με ισορροπημένο τρόπο τις σχέσεις με την Κίνα». Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, πρόσθεσε ότι ο «συντονισμός» με το Πεκίνο μπροστά στις «μεγάλες κρίσεις» είναι «απολύτως αποφασιστικής σημασίας».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ηγέτης ζήτησε Γαλλία - Κίνα να ενισχύσουν τον «στρατηγικό συντονισμό» τους και να παραμείνουν «εταίροι», αναγνωρίζοντας ότι «με την ιδιότητα δύο σημαντικών παγκοσμίων δυνάμεων, η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν τη στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν τη στρατηγική συναίνεσή τους και να προχωρήσουν σε έναν στρατηγικό συντονισμό».

Την ίδια ώρα βέβαια, αρθρογραφώντας στην οικονομική εφημερίδα «La Tribune», ο Μακρόν αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν στη στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσουν για να αντιμετωπίσουν τον εμπορικό ανταγωνισμό με την Κίνα, παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι για «να προστατευθεί καλύτερα η εθνική μας ασφάλεια», χρειάζεται «να είμαστε πολύ πιο ρεαλιστές στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας» και να «πετύχουμε την ανταποδοτικότητα».

Καθόλου τυχαία, εν μέσω της επίσκεψης Σι στο Παρίσι, η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμαζόταν να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα «στήριξης» της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με επιδοτήσεις που ξεχωρίζουν ως στόχο τον τετραπλασιασμό των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε 800.000 ετησίως το 2027, αλλά και τον εξαπλασιασμό των επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων, σε 100.000 ετησίως.

Το πεδίο της ηλεκτροκίνησης είναι ένα από τα πολλά πεδία που εκφράζονται οι μπίζνες, αλλά και οι αντιθέσεις ΕΕ - Κίνας, με την ευρωπαϊκή πλευρά να διαμαρτύρεται ότι το Πεκίνο πλημμυρίζει την ευρωπαϊκή αγορά με επιδοτούμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να βγαίνουν χαμένα στον ανταγωνισμό.

Από τη μεριά της, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - την οποία ο Μακρόν προσκάλεσε σε κοινή συνάντηση με τον Σι - ανέφερε ότι «η Κίνα και η ΕΕ έχουν ένα κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια» και ότι «έχουμε συμφέρον να δείξουμε ότι η συνεργασία μας παράγει αποτελέσματα». Εσπευσε ωστόσο να εστιάσει στην «πρόκληση» της «ουσιαστικής οικονομικής σχέσης» μεταξύ των δύο πλευρών, ζητώντας δράση «ώστε να εγγυηθούμε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι δίκαιος και όχι στρεβλωμένος», αφού η Ευρώπη - όπως είπε - δεν μπορεί να αποδεχθεί πρακτικές «οι οποίες στρεβλώνουν την αγορά και μπορεί να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, ενόψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, αρθρογραφώντας στην «Πολίτικα», ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε «ατσάλινη» τη φιλία Κίνας - Σερβίας.

Δεν παρέλειψε δε να καταδικάσει τον «βάναυσο βομβαρδισμό» που έκανε το ΝΑΤΟ ακριβώς πριν 25 χρόνια ενάντια και στην «κινεζική πρεσβεία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας» - η ίδια η επίσκεψη Σι στο Βελιγράδι επελέγη να συμπίπτει ακριβώς με την 25η επέτειο του βομβαρδισμού - με τον Κινέζο Πρόεδρο να σημειώνει ότι «δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε αυτό».

Η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Σερβία (με σημαντικά έργα υποδομών ευρύτερης σημασίας για τα Βαλκάνια, θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που φτιάχνουν κινεζικές εταιρείες, κρίσιμα ορυχεία μετάλλων που ελέγχουν κινεζικά κεφάλαια κ.τ.λ.), με τις σχετικές επενδύσεις να αποτελούν αντικείμενο κριτικής από την πιο «φιλο-ατλαντική» πλευρά στη χώρα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Κατηγορεί την Κίνα για «απαράδεκτη» συμπεριφορά καταδιωκτικού της αεροσκάφους

Την ένταση που σιγοβράζει ευρύτερα στον Δυτικό Ειρηνικό αναδεικνύει το νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα και Αυστραλία, με την δεύτερη να κατηγορεί την πρώτη για «απαράδεκτη» συμπεριφορά καταδιωκτικού της αεροσκάφους (τύπου J-10), αφού πέταξε φωτοβολίδες προς αυστραλιανό ελικόπτερο.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σάββατο, ενώ το αυστραλιανό ελικόπτερο κινούνταν πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα (βορειοδυτικό τμήμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας), στο πλαίσιο μέτρων του ΟΗΕ για την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Αυστραλίας. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζι, υποστήριξε ότι «είπαμε πολύ καθαρά στην Κίνα» πως η συμπεριφορά «είναι αντιεπαγγελματική και απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του περιμένει «εξηγήσεις (...) για το πώς μπόρεσε να γίνει αυτό» και ότι προς το παρόν δεν έχει απαντήσεις από την κινεζική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Τζιαν, είπε ότι οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προειδοποιήσουν την Αυστραλία, επειδή το σκάφος της πέταξε κοντά στον κινεζικό εναέριο χώρο με επικίνδυνο τρόπο.

Τον Νοέμβρη, η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την κινεζική πλευρά ότι πολεμικό της πλοίο τραυμάτισε δύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κατευθύνοντας εσκεμμένα πάνω τους σόναρ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε τότε επιμείνει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις «πάντα διεξάγουν επιχειρήσεις με επαγγελματικό τρόπο και τηρώντας το διεθνές δίκαιο».

Οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήσει τους τελευταίους μήνες να αναθερμάνουν τη συνεργασία τους, όπως έδειξε πρόσφατη επίσκεψη του Αλμπανέζι στο Πεκίνο, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται στην Αυστραλία ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 2 νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες άφησε πίσω της επίθεση ενόπλου χτες στη νοτιοδυτική Κίνα, σε νοσοκομείο της επαρχίας Γιουνάν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της βίας την Κυριακή στη Δρέσδη και στο Βερολίνο, μετά την επίθεση που δέχτηκε στη Σαξονία ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ματίας Εκε. Χθες έγινε έκτακτη διάσκεψη κυβέρνησης και κρατιδιακών κυβερνήσεων με θέμα τα μέτρα προστασίας των πολιτικών ενόψει των ευρωεκλογών και των κρατιδιακών εκλογών σε Θουριγγία, Σαξονία και Βρανδεμβούργο. Το 2023 καταγράφηκαν 1.219 περιπτώσεις βίας εναντίον πολιτικών και κομμάτων, ενώ το 2022 μόλις 575. Στο στόχαστρο μπαίνουν συχνότερα οι Πράσινοι και ακολουθούν η AfD και το SPD.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νέα «αντιτρομοκρατικά» πλήγματα εναντίον θέσεων του ΡΚΚ εξαπέλυσε προχθές η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, κάνοντας λόγο για 16 «εξουδετερώσεις» Κούρδων μαχητών σε Χακούρκ, Μετίνα και Γκάρα. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία και το Ιράκ πρόσφατα κατέληξαν σε μια σειρά άξονες για να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους υπέρ της «σταθερότητας» στην περιοχή, με φόντο και κοινά επενδυτικά σχέδια για τη σύνδεση Ανατολής - Δύσης.

ΡΙΟ ΓΚΡΑΝΤΕ ΝΤΟ ΣΟΥΛ.-- Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών στη νότια Βραζιλία έχουν οδηγήσει, λόγω των ανεπαρκών μέτρων πρόληψης, σε 83 νεκρούς και 111 αγνοούμενους. Από τα νερά καταστράφηκαν δρόμοι, γέφυρες και άλλες υποδομές, και ένα φράγμα σε έναν μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό υπέστη σημαντικές ζημιές. Ηδη πάνω από 129.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και πάνω από 1 εκατομμύριο έμειναν χωρίς δίκτυο ύδρευσης.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές όταν κατέρρευσε κτίριο υπό ανέγερση στη νοτιοαφρικανική πόλη Τζορτζ, ενώ κάπου 50 εργάτες παραμένουν παγιδευμένοι.

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Ο Τζον Σουίνι, νέος ηγέτης του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), το οποίο υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Σκοτίας, εξελέγη σήμερα Πρώτος Υπουργός από το τοπικό κοινοβούλιο, διαδεχόμενος τον Χάμζα Γιούσαφ. Ο Σουίνι έλαβε 64 ψήφους επί των 129 συνολικά εδρών του κοινοβουλίου στο Εδιμβούργο και αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκοτίας.

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΕΕ
Συμφωνία για το «κράτος δικαίου»

Δεν υπάρχει πλέον «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» κατά την έννοια του άρθρου 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την ΕΕ, εκτιμά η Κομισιόν, σε μια γεωπολιτική κίνηση αφότου άλλαξε η ηγεσία στην Πολωνία και ανέλαβε πρωθυπουργός ο «φιλοευρωπαίος» Ντ. Τουσκ.

Η Πολωνία έχει δρομολογήσει μια σειρά νομοθετικών και μη μέτρων για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, έχει αναγνωρίσει την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ, επισημαίνει η Κομισιόν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «ένα νέο κεφάλαιο για την Πολωνία».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ηττα των Συντηρητικών στις δημοτικές εκλογές

Ηττα για τους Συντηρητικούς συνιστά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Πέμπτη, 2 Μάη, στη Βρετανία. Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, υπέστη απώλειες 470 θέσεων δημοτικών συμβούλων, χάνοντας την επικράτηση σε δήμους - κλειδιά, όπως εκείνους του Λονδίνου, του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ.

Στον δήμο του Λονδίνου εξελέγη πανηγυρικά για τρίτη φορά ο 52χρονος γιος Πακιστανών μεταναστών Σαντίκ Καν, νικώντας την Συντηρητική αντίπαλό του, Σούζαν Χολ, με διαφορά 275.000 ψήφων και ποσοστό 43,8% (έναντι 32,7% της Σούζαν Χολ). Στις εκλογές του 2021 ο Καν είχε κερδίσει το 40% των ψηφοφόρων.

Ο Ρίσι Σούνακ, μετά τις απώλειες των Συντηρητικών στις δημοτικές εκλογές, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Times» και ισχυρίστηκε ότι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές δεν είναι σίγουρο πως θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παραδέχθηκε εντούτοις πως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ήταν για το κόμμα του «πικρά απογοητευτικό». Ακολούθως παραδέχθηκε ότι περιμένει ήττα των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές, εκτιμώντας πως θα έρθουν δεύτεροι, πίσω από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ.

Σύμφωνα με το BBC, που βλέπει τις βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με βάση τα εκλογικά ποσοστά σε πανεθνικό επίπεδο, οι Εργατικοί προηγούνται μέχρι στιγμής με ποσοστό 35%, με τους Τόρις να ακολουθούν με 30%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 19%.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ